Οι ενστάσεις της Τουρκίας δεν επέτρεψαν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στη Ρόδο, αναφέρει η Καθημερινή, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη πτυχή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Ιράν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης με αναχώρηση το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου από την Ελευσίνα, με στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα απογειωνόταν για το Ιράν, μέσω Τουρκίας και Συρίας.
Η Άγκυρα απέρριψε όμως το σχέδιο πτήσης, με το πρόσχημα ότι το αεροσκάφος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει πιλότους και πλήρωμα στρατιωτικούς και επομένως δεν θα μπορούσε να προσγειωθεί στη Ρόδο, η οποία θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Η Τουρκία ζήτησε από την Αθήνα νέο σχέδιο πτήσης και αντιπρότεινε να ανεφοδιαστεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφους στην Άγκυρα ή στην Αλεξανδρούπολη.
Διπλωμάτες συμβούλευσαν στον κ. Τσίπρα να μην καταθέσει νέο σχέδιο πτήσης η Αθήνα το οποίο να περιλαμβάνει την Τουρκία, για να μην θεωρηθεί κάτι τέτοιο υποχώρηση και τελικά μετά από συνεννοήσεις το πρωθυπουργικό αεροσκάφος απογειώθηκε με νέο σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Η διαδρομή που ακολούθησε ήταν νότια της Κύπρου και στη συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, η οποία μάλιστα λόγω τεταμένων σχέσεων με την Τεχεράνη έδωσε άδεια υπερπτήσης.