«Πολυφορεμένο επιχείρημα» χαρακτηρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τον κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας απασχολουμένων στα ιδιωτικά κανάλια, λόγω των μεταρρυθμίσεων του Παππά. Σε σημερινή άτυπη ενημέρωση κυβερνητικοί κύκλοι διαπίστωναν:
«Πώς γίνεται να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639;», "απαντώντας" με αυτόν τον τρόπο σε φωνές, οι οποίες, κατά τους ίδιους κύκλους, λένε ότι «ο αριθμός των τεσσάρων αδειών θα έχει συνέπεια 15.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους».
Εν συνεχεία οι ίδιες πηγές προχώρησαν σε μία γενική αναφορά περί «πολύ συχνά προβληματικής» τήρησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας «από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια», εξαντλητικών ωραρίων και ευέλικτων μορφών εργασίας.
Με άλλα λόγια το θέμα για το Μαξίμου δεν έγκειται στο ότι/αν από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών θα χαθούν πράγματι θέσεις εργασίας, αλλά ότι "κάποιοι" ισχυρίζονται ότι αυτές θα είναι πολλαπλάσιες και όχι 1 - 2.000!
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αριθμός αυτός καθ' αυτός (15.000) στον οποίον αναφέρονται, ουδείς γνωρίζει από ποιον / ποιους έχει διατυπωθεί.
Ειδικότερα, έλεγαν από το Μαξίμου:
«Ίσως το πιο "πολυφορεμένο" επιχείρημα όσων πολεμούν τη μεταρρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου που φέρνει η κυβέρνηση είναι ότι "ο αριθμός των τεσσάρων αδειών θα έχει συνέπεια 15.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους". Το ακούσαμε κατά κόρον, τις τελευταίες μέρες, από τα τηλε-παράθυρα».
«Η πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδει - συνεχίζουν. Διότι, για να χάσουν 15.000 άνθρωποι τη δουλειά τους, θα έπρεπε βέβαια -όλα μαζί- τα ιδιωτικά κανάλια να απασχολούν τουλάχιστον τόσους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, 2.639 άνθρωποι».
Παράλληλα παραθέτουν έναν «αναλυτικό πίνακα, ανά τηλεοπτικό σταθμό»:
MEGA 540
ALPHA 537
ΑΝΤ1 509
STAR 387
ΣΚΑΪ 340
Ε TV 206
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 61
ART 59
ΣΥΝΟΛΟ 2.639
πηγή: σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»
«Πώς γίνεται, λοιπόν, να απειλείται η δουλειά 15.000 ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κανάλια απασχολούν 2.639; Προφανώς, με τον ίδιο τρόπο που μονίμως εκτοξεύονται στοιχεία χωρίς καμία τεκμηρίωση, καμία επίσημη πηγή και –εν τέλει- καμία σοβαρότητα» σημειώνουν.
«Μάλιστα από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει τους τελευταίους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας - καταλήγουν - προκύπτει ότι και η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια είναι, πολύ συχνά, προβληματική. Διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)».
Τι απαντά η ΕΙΤΗΣΕΕ;
Απάντηση στο non paper της κυβέρνησης έδωσε με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια είναι 15.000.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι με τον νέο νόμο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες και τα 400 άτομα ανά κανάλι που αυτός υπαγορεύει, από τους τωρινούς 2.639 εργαζόμενους, με μαθηματική ακρίβεια θα χάσουν τη δουλειά τους 1.000 άνθρωποι.
Στην ανακοίνωση επίσης επισημαίνεται ότι τα κανάλια μέλη της τηρούν την εργατική νομοθεσία, και χρησιμοποιούν –όπως πολλές επιχειρήσεις και το Δημόσιο- ευέλικτες μορφές εργασίας όπου χρειάζεται, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν τις απαγορεύει. Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει ότι εάν ο αριθμός των καναλιών μειωθεί σε τέσσερις σταθμούς, θα μειωθεί ανάλογα και το παραγόμενο περιεχόμενο και έτσι, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι χρειάζονται 400 άτομα ανά κανάλι δεν στέκει, καθώς το συνολικό προσωπικό που χρειάζεται αντίστοιχα της δεδομένης παραγωγής, είναι σταθερό.
Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την προπαγάνδα την οποία χρησιμοποιεί, για να θολώσει, όπως σημειώνεται, τα νερά και να αποκρύψει την πραγματική διάσταση των σχεδιασμών της απειλώντας τη Δημοκρατία, καταργώντας τον πλουραλισμό και τους κανόνες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς.
σχόλια