Συνεχίζεται το 2ο Συνέδριο του Ποταμιού στο Περιστέρι καθώς μετά το ντιμπέιτ των νέων του Κινήματος, με προσκεκλημένους τον Γκι Φέρχοφσταντ και το Τζιάνι Πιτέλα, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων κομμάτων και των καλεσμένων.
Στo εκθεσιακό κέντρο του Περιστερίου βρέθηκαν αρχηγοί κομμάτων, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Δημοκρατία, η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ, ο Βασίλης Λεβέντης από την Ένωση Κεντρώων, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο βουλευτής Επικρατείας Κώστας Γαβρόγλου και το ΚΚΕ ο βουλευτής Β' Αθηνών Χρήστος Κατσώτης.
Στην εκδήλωση παράλληλα έδωσαν το παρών οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Παναγιώτης Βλάχος από την κίνηση «Μπροστά», ο Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών Για Τη Σοσιαλδημοκρατία, ο Θάνος Τζήμερος από τη «Δημιουργία Ξανά», ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης από την «Ευρώπη Οικολογία», ο Μάκης Σπυράτος από τη «Φιλελεύθερη συμμαχία» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Περιστερίου Γιάννης Παχατουρίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Συμεών Δανιηλίδης.
Το ενδιαφέρον παρασκήνιο με το Λεβέντη
Εκνευρισμένος και πρόωρα αποχώρησε από το συνέδριο του Ποταμιού ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος επρόκειτο να απευθύνει χαιρετισμό, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματός του ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν σεβάστηκε το πρωτόκολλο. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
"Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Κ. Βασίλης Λεβέντης προσήλθε στο συνέδριο του Ποταμιού και αποχώρησε χωρίς να μιλήσει, διότι ο κ. Θεοδωράκης δεν σεβάστηκε το πρωτόκολλο στην λίστα των ομιλητών. Εκφράζουμε την λύπη μας γιατί η δημοσκοπική κατάρρευση φέρνει και κακίες".
Το σχόλιο για αυτή την ενέργεια του Β. Λεβέντη ήρθε μέσα από ένα tweet του βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά: "Ο κ. Λεβεντης δεν εκανε χαιρετισμο στο συνεδριο του Ποταμιου κι εφυγε γιατι θα μιλαγε μετα τους πρωην πρωθυπουργους. Ουδεν σχολιον..."
Οι βολές Σημίτη
Ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου, προχώρησε σε παρέμβαση στη συζήτηση για την ανασύνθεση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς τονίζοντας: «Χρειάζεται και ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και την παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά».
Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε τη πρόταση του λέγοντας: «Τούτη την κρίσιμη στιγμή οφείλω να αναδείξω εδώ αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας. Για να υπάρξει ορθολογισμός και να μην συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν. Για να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση. Να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που θεωρούν ότι από εδώ από την Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς της ΕΕ».
Απευθυνόμενος στους συνέδρους του Ποταμιού τους κάλεσε να συμμετάσχουν ενεργά. «Πρέπει να πιέσετε να ξεπεραστούν εγωισμοί, μικροφιλοδοξίες, στείρες εμμονές και χωρίς λόγο πολιτικολογίες. Να δώσετε αποφασιστική δύναμη σε ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας που θέλει σταθερότητα, αλληλεγγύη, θεσμούς που λειτουργούν για το κοινωνικό σύνολο και όχι για το εκάστοτε κόμμα εξουσίας και τις συντεχνίες που εξυπηρετούν τις παρέες και το πελατειακό κράτος», τόνισε ο Κώστας Σημίτης.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών επίσης και προσωπικότητες από το εξωτερικό, όπως ο Αλφόνσο Ματίας από το Ισπανικό κόμμα των Σιουδαδάνος, ο Γκι Φέρχοφσταντ ηγέτης των Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών, o Τζιάνι Πιτέλα πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ο Κριστόφ Βάβρικ από το Αυστριακό κόμμα Neos, όπως και όλοι οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του Ποταμιού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Χαίρομαι που ανήκετε στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας», ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Χωρίς καμία αμφιβολία το συνολικό ισοζύγιο από τη δράση του Ποταμιού είναι θετικό. Αισθάνομαι επίσης κοντά σας γιατί μαζί πορευόμαστε τον δρόμο των δίκαιων μεταρρυθμίσεων και μαζί αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για τις κοινές μας ιδέες», ενώ έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας «Εύχομαι από καρδιάς στο Ποτάμι να συνεχίσει την θετική του πορεία».
O εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε ότι: «Το Ποτάμι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν έμπρακτα δείξει ότι έχουν κοινές αξίες. Σας ευχόμαστε δημιουργικές διεργασίες», ενώ στη συνέχεια πήρε το λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας προς το Ποτάμι λέγοντας: «Προτείνω προγραμματική συμφωνία με ισότιμη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Θέλω να σας καλέσω να πείτε το μεγάλο ναι, στο πρώτο βήμα, σε διάλογο μεταξύ μας».
Στη συνέχεια το λόγο πήραν δύο πρώην Πρωθυπουργοί. Αρχικά ο Κώστας Σημίτης ανέφερε: «Για να επανέλθουμε στην ομαλότητα, για να υπάρξει ορθολογισμός, για να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν την Ευρώπη. Χρειάζεται ένα πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και στην παράλογη αριστερά. Και εσείς να συμμετέχετε, να δώσετε αποφασιστική δύναμη σ' ένα κομμάτι του λαού μας που θέλει θεσμούς για το κοινωνικό σύνολο, όχι για το κάθε κόμμα εξουσίας. Να επιδιώξουμε την κοινή προσπάθεια με όλους που συμμερίζονται. Μπορείτε την ανανέωση, προσπαθήστε, παλέψτε», ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Δυστυχώς εμείς εδώ στην Ελλάδα αντί να εμπεδώνουμε μεταρρυθμίσεις, ταλανίζουμε εαυτούς με άγονες αντιπαραθέσεις. Γι΄αυτό φωνές σαν του Ποταμιού είναι απαραίτητες».
Ο Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος εκπροσώπησε το ΚΚΕ, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Ποτάμι και στη συνέχεια ανέφερε: «Ο λαός μας είναι αναγκαίο να οικοδομήσει τη δική του κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων», ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ ζήτησε «Η νέα γενιά να βγει στο προσκήνιο για να μπει στις εξελίξεις».
σχόλια