ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Με αφορμή μία (νόμιμη;) αγγελία στο kariera.gr

Με αφορμή μία (νόμιμη;) αγγελία στο kariera.gr Facebook Twitter
24

Τις προάλλες η Μ.Ρ. μου έστειλε το εξής:

  

Άρη,
Καλησπέρα και Καλή Χρονιά, με Υγεία, Τύχη και κατακτήσεις!

Έπεσα χτες πάνω σε μία αγγελία στο kariera.gr, για Αθήνα

Με αφορμή μία (νόμιμη;) αγγελία στο kariera.gr Facebook Twitter
Με αφορμή μία (νόμιμη;) αγγελία στο kariera.gr Facebook Twitter

Aναρωτιόμουν αν η εργασία αυτή που περιγράφει είναι """νόμιμη""" (τα εισαγωγικά παραπέμπουν στο πόση συζήτηση μπορεί να σηκώνει κι ο όρος από μόνος του).

Φαντάζομαι ότι για να έχει αναρτηθεί από και στο kariera.gr λογικά το έχουν ψάξει και είναι καλυμμένοι οι υπεύθυνοι... Aλλά ακόμα και αν προσπεράσουμε το αυστηρά νομικό του θέματος, και χωρίς να θέλω να φανώ party pooper (και μόνο που ασχολούμαι...), πόσο νορμάλ είναι να βγαίνει έτσι, φάτσα φόρα κάποιος και να λέει ότι η υπηρεσία που παρέχει είναι η συγγραφή εργασιών φοιτητών -προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών- επί πληρωμή;;

Κι εγώ ΑΕΙ στην Ελλάδα έβγαλα και το μεταπτυχιακό μου εδώ το έκανα και προφανώς έχω σαφή εικόνα του ξεχαρβαλώματος των ελληνικών πανεπιστημίων και πολλών άλλων ειδικότερων καταστάσεων σε όλο το εκπαιδευτικό φάσμα, κάποια εκ των οποίων κατά καιρούς κιόλας βλέπουν το φως της δημοσιότητας (καθηγητές που τα παίρνουν -ή εκβιάζονται- απ' τις φοιτητικές παρατάξεις για να "γλιστράνε" θέματα ή να "περνάνε" συγκεκριμένους φοιτητές, άλλοι που "τα παίρνουν" φάτσα φόρα για να "περνάνε" φοιτητές, υποψήφιους διδακτορικούς που γράφουν εργασίες άλλων επί πληρωμή και τελειωμό δεν έχει...).

Δε λέω ότι πέφτω απ' τα σύννεφα ούτε ότι δεν το έχω δει να συμβαίνει -και θα συνεχίζει να συμβαίνει-, ούτε, ακόμα ακόμα, και ότι οι καθηγητές οι ίδιοι και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δε γνωρίζουν ότι συμβαίνει.

Αλλά το περνάμε τόσο αβαβά (ΟΚ, τα κλασικά..."Έέέέέλα μωρέέέε..., όλοι το κάνουν! / 'Έέέέέλα, μωρέ, ποιος δίνει σημασία..." / 'Έέέέέλααα, μωρέ, ποιος θα το καταλάβει;...") που πλέον θα μπαίνει ένας καθηγητής στην αίθουσα και θα λέει "Όποιος έχει τα λεφτά, ας τη δώσει να του την κάνουν έξω. Όποιος δεν έχει... το πούλο!";;

Φιλικά,

Μ.Ρ.  

----------------

Σχόλια;

24

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

16 σχόλια
Ναι, υπάρχει εδώ και καιρό, ναι, συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπως προείπαν διάφοροι. Υπάρχει και άλλο θέμα εδώ όμως.Μην ξεχνάμε πώς ακριβώς δουλεύουν τα φροντιστήρια στην Ελλάδα (και δούλευαν έτσι και προ κρίσης): Αυτοί οι κύριοι εδώ το μόνο που κάνουν είναι τον ενδιάμεσο, για το οποίο λειτούργημα τσεπώνουν σχεδόν όσα θα πάρει και εκείνος που θα κάνει τελικά την εργασία. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ επίβλεψη, ΚΑΝΕΝΑΣ ποιοτικός έλεγχος, ΚΑΜΙΑ σχέση με το αντικείμενο από την πλευρά της διοίκησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντίστοιχων φροντιστηρίων στη χώρα μας. Είναι έτοιμοι να σου αναθέσουν οποιαδήποτε εργασία θα χρυσοπληρώσει ο τεμπελχανάς που θέλει και πτυχίο, ακόμα και αν δεν έχεις καμία σχέση με το αντικείμενο -απλά τους φάνηκε πως έχεις- αρκεί να τα βρίσκετε στα φράγκα.Στην τελική ρε φίλε τεμπελχανά-που-θέλεις-και-πτυχίο, αν θέλεις να σου γράψει κάποιος την εργασία, βρέστον απευθείας και όχι μέσω φροντιστηρίου. Και πιο φτηνά θα σου βγει, και δε θα έχει νταβατζή.
Εμένα πάντως αυτό που με λυπεί, είναι ότι υπάρχουν (πολλοί) φοιτητές που δεν μπορούν ακόμα να καταλάβουν το τι κακό κάνουν στον (μελλοντικό) εαυτό τους, όταν ακολουθούν την ρήση... Τα πτυχία copies κτώνται!
Με βεβαιότητα μπορώ να σου πω ότι αυτού του είδους η ενασχόληση υπάρχει εδώ και καιρό. Αποφοίτησα από το τμήμα Βιολογίας Αθηνών το 2006, αφήνοντας πίσω συμφοιτητή μου που χρώσταγε τα κερατά του από μαθήματα αλλά μυαλό δεν του έλειπε φυσικά. Είχε δικτυωθεί και έγραφε πτυχιακές εργασίες για άλλους (ενώ ο ίδιος δεν είχε καν τελειώσει την σχολή σας υπενθυμίζω!!!). Οι πελάτες του έπρεπε να του δώσουν το θέμα και την λίστα της βιβλιογραφίας. Έπαιρνε 1500 ευρώ την εργασία.... Όχι δεν είναι νόμιμο να σου γράφει άλλος την εργασία και θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτό από τον καθηγητή που την λαμβάνει εφόσον (λέμε τώρα...) γνωρίζει καθ'ολη την διάρκεια της πορείας του φοιτητή το ύφος γραψίματός του. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει...κανείς δεν ασχολείται...
δεν ξέρω αν αυτή η αγγελία είναι η πιο εξευτελιστική ως προς τις άλλες.... ή αν τυχόν θέλουμε να δούμε σοβαρά τον τομέα απασχόλησης . ΤΟ είδος και η ποιότητα των αγγελιών δεν πρέπει να μας κάνει γιατί έχουμε τέτοιο ποοσοστό ανέργων....! Δεν ξέρω, λοιπόν αν μια αγγελία για να γράψεις επι πληρωμή μια εργασία είναι πολύ πιο εξευτελιστική από το να σου απαντήσουν οτι δεν σε δέχονται στην εργασία λόγω ύψους. Τονίζω για να μην παρεξηγηθώ οτι δεν έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία για συγγραφή εργασιών ....ακόμη.....
Δυστυχώς απ´ότι φαίνεται όταν απαξιώνονται όλοι οι θεσμοί τότε όλα επιτρέπονται...θέλω να πιστεύω όμως, οτί όταν κανείς καταφεύγει σε τέτοιες λύσεις (καθώς βέβαια κ εκείνος που δίνει εν γνώση του μια τέτοια λύση), θα πρόκειται για κάποιον που κάνει μέτρια τη δουλειά του ή απλά για έναν φιλόδοξο τεμπέλη...βεβαίως κ δεν είναι κακό να είναι κανείς κάτι από τα δύο...είναι απλά ανθρώπινο, με την ελπίδα βέβαια κ τη γνώση οτι πάντοτε το ταλέντο θα είναι σε θέση να ξεχωρίζει την μετριότητα από την μεγαλοφυία ίσως δεν μένει παρά να αποδεχτούμε αδικίες,ανομίες κ αλήθειες σαν κ αυτές
Είναι ένα κατάλοιπο των εποχών ευμάρειας και ήσσονος προσπάθειας -όταν τα πάντα αγοράζονταν για να χαρούν τα νειάτα απρόσκοπτα τη φοιτητική ζωή. Θα έπρεπε να είναι παράνομο πάντως. Λέμε για τους Βουλγαρογιατρούς ότι αγοράσανε τα πτυχία από τη Στάρα Ζαγόρα με μερικά δολλάρια κι άμα πέσεις στα χέρια τους θα σε σκίσουν αντί να σε χειρουργήσουν, αλλά και οι δικοί μας δεν το βλέπω να διασώζονται...
Συμφωνώ απόλυτα. Θυμάμαι δε, όταν σπούδαζα εγώ, ελάχτιστοι ήμασταν οι προπτυχιακοί που παράλληλα με τις σπουδές δουλεύαμε, σου λέω καμιά 20αριά έναντι 400 που σπούδαζαν με τα λεφτά του μπαμπά και της μαμάς. Άρα, αν έχουν το χρόνο να κάνουν τις εργασίες τους, εγώ πραγματικά δεν καταλαβαίνω ποιος αγοράζει εργασίες απ' έξω, γιατί συνήθως και τα παιδιά που δουλεύουν και δεν έχουν χρόνο είναι και τα πιο φιλότιμα ταυτόχρονα.
Αυτό το "σπούδαζαν με τα λεφτά του μπαμπά και της μαμάς" ακούγεται κάπως προσβλητικό /υποτιμητικό. Τι πιο λογικό και φυσικό από το να σπουδάζει ένας άνθρωπος με τη στήριξη των γονιών του; Μακάρι να μπορούσαν όλοι οι γονείς να πληρώνουν για την κατάρτιση των παιδιών τους.
Όσο νόμιμες είναι και οι αγγελίες όπου ζητούν άτομα με όριο ηλικίας, μόνο γυναίκες/άντρες, δεν αναγράφουν επωνυμία επιχείρησης, βάζουν ερωτηματικά στο πεδίο "αμοιβή", δεν καθορίζουν επακριβώς τα καθήκοντα. Ειδικά σε αγγελίες γραμματείας , θέλουν και φωτογραφίες, κάποιες φορές και ολόσωμες.Αγγελίες όπου δεν εξετάζεται αν έχει γίνει τελικά κάποια πρόσληψη ή αν ο αρχικός σκοπός ήταν μόνο η διαφήμιση.Ασυδοσία, ελληνική μαγκιά και τα μυαλά στα κάγκελα.
Αγγελίες που βγαίνουν χωρίς πραγματικό σκοπό πρόσληψης, απλά για βολιδοσκόπηση της αγοράς (κοινώς: για να πάνε 50 άνεργοι, να τους πουν ότι είναι διατεθειμένοι να δουλεύουν για το βασικό και να πάνε μετά στους ήδη απασχολούμενους στις συγκεκριμένες θέσεις και να τους λένε "τη βλέπεις αυτήν εδώ τη στοίβα;; Βιογραφικά είναι! Ουρά κάνουν κι εσύ μου θες και αύξηση! Ου να μου χαθείς να χάνεσαι!") ή από εταιρείες που απλά θέλουν να φαίνεται η επωνυμία τους στα career sites για να "ακούγεται στην αγορά" ότι κάνουν προσλήψεις ΑΡΑ πάνε καλά και αναπτύσσονται (κι επίσης δεν έχουν σκοπό να προσλάβουν κανέναν). Όπως και αγγελίες που αναγράφουν π.χ. Περιοχή: Θεσσαλονίκη και στο τηλέφωνο σου λένε "Ναι, όμως, θα έρχεσαι Κιλκίς!" κ.ά. τέτοια ευχάριστα...
Πλέον τέτοιες αγγελίες υπάρχουν και μέσα στις σχολές και κανείς δεν κάνει τίποτα. Έχω βιώσει τραγικά περιστατικά φοιτητών που δώσανε την πτυχιακή τους έξω και την κάνανε διαφορετικά από ότι έπρεπε οπότε έγιναν ρεζίλι. Σημαντικό πρόβλημα όμως είναι και το ότι και να θες να κάνεις πλέον μια σοβαρή πτυχιακή που μπορεί να χρειάζεται κάποια συγκεκριμένα υλικά, εργαλεία κτλ δεν πρόκειται να σου τα παρέχουν οπότε ή τα βάζεις από την τσέπη σου ή απλά κάνεις κάτι άλλο για να ξεμπερδεύδεις. Μην απορούμε μέτα γιατί δεν γίνεται έρευνα σε αυτή την χώρα.
Υποθέτω το κλειδί για τη "νομιμότητα" της αγγελίας είναι η λέξη "συνδρομή". Σύμφωνα με την αγγελία, το έργο που αναλαμβάνουν οι καθηγητές δεν είναι η -εξ ολοκλήρου- συγγραφή φοιτητικών εργασιών, αλλά η "συνδρομή" στη συγγραφή αυτών. Οπότε σε τυχόν ερωτήματα προς τους υπεύθυνους του οργανισμού, αυτοί μπορεί να ισχυριστούν ότι η "συνδρομή στη συγγραφή" εξαντλείται σε κάποια είδους επιμέλεια, συμβουλευτική υπηρεσία, βιβλιογραφική έρευνα, γενικώς δηλαδή κάποιου είδους περιφερειακή βοήθεια στη συγγραφη της εργασίας...
Η σύγχυση των Ελληνικών Πανεπιστημίων κάποιες φορές είναι γεγονός, αλλά, ενημερωτικά, στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μ. Βρετανία, υπάρχουν online websites όπου ο καθένας μπορεί να αναλάβει την εργασία και διπλωματική κάποιου ταλαίπωρου φοιτητή που δε μπορεί για τους χ λόγους να την κάνει μόνος του! Αυτό που λες είναι ένα συχνό φαινόμενο στη Μ. Βρετανία και μάλιστα έχω ακούσει και το εξής περιστατικο: Καθηγήτρια να προτείνει σε φοιτήτρια να δώσει τη διπλωματική της σε κάποιον άλλον να την κάνει! Οπότε, ευτυχώς δεν έχουμε και εδώ τα πρωτεία! :)
Από την άλλη, στη Μ. Βρετανία (όχι με την τωρινή κατάντια και κάποιων εκεί πανεπιστημίων) αλλά και σε άλλες χώρες που παίρνουν "σοβαρά" το εκπαιδευτικό, αν σε πιάσουν για λογοκλοπή μέχρι και σε "μαύρη λίστα" μπαίνεις, να μην μπορείς να ξαναπεράσεις έξω από "σοβαρό" πανεπιστήμιο.
Έχω συναντήσει και στο παρελθόν παρόμοιες αγγελίες. Και από φροντιστήρια και από ιδιώτες.Εμένα με ενοχλεί πολύ περισσότερο αυτό καθαυτό το γεγονός παρά το ότι γίνεται στα φανερά. ΖΗΤΟ Η ΠΑΡΑΠΕΔΗΑ ΜΑΣ!
το ωραιοτερο απο ολα σε αυτες τις "αγγελιες " (που κατα καιρους βγαινουν και στο fcb) ειναι η αμοιβη....εκει ειναι η απολυτη ξεφτιλα για ολους ...ειναι 400 ευρω το μηνα χωρς ενσημα αν προκειται για μονιμη συνεργασια και 50 για καθε πτυχιακη οπου οι τρεις πρωτες ειναι δοκιμαστικες και δωρεαν ασχετως το θεμα των σπουδων σου...Το χειροτερο ειναι πως πολλα πολλα παιδια με πολυ καλες σπουδες και διδακτορικα καταφευγουν σε αυτο το "επαγγελμα"....υπομονη λοιπον μεχρι να αλλαξει ο τροπος εισαγωγης,τοτε θα γινει πραγματικο show...
Καμία σχέση. Εκτός αν αναφέρεσαι στο ότι οι διορισμένοι καθηγητές της δευτεροβάθμιας δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.Κατά τα άλλα, το φροντιστηριακό ιδιαίτερο μάθημα ως υποστηρικτικό (δυστυχώς αναγκαίο κάποιες φορές για να καλύψει κενά του συστήματος ή να ενδυναμώσει κάποιο μαθητή σε τομέα που δυσκολεύεται) δεν έχει καμία σχέση (κυρίως ηθική) με τα παραπάνω. Μακάρι να κάλυπτε το εκπαιδευτικό σύστημα όλες τις ανάγκες και να περίσσευε το ιδιαίτερο, αλλά δεν το λες και "παράνομο".
Ένας καθηγητής που είναι μέρος του συστήματος που έχει κενά, το απόγευμα προσπαθεί επί πληρωμή να καλύψει αυτά τα κενά του συστήματος...Γιατί η "βοήθεια" στη συγγραφή μιας πτυχιακής εργασίας δεν είναι το ίδιο πράγμα με την εξωσχολική "βοήθεια" μαθητών ;Δηλαδή δεν υπάρχει ηθικό θέμα στον καθηγητή που κάνει μάθημα το πρωί σε σχολείο και το απόγευμα κάνει φροντιστήριο στους ίδιους μαθητές;;;Επειδή δηλαδή θεωρούμε ελλειπές το εκπαιδευτικό σύστημα είναι "αναγκαίο" το φροντιστηριακό μάθημα;Στην Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι.Καθηγήτές προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει.Η τοπική ΟΛΜΕ η δεν ξέρω πως λέγεται η συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων/καθηγητών αντέδρασε στην κίνηση αυτή.Τα εξωσχολικά φροντιστήρια δεν είναι υποστηρικτικα του εκπαιδευτικού συστήματος.Παρα-εκπαιδευτικό λειτούργημα είναι...(με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως)