Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Άγκυρα εκλήθη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά μ' ένα σατιρικό τραγούδι που μεταδόθηκε από ένα γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο και κρίθηκε προσβλητικό για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε σήμερα γνωστό από τουρκική διπλωματική πηγή.
Ο πρεσβευτής Μάρτιν Έρντμαν «εκλήθη την περασμένη εβδομάδα για να του γνωστοποιηθεί η διαμαρτυρία μας σχετικά με την εκπομπή αυτή την οποία καταδικάζουμε και ζητήσαμε να σταματήσει η μετάδοσή της», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το σατιρικό τραγούδι «Erdowie, Erdowo, Erdogan», το οποίο μεταδόθηκε στις 17 Μαρτίου στην εκπομπή «extra 3» του δημόσιου περιφερειακού καναλιού NDR, επιτίθεται κυρίως στα πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου που έχει καταφέρει ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος. Επικρίνει επίσης τις φαραωνικές δαπάνες που έγιναν για την κατασκευή του πολυτελούς μεγάρου του κοντά στην Άγκυρα.
«Ζει τη μεγάλη ζωή, αυτός ο φανφαρόνος του Βοσπόρου, ένας δημοσιογράφος που γράφει αυτό που δεν αρέσει στον κ. Ερντογάν βρίσκεται την επομένη πίσω από τα κάγκελα», ειρωνεύεται ο στιχουργός του επίμαχου τραγουδιού.
Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, πρώτα ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος από το 2014, κατηγορείται από τους επικριτές του για αυταρχική παρέκκλιση.
Γνωστός για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, επέκρινε έντονα τις τελευταίες ημέρες την παρουσία, την Παρασκευή, δυτικών διπλωματών, μεταξυ των οποίων αυτοί της Γερμανίας και της Γαλλίας, στην έναρξη της δίκης δύο αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη.
Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε χθες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά την ανάρτηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σχολίων διπλωματών που ήταν παρόντες στη δίκη του διευθυντή της εφημερίδας Cumhurriyet Τζαν Ντουντάρ και του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ.
Οι δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία, κινδυνεύουν με ισόβια για ένα άρθρο στο οποίο κατηγόρησαν το τουρκικό καθεστώς για παραδόσεις όπλων σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014.
σχόλια