Οι πλούσιες χώρες έχουν πάρει στο έδαφός τους μόνο το 1,39% των προσφύγων από τα πέντε εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Oxfam.
Η οργάνωση καλεί τα κράτη αυτά να εντείνουν τις προσπάθειες τους και να προσφέρουν το «δίκαιο μερίδιο» τους, στηρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
Στην ανάλυση της Oxfam αναφέρεται ότι μόνο τρεις χώρες-ο Καναδάς, η Γερμανία και η Νορβηγία- έχουν κρατήσει τις υποσχέσεις για επαναγκατάσταση προσφύγων υπερβαίνοντας αυτό το «δίκαιο μερίδιο», το οποίο υπολογίζεται βάσει του μεγέθους της οικονομίας του κάθε κράτους.
Άλλα πέντε κράτη, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία - έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν περισσότερο από το μισό.
Οι άλλες 20 χώρες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια και νομικές οδούς για τους πρόσφυγες, αυξάνοντας το μερίδιο τους. Όμως η Γαλλία έχει δεσμευτεί μόνο για το 4% του μεριδίου που της αναλογεί, η Ολλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 7% ο καθένας, η Δανία το 15 τοις εκατό και το Ηνωμένο Βασίλειο το 22 τοις εκατό.
Η Winnie Byanyima, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, δήλωσε: «Έξι χρόνια σε αυτή την τρομερή κρίση, πάνω από 4,8 εκατομμύρια συριακού λαού είναι τώρα πρόσφυγες στην Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία και αλλού στην περιοχή. Οι πιο ευάλωτοι από αυτούς - οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι - δεν μπορούν να πάνε πίσω, αλλά δεν έχουν και τους πόρους ή την υποστήριξη για να ζήσουν σωστά και να κινηθούν σε ένα καλύτερο μέλλον ".
Η Oxfam καλεί τις πλούσιες χώρες για την επανεγκατάσταση ή άλλες μορφές ανθρωπιστικής βοήθειας στο 10% του συνόλου των εγγεγραμμένων προσφύγων μέχρι το τέλος του 2016, περίπου δηλαδή σε 480.000 ανθρώπους. Συνολικά, οι πλούσιες χώρες έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει θέσεις σε 129.966 άτομα.