Ο 19χρονος Αλμουκχτάρ που φιλοξενείται στο στρατόπεδο Διαβατών Θεσσαλονίκης μιλά στο LIFO.gr

Ο 19χρονος Αλμουκχτάρ που φιλοξενείται στο στρατόπεδο Διαβατών Θεσσαλονίκης μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Αριστερά ο Αλμουκχτάρ -που γνωρίζει πολύ καλά αγγλικά και έτσι βοηθάει τους εθελοντές ασκώντας χρέη διερμηνέα- και δίπλα του τρία προσφυγόπουλα / Φωτ.: Μύρος Ζέκα - LIFO.gr
5

Από τον Μύρο Ζέκα

 

Τους τελευταίους μήνες διαβάζουμε συνεχώς αναλύσεις και εκτιμήσεις για το προσφυγικό καθώς επίσης και αντιδράσεις. Πώς όμως βλέπουν την όλη κατάσταση οι ίδιοι οι πρόσφυγες; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό μας δίνει ο Αλμουκχτάρ, ένας 19χρονος από το Ιράκ ο οποίος μας μίλησε για αυτά που πέρασε αλλά και για το πώς βλέπει το μέλλον. Ο 19χρονος φιλοξενείται στο στρατόπεδο στα Διαβατά Θεσσαλονίκης μαζί με περίπου 2.300 πρόσφυγες και τον συναντήσαμε όταν βρέθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους για να διαμαρτυρηθεί για τα κλειστά σύνορα. Γνωρίζει αγγλικά σε πολύ καλό βαθμό και έτσι βοηθάει τους εθελοντές ασκώντας χρέη διερμηνέα.

 

Γεια σου Αλμουκχτάρ. Πόσο καιρό βρίσκεσαι στην Ελλάδα και με ποιους;

Γεια! Είμαι στην Ελλάδα για περίπου ενάμιση μήνα μαζί με την οικογένειά μου. Έμεινα στην Αθήνα για λίγες μέρες και μετά έφτασα στα Διαβατά όπου μένω μέχρι σήμερα. Ο πατέρας μου και ο ένας μου αδελφός βρίσκονται στη Γερμανία ενώ η μητέρα μου με τα άλλα δύο αδέλφια μου είναι μαζί μου εδώ.

«Όταν ήμασταν στο φουσκωτό για την Ελλάδα η βάρκα μας χάλασε και επιπλέαμε σαν χαμένοι για πάνω από δύο ώρες. Είχε απίστευτο κρύο και φοβήθηκα για τη ζωή μου...»

Μίλησέ μου για την κατάσταση στην πατρίδα σου πριν φύγεις. Πότε πήρε η οικογένειά σου τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει το Ιράκ;

Πριν φύγω από το Ιράκ τα πράγματα ήταν εκτός ελέγχου. Άνθρωποι σκοτώνονταν μεταξύ τους ενώ η αστυνομία αδιαφορούσε. Υπήρχε έντονη αναταραχή και ανασφάλεια σε όλη τη χώρα. Ο ISIS ήταν επίσης κάτι φοβερό. Την απόφαση να φύγουμε την πήραμε όταν διαδόθηκε ένα μήνυμα που μας υποδείκνυε να πουλήσουμε τα σπίτια μας και να εγκαταλείψουμε τη χώρα. Και έτσι πουλήσαμε το σπίτι και φύγαμε.

Ποιος σας έστειλε αυτό το μήνυμα;

Δεν ξέρω.

 

Ο 19χρονος Αλμουκχτάρ που φιλοξενείται στο στρατόπεδο Διαβατών Θεσσαλονίκης μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Τον συντονισμό όλων όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στη δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων και στη φροντίδα των βρεφών, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετική πρόταση της διοίκησης του Κέντρου Μετεγκατάστασης Διαβατών. (Φωτ. Konstantinos Tsakalidis / SOOC, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016)

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή που αντιμετώπισες από τη στιγμή που αναγκάστηκες να εγκαταλείψεις το σπίτι σου;

Ήταν δύο. Αρχικά, στο δάσος στην Τουρκία. Έκανε πάρα πολύ κρύο και φοβόμασταν. Η άλλη ήταν όταν ήμασταν στο φουσκωτό για την Ελλάδα. Η βάρκα μας χάλασε και επιπλέαμε σαν χαμένοι για πάνω από δύο ώρες. Είχε απίστευτο κρύο και φοβήθηκα για τη ζωή μου. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις δε θα βγουν ποτέ νομίζω από το μυαλό μου.

Ποιοι πιστεύεις ότι είναι υπεύθυνοι για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα σου και ποια πιστεύεις είναι η λύση;

Η κυβέρνηση του Ιράκ είναι υπεύθυνη. Δεν μπορεί να ελέγξει τα πράγματα. Υπεύθυνη είναι και η Αμερική η οποία ευθύνεται για τις διαστάσεις που έχει πάρει ο ISIS. Δεν ξέρω ποια θα ήταν η λύση, αλήθεια, μακάρι να ήξερα.

Ο 19χρονος Αλμουκχτάρ που φιλοξενείται στο στρατόπεδο Διαβατών Θεσσαλονίκης μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
(Φωτ. Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Ποιοι ήταν οι στόχοι σου όσο βρισκόσουν στο Ιράκ; Άλλαξαν καθόλου μετά από όσα συνέβησαν;

Εγώ ήθελα να γίνω τεχνικός υπολογιστών αλλά ούτως ή άλλως ήθελα να σπουδάσω έξω από το Ιράκ. Τα πράγματα στη χώρα δεν πήγαιναν καλά και ήθελα να φύγω γιατί εκεί δεν μπορούσα να αξιοποιήσω τις ικανότητές μου. Τώρα, οι στόχοι μου παραμένουν οι ίδιοι, αλλά πρωταρχικός μου στόχος είναι να πάω στη Γερμανία και να είμαι με όλη μου την οικογένεια. Θα μου άρεσε να μείνω και να σπουδάσω στην Ελλάδα αλλά η οικογένειά μου θέλει να πάμε στη Γερμανία.

Πώς είναι η ζωή εδώ στο στρατόπεδο; Πώς είναι μια τυπική μέρα;

Τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια εδώ (σε σχέση με άλλους καταυλισμούς της Ελλάδας). Όμως οι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν για πολύ καιρό εδώ. Υπάρχουν πολλά προβλήματα όπως το κρύο, η υγρασία, η βρωμιά και σε μικρότερο φυσικά βαθμό φαγητό που είναι σχεδόν κάθε μέρα το ίδιο κ.α.

Ο 19χρονος Αλμουκχτάρ που φιλοξενείται στο στρατόπεδο Διαβατών Θεσσαλονίκης μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
(Φωτ. Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Πώς είναι μια τυπική μέρα στο στρατόπεδο;

Βαρετή λίγο. Ξυπνάω το πρωί, πλένομαι, τρώω και μετά βοηθάω τους εθελοντές. Το ίδιο και το απόγευμα. Το χειρότερο είναι ότι μερικές φορές κάνω μπάνιο στις 12 το βράδυ γιατί τότε έχει ζεστό νερό, και έχει πάρα πολύ κρύο.

Γιατί πιστεύεις πως οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους;

Γιατί θέλουν να διαλέγουν ποιους πρόσφυγες θα πάρουν. Κοιτάζουν ποιοι θα είναι πιο χρήσιμοι για αυτούς και αυτούς παίρνουν. Κλείνουν τα σύνορα για να μην μπαίνουν όλοι.

Μάλιστα. Πιστεύεις πως θα ανοίξουν τα σύνορα τελικά;

Όχι!

Τέλος, Αλμουκχτάρ θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους Έλληνες για τη φιλοξενία που σας παρέχουν;

Σας ευχαριστώ για όλα, που βοηθάτε όλους τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες. Κάναμε αυτό το μεγάλο ταξίδι γιατί στις χώρες μας επικρατούν πολεμικές συνθήκες. Σας ευχαριστώ που μας επιτρέψατε να έρθουμε εδώ. Αυτό είναι το νόημα της ανθρωπότητας. Σας εύχομαι να βγείτε από την κρίση!

Ο 19χρονος Αλμουκχτάρ που φιλοξενείται στο στρατόπεδο Διαβατών Θεσσαλονίκης μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
(Φωτ. Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 στη δημοσιότητα - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Το περιστατικό ήρθε στην επιφάνεια, μετά την καταγγελία του 55χρονου αστυνομικού που χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα ενώ είχε καρκίνο - Ο πατέρας του 27χρονου φαντάρου, Νίκου Γκάτση, ξεσπά για ιατρικό λάθος
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Ελλάδα / Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια η αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Η εθελοντική, μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων καταγγέλλει την αφαίρεση εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμπεριληπτικού υλικού, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία
LIFO NEWSROOM
Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Διαβάζοντας τη συνέντευξη ένα πράγμα καταλαβαίνεις. ¨οτι η λύση στο πρ5όβλημα των προσφύγων βρίσκεται στις χώρες τους. Αν η διεθνής κοινότητα βοηθούσε αποφασιστικά τις κυβερνήσεις Συρίας και Ιράκ στην αντιμετώπιση του ISIS αλλά και αν βοηθούσε οικονομικά τους ανθρώπους σε Ιράκ και Συρία δεν θα υπήρχε προσφυγικό πρόβλημα.
Αυτό το δεν ξέρω παλικάρι μου που απάντησες κρύβει πολλά ερωτηματικά ? Σου στέλνει καποιος ενα μηνυμα (τον οποίο δεν ξέρεις )και ξαφνικά σκολουθεις την συμβουλή του ??? Το ειδατε φαμμενο στον τοιχο, στις εφημεριδες , διαδοθηκε απο στομα σε στομα ? Και ποιος αγόρασε τόσες χιλιάδες σπίτια ??? Γιατι αυτο που εκανε η οικογενεια σου το έκαναν και χιλιαδες αλλεςΠοιος στο διαολο παιζει τετοια παιχνιδια στις πλατες των λαων ?
Mην απορήσεις αν σε λίγο καιρό όλες οι εταιρείες της Δύσης προθυμοποιηθούν να χτίσουν όλες αυτές τις ισοπεδωμένες χώρες από το μηδέν. Μην πάει ο νους σου στο πονηρό. Από αγάπη και συμπόνοια θα το κάνουν(!)