OHE: Η Ελλάδα ίσως απέλασε κατά λάθος αιτούντες άσυλο στην Τουρκία

OHE: Η Ελλάδα ίσως απέλασε κατά λάθος αιτούντες άσυλο στην Τουρκία Facebook Twitter
(φώτο αρχείου) ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
1

Ορισμένοι εκ των ανθρώπων που απελάθηκαν στην Τουρκία, κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας Τουρκίας - Ε.Ε. ενδέχεται να μην δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν επίσημα αίτηση ασύλου εν μέσω του διοικητικού χάους στη Χίο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» αναφέρεται πως η αστυνομία «ξέχασε» να επεξεργαστεί τις αιτήσεις 13 εκ των 202 αιτούντων άσυλο που εστάλησαν πίσω στην Τουρκία τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR).

Εφόσον οι ισχυρισμοί της Ύπατης Αρμοστείας επιβεβαιωθούν, τονίζει η εφημερίδα, κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει το επιχείρημα της Ε.Ε ότι η συμφωνία επαναπροωθήσεων -που μπορεί να οδηγήσει στην απέλαση σχεδόν όλων όσων έχουν φτάσει και φθάνουν στην Ελλάδα μετά την 20ή Μαρτίου- συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι κάθε αίτηση ασύλου θα εξετάζεται μεμονωμένα και ότι δεν θα υπάρξουν αυτόματες επιστροφές αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα όμως με τον Βενσάν Κοστέλ, 13 Αφγανοί και Κογκολέζοι αιτούντες άσυλο οι οποίοι έφθασαν στη Χίο μετά τις 20 Μαρτίου, δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν επίσημα αίτηση και απελάθηκαν στην Τουρκία τη Δευτέρα, λόγων του διοικητικού χάους στο νησί.

«Για τέσσερις ημέρες μετά τις 20 (σ.σ. Μαρτίου), η ελληνική αστυνομία δεν καταχώρησε καμία αίτηση χορήγησης ασύλου καθώς δεν ήταν έτοιμοι ή κατάλληλα προετοιμασμένοι γι' αυτό, οπότε αρχίσαμε να δίνουμε φόρμες αιτήσεων σε ανθρώπους που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο» ανέφερε o Κοστέλ στην εφημερίδα και πρόσθεσε: «Η αστυνομία δέχθηκε τους περισσότερους ανθρώπους που είχαν αυτές τις φόρμες και προφανώς ξέχασε κάποιους. Ελπίζουμε ότι αυτό είναι απλώς ένα λάθος παρά ο,τιδήποτε άλλο».

H αστυνομία της Χίου, από την οποία ο Guardian ζήτησε ένα σχόλιο, τόνισε ότι κανένας από τους μετανάστες δεν επέστρεψε στην Τουρκία παρά την θέλησή του. «Και οι 66 άνθρωποι που επεστράφησαν χθες δεν ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα» δήλωσε αξιωματούχος που ωστόσο δεν κατονομάζεται.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Κανει ο,τι μπορει η Υπατη Αρμοστεια για να τορπιλισει τις συνθηκες και το διεθνες δικαιο! Να δουμε λοιπον τους πανω απο 1 εκατομυριο ανθρωπους που πηγαν περυσι στη Γερμανια εναν εναν και οποιος δεν πληρει τα κριτηρια βαση της συνθηκης της Γενευης θα επιστρεφει την ιδια μερα σπιτι του, οκ; Αλλα ξερουν καλα, οτι δεν φευγει κανεις, απαξ και τρουπωσες και θα σε πληρωνουν τα κοροιδα οι Ευρωπαιοι φορολογουμενοι για 10 γενεες.