Ντομπρόβσκις: Tο 2014 η Ελλάδα ήταν σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο, αλλά η νέα κυβέρνηση επέλεξε άλλους δρόμους

Ντομπρόβσκις: Tο 2014 η Ελλάδα ήταν σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο, αλλά η νέα κυβέρνηση επέλεξε άλλους δρόμους Facebook Twitter
7

Συνέντευξή στο Capital.gr έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Valdis Dombrovskis ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν το 2014 και τις περιπέτειες στην οικονομία της χώρας κατά το 2015.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι μόνη χώρα που μένει ακόμα σε πρόγραμμα στήριξης είναι η Ελλάδα ο κος Ντομπρόβσκις είπε:

"Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές.


Ξέρουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού και αυτό αποδεικνύει το ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%.


Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία.


Και τώρα η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και συμφωνήσαμε στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, για να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα.


Τώρα τα πράγματα είναι εντός τροχιάς, ο τραπεζικός τομέας έχει ανακεφαλαιοποιηθεί και τώρα οφείλουμε να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, γιατί θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημάδι για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, για την αποκατάσταση της οικονομίας και τη δυνατότητα της χώρας να υλοποιήσει το πρόγραμμα."

Στην ίδια συνέντευξη στο capital.gr πρόσθεσε πως «η αύξηση φόρων, αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση και έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση:

 

«Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών» τονίζει. «Η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης» διευκρινίζει πάντως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
"συμβουλή στην κυβέρνηση για περικοπές δαπανών, αντί για αύξηση φόρων"Κε Ντομπρόβσκις η λογικη σας παραειναι κοινη, δεν τα δεχομαστε αυτα στην Ελλαδα...
Η παραμονή μας στην κρίση είναι τεχνητή. Έπρεπε να χει τελειώσει με περικοπές δαπανών. Ποιός θα μας σωσει απ τις κυβερνήσεις μας; Οικουμενική; Κάτι άλλο;
V. Dombrovskis: Η αύξηση φόρων αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση Nαι αλλά η περικοπή των δαπανών συρρικνώνει την πελατοκρατία και την κομματοκρατία! Οπότε τα φούξια, γαλάζια και πράσινα κομματόσκυλο τι θα απογίνουν? Οι κατακουρασμένοι και καταταλαιπωρημένοι Δ.Υ. που έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν απο τα 50 πως θα πορευτούν? Οι αγαμες θυγατέρες που έμειναν ανύπαντρες για χαρην μιας ιδέας τι θα κάνουν? Οι αδέκαστοι λειτουργοί της δικαιοσύνης που θυσίασαν τα πάντα στο βωμό του δικαίου τι θα κάνουν χωρίς εφ-ΑΡΠΑΞ και αναδρομικά? Οι επαναστάτες συδικαΛΗΣΤΕΣ που αγωνίστηκαν 10ετιες για σοβιετικά καλούδια τι θα απογίνουν? Η μαϊμού κρατικοδίαιτη αλλά σοσιαΛΗΣΤΡΙΚΗ επιχειρηματικότητα με αδυναμία στα δημοσιά υπερκοστολογημένα έργα πως θα τα βγάλει πέρα?