ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στην 1η Συνάντηση Μοναχικών Αναγνωστών της Lifo

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στην 1η Συνάντηση Μοναχικών Αναγνωστών της Lifo Facebook Twitter
25

Τελικά πόσοι πήγαν στην 1η Παναττική Συνάντηση Μοναχικών Αναγνωστών και Αναγνωστριών της Lifo;

Για την ιστορία: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που στη στήλη εξομολογήσεις αναφέρουν πόσο μόνοι είναι και δεν έχουν έναν άνθρωπο να μιλήσουν και να κάνουν παρέα. Και ξαφνικά προκύπτει η ιδέα: Γιατί δε συναντιόμαστε όλοι μαζί αφού νιώθουμε όλοι το ίδιο;

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στην 1η Συνάντηση Μοναχικών Αναγνωστών της Lifo Facebook Twitter

Τα σχόλια στην παραπάνω ανάρτηση ήταν ανέλπιστα θετικά από άτομα που καλοδέχτηκαν την ιδέα, που όπως φάνηκε είχαν και οι ίδιοι, απλά δεν είχαν τολμήσει να πουν. Βέβαια δεν έλειπαν και σχόλια του τύπου "δεν θα ναι λίγο αμήχανα;" ή "δεν είναι λίγο επικίνδυνο;". Οι αναγνώστες παρ' όλα αυτά πρότειναν μέρος και ώρα και τελικά αποφασίστηκε:

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στην 1η Συνάντηση Μοναχικών Αναγνωστών της Lifo Facebook Twitter

Απαραίτητη προϋπόθεση να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 50 "Ταυτίζομαι"-συμμετοχές, αλλιώς η συνάντηση θα ακυρωνόταν για να επανακαθοριστεί σε νέα ημερομηνία, ώρα, χώρο, κατόπιν διεξαγωγής δημοψηφίσματος μεταξύ των αναγνωστών/τριών της Lifo. Τελικά οι ηλεκτρονικές συμμετοχές έφτασαν τις 61 οπότε η συνάντηση έγινε. Πόσοι όμως ήταν πιστοί στο ραντεβού τους;

Θησείο ώρα 17:15

Αν και δεν έχω δηλώσει ότι θα πάω, ξεσηκώνω ένα φίλο μου να πάμε να γνωρίσουμε τους "μοναχικούς" αναγνώστες. Να δούμε, ποιοι είναι; Έχουν πάει μόνοι τους ή έχουν πάρει και αυτοί κάποιον δικό τους μαζί; Θα κρατάνε στα χέρια την εφημερίδα ή θα περιμένουν να δουν τι παίζει πρώτα;

Αφού έχει περάσει ένα τέταρτο και δεν έχω δει κανέναν να κρατά εφημερίδα- εμείς δεν είχαμε- βλέπω δυο άτομα πάνω στη γέφυρα του Θησείου. Η κοπέλα κρατάει στα χέρια της τη LiFO και με χάρη ξεναγού την δείχνει στους περαστικούς μπας και υπάρχουν και άλλοι χωρίς εφημερίδα που ψάχνουν, οπότε την πλησιάσαμε αμέσως. Ήταν η Μιλένα και ο Σπύρος, δυο άγνωστα μεταξύ τους παιδιά που περίμεναν εκεί από τις 17:00. Στην αρχή θεώρησα πως η Μιλένα ήταν αυτή που διοργάνωσε τη συνάντηση λόγω της προσμονής με την οποία έδειχνε την εφημερίδα κάθε φορά που άδειαζε ο ηλεκτρικός. Τελικά με διέψευσε. Περιμέναμε οι τέσσερις μας μέχρι τις 17:30 μήπως έρθει έστω ο διοργανωτής, αλλά τελικά δεν ήρθε ούτε αυτός.

Χωρίς την αμηχανία που περιγράφουν τα σχόλια -για να απαντάμε και στις απορίες- λέμε όλοι μαζί να πάμε για καφέ. Τα παιδιά είναι ζεστά και πειράζουμε ο ένας τον άλλο για το πόσους περιμέναμε. Εγώ τους λέω περίμενα από αυτά που διάβαζα πολύ κόσμο, τα παιδιά γελάνε και μου λένε εμείς γύρω στους 6-7. "Είναι παράδοξο, λέει ο Σπύρος, να λες όλη μέρα πόσο μόνος είσαι και όταν έρχεται μια τέτοια ευκαιρία να κάθεσαι τελικά στο σπίτι. Μα εδώ είναι η ευκαιρία". Ο Σπύρος είχε πάει και το καλοκαίρι σε μια παρόμοια συνάντηση που είχε γίνει στο Μοναστηράκι αυτή τη φορά, αλλά πάλι χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Δεν κατάφερε να βρει κάποιον -δεν κρατούσε κι εφημερίδα- και όταν πήγε σπίτι και διάβασε πάλι τι έγινε στη συνάντηση έμαθε ότι είχε πάει και άλλος, ένας αλλά χωρίς εφημερίδα και αυτός οπότε δε συναντήθηκαν ποτέ.

Όσο μιλάμε δε μου φαίνεται καθόλου ότι αντιπροσωπεύουμε τον τίτλο της συνάντησης οι "μοναχικοί". Υπάρχει μια οικειότητα και ένα παρεΐστικο κλίμα από την αρχή που είμαι σίγουρη κανείς δε θα καταλάβαινε πως μόλις γνωριστήκαμε. Σκοπός άλλωστε δεν είναι να βγεις και να μιζεριάσεις όπως λένε. "Ήρθαμε επειδή θέλουμε να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους, συμφωνούν και οι δυο, αλλά και από περιέργεια μήπως δούμε κάποιον γνωστό μας. Οι περισσότεροι που σχολιάζουν είναι ανώνυμοι και ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να μιλάς στο ίντερνετ και με το γείτονά σου". Τώρα στο κατά πόσο βγήκαν και με σκοπό να γνωρίσουν έναν σύντροφο πέρα από φίλους μου λένε πως δεν το χαν στο μυαλό τους, αν και πολλοί σχολιαστές το ανέφεραν.

Η συνάντηση λοιπόν κράτησε αρκετές ώρες και ειλικρινά κύλησαν γρήγορα κι ευχάριστα. Πραγματικά δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω τίποτα, το ίδιο μάλιστα μου είπε και η Μιλένα πριν -ναι ναι κρατήσαμε επικοινωνία!

Βέβαια εμένα ακόμα μου έμεινε η απορία γιατί τόσοι ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας δεν εμφανίστηκαν, αλλά νομίζω αυτή η απάντηση με καλύπτει:

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στην 1η Συνάντηση Μοναχικών Αναγνωστών της Lifo Facebook Twitter

Τουλάχιστον η πρώτη συνάντηση έγινε και αν και ολιγομελής ήταν επιτυχής. Αυτό για όσους πραγματικά ήθελαν να έρθουν και για οποιονδήποτε λόγο δίστασαν. Γι αυτό την επόμενη εβδομάδα κρατήστε μια LiFO στο σπίτι, ενδιαφέροντες άνθρωποι σας περιμένουν εκεί έξω.

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στην 1η Συνάντηση Μοναχικών Αναγνωστών της Lifo Facebook Twitter
Αρχείο
25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ