"Ο αυτοσχέδιος προσφυγικός καταυλισμός στην Ειδομένη αναπτύσσεται όλο και περισσότερο με σταθερές υποδομές. Ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων κινείται προς τα εκεί, όπως και οι λαθρέμποροι." σημειώνει η Deutsche Welle σε σημερινό της δημοσίευμα που φέρει τίτλο "Ειδομένη: η πρώτη φαβέλα της Ευρώπης"
Το γερμανικό δίκτυο, που έκανε οδοιπορικό στην περιοχή μεταδίδει όλα όσα κατέγραψε και μεταφέρει την ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης. "Μοιάζει με ένα τελετουργικό: Κάθε πρωί, τρία ή τέσσερα λεωφορεία φτάνουν στην Ειδομένη. Παρκάρουν στην αρχή ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου που οδηγεί στο στρατόπεδο προσφύγων και περιμένουν. Το απόγευμα συνήθως αποχωρούν άδεια. Αν θα μεταφέρουν μερικούς επιβάτες, τότε θα είναι κάποιες οικογένειες που ελπίζουν να βρουν καλύτερες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Ο αριθμός των ατόμων που αναχωρούν είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των νέων αφίξεων. Κάθε μέρα, το στρατόπεδο προσφύγων επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Το μόνο εμπόδιο είναι ο συνοριακός φράκτης με την πΓΔΜ. Δεν είναι μόνο οι σκηνές που απλώνονται στα χωράφια, αλλά οι όλο και περισσότερες σταθερές υποδομές"
Τσέχος γιατρός σημειώνει πως τα πρώτα μωρά έχουν ήδη γεννηθεί στην Ειδομένη και πως σύντομα αναμένεται να γεννήσουν περισσότερες γυναίκες που μένουν στον καταυλισμό. "Στον καταυλισμό, το εμπόριο των αγαθών είναι σε άνθηση. Πρόσφυγες ενεργούν ως έμποροι που ταξιδεύουν: Πωλούν πετρέλαιο, φρούτα, τσιγάρα, μπαταρίες και σόμπες αερίου κάμπινγκ." σχολιάζει η Deutsche Welle.
"Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν χτιστούν οι πρώτοι στρατώνες. Αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί κανείς να αποκαλέσει την Ειδομένη ως την πρώτη φαβέλα της ΕΕ, ή παραγκούπολη. Με πληθυσμό 13.000 έως 15.000 κατοίκων, η Ειδομένη έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη βόρεια περιοχή του Κιλκίς." αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι περισσότεροι δεν θέλουν να φύγουν από εκεί για να μην χάσουν τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σύνορα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο όμως σημειώνει πως η κατάσταση εκεί ήδη πολύ επιβαρυμένη: "Πολλοί άνθρωποι θα καταλήξουν να μείνουν εκεί. Είτε δεν αντέχουν άλλο ταξίδι ή απλά έχουν ξεμείνει από χρήματα. Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων θερμοκρασιών, η κατάσταση στο στρατόπεδο γίνεται όλο και πιο κρίσιμη. Οι υγειονομικές αρχές της περιοχής της βόρειας Μακεδονίας μιλούν για μια «ωρολογιακή βόμβα». Φοβούνται την εξάπλωση των επιδημιών."
H Deutsche Welle σημειώνει πως το κράτος θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει, αλλά δεν το έχει κάνει ενώ αναφέρει ότι η βία δεν θα χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνσή τους. Αν και ισχυρίζονται πως αυτό θα γίνει με πειθώ, το δημοσίευμα σημειώνει πως ούτε προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει κάποια σημαντική προσπάθεια.
σχόλια