Ιστορική δικαστική απόφαση στην Ιταλία: Η κλοπή φαγητού από άπορο που πεινάει δεν είναι έγκλημα

Ιστορική δικαστική απόφαση στην Ιταλία: Η κλοπή φαγητού από άπορο που πεινάει δεν είναι έγκλημα Facebook Twitter
φωτό: Stefano Lazzaro
10

Η κλοπή φαγητού σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή ανέχειας δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα, αποφάνθηκε τη Δευτέρα ο ιταλικός Άρειος Πάγος.

Η ασυνήθιστη αυτή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της γειτονικής χώρας «σφράγισε» την εκδίκαση μιας υπόθεσης σύμφωνα με την οποία ένας άστεγος κατηγορούνταν για την κλοπή δύο κομματιών τυριού και ενός πακέτου με λουκάνικα Φρανκφούρτης (σ.σ. συνολικής αξίας €4) από σουπέρμαρκετ της Γένοβα Ιταλία, το 2011.

Ο 36χρονος Roman Ostriakov, ουκρανικής καταγωγής, εντοπίστηκε επ' αυτοφώρω από έναν πελάτη του σουπερμάρκετ, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως το προσωπικό της επιχείρησης.

Ο Ostriakov συνελήφθη από την αστυνομία και παραπέμφθηκε σε δίκη. Πρωτόδικα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, ενώ του επιδικάστηκε και χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ - ποσό που φυσικά ήταν αδύνατον να πληρώσει.

Οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση, αλλά η πρωτόδικη ποινή δεν ανατράπηκε. Σε τρίτο και οριστικό βαθμό, ο Ιταλικός Άρειος Πάγος ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση και ακύρωσε την ποινή.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του τη Δευτέρα, το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο απεφάνθη πως η κλοπή μικροποσότητας φαγητού σε συνθήκες ανέχειας ή απελπισίας «δεν συνιστά έγκλημα».

«Η κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου και οι συνθήκες κατά τις οποίες έκλεψε τα εμπορεύματα καταδεικνύουν ότι πήρε μόνο όση ποσότητα φαγητού χρειαζόταν για να καλύψει τις άμεσες και απαραίτητες διατροφικές του ανάγκες» αναφέρει το δικαστήριο στη γραπτή του ετυμηγορία.

Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» εξήρε την απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίζοντας την ως «νίκη της ευσπλαχνίας» σε μία εποχή που η οικονομική κρίση και η άνοδος της ανεργίας έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους στα όρια της φτώχειας.

«Η απόφαση του δικαστηρίου υπενθυμίζει σε όλους μας ότι σε μία πολιτισμένη χώρα κανείς δεν θα πρέπει να πεθαίνει από την πείνα», αναφέρει στην πρώτη της σελίδα.

Η έτερη ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» τόνισε ωστόσο πόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός πως το ιταλικό δικαστικό σύστημα χρειάστηκε πέντε χρόνια για να αποφασίσει πάνω σε ένα αδίκημα που αφορούσε την κλοπή αγαθών αξίαν 4 ευρώ.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM
Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Το email, όπως ανέφερε η ίδια στο NBC Connecticut, προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και περιλάμβανε την απειλητική διατύπωση: «Ήρθε η ώρα να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
LIFO NEWSROOM