Μια από τις διασημότερες φωτογραφίες της έκρηξης στη Χιροσίμα δεν δείχνει αυτό που νομίζαμε μέχρι σήμερα

Μια από τις διασημότερες φωτογραφίες της έκρηξης στη Χιροσίμα δεν δείχνει αυτό που νομίζαμε μέχρι σήμερα Facebook Twitter
Για δεκαετίες, η φωτογραφία αυτή φερόταν να απεικονίζει το σύννεφο - «μανιτάρι» από την έκρηξη της πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα
6

Την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί τη Χιροσίμα, και θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα φτάσει στην ιαπωνική πόλη που επλήγη από τις πυρηνικές βόμβες των Αμερικανών, σε μια επίθεση που σόκαρε την ανθρωπότητα και σηματοδότησε ουσιαστικά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα δει από το κοντά το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της έκρηξης. Εκεί υπάρχει μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του κόσμου, μια εναέρια λήψη από το περίφημο «μανιτάρι» που σκέπασε την Χιροσίμα, όταν το βομβαρδιστικό Β-29 «Enola Gay» έριξε τη βόμβα ουρανίου το πρωινό της 6ης Αυγούστου του 1945.

Στις επτά δεκαετίες που ακολούθησαν, το συγκλονιστικό, ασπρόμαυρο στιγμιότυπο έκανε το γύρο του κόσμου και εντυπώθηκε στη συλλογική μνήμη ως η φωτογραφία της «απόλυτης καταστροφής».

Σύμφωνα όμως με ρεπορτάζ των «New York Times» που επικαλείται τη γνώμη ειδικών επί των πυρηνικών όπλων, η φωτογραφία του σύννεφου - «μανιταριού» που καλύπτει την πόλη δεν προέρχεται από την έκρηξη, αλλά στην πραγματικότητα είναι καπνός από τις φωτιές που προκλήθηκαν από την πυροδότηση της βόμβας.

Στο βραβευμένο με Pulitzer βιβλίο του 1986 «The Making of the Atomic Bomb», η εν λόγω φωτογραφία πλαισιώνεται από τη λεζάντα «το μανιτάρι πάνω από τη Χιροσίμα», ενώ είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι επισκέπτες στο Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα όπου παρουσιάζεται με την περιγραφή «Η ατομική έκρηξη της Χιροσίμα». Πρόσφατα, μέχρι και το πρακτορείο «Associated Press» αναφέρθηκε στην εικόνα ως «σύννεφο μανιταριού».

Μια από τις διασημότερες φωτογραφίες της έκρηξης στη Χιροσίμα δεν δείχνει αυτό που νομίζαμε μέχρι σήμερα Facebook Twitter
Η εν λόγω φωτογραφία είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι επισκέπτες στο Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα

Όμως, όπως υποστηρίζουν στο δημοσίευμα τους οι «New York Times», η φωτογραφία δεν δείχνει κάτι τέτοιο:

«Αυτό δεν είναι σύννεφο -μανιτάρι» δήλωσε στην εφημερίδα ο Richard L. Garwin, σχεδιαστής βόμβων και επί χρόνια σύμβουλος στην Ουάσιγκτον πάνω στα πυρηνικά όπλα.

Σε επικοινωνία που είχαν οι Times με τον Kevin Roark, εκπρόσωπο του εργαστηρίου κατασκευής όπλων του Los Alamos στο Νέο Μεξικό όπου και κατασκευάστηκε η βόμβα της Χιροσίμα (σ.σ. γνωστή και ως «Little Boy»), ο ίδιος υποστήριξε ότι η εικόνα δείχνει απλώς «μία στήλη καπνού από τις φωτιές που ακολούθησαν».

Ειδικοί αναλυτές γύρω από στρατιωτικά θέματα τόνισαν ότι αν το σύννεφο και η σκούρα σκιά εξεταστούν ως ένα είδος ηλιακού ρολογιού, τότε είναι σε θέση να καθοριστεί η χρονική στιγμή που το αμερικανικό, στρατιωτικό αεροσκάφος τράβηξε τη φωτογραφία. Ο John Coster - Mullen, ειδικός στο θέμα της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα, τοποθετεί την ακριβή ώρα λίγο πριν το μεσημέρι - δηλαδή τουλάχιστον τρεις ώρες μετά την ρίψη.

Η γιγαντιαία στήλη καπνού, εξήγησε μέσω email στην αμερικανική εφημερίδα, «πιθανότατα δεν είναι το αυθεντικό μανιτάρι, το οποίο θα πρέπει να είχε από ώρα διαλυθεί».

Την εποχή που σημειώθηκε η έκρηξη, τα σπίτια στη Χιροσίμα ήταν κατασκευασμένα ως επί το πλείστον από ξύλο και διέθεταν σκεπές με κεραμίδια. Ακόμη και πολλά από τα βιομηχανικά κτίρια είχαν χτιστεί γύρω από ξύλινα πλαίσια. Ολόκληρη η πόλη ήταν ανοχύρωτη και εκτεθειμένη σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η βόμβα προκάλεσε κύματα φωτιάς που μαίνονταν για ώρες.

Μια από τις διασημότερες φωτογραφίες της έκρηξης στη Χιροσίμα δεν δείχνει αυτό που νομίζαμε μέχρι σήμερα Facebook Twitter
H πραγματική φωτογραφία από το «μανιτάρι» της Χιροσίμα είναι αυτή και τραβήχτηκε από τον Bob Caron, μέσα από το Enola Gay, το βομβαρδιστικό B-29 που έριξε τη βόμβα το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945

Συμπερασματικά, το σύννεφο που φαίνεται στη φωτογραφία, αν και μοιάζει κάπως με «μανιτάρι», είναι πολύ μεγάλο για να έχει προκύψει από μία ατομική βόμβα με έκρηξη ισχύος 15 κιλοτόνων όπως ήταν αυτή του «Little Boy».

Με στοιχεία από τους New York Times και το Gizmodo

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM