Ένα έργο-ορόσημο κατασκευάζεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα: η Fehmarnbelt, η μακρύτερη προκατασκευασμένη υποθαλάσσια σήραγγα στον κόσμο, θα συνδέσει τη Δανία με τη Γερμανία, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους μετακίνησης και βελτιώνοντας τις συγκοινωνίες σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία.
Η σήραγγα θα έχει μήκος 18 χλμ και θα συνδυάζει σιδηροδρομική και οδική κυκλοφορία. Οι προκατασκευασμένοι τμηματικοί «κρίκοι» της τοποθετούνται στον βυθό της θάλασσας και ενώνονται με ακρίβεια χιλιοστού, θυμίζοντας κατασκευή από τουβλάκια Lego.
Η κύρια εγκατάσταση βρίσκεται στο νησί Lolland της νοτιοανατολικής Δανίας και εκτείνεται σε 500 εκτάρια, περιλαμβάνοντας λιμάνι και εργοστάσιο παραγωγής των τεράστιων στοιχείων της σήραγγας.
«Είναι ένα έργο παγκόσμιου ρεκόρ», δηλώνει ο Henrik Vincentsen, διευθύνων σύμβουλος της Femern A/S.
Τα στοιχεία κατασκευάζονται από ενισχυμένο σκυρόδεμα και χάλυβα, μήκους 217 μέτρων και βάρους άνω των 73.000 τόνων. Αφού σφραγιστούν υδατοστεγώς και εξοπλιστούν με δεξαμενές έρματος, ρυμουλκούνται στη θέση τοποθέτησης και χαμηλώνονται προσεκτικά με GPS και υποβρύχιες κάμερες.
Η επιλογή υποθαλάσσιας σήραγγας, αντί για γέφυρα, έγινε λόγω των κινδύνων από πλοία και των δύσκολων θαλάσσιων συνθηκών. Το έργο κοστίζει περίπου €7,4 δισ., με €1,3 δισ. συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όταν ολοκληρωθεί το 2029, το ταξίδι από τη Rødbyhavn της Δανίας προς την Puttgarten της Γερμανίας θα διαρκεί μόλις 10 λεπτά με αυτοκίνητο ή 7 λεπτά με τρένο, αντικαθιστώντας τη σημερινή 45λεπτη διαδρομή με φέρι.
Παράλληλα, θα μειώσει στο μισό τον χρόνο διαδρομής Κοπεγχάγης–Αμβούργου και θα προσφέρει «πράσινη» λύση για τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Ο Vincentsen υπογραμμίζει: «Δεν είναι μόνο μια σύνδεση Δανίας–Γερμανίας. Είναι μια νέα πύλη της Σκανδιναβίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.»
Το έργο, αν και αρχικά συνάντησε αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ναυτιλιακά συμφέροντα, πήρε τελικά το πράσινο φως το 2020 από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Με την αναμενόμενη καθημερινή διέλευση 12.000 αυτοκινήτων και 100 τρένων, το έργο αναμένεται να τονώσει την τοπική οικονομία και να αποπληρωθεί από τα διόδια εντός 40 ετών.
Το Lolland, μία από τις φτωχότερες περιοχές της Δανίας, αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά από νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του τουρισμού. «Οι κάτοικοι περιμένουν αυτό το έργο εδώ και χρόνια», λέει ο μηχανικός Anders Gert Wede. «Επιτέλους βλέπουν ανάπτυξη να έρχεται στην περιοχή.»
Με πληροφορίες από BBC