Έρευνα: Οι Γερμανοί γίνονται πλουσιότεροι ενώ η νότια Ευρώπη υστερεί

Έρευνα: Οι Γερμανοί γίνονται πλουσιότεροι ενώ η νότια Ευρώπη υστερεί Facebook Twitter
5

Διευρύνεται το χάσμα πλούτου στην ευρωζώνη, με τις ανοδικές τιμές των ακινήτων να βοηθούν τους Γερμανούς να γίνονται πλουσιότεροι ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου υστερούν, σύμφωνα με έρευνα.

Ενώ το χάσμα μεταξύ βορειότερων χωρών, όπως η Ολλανδία, και νοτιότερων κρατών, όπως η Πορτογαλία, ανέκαθεν αποτελούσε στοιχείο της ευρωζωνης, η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Flossbach von Storch δείχνει ότι διευρύνεται ακόμα περισσότερο.

Αξιολογώντας μια σειρά παραγόντων, όπως τα ακίνητα, οι μετοχές, η τέχνη και το ακριβό κρασί, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πλούτος στη Γερμανία και την Αυστρία αυξήθηκε περισσότερο από 7% στα τέλη του 2015 συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αυτός ο ρυθμός αύξησης ήταν σχεδόν διπλάσιος αυτού της Ιταλίας και της Ισπανίας, με τους Έλληνες να βλέπουν την περιουσία τους να μειώνεται περισσότερο από 4%. Οι τιμές ακινήτων, οι οποίες για παράδειγμα αυξήθηκαν περισσότερο από 6% στη Γερμανία, είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη του πλούτου.

Η διαφορά αυτή οδηγεί σε πολιτική ένταση στην ευρωζώνη, ενώ οι αδύναμες τιμές ακινήτων στις νοτιότερες χώρες πλήττουν τις τράπεζές τους, οι οποίες δέχονται τις κατοικίες και τα εμπορικά ακίνητα ως εγγυήσεις για δάνεια.

«Έως το 2006, όταν έσκασε η φούσκα, οι χώρες στο Νότο πραγματικά απογειωνόντουσαν. Τώρα είναι σε μια κατάσταση σαν της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Τόμας Μάγιερ, ιδρυτής του ινστιτούτου που διεξήγαγε την έρευνα.

Η Ιαπωνία εδώ και καιρό βρίσκεται αντιμέτωπη με μια στάσιμη οικονομία και ένα ακόμα μεγαλύτερο κρατικό χρέος. Κάποιοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι μια παρόμοια τύχη περιμένει και τις χώρες στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναγνωρίσει αυτή την γενικότερη τάση, λέγοντας ότι το χάσμα μεταξύ των πιο αδύναμων και των ισχυρότερων χωρών στην ευρωζώνη διευρύνεται αντί να συρρικνώνεται, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη όταν η δημιουργήθηκε το ενιαίο νόμισμα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Έχει καταντήσει βαρετή η σαχλοπροπαγάνδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Βλακώδεις έρευνες μηδενικού επιπέδου, ασήμαντοι οικονομολόγοι, ασόβαρες πηγές. Στο μεταξύ, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης - ΜΑ ΟΛΕΣ - είναι σε ανάπτυξη το πρώτο τετράμηνο του 2016, εκτός της Ελλάδας που έχει ύφεση 0,5%. Η δε Ιαπωνία έκλεισε το τρίμηνο με ανάπτυξη 1,9%, ελαφρώς πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αν θέλει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ για προπαγάνδα, ας το κάνει τουλάχιστον καλά, όχι μέσω ηλίθιων ερευνών.
Η Γερμανία και η κάθε Γερμανία θα πρέπει να αποτελούν πρότυπο αντιγραφής και όχι σάκος χλευασμού και μιζέριας από τον κάθε φραπεδιάρη Ελληνάρα, που το παίζει υπεράνω και γνώστης των πάντων ενώ δεν είναι άξιος να παράξει οδοντογλυφίδα. Είμαι σκληρός σε αυτό που γράφω αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.Σίγουρα η ΕΕ δεν είναι κοινωνία αγγέλων και παίζονται πολλά κάτω απο το τραπέζι αλλά αν δει κάποιος τι εξάγει και παράγει η Γερμανία, σε συνδυασμό με την εργατικότητα και μεθοδικότητα που χαρακτηρίζει τον μέσο Γερμανό, είναι λογικό να βρίσκονται σε αυτή την θέση. Ακόμα και στον τομέα της τέχνης, κουλτούρας, μουσικής, χώρες σαν την Γερμανία έχουν να επιδείξουν πολλά, δεν είναι απλά μια βιομηχανική μηχανή.Για να προλάβω καταστάσεις, εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα και τους ξέρω από πρώτο χέρι. Το Γερμανικό κράτος δε, είτε αφορά την υγεία (παρότι αλλοδαπός, η συμπεριφορά των γιατρών είτε η άψογη), είτε αστυνομία (να σου μιλάνε στον πληθυντικό και με ευγένεια ακόμα και όταν έκανες παράβαση), είτε πυροσβεστική, όταν κάποιος.. έβαλε φωτιά στο κτίριο που μέναμε (Σέρβοι σπιτονοικοκύρηδες, έξωση σε Γερμανό, ξύλινο σπίτι, μας έβαλε φωτιά με βενζίνη και την έκανε) είχε άμεση αντίδραση.Είμαστε λαός με λαμπρό παρελθόν και είμαι περήφανος για την καταγωγή μου (γνωστές οι πολιτικές μου θέσεις) αλλά όσον αφορά τους νεοέλληνες, είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε σε αυτή την γεωγραφική θέση γιατί αν ήμασταν λίγο βορειότερα, με χειρότερο κλίμα, θα είμασταν επιπέδου κάτω της Βουλγαρίας. Ας το πάρουμε πλέον απόφαση, για τα σημερινά μας χάλια δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί αλλά κυρίως, εμείς οι ίδιοι.
Αγαπητέ, συμφωνώ σε ένα μεγάλο μέρος με τα λεγόμενα σου σχετικά με την οργάνωση του γερμανικού κράτους και την ανάγκη αλλαγής στην νοοτροπία των περισσότερων Ελλήνων αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής και ανάδειξης των πολιτικών μας. Έχω όμως μία απορία: Πως είναι δυνατόν να θεωρείς τους Γερμανούς ως υπόδειγμα κατά της διαφθοράς, όταν έως το 1999 οι περισσότερες γερμανικές βιομηχανίες απαλλάσσονταν από την φορολογία για τα ποσά που αφορούσαν μίζες;Αυτό προκύπτει, από αμερικανικό έγγραφο της Δικαιοσύνης, όταν έγινε η έρευνα εναντίον της SIEMENS η οποία καταδικάστηκε, ομολόγησε και πλήρωσε για να μπορέσει να συνεχίσει τη δράση της αφού υποσχέθηκε να σταματήσει αυτές τις πρακτικές που συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Το λογικό συμπέρασμα θα ήταν ότι και το χρέος που δημιουργήθηκε με τέτοιες συμφωνίες δεν είναι θεμιτό και δεν πρέπει να πληρωθεί από τον ελληνικό λαό αφού δεν ωφελήθηκε αυτός, αλλά κάποια ελίτ που εισέπραττε τις μίζες από τις γερμανικές εταιρίες όπως η SIEMENS. Στην Σελίδα 5 του δευτερου PDF στην σημείωση 13, που αφορά στην επίσημη απαγγελία κατηγορίας από την Αμερικανική Δικαιοσύνη, (District Court of COLUMBIA) διαβάζει άναυδος κανείς ότι η Γερμανία ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ, παρείχε επίσημα στην SIEMENS φορό-απαλλαγές για μίζες έως το 1999, οπότε και σταμάτησε, καθώς ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ως εισηγμένη εταιρεία στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο, οπότε έπρεπε να προσαρμοστεί στη νομοθεσία FCPA.Παρακάτω σου παραθέτω και το κείμενο στα αγγλικά: During the pre-1999 period, bribery at Siemens was largely unregulated. German law did not prohibit foreign bribery and allowed tax deductions for bribes paid in foreign countries. Siemens was not yet listed on the NYSE and therefore was not subject to U.S. regulation. Undeterred by foreign laws that prohibited bribery, Siemens put several payment mechanisms in place, including the use of cash and off-books accounts, to make payments as necessary to win business.The term Niitzliche Aufwendungen or "useful expenditures" was a commonly used tax law term and was commonly listed on Siemens’ cost calculation sheets to denote payments to third parties, including illicit payments to foreign officials." Όπως το βλέπω εγώ, αν δεν συμφωνήσουν ΟΛΑ τα μέλη-κράτη της ΕΕ στην ισομερή και χρηματικά ισοδύναμη κατανομή εισαγωγών-εξαγωγών μεταξύ τους αυτή η οικονομική διαφορά θα διευρύνεται μεταξύ Βορρά και Νότου στην ΕΕ.
Δεν είπα ποτέ, ότι η Γερμανία είναι υπόδειγμα κατά της διαφθοράς. Η διαφθορά στην Ελλάδα (σε ποσά), είναι ψιλικατζίδικο σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στις μεγάλες δυνάμεις. Τους θεωρώ όμως υπόδειγμα, σε όλα τα άλλα που ανέφερα, ο διπλά χαμένος των Α'ΠΠ και Β'ΠΠ, είναι τρίτη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές, τι να λέμε τώρα..
Για το καλό μας το κάνουν οι Βορειοευρωπαίοι. Μας λένε, "τι τα θέλετε τα πολλά χρήματα και τις μεγάλες περιουσίες; Έννοιες και σκοτούρες θα σας φέρουν. Δώστε τα σε εμάς καλύτερα."Απλά εμείς τους έχουμε παρεξηγήσει.