ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Αναστάτωση στην Ιταλία: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διατάσσει να κοπούν χιλιάδες ελαιόδεντρα

Αναστάτωση στην Ιταλία: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διατάσσει να κοπούν χιλιάδες ελαιόδεντρα Facebook Twitter
6

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγκάζει με απόφαση του την Ιταλία να κόψει χιλιάδες ελαιόδεντρα στη νότια Ιταλία, επειδή έχουν προσβληθεί από μια θανατηφόρα ασθένεια.

Η ασθένεια, με την ονομασία Xylella fastidiosa, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια περιοχή της Απουλίας το 2013 και έχει προκαλέσει το θάνατο σε έως και ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα, πολλά από αυτά δέντρα αιώνων.

Οι ιταλοί καλλιεργητές αντιστέκονται στην απόφαση των Βρυξελλών να κόψουν τα δέντρα και να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη γύρω από τις μολυσμένες ελιές ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ο οποίος μεταδίδεται από ένα έντομο. Στην Απουλία όπου υπάρχουν 10 εκατ. ελαιόδεντρα, οι καλλιεργητές διοργάνωσαν διαδηλώσεις και αμφισβήτησαν τις αποφάσεις των Βρυξελλών στα δικαστήρια.

Ωστόσο, το Ε.Δ. αποφάσισε σε συνεδρίαση του στο Λουξεμβούργο υπέρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας τη θέση ότι όσα δέντρα έχουν μολυνθεί θα πρέπει να κοπούν και να καούν. Σύμφωνα με την οδηγία, θα πρέπει να κοπούν ακόμη και τα υγιή δέντρα που βρίσκονται σε απόσταση 90 περίπου μέτρων από το μολυσμένο.

Πολιτικοί και παραγωγοί ελαιολάδου στην Απουλία αντέδρασαν οργισμένα στην απόφαση του δικαστηρίου. "Αυτή είναι η πολλοστή επίθεση στον γεωργικό τομέα μας από την ΕΕ", δήλωσε η Elvira Savino, μέλος του κόμματος Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Η καταστροφή των υγιών δέντρων θα οδηγήσει σε καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις και πολλοί καλλιεργητές θα γονατίσουν οικονομικά. Ένα από τα καλύτερα «made in Italy» προϊόντα καταδικάζεται από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία", είπε.

Στην περιοχή επικρατεί αναστάτωση, καθώς, όπως δήλωσε ο κεντροδεξιός πολιτικός Michele Boccardi, τα ελαιόδεντρα της Απουλίας αντιπροσωπεύουν μια «ανεκτίμητη κληρονομιά» για την περιοχή όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά και πολιτισμικά.

Η Xylella fastidiosa είναι «ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια φυτών σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας μια ποικιλία ασθενειών, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τη γεωργία», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπάρχουν φόβοι ότι αν αφεθεί ανεξέλεγκτος ο ιός, θα μπορούσε να καταστρέψει ελαιώνες στην υπόλοιπη Ιταλία και ακόμη να εξαπλωθεί γύρω από τη Μεσόγειο σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Τουρκία, αφανίζοντας εκατομμύρια ευρώ  αξίας της ελιάς.

Ήδη ένα κρούσμα της ασθένειας εντοπίστηκε στην Κορσική τον Ιούλιο του περασμένου έτους και αργότερα στην ηπειρωτική Γαλλία, στην περιοχή Provence-Alpes-Cote d'Azur.

Με πληροφορίες από την Telegraph

6

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Είμαι φοιτήτρια στο γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών. Αρχικά θέλω να αναφέρω ότι το παθογόνο αίτιο δεν είναι ιός αλλά βακτήριο. Θεωρείται παθογόνο καραντίνας που σημαίνει μια σειρά μέτρων για την πρόληψη εισόδου και καταστολή του αφού ανιχνευθεί σε μία περιοχή. Στην Ιταλία βρέθηκε πριν από λίγα χρόνια και ενώ ξεκίνησε να εφαρμόζεται η σειρά μέτρων που οφείλει να εφαρμοστεί, οι αγρότες (όπως είναι λογικό άλλωστε) αντέδρασαν, καθώς και μέρος περιβαλλοντικών οργανώσεων. Τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμοστούν ήταν ορισμός ζώνης όπου έχει ανιχνευτεί το παθογόνο και μιας ακόμα γκρίζας ζώνης περιφερειακά όπου θα γίνονταν συνέχεια δειγματοληπτικοί έλεγχοι, επισκοπήσεις κλπ... Μέσα στην ζώνη όπου υπάρχει το παθογόνο, ο κανονισμός διαχείρισης παθογόνων καραντίνας ορίζει τη καταστροφή των μολυσμένων δέντρων καθώς και κάποιων περιφερειακά, προκειμένου να εξαλιφθεί το μόλυσμα. Ομως, λόγω των έντονων αντιδράσεων μπήκε στη μέση η εισαγγελία και οι καταστροφές πάγωσαν. Ελάχιστα δέντρα καταστράφηκαν σε σχέση με τον αριθμό που προβλεπόταν. Απ' όσο φαίνεται η υπόθεση εκδικάστηκε και η καταστροφή θα συνεχιστεί όπως έπρεπε.Γιατί μας απασχολεί τόσο το συγκεκριμένο παθογόνο; Είναι ένα άκρως καταστροφικό βακτήριο, το οποίο μεταφέρεται μέσω κάποιων φορέων (υπάρχουν ενδείξεις για τουλάχιστον 3 διαφορετικά έντομα-φορείς) και το χειρότερο είναι ότι έχει πάνω απο 200 διαφορετικά είδη φυτών-ξενιστές. Η ασθένεια έχει ανιχνευτεί και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, που σημαίνει ότι κάτι στη διαχείρισή του πήγε στραβά. Γίνεται προσπάθεια να αποτραπεί η είσοδος του στην Ελλάδα, που θα σημάνει την καταστροφή αρκετών ελαιόδεντρων, σε μια εποχή ήδη οικονομικής κρίσης σε ένα απο τα κύρια γεωργικά προιόντα μας, είτε από την ίδια την ασθένεια είτε απο την προληπτική καταστολή της. Για όποιον ενδιαφέρεται, παραθέτω το εξής σύνδεσμο από τον EPPO https://www.eppo.int/QUARANTINE/special_topics/Xylella_fastidiosa/Xylella_fastidiosa.htm
Στην άμπελο, που επίσης επιτίθεται η xylella fastidiosa, προκαλεί την ασθένεια Pierce's disease για την οποία όμως δεν έχει βρεθεί θεραπεία. Σε πρόσφατες έρευνες στο πανεπιστήμιο Davis της Καιφορνια, βρέθηκε ότι στην συγκεκριμένη ασθένεια λειτουργεί σαν καταλύτης το ένζυμο LyseA (αν θυμάμαι καλά). Ξέρεις αν η ασθένεια που προκαλεί το συγκεκριμένο βακτήριο στα ελαιόδεντρα ειναι παρόμοια με των αμπελιών;
Η ασθένεια Pierce δεν έχει βρεθεί στην Ευρώπη λόγω ελέγχων στην εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού από την Αμερική (όπου είναι πολύ διαδεδομένη) και ισχύει αυτό που λες για την έλλειψη θεραπείας. Δυστυχώς αν εισέλθει σε μία περιοχή το βακτήριο δεν μπορείς να το εξαλείψεις διότι μπορεί να έχει σε λανθάνουσα μορφή ξενιστές διάφορα ενδημικά φυτά και ζιζάνια .Τώρα ως προς την ελιά σαν σύμπτωμα, θα δεις αρχικά να νεκρώνονται οι άκρες των φύλλων, σαν να πέρασες με αναπτήρα την άκρη τους που θα συνεχιστεί σε νέκρωση κλάδων ως τη νέκρωση όλου του φυτού.Δεν έχει κάποιο παθογνωμικό σύμπτωμα οπότε αν υπάρχει υποψία για μόλυνση με τη Xylella θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος.
Μπράβο ρε συνάδελφε (Ζωικάρια εδώ)!!! Γιατί τις προάλλες ανέφερα αυτό το θέμα σε μια Ιταλίδα (επίσης Ζωικάρια) που είμαστε στο ίδιο έτος διδακτορικού και μου λέει βλακείες λένε δεν υπάρχει καμία ασθένεια...!
Θεωρεί ότι όλο αυτό γίνεται εσκεμμένα για να καταστρέψουν την ιταλική ελαιοπαραγωγή; Το βακτήριο έχει ανιχνευθεί εδώ και χρόνια, στην Αμερική είναι γνωστή η ασθένεια από το 1884 ,ασχέτως αν αρχικά θεωρούσαν ότι οφείλεται σε ιό και υπάρχουν ποικίλα άρθρα σχετικά με αυτό. Δεν είναι δυνατόν επί τόσα χρόνια να χτίζεται ολόκληρο παραμύθι για να καούν μερικά δέντρα σε μία χερσόνησο της Ιταλίας. Ας κοιτάξει τη βιβλιογραφία αν το αμφισβητεί τόσο ή αν θέλει ας περάσει μία βόλτα από το Μπενάκειο φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο όπου επί καθημερινής βάσεως γίνονται έλεγχοι στις εισαγωγές