Μεγάλες αλλαγές στο κριτήριο απονομής υποτροφιών και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα δια χειρός Φίλη

Μεγάλες αλλαγές στο κριτήριο απονομής υποτροφιών και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα δια χειρός Φίλη Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
1

Αλλαγή στο κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές «φέρνει», μεταξύ άλλων, η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιείται το κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές, καθώς θεωρήθηκε ότι η υφιστάμενη διάταξη περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των προπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων για υποτροφία, ενώ η πλειονότητα των υποτρόφων δεν πληροί κατά το δεύτερο έτος σπουδών το οριζόμενο από την τροποποιούμενη διάταξη κριτήριο του μέσου όρου της επιδόσεώς τους με όριο της βαθμολογίας τον βαθμό 8,51.

Παράλληλα, με τη νέα διάταξη θεωρείται ότι δεν θα προκύψουν αδυναμίες χορήγησης προπτυχιακών υποτροφιών από κονδύλια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Έτσι, με τη νέα διάταξη της τροπολογίας, δικαιούνται υποτροφίας όσοι φοιτητές έχουν βαθμολογία από «λίαν καλώς» και πάνω, δηλαδή, από 6,5 και πάνω. Ο κ. Φίλης, πάντως, αναφερόμενος σε μερίδα του Τύπου που σχολιάζει αρνητικά τις αλλαγές που επιφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, διερωτάται «τι θέλουν επιτέλους;». Υπενθυμίζεται, ότι στην τροπολογία συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν σε θέματα προκηρύξεων και εκλογής Καθηγητών των ΑΕΙ, συμπληρωματικές ρυθμίσεις για τα μη αυτοδύναμα τμήματα των ΑΕΙ, αλλαγές στην κοστολόγηση των συγγραμμάτων των ΑΕΙ, ρυθμίσεις για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, λήξη της κατά παράταση θητείας των γραμματέων των ΑΕΙ, καθώς και θέματα του ΙΚΥ.


Αναλυτικά, η δήλωση του κ. φίλη έχει ως εξής: «Μειώνουμε τη δαπάνη για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και έτσι εξοικονομούμε χρήματα για τη φοιτητική μέριμνα και μας λένε ότι κόβουμε τα βιβλία από τους φοιτητές. Αν δεν το κάναμε, θα κατηγορούμαστε ως υπέρμαχοι του σπάταλου κράτους. Διενεργούμε τους προβλεπόμενους νόμιμους ελέγχους στην ιδιωτική εκπαίδευση και μας καταγγέλλουν ότι θέλουμε να κλείσουμε τα ιδιωτικά σχολεία. Αν δεν το κάναμε, θα μας κατηγορούσαν ότι αδρανούμε ή ότι καλύπτουμε παρατυπίες όπως τα πλαστά πτυχία. Δίνουμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια υποτροφίες στους φοιτητές μέσω του ΙΚΥ και αντιδρούν γιατί διευρύνουμε τα κριτήρια, ώστε, να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι και να μην απολεσθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Αν δεν το κάναμε, θα κατηγορούμαστε ότι τασσόμαστε εναντίον της αριστείας. Προωθούμε ώριμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό το μόνιμο προσωπικό και αντιδρούν με μοναδικό επιχείρημα ότι ετοιμαζόμαστε δήθεν να μειώσουμε δραματικά τις προσλήψεις αναπληρωτών. Αν δεν το κάναμε, θα κατηγορούμαστε -δικαίως- για αναποτελεσματικότητα και κακή διαχείριση των πόρων. Αλήθεια, τι θέλουν επιτέλους;».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM
ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές – Παραπέμπεται στην Ολομέλεια

Ελλάδα / ΣτΕ: Στην Ολομέλεια το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές - Ποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως είναι από το Σύνταγμα ανώτερες και παραμένουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
LIFO NEWSROOM
maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Ελλάδα / maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Πώς μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το ακίνητό του οφείλει να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και να λύσει την σπαζοκεφαλιά - Πώς λειτουργεί ο χάρτης maps.ktimatologio.gr
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ

σχόλια

1 σχόλια
Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμμένη να προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές που βγάζουν 6,5 μέσο όρο ;;; ("Παράλληλα, με τη νέα διάταξη θεωρείται ότι δεν θα προκύψουν αδυναμίες χορήγησης προπτυχιακών υποτροφιών από κονδύλια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.")Αν είναι έτσι, μαγκιά του. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι τελικά δεν θα 'ναι έτσι και θα ψάχνουν έπειτα χρήματα όχι μόνο για αυτούς που βγάζουν 6,5 αλλά και για αυτούς που βγάζουν 8,5.Γνωρίζουν καν πόσοι νέοι δικαιούχοι θα υπάρχουν; Υπολόγισαν την (σοβαρή) πιθανότητα να αυξηθεί το ποσοστό των φοιτητών που βγάζουν 6,5 μέσο όρο, αφού εάν ο καθηγητής γνωρίζει ότι με μια μονάδα μόλις παραπάνω στον φοιτητή που περνάει το μάθημα αυτός έχει καλές πιθανότητες για υποτροφία; (π.χ. 6 αντί για 5 ή 7 αντί για 6).Σε ένα σοβαρό κράτος η απάντηση θα ήταν δεδομένη, ότι δηλαδή όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη... αλλά επειδή μιλάμε για την Ελλάδα και δη τον Φίλη, δεν το θεωρώ και τόσο δεδομένο.