Οι πρώτες φωτογραφίες από το ΑΠΘ που έγινε κάμπινγκ - Έκαναν και κατάληψη της Νομικής

Οι πρώτες φωτογραφίες από το ΑΠΘ που έγινε κάμπινγκ - Έκαναν και κατάληψη της Νομικής Facebook Twitter
praktoreio-macedonia.gr
19

 

Οι πρώτες φωτογραφίες από το ΑΠΘ που έγινε κάμπινγκ - Έκαναν και κατάληψη της Νομικής Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στην κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προχώρησαν ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ξεκίνησαν σήμερα να κατασκηνώνουν στην Πανεπιστημιούπολη, όπου και θα παραμείνουν μέχρι τις 24 Ιουλίου 2016.


Η κατασκήνωση, με την ονομασία "No Border Camp-Thessaloniki 2016", έχει στο επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα και περιλαμβάνει -εκτός από τις εκδηλώσεις μέσα στην Πανεπιστημιούπολη- και εκδηλώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το ΑΠΘ που έγινε κάμπινγκ - Έκαναν και κατάληψη της Νομικής Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Οι πρώτες φωτογραφίες από το ΑΠΘ που έγινε κάμπινγκ - Έκαναν και κατάληψη της Νομικής Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Οι πρώτες φωτογραφίες από το ΑΠΘ που έγινε κάμπινγκ - Έκαναν και κατάληψη της Νομικής Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC


Από χθες άρχισαν να καταφθάνουν με καραβάνια από τη Γερμανία στο campus του ΑΠΘ οι πρώτοι κατασκηνωτές και σήμερα, έξω από την πίσω είσοδο του κτιρίου της Νομικής Σχολής, ξεκίνησαν να στήνουν τα αντίσκηνα και τις υποδομές της κατασκήνωσης (κουζίνες, νεροχύτες κ.λπ.), το πλήθος των οποίων δείχνει ότι οι κατασκηνωτές θα ξεπεράσουν σε αριθμό την αρχική εκτίμηση της αστυνομίας για περισσότερα από 1.000 άτομα. Στην πλατεία μπροστά από τη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή έχει στηθεί και εξέδρα για συναυλίες.


Καθότι οι διοργανωτές του "No Border Camp" δε ζήτησαν ούτε πήραν άδεια από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση της κατασκήνωσης στην Πανεπιστημιούπολη, η Σύγκλητος του Ιδρύματος συγκρότησε συντονιστική επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων επί καθημερινών πρακτικών θεμάτων κατά της ημέρες της κατασκήνωσης. Εκτιμώντας το πρωί την κατάσταση, που ξεκίνησε να διαμορφώνεται, η επιτροπή αποφάσισε να κλείσουν η Νομική και η Θεολογική Σχολή. Τότε,από την πλευρά των διοργανωτών της κατασκήνωσης, ζητήθηκε από φύλακες του ΑΠΘ να ανοίξουν οι πόρτες των κτιρίων, όταν όμως έλαβαν την απάντηση ότι δεν έχουν τέτοια εντολή, έσπασαν τα λουκέτα στις πόρτες και προχώρησαν στην κατάληψη της Νομικής Σχολής. Μέλος των διοργανωτών της κατασκήνωσης που ερωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ γνωστοποίησε ότι στο κτίριο αυτό θα βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης της κατασκήνωσης, οι εκδηλώσεις της οποίας, όπως πρόσθεσε, ξεκινούν αύριο.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το ΑΠΘ που έγινε κάμπινγκ - Έκαναν και κατάληψη της Νομικής Facebook Twitter
Οι πρώτες φωτογραφίες από το ΑΠΘ που έγινε κάμπινγκ - Έκαναν και κατάληψη της Νομικής Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
Οι πρώτες φωτογραφίες από το ΑΠΘ που έγινε κάμπινγκ - Έκαναν και κατάληψη της Νομικής Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR


"Επειδή μαζί μας οι διοργανωτές του No Border Camp δεν θέλουν να επικοινωνήσουν, όταν το πρωί ζήτησαν από τους φύλακες να ανοίξουν τη Νομική Σχολή, εμείς είπαμε στους φύλακες ότι δεν θα ανοίξετε καμία πόρτα. Αυτό έγινε γύρω στις 9 το πρωί και γύρω στις 12 το μεσημέρι έσπασαν την πόρτα. Οι ίδιοι μίλησαν μόνο στους φύλακες και τους είπαν: ανοίξτε την πόρτα. Όταν τους απάντησαν οι φύλακες ότι 'δεν έχουμε εντολή', έσπασαν την πόρτα. Και η Εισαγγελία και η Αστυνομία έχουν ενημερωθεί σχετικά. Και από το πρωί ότι υπάρχει απειλή εισόδου στο κτίριο και στη συνέχεια ότι έχουν μπει στο κτίριο σπάζοντας τις πόρτες. Θα το χειριστούν όπως πρέπει, όπως νομίζουν, μας είπαν" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού και επικεφαλής της επιτροπής διαχείρισης της κατάστασης, καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος.


Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που έχει η επιτροπή (την οποία εκτός από τον κ. Λαόπουλο συνθέτουν οι κοσμήτορες της Θεολογικής, καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, της Φιλοσοφικής, καθηγητής Δήμητρης Μαυροσκούφης, της Νομικής, καθηγητής Γιώργος Δέλλιος και Θετικών Επιστημών, καθηγητής Χαρίτων Χιντήρογλου) οι κατασκηνωτές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής για να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και τουαλέτες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Καθηγητές ή φοιτητές δεν βρίσκονται εντός του κτιρίου, ενώ κάποιος εξοπλισμός αξίας απομακρύνθηκε προληπτικά, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες.

Eρώτηση για την προαναγγελθείσα δεκαήμερη «κατάληψη» στους χώρους του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση κατασκηνωτικής εκδήλωσης κατέθεσε η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου, προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η βουλευτής επισημαίνει, ότι τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες ως συνταγματική επιταγή προηγούνται οποιασδήποτε επιφύλαξης, που μπορεί να αφορά τις πιθανές συνέπειες μιας ανοικτής εκδήλωσης. Όμως, εδώ πρόκειται για χώρο πανεπιστημιακό, για τον οποίο η πρυτανική αρχή πρέπει και οφείλει σύμφωνα με το νόμο να εφαρμόζει τα δέοντα, περιφρουρώντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, εντός και εκτός πανεπιστημιακής αιθούσης.

Πέραν του γεγονότος ότι δεν υφίστανται στο χώρο του ΑΠΘ οι στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής και καθαριότητας για μια τέτοια συγκέντρωση, τονίζεται ότι ο πανεπιστημιακός χώρος συνιστά τον κατεξοχήν χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού, όπου η κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της και «ανήκει» στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία και συναποφασίζουν για την διεξαγωγή ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων με την ευρεία του όρου έννοια.

«Σε καμία περίπτωση, δεν νοείται οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία αυτοβούλως να διοργανώνουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε χώρο στον οποίο ούτε ανήκουν, ούτε τους ανήκει, ούτε οποιαδήποτε άδεια έχουν ζητήσει ή λάβει» επισημαίνει.

Η βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα έχουν λάβει για την περιφρούρηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και της δημόσιας περιουσίας στο χώρο του ΑΠΘ και αν έχει υπάρξει συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση της ακαδημαϊκής και δημόσιας τάξης στο χώρο του πανεπιστημίου ώστε να μην διαταραχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Τέλος, δεδομένου ότι αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σειρά από μηχανοκίνητες πορείες προς τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης, ρωτά ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης στην περιοχή.

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

12 σχόλια
Να ρωτήσω,από τους αηδιασμένους σχολιαστές και αναγνώστες που τώρα μετά βδελυγμίας καταδικάζουν αυτά τα αίσχη,πόσοι πήραν μέρος στην "επανάσταση ενάντια στην επάρατο δεξιά το '07-'09";Γιατί τότε δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε.Δεν μπορεί πριν μερικά χρονάκια να κάνατε τα ίδια,να συμμετείχατε σε καταστροφές και λεηλασίες στα πανεπιστήμια και τώρα που είδαμε το φως το φιλελέδικο το αληθινό να τα καταδικάζουμε από τη μια και να μην μετανοούμε από την άλλη.
Πάντως είναι ειρωνικό, ότι από τη Γερμανία οι άνθρωποι έπρεπε να διασχίσουν όλη την Ευρώπη για να βρουν άσυλο σε μια γωνιά ανομίας που λέγεται Ελλάδα.Αναρωτιέμαι αν έχουν λάβει μέριμνα για πυρασφάλεια, αν έχουν σχέδια έκτακτης εκκένωσης, περιφρούρηση, καθαρισμό του χώρου κλπ.
Πλάκα κάνεις!Το τι βρώμα θα αφήσουν εκεί δεν περιγράφεται (περίμενε και θα δεις). Το πόσο χεσμένους μας έχουν φαίνεται από το ότι έφεραν μαζί τους κουζίνες και νεροχύτες, λες και δεν έχει φαγάδικα η Θεσσαλονίκη να πάνε να φάνε. Ναι, αφού θέλουν τσάμπα διαμονή, να πάνε ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ για να φάνε.Και στο φινάλε, αφού είναι τόσο αλληλέγγυοι, γιατί δεν πάνε να κατασκηνώσουν στην Ειδομένη; Δεν έχει Wi-Fi εκεί; Θα τους καλοδέχονταν οι ντόπιοι επιχειρηματίες.
Ελλάδα, ένα απέραντο ξέφραγο αμπέλι. Πού ακούστηκε, δυτική χώρα, να επιτρέπει στον κάθε είδους μπαχαλάκια, που θα έπρεπε να είναι στην φυλακή, να φερεται στην περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων, λές και είναι τσιφλίκι του; Αλλά θα μου πείτε για ποιό κράτος μιλάω, για αυτό που απελευθερώνει εγκληματίες και δηλώνει πως η 17Ν είχε υψηλό ιδανικό για τον άνθρωπο; Φτάνει πια με το χαϊδεμα, καιρός είναι να προστατέψει το κράτος τους νομοταγείς του πολίτες.
ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού στο πολιτισμένο και μη κόσμο δεν ξεφτιλίζεται με τόσο απύθμενο θράσος η έννοια του δημόσιου και μάλιστα ακαδημαϊκού χώρου χωρίς συνέπειες . Μια εγωπαθής αυτιστική μειοψηφία επιβάλλει τους κανόνες της και η πολιτεία συμπεριφέρεται κάθε φορά αμήχανα αδυνατώντας να προστατέψει ότι ανήκει στην κοινωνία, με καταστρεπτικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής όλων!Αι σιχτίρ πια , 40 χρόνια τα ίδια και χειρότερα πλέον
Ξεφτυλα . Κατα τα αλλα το ΑΠΘ ειναι απο τα κορυφαια πανεπιστημεια της Ευρωπης και η Ελλαδα μπορει να μην εχει βαρια βιομηχανια αλλα παραγει "παιδεια και πολιτισμο" ..
Οι άλλοι ξεκίνησαν από την Γερμανία και πέρασαν όλα αυτά τα δάση για να κάνουν κάμπινγκ στο γρασίδι του ΑΠΘ? Τελικά η βλακεία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Εγώ από την φοιτητική μου ζωή θυμάμαι τα ωραία πάρτι στατ γρασίδι αλλά να κατασκηνωσω ανάμεσα σε Εγνατία και Αγίου Δημητρίου χωρίς ντους και τουαλέτες μόνο δελεαστικό δεν μου φαίνεται. Αλλά φαίνεται αυτοί έχουν πάρει διαζύγιο με το νερό.
Αυτοί, αγάπη μου, κάνουν πολιτική, δεν κάνουν τουρισμό (ήταν ειρωνικό το προηγούμενο σχόλιό μου). Θα πέσουν σύννεφο οι μύγες εκεί τώρα, θα βρωμάει χιλιόμετρα μακριά, όπως οι Βερσαλλίες την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης (μέρα που είναι).
Ότι είναι ειρωνικό νομίζω το καταλάβαιναν όλοι αλλά οι Βερσαλίες την εποχή του βασιλιά ήλιου-που σε όλη του την ζωή είχε κάνει ένα μπάνιο για ιατρικους λόγους-θα πρέπει να μυριζαν λιγότερο από το Παρίσι που είχε τις ίδιες συνήθειες αλλά λιγότερα αρώματα και δέντρα και σαφώς περισσότερο κόσμο. Αλλά το 2016 με το νέφος, την υγρασία και την θερμοκρασία της Θεσσαλονίκης, το να είσαι στο Αριστοτέλειο, δεν μου θυμίζει Βερσαλίες, αλλά το Γιάννη Αγγιαννη που για να σώσει τον Μάριο σερνόταν στους υπονόμους του Παρισιού.
Το να καλέσει ο πρύτανης την αστυνομία ώστε να τους απομακρύνουν άμεσα δεν περνάει από το μυαλό του; Ειδικά πριν μαζευτούν μερικές εκατοντάδες!!
Οι πρυτανικές αρχές ούτε κάλεσαν την αστυνομία, ούτε έκαναν μήνυση ώστε να υπάρξει άμεση επέμβαση της αστυνομίας. Έκαναν "ενημέρωση" που πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα!!
Υπάρχει στη χώρα, όσο ποτέ άλλοτε, η ανάγκη για ένα Κίνημα "Against Stupidity!" - Δεν πάει άλλο με το να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει χωρίς να λογαριάζει νόμους και κανόνες!