ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ότι λάμπει δεν είναι (μαύρος) χρυσός

Ότι λάμπει δεν είναι (μαύρος) χρυσός Facebook Twitter
5

Του Τάσου Μπανιώρα από το thinkfree

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έμαθε επιτέλους ο μέσος Έλληνας τι θα πει ΑΟΖ. Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για όσους δεν πρόλαβαν τις εξελίξεις. Δηλαδή αν με το καλό γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες (οριοθέτηση, αναγνώριση, χάραξη, οικοπεδοποίηση, μελέτες, εξόρυξη) θα έχουμε το δικαίωμα να αντλήσουμε φυσικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κοιτάσματα τα οποία είναι πλούσια κυρίως σε περιοχές νοτίου της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα.

Φυσικά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της εξόρυξης θα χρειαστούν σύμφωνα με τον καθηγητή- στρατηγικό αναλυτή Ν. Λυγερό 5 έως 7 χρόνια. Το αναφέρω γιατί κάποιοι βιάστηκαν να νιώσουν πλούσιοι. Βέβαια επειδή βρισκόμαστε στη χώρα της απαξίωσης κάποιοι άλλοι υποβαθμίζουν την οικονομική και στρατηγική σημασία της ΑΟΖ. Τι κι αν είναι η 2η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη; Τι κι αν ο, μάλλον επιβεβλημένος, άξονας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μπορεί να σε βάλει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη;

Έστω όμως ότι τα κάνουμε όλα αυτά. Μετά τι; Χαρίζουμε τα κέρδη στα χρέη της γενιάς του πολυτεχνείου; Οριζοντίως και καθέτως όχι. Πάρτε για παράδειγμα τη Νορβηγία που τα κέρδη από την άντληση πετρελαίου τα εναποθέτει στο ταμείο για την επόμενη γενιά και τα επενδύει κιόλας. Φυσικά και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ΑΟΖ αλλά όχι για να πληρώσουμε τα σπασμένα άλλων εποχών και να ξεκινήσουμε ξανά από το μηδέν.

Σαφώς και τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι θα χρειαστεί ένα μερίδιο των κερδών όταν με το καλό έρθουν να καλύψουν τρύπες. Αλλά όχι να ξεπουλήσουμε τον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας για χάρη αυτών που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, ευτέλισαν τους θεσμούς, αύξησαν κατακόρυφα τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Οι στόχοι που πρέπει να έχει η ΑΟΖ (σε συνδυασμό με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ που ακούγεται έντονα τελευταίως) είναι απλοί και κατανοητοί:

  • Γεωστρατηγική υπεροχή της Ελλάδος στην περιοχή του Αιγαίου.
  • Μετατροπή της Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο για την Νότιο Ανατολική Ευρώπη.
  • Οικονομική ανάπτυξη μέσω νέων θέσεων εργασίας για επιστημονικό προσωπικό και απόκτηση τεχνογνωσίας.
  • Επένδυση των κερδών στην πραγματική οικονομία προς όφελος των πολιτών.

Ο σκοπός της ΑΟΖ δεν είναι να κάτσουμε στον καναπέ μας και να πούμε «έχουμε για άλλα 20-30 χρόνια λεφτά να φάμε από το δημόσιο» και μετά να κλαιγόμαστε για μία νέα κρίση. Σκοπός της ΑΟΖ πρέπει να είναι η εξέλιξη της Ελλάδος σε σύγχρονο κράτος, με υποδομές, ορθή οικονομική ανάπτυξη και σεβασμό στον πολίτη. Για όποιον δε το έχει αντιληφθεί είναι μία χρυσή ευκαιρία για την πατρίδα μας και τις επόμενες γενιές. Για αυτό και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες άμεσα. Μπορεί η αναβάθμιση της οικονομίας μας από τον οίκο S&P να είναι θετικό σημάδι στον απλό κοσμάκη όμως δεν λέει τίποτε ακόμα. Δε του δίνει προοπτική, δε του δίνει ελπίδα. Η ΑΟΖ όμως μπορεί να το κάνει αυτό αφού αν γίνουν σωστά όλες οι απαραίτητες ενέργειες και συμμαχίες μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη.

*Ο Τάσος Μπανιώρας είναι μεταπτυχιακός φοιτητής τμήματος πληροφορικής ΑΠΘ

Αρχείο
5

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Φίλε Τάσο αν είσουν στην έκτη δημοτικού θα σου έβαζα άριστα 10', κατά τα άλλα άλλο ένα μεταπτυχιακό τζάμπα.. και δεν εννοώ με το θέμα της εξόρυξης-ύπαρξης κυτασμάτων που φαίνεται να γνωρίζεις αλλά για την ανάλυση σου, το επιχείρημα του πλουτισμού μας, αληθεια είσαι πιο ρομαντικός και από τον ροματνισμό..Για ποιόν πλουτισμό μας μιλάς φίλε μου..Γνωρίζεις τον νομο που υπάρχει από την Χούντα και λέει πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν δικαιούται κανένα ποσοστό από την πώληση και χρήση ορυκτών κυτασμάτων(οποιουδήποτε τύπου), ε? το 100% του κέρδους περναεί στο ανάδοχο του έργου.(Αυτό στο Ελλάδα το λέμε προσέλκυση επιχειρηματιών, όχι ξεπούλημα) Το μόνο κέρδος που νομίζεις ότι "θα έχουμε σαν λαός, που δεν είναι να κάτσουμε στον καναπέ μας και να πούμε «έχουμε για άλλα 20-30 χρόνια λεφτά να φάμε από το δημόσιο» και μετά να κλαιγόμαστε για μία νέα κρίση" -πραγματικά τί διαβάζεις, vogue? - το μόνο κέρδος που θα έχουμε λοιπόν θά είναι ο φόρος και το ΙΚΑ που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αυτό θα το λαμβάνουμε σίγουρα, γιατι για την φορολόγηση της τότε ανάδοχης εταιρίας δεν είμαι σίγουρος(τα ΙΕΚ Ξυνή και κάνανε διακανονισμό για τα χρέη τους 400 χρόνια μία πετρελαϊκή θα κολώσει). Κάτι για να κλείσω, όπως είπα ο νόμος είναι απο εποχής Χούντας, μετράει δηδαδή κοντά 40 χρόνια.. αυτο για το ποιών τα σπασμένα θα πληρώνουμε, για χρόνια, για πολλά χρόνια. Όσο για τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη..όχι δεν με ενδιαφέρει, όσο με αφήνει απ' έξω, γιατί εκεί θα βρίσκομαι πάντα, θελω να βουτάω στο Αγαίο και να ξέρω πως όλο μου το "πετρέλαιο" είναι καθαρό και γαλάζιο..
ολα αυτα θα ισχυαν, αν υποθετω δεν γεμιζεις καθε εβδομαδα το αυτοκινητο σου, δεν αναβεις το καλοριφερ σου (καλα αυτο ειανι πιθανο εδω που τα λεμε) και δεν χρησιμοποιεις ηλεκτρικο ρευμα ή γενικα οποιαδήποτε αλλη πηγη ενεργειας, μεχρι τουλαχιστον να προκυψει η συντηψη (υπομονη καμιαα 30ετια)με λιγα λογια δεν μπορω να καταλαβω αυτους που αντιτιθονται στην παραγωγη και οχι στην καταναλωση ενος πόρου. Και ναι πολλα απο αυτα που λες εχουν δικιο (αν ισχυει αυτο που λες για το νομο ε ας αλλαξει) αλλα ας δουμε το παραδειγμα της Νορβηγιας πχ και οχι της Νιγηριας.
Καλα εχουμε φτασει στο να συζηταμε για την εκμεταλλευση της ΑΟΖ χωρις να στεκομαστε στο πιο βασικο: η ΑΟΖ, οπως χαρασσεται στον παραπανω χαρτη, δεν προκειται να υπαρξει ποτε, εκτος αν εχουμε τη διαθεση και τα ψυχικα και υλικα αποθεματα να μπουμε σε εναν ατελειωτο κυκλο θερμων επεισοδιων ή και ανοιχτης συρραξης με την Τουρκια, ο οποιος θα εξαντλησει προκαταβολικα ολα τα πιθανα οφελη απο την ανακηρυξη της. Αντι λοιπον να φαντασιωνομαστε το διαμοιρασμο της Αν. Μεσογειου μεταξυ Ελλαδας, Κυπρου και Ισραηλ, καλο θα ηταν να δουμε το πραγματικο κοστος καποιων επιλογων και να το σταθμισουμε με τα πραγματικα ή εστω βασιμα πιθανολογουμενα οφελη που θα εχουν και οχι να πιστευουμε οτι θα γινουμε οι νεοι πετρελαιαδες της Μεσογειου.
Ναι μεν θελει χειρισμους αλλα για το αν για νοτιως της Κρητης, ή δυτικα της Κεφαλλονιας ή ΔΥΤΙΚΑ της Χιου ή νοτιως της Σαντορινης πρεπει να ρωτησουμε τους Τουρκους για το αν θα προχωρησουμε ή όχι σε εκμεταλλευση, τι να πω. ειναι αυτο που λεμε η μιση ντροπη δικους τους η μιση ομως δικη μας.
Φιλε Τάσο παρότι μεταπτυχιακος στην πληροφορική είσαι πολυ καλα ενημερωμένος και μπράβο για το άρθρο σου. Τα ίδια λέω και ξαναλέω και εγω προσωπικά απο εδω και απο εκει αλλα πολυ λίγοι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα όπως εσυ. Θέλω μόνο να συμπληρώσω δυο πραγματα σε αυτα που είπες. Πρώτον η ανακήρυξη της ΑΟΖ δεν είναι όσο απλή όσο μπορει να φαντάζεσαι καθώς πρέπει να εγκριθεί και να αναγνωριστεί πρώτα απο Αλβανία, Αίγυπτο, Τουρκία και Ιταλία. Άμα εξαιρέσεις την Ιταλία το να πείσεις τις άλλες 3 χώρες να σε αναγνωρίσουν είναι κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση και προσπάθεια απ την ελληνική κυβέρνηση οπότε η ανακήρυξη της ΑΟΖ μπορει να πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθεί και ποιος ξέρει με τι αντάλλαγμα. Και δεύτερον το παράδειγμα που έδωσες με την Νορβηγία είναι μεν σωστό αλλα ταυτόχρονα είναι και ατοπο διότι η Νορβηγία κάνει μονη της την εξόρυξη του πετρελαίου της που σημαίνει πως ότι βγάζει μένει σε αυτη. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε τέτοια υποδομή, ούτε τέτοια τεχνογνωσία οπότε αναγκάστηκα θα ζητήσει απο μια ξένη εταιρία να κάνει την εξόρυξη για αυτη με ποιος ξέρει τι ποσοστό επι των κερδών. Οπότε απο αυτο το πόσο που θα μας μένει θα πρέπει να καλύψουμε κενά που αναμφίβολα θα υπάρχουν και τελικά προσωπική άποψη είναι πως τα λεφτά που θα μας μείνουν στην άκρη είναι πολυ λίγα εώς μηδαμινά.... (άμα δεν καταλήξουν στην τσέπη κανενός...) κατα τα αλλα εξαιρετικό άρθρο!