To Κατάρ και η Ελλάδα θα συνεισφέρουν έως ένα δις, για δημιουργία κοινού ταμείου επενδύσεων.

To Κατάρ και η Ελλάδα θα συνεισφέρουν έως ένα δις, για δημιουργία κοινού ταμείου επενδύσεων. Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας Gulf Times, τo Κατάρ και Ελλάδα θα συνεισφέρουν έως ένα δις για δημιουργία κοινού ταμείου επενδύσεων, ενώ το Κατάρ δεσμεύτηκε να επενδύσει έως και 1 δισ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες.

Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Εμίρης Αλ Θανί δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι το Κατάρ είναι διατεθειμένο να βάλει 1 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο που θα επενδυθεϊ σε μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, με την Ελλάδα να συνεισφέρει με ένα αντίστοιχο ποσό.

Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα δεν είχε οριστεί, αλλά το Κατάρ θα στείλει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες.

 Ερωτηθείς ο Εμίρης Αλ Θανί σχετικά με το ενδιαφέρον του Κατάρ στις Ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, δήλωσε ότι "εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο γρήγορες και πιο πρακτικές. Είναι δύσκολο να βρεθεί σοβαρός επενδυτής σήμερα. Εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι της Ελλάδας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να συνάψουμε μια δίκαιη και άμεση συμφωνία".

 Το ελληνικό επενδυτικό σχήμα είναι παρόμοιο με το σχέδιο του Κατάρ να επενδύσει σε ιταλικές εταιρείες, το οποίο ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Mario Monti στην Ντόχα τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ.Σαμαράς είχε αρχικά σχεδιάσει να επισκεφθεί το Κατάρ, τον Νοέμβριο, αλλά ανέβαλε το ταξίδι του καθώς ήταν απασχολημένος με τις συνομιλίες που λάμβαναν χώρα τότε, σχετικά με την βοήθεια από την ευρωζώνη.

Ο Εμίρης Αλ Θανί ανακοίνωσε την υπογραφή πολλών συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ του Κατάρ και της Ελλάδας.

 "Θέλουμε η συμφωνία για την ίδρυση του ταμείου, να ταιριάξει με την συμφωνία που κάναμε με την Ιταλία πριν από λίγους μήνες, όπου είχαμε συμφωνήσει μαζί της για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου με κεφάλαιο 2 δισ. Ευρώ, εξίσου μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε βρει έναν νέο τρόπο σκέψης από την Ελλάδα και τη συνεργασία με αυτό το νέο τρόπο σκέψης, δείχνει η παρουσία ισχυρής πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να ασχοληθεί με το κράτος του Κατάρ σε θέματα επενδύσεων.΅ δήλωσε ο Εμίρης.

 Τα επενδυτικά σχέδια.

Συζητήθηκαν επενδυτικά σχέδια σε τομείς όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, υποδομές, ενέργειας και  τουρισμού, δήλωσαν οι Σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ και ο κ. Σαμαράς.

Ο Σείχης μπιν Γιασίμ, δήλωσε  ότι μια αντιπροσωπεία του Κατάρ θα ταξιδέψει στην Αθήνα το Φεβρουάριο για να συναντηθεί με Έλληνες ομολόγους της,  για να συζητήσει τα θέματα αυτά.

Ο κ.Σαμαράς είπε ότι θα ήθελε να γίνει η Ελλάδα «κεντρικός σύνδεσμος» μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής στον τραπεζικό τομέα, στην ενέργεια, στις μεταφορές και τις κατασκευές, καθώς υποχωρούν οι φόβοι της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη.

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα συναντήσει και σήμερα τον Εμίρη Αλ Θανί,  "για να συζητήσουν διμερή ζητήματα και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες».

Δήλωσε ότι η συμφωνία για την ίδρυση του επενδυτικού ταμείου Ελλάδας-Κατάρ είναι σημαντικό για τη χώρα του, καλώντας τους επιχειρηματίες και των δύο χωρών να συμβάλουν στην προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων και της διμερούς φιλίας. Επίσης εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε το Κατάρ για την επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το επίπεδο των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα διευρυνθεί περαιτέρω.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία.

Τον κ  Σαμαρά συνοδεύουν στο Κατάρ υπουργοί, υφυπουργοί και αξιωματούχοι, ενώ παρόντες είναι επίσης εκπρόσωποι του ελληνικού τραπεζικού, βιομηχανικού και επιχειρηματικού κλάδου, προερχόμενοι από 50 εταιρείες και δύο επαγγελματικούς φορείς της χώρας.

Να σημειώσουμε ότι το 'φλέρτ" με το Κατάρ έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2010, όταν στην Νεα Υόρκη, η Ελλάδα και το Κατάρ, με τον Γ. Παπανδρέου και τον Εμίρη Αλ Θανί, υπέγραψαν μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας συνολικού ύψους 5 δισ. δολαρίων, που δεν υλοποιήθηκε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Οικονομία / Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν ότι για ακόμη ένα έτος, το 2024, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού
LIFO NEWSROOM
Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Οικονομία / Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Ο Όμιλος ΔΕΗ θα υλοποιήσει συνολικά δεκάδες έργα στη Δυτική Μακεδονία που θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2,000 θέσεις κατά τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη όλων των σχεδίων.
LIFO NEWSROOM
Δέκα Χρόνια Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δίαυλος Διαλόγου στην Εποχή των Μεγάλων Ανακατατάξεων «Realignments»

Οικονομία / Δέκα Χρόνια Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Δίαυλος Διαλόγου στην Εποχή των Μεγάλων Ανακατατάξεων

Ηγετικές προσωπικότητες, think tanks και κορυφαίοι αναλυτές συναντώνται στους Δελφούς για να χαρτογραφήσουν τις γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις της εποχής
LIFO NEWSROOM
Γ. Στάσσης: Υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ενέργεια και τεχνολογία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

Οικονομία / Γ. Στάσσης: Υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ενέργεια και τεχνολογία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

Όσα επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κατά την κεντρική ομιλία του στη διάρκεια του συνεδρίου «Geopolitics, Connectivity and Energy Security: An Athens Conversation» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα 31 Μαρτίου από το αμερικανικό ινστιτούτο German Marshall Fund of the United States
LIFO NEWSROOM