ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ρίο: Ο Αιθίοπας κολυμβητής που δέχτηκε πολλά ειρωνικά σχόλια για τα κιλά και τις επιδόσεις του, αλλά κέρδισε το χειροκρότημα

Ρίο: Ο Αιθίοπας κολυμβητής που δέχτηκε πολλά ειρωνικά σχόλια για τα κιλά και τις επιδόσεις του, αλλά κέρδισε το χειροκρότημα Facebook Twitter
26

Η εμφάνιση και οι επιδόσεις του Αιθίοπα κολυμβητή Robel Kiros Habte στον προκριματικό αγώνα για τα 100 μέτρα ελεύθερο προκάλεσαν δεκάδες ειρωνικά σχόλια, με πολλούς χρήστες των social media να του αποδίδουν το σκληρό χαρακτηρισμό «Robel the Whale» (Ρόμπελ η φάλαινα).

Ο 24χρονος αθλητής τερμάτισε 59ος από τους 59 συμμετέχοντες στον προκριματικό αγώνα που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, όντας ο μόνος αθλητής που ολοκλήρωσε την κούρσα σε πάνω από ένα λεπτό (σ.σ. για την ακρίβεια 1:49 δευτερόλεπτα) και μάλιστα με διαφορά περίπου μισού γύρου σε σχέση με τους αντιπάλους του.

Η απογοητευτική επίδοσή του και τα παραπανίσια κιλά (σ.σ. τουλάχιστον σε σχέση με το πρότυπο του αθλητή της κολύμβησης που έχουμε στο μυαλό μας) έκαναν το γύρο του διαδικτύου, με πολλούς χρήστες να παρομοιάζουν την περίπτωσή του με τον «Eric the Eel» (Έρικ το χέλι), δηλαδή τον κολυμβητή Eric Moussambani από τη Δημοκρατία της Ισημερινής Γουινέας, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ είχε τερματίσει τελευταίος στο ίδιο αγώνισμα με χρόνο 1:52 δευτερόλεπτα.

Ρίο: Ο Αιθίοπας κολυμβητής που δέχτηκε πολλά ειρωνικά σχόλια για τα κιλά και τις επιδόσεις του, αλλά κέρδισε το χειροκρότημα Facebook Twitter
Ο 22χρονος τότε Eric Moussambani ή «Eric the Eel»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard, πολλοί χρήστες του twitter έκαναν ειρωνικά σχόλια για το βάρος και τις ικανότητες του Habte, με αρκετούς να αναρωτιούνται πως κατάφερε να πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς. Όμως, δεν συνέβη το ίδιο με τους θεατές του γηπέδου, που όχι μόνο περίμεναν να τερματίσει την κούρσα, αλλά ξέσπασαν σε χειροκροτήματα αποθέωσης, επιβραβεύοντας την προσπάθειά του και υπενθυμίζοντας σε όλους εμάς ποιο είναι το πραγματικό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μάλιστα, αν νομίζετε ότι ο Habte νιώθει απογοητευμένος με την εμφάνισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάνετε λάθος. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Αιθίοπας αθλητής δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί αυτή είναι η πρώτη μου συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπότε ευχαριστώ το Θεό». Συνεχίζοντας, τόνισε πως στόχος του ήταν να συμπαρασταθεί με το δικό του τρόπο στους συμπατριώτες του.

Ρίο: Ο Αιθίοπας κολυμβητής που δέχτηκε πολλά ειρωνικά σχόλια για τα κιλά και τις επιδόσεις του, αλλά κέρδισε το χειροκρότημα Facebook Twitter

«Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό για τη χώρα μου. Γι' αυτό επέλεξα την κολύμβηση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Όλοι στην Αιθιοπία, κάθε μέρα, τρέχουν. Δεν κολυμπούν. Αλλά εγώ δεν ήθελα να τρέξω. Ήθελα να γίνω κολυμβητής. Δεν με ένοιαζε σε ποια θέση θα τερματίσω».

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, o Ηabte δεν έχει σκοπό να συμμετάσχει ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.  Αναμφίβολα όμως, θα αποτελεί για πάντα ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας τους.

Με στοιχεία από Business Insider και Evening Standard

26

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Μπράβο για την προσπάθεια το πισμα και την υπομονή του .... Εκπροσώπησε την χώρα του με το καλύτερο δυνατό .. Κανονικά τέτοιους ανθρώπου ς πρέπει να τους επικρωτουμε και όχι να τους κατακρινουμε εξαλου ποιοι από εμάς έχουν ακολουθήσει τα όνειρα τους ή ακόμα ποια από εμάς έχουν κάνει κάτι για να πετύχουν αυτό που πραγματικά θέλουν ????
Επειδή διαβάζω πολλά ποστ που μιλάνε για το κατόρθωμα του απλά να επισημάνω είναι στρατηγική της ΔΟΕ να επιτρέπει τη συμμετοχή αθλητών από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες ακόμη κι αν οι συγκεκριμένοι είναι πολύ μακριά από τα επίσημα όρια.
Εντάξει μια διαιτα express θα μπορουσε να την κανει ο κυριος, πριν βγει στο γυαλί. Στην τελικη ολη η υφήλιος θα τον εβλεπε. Εμεις δηλαδη που κανουμε fasting 2-3 μηνες, για να βγουμε στην πλαζ ειμαστε βλακες;
Το να έχεις καλαίσθητο σώμα είναι μια χαρά, δικαίωμά σου και μπράβο σου. Δεν είναι όμως καθολική υποχρέωση ούτε καν για τους αθλητές. Προφανέστατα ο ανθρωπος πήγε για την εμπειρία και μαγκιά του και μπράβο του. Έπρεπε πιστεύεις να σκεφτεί αν θα άρεσε το σώμα του;;;
Γιαωτους εξυπνακιδες του ιντερνετ εχω να πω οτι μονο και μονο που βρισκονται στους Ολυμπιακους Αγωνες θα πρεπει να αισθανονται περηφανοι γιατι καταφεραν κατι που καποιοι ουτε απ εξω απ τα σταδια δεν εχουν περασει και ουτε τα ονειρα τους εχουν εκπληρωσειΕτσι λοιπον για την πληφορια ώντας αθλητρια κολυμβησης και γνωριζοντας απο τους κανονες Στους ολυμπιακους αγωνες θελωντας να τηρησουν το πνευμα και την ευγενη αμυλα καλλουν αθλητες απο χωρες οπως πχ η Αιθιοπια που η κολυμβηση ειναι σχεδον σπανιο ως αθλημα -αν παρατηρησετε οι περισσοτεροι αθλητες που καταγωνται απο χωρες της Αφρικης ειναι στα αγωνισματα του στιβου και συγκεκριμενα στο μαραθωνιο και στις μεγαλες αποστασης- για να παραστουν ως εκπροσωποι των χωρων αυτων ακομα και αν δεν εχουν πιασει τα ολυμπιακα ορια . Ενας εκπροσωπος απο αυτες τις χωρες απλα αγωνιζεται για την ουσια του πραγματος ξερωντας οτι δεν μππρει να αντιμετωπισει τα μεγαθηρια του αθληματος που εχουν αλλες χωρες που η κολυμβηση εχει ανθιση .δηλαδη δεν παει για να νικησει παει για να αγωνιστει .Αντι λοιπον να το παιζετε μαγκες πισω απο μια οθωνη παρτε παραδειγμα οτι αυτοι ειχαν το θαρρος και αγωνιστηκαν ξερωντας οτι θα τερματισουν τελευταιοι απλα γιατι ΓΟΥΣΤΑΡΑΝ
Καλο μου κοριτσι συμφωνω σχεδον με ολα οσα γραφεις.Και χαιρομαι που εισαι και αθλητρια.Αλλα κανε κατι για την ορθογραφια σου.Εχεις κανει παμπολλα ορθογραφικα λαθη στο κειμενο σου.Και δεν ειναι ωραιο αυτο.Τουλαχιστον χρησιμοποιησε ενα προγραμμα ελεγχου της ορθογραφιας σου -υπαρχουν πολλα-πριν ανεβασεις το σχολιο σου.Κερδισμενη θα βγεις,σιγουρα.
Ναι εχεις δικιο ... Εκανα καιωτα ειδα μετα δυστυχως ειναι πολλα και πραγματικα πρεπει να βαλω αστερισκο σχεδον σ ολες τις λεξεις... Γραφω γρηγορα και βιαστικα με την προοπτικη να το ξαναδιαβασω για να διορθωσω αλλα μερικες φορες παταω καταχωρηση χωρις να το κανω αυτο..Τελος παντων δεν μ αρεσει να δικαιολογουμαι . Λαθος μου και σε ευχαριστω που μου το επισημανες ισως την επομενη φορα να μαθω να μην βιαζομαι. ..
Εγω τον εχω στην καρδια μου ! Ειναι η ζωσα αποδειξη οτι ολοι εμεις οι "γεματοι" (...καθ'οσον με αφορα ειναι μαλλον το umderstatement of the year !!!) μπορουμε να κανουμε και τους αθλητες ,και σε υψηλο ,μαλιστα,επιπεδο,αμα λαχει !!Α,που ειστε παδια της Lifo,η φραση "half a lap"σημαινει "μισος γυρος"οταν μιλαμε για αγωνισματα στιβου.Οταν μιλαμε για κολυμβηση σημαινει "μιση πισινα"(πενηνταρα).Διοτι αγωνας κολυμβησης που να φερνουν οι κολυμβητες γυρω-γυρω την πισινα δεν υπαρχει.Προς το παρον,τουλαχιστον !!!
Τι να κάνουμε στην πισίνα να προσπαθούμε σαν τους αυτιστικούς να κολυμπάμε κάθε μέρα και πιο γρήγορα ;Και πιο το όφελος ; Να το κάνουμε τι το μετάλλιο ;Οι πρόσφυγες κολυμπούν για να μην πνιγούν οι άλλοι γιατί ;
Με την ίδια λογική τι να κάνουμε στα πανεπιστήμια να τρεχουμε σαν τρελοί να μορφωθουμε για να πάμε να σερβίρουμε;; (παράδειγμα δίνω δεν υποτιμω καθόλου την συγκεκριμένη εργασία) Το ότι κολυμπαμε σαν "αυτιστικοί" (άκυρο λίγο) είναι κάτι που επιλέξαμε γιατί μας άρεσε,όπως εσένα σ αρέσει κάτι άλλο . Η κατοχή ενός μεταλλίου είναι η επιβράβευση μας γιαωτις ατέλειωτες ώρες προπόνησης και κόπους όπως για σένα μπορεί να είναι μια προαγωγη , ένα πτυχίο. Και συγκρινεις δύο καταστάσεις που δεν έχουν μέτρο σύγκρισης.. Η επιβίωση με την επιλογή ενος ανθρώπου να κάνει ενα άθλημα τι σχέση εχει;; Εσύ μπορεί να θεωρεις άσκοπο κάθε άθλημα κάποιος άλλος να θεωρεί άσκοπο κάτι άλλο. Η επιβίωση κάποιου δεν ειναι άσκοπη κια δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα.. Οπότε κολυμπαμε γιατί έτσι μας αρέσει και είναι επιλογή μας... εσύ κάνεις κάτι άλλο γιατί έτσι σ αρέσει.
RoseMary? ο πολύ καλά αμειβόμενος & επαγγελματικός αθλητισμός ξεκίνησε περίπου από το 80' και μετά όταν άρχισαν να βάζουν λεφτά διάφοροι χορηγοί, επιχειρηματίες και πολυεθνικές εταιρείες για τους δικούς τους λόγους. Μέχρι τότε οι περισσότεροι αθλητές ήταν παράλληλα και εργαζόμενοι γιατί τα λεφτά που έπαιρναν από τον (πρωτ)αθλητισμό δεν επαρκούσαν ούτε για τα προς το ζην.Τα λεφτά που έβαλαν κάποιοι από άλλες δραστηριότητες επέτρεψαν στους αθλητές να αφοσιωθούν στο αγαπημένο τους άθλημα να προοδεύσουν και να αποκατασταθούν οικονομικά. Για το αυτιστικοί ίσως πιο σωστό και κομψό είναι το εμμονικοί - ψυχωτικοί.Η πανεπιστημιακή μόρφωση είναι αναγκαία σε μία κοινωνία για να συνεχιστεί και να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής.
Μπράβο του! Πίστεψε στον εαυτό του και έκανε το όνειρο του πραγματικότητα. Θα ήθελα να ρωτήσω όλους αυτούς που τον χλεύασαν πόσα όνειρα τους έκαναν πραγματικότητα. Και δεν εννοώ τα κλασσικά, τελειώνω πανεπιστήμιο, κάνω οικογένεια.
Συγνώμη αλλά αυτά που εσύ ονομάζεις κλασσικά όνειρα κάποιων άλλων είναι εκείνα που έδωσαν την ευκαιρία στον κάθε αθλητή να βρεθεί στους ολυμπιακούς αγώνες.Τα στάδια τα φτιάχνουν μηχανικοί και εργάτες, τα αεροπλάνα που μετέφεραν τους αθλητές το ίδιο, οι γιατροί & φυσικοθεραπευτές φροντίζουν για την υγεία τους μετά από έναν τραυματισμό ώστε να μην τελειώσει πρόωρα η καριέρα τους, γεωργοί κτηνοτρόφοι παράγουν τρόφιμα για να φάνε κλπ.Επι του θέματος αν έβγαινε πρώτος όλοι θα μιλούσαν για αθλητή φαινόμενο που πήγε κόντρα στους συμβατικούς κανόνες της προπονητικής.