Είναι τρελοί οι Ιρλανδοί που δεν θέλουν τα δισ. της Apple;

Είναι τρελοί οι Ιρλανδοί που δεν θέλουν τα δισ. της Apple; Facebook Twitter
4

Σήμερα, η Κομισιόν προχώρησε σε μια απόφαση που δυσαρέστησε σίγουρα την Apple και τις HΠΑ και κανονικά θα έπρεπε να χαροποιήσει ιδιαιτέρως ένα ολόκληρο έθνος.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε πως η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά "φορολογικά πλεονεκτήματα" που της παραχώρησε η Ιρλανδία και διέταξε τον κολοσσό να επιστρέψει στο Δουβλίνο ένα ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο του ετήσιου προϋπολογισμού της Ιρλανδίας για την υγεία ή να χρηματοδοτήσει την κατασκευή περίπου 100.000 σπίτια για τους οικονομικά αδύνατους στη χώρα ή να εξοφλήσει ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους της χώρας. Όμως την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ εξέφραζαν τις αντιδράσεις τους και ενώ κανείς θα περίμενε πως η Ιρλανδία θα πανηγύριζε, το Δουβλίνο ανακοίνωσε αμέσως ότι ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης αυτής.

 

Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν θέλει τα χρήματα;

 

Το Bloomberg έχει μια εξήγηση: O Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Michael Noonan υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μπορεί να αναγκάσει την πλουσιότερη εταιρεία στον κόσμο να πληρώσει τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα και σε αυστηρό τόνο διαμηνύει στην κυβέρνηση να λάβει την αποζημίωση. Για την κυβέρνηση, όμως, το διακύβευμα είναι υψηλότερο.

Το καθεστώς φορολογίας των επιχειρήσεων της χώρας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής, προσελκύοντας εταιρείες όπως η Google Inc και η Facebook Inc. στο Δουβλίνο. Ακόμα και όταν η Ιρλανδία αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή διάσωση πριν από έξι χρόνια, αντιστάθηκε σθεναρά σε πιέσεις για να αλλάξει τον τρόπο που φορολογεί τις ξένες εταιρείες.

Ενώ η απόφαση κατά της Apple δεν απειλεί άμεσα το ποσοστό 12,5 τοις εκατό,  η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να σταθεί στο πλευρό των στελεχών που βοηθούν την οικονομία της χώρας. Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν αυτοκαταστροφική και είπε πως μια ενδεχόμενη αποτυχία για την καταπολέμηση της υπόθεσης, θα έβλαπτε τις μελλοντικές γενιές.

 

H κυβέρνηση Ομπάμα είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει πως τέτοιες ευρωπαϊκές έρευνες και αποφάσεις θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν ένα ατυχές διεθνές δεδικασμένο στην φορολογική πολιτική. Οι αιχμές αυτές είναι σαφείς - μην καταδικάσετε την εταιρεία μας για να μην υπάρξουν αντίποινα.

 

Αpple και Ιρλανδία αρνούνται πως διέπραξαν οποιαδήποτε αδικία στη συμφωνία και ισχυρίζονται πως δεν έγιναν διακρίσεις στη συμφωνία. Η κατασκευάστρια του iPhone είναι άλλωστε μόνο μια από 700 εταιρείες των ΗΠΑ που έχουν μονάδες εκεί, χρησιμοποιώντας δυναμικό 140.000 υπαλλήλων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ιρλανδία.


Για την Apple, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μια σταγόνα στον απέραντο ωκεανό μετρητών που διαθέτει και η ζημιά θα ήταν σχετικά μικρή.

 

Το BBC ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, οι οποίες αντιμετωπίζουν με την απόφαση αυτή ενδεχόμενη απώλεια των πλεονεκτημάτων που προσελκύουν ξένες επενδύσεις, δυσανασχετούν θεωρώντας τέτοιες; αποφάσεις ως παρέμβαση στο δικαίωμά τους να θέσουν το δικό τους φορολογικό σύστημα.

 

Μια άλλη έκθεση στο BBC αναφέρει επίσης πως οι χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να μην συνεργαστούν στην έλευση των εταιρειών όπως η Apple που ψάχνουν φιλοξενία με αντάλλαγμα θέσεις εργασίας και παράλληλες εσωτερικές επενδύσεις.

"Όλα σχετίζονται με τη φήμη μας ", δήλωσε ο Peter Vale, οικονομικός σύμβουλος στην Grant Thornton στο Δουβλίνο. Τονίζει επίσης πως εδώ το πρόβλημα δεν προκύπτει από τα νούμερα αλλά από το υπονοούμενο ότι η Ιρλανδία συμμετέχει σε κάποιου είδους αστεία επιχείρηση γύρω από τη φορολογία και πως φέρεται να κάνει ειδικές προσφορές και ούτω καθεξής."


Η κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης πως ακόμη και αν λάβει τα μετρητά, οι ευρωπαϊκοί κανόνες ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να πληρώσει κάποια από 180 δισεκατομμύρια ευρώ του εθνικού χρέους και όχι για δικές της δαπάνες.

Ωστόσο το Bloomberg σημειώνει πως το σύστημα υγείας της Ιρλανδίας καταρρέει και πως οι πιέσεις για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης θα ενταθούν.

Με πληροφορίες από Bloomberg και BBC

 

Τech & Science
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
1) Ποτέ δεν πρόκειται να πληρωθούν αυτά τα λεφτά. Απλά οι αμερικάνικες δημόσιες υπηρεσίες έριξαν ένα πρόστιμο 12-14 δις στην Φολξβαγκεν για τα καυσαέρια, οπότε οι ευρωπαίοι ρίχνουν ένα πρόστιμο στην apple για φοροδιαφυγή. Στο τέλος θα τα βρουν μεταξύ τους, πέντε πάνω - πέντε κάτω.2) Οι αμερικάνοι προσπαθούν να καταστρέψουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι ευρωπαίοι τις αμερικάνικες.Με άλλα λόγια, ο καπιταλισμός τρώει τις σάρκες του.3) Η apple, η google και τα υπόλοιπα κοινωφελή ιδρύματα αυξάνουν την ανθρώπινη ευτυχία, γιατί αν δεν είχαμε κινητά και σόσιαλ μήντια θα τα είχαμε τινάξει από κατάθλιψη. Επειδή είναι τόοοοοοσο κοινωφελείς εταιρείες, πληρώνουν 50 (ολογράφως: ΠΕΝΗΝΤΑ) ευρώ φόρο γιά κάθε εκατομμύριο που κερδίζουν. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε άχρηστοι χαραμοφάηδες, γι' αυτό μας φορολογούν με 20% - 60% στο εισόδημα μας (είτε στα κέρδη μας, αν έχουμε μια μικρή εταιρεία που παράγει κάτι χρήσιμο).Δηλαδή αντί για 50 ευρώ στο κάθε εκατομμύριο, πληρώνουμε 500.000. Πόσο δίκαιο είναι αυτό;4) Κατεστραμμένες χώρες όπως Ιρλανδία, Ισλανδία, Κύπρος, Παναμάς κ.α. προσπαθούν να επιβιώσουν ξεπλένοντας μαύρο χρήμα. Οι κάτοικοι τους βιώνουν μιά πλαστή ευμάρεια, επειδή (ακόμα) μπορούν να πουληθούν σκλάβοι στις πολυεθνικές για μισθούς της πλάκας.Δεν θα ήθελα να τους μιμηθούμε. Καλύτερα να μαζεύω πατάτες στην Λαμία παρά να παίρνω 3+60 από την όποια γκουγκλ δουλεύοντας 12ωρα. Μαζεύοντας πατάτες κάνω τουλάχιστον κάτι παραγωγικό και χρήσιμο.5) Τα κράτη ξεπουλάνε τις υποδομές τους με αντάλλαγμα μικρά ποσοστά ανεργίας. Οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών κραδαίνουν τις θέσεις εργασίας στην κάθε apple (που είναι επισφαλέστατες) και χαρίζουν όχι μόνο φόρους αλλά και κτίρια, δρόμους κ.α. υποδομές. Κανένας δεν δίνει ακριβή στοιχεία, επειδή δεν συμφέρουν. Αλλά κάτι μου λέει ότι τα κράτη βγαίνουν χαμένα από αυτό το αλισιβερίσι με την κάθε apple.
Εμείς οχι μόνο θα τα παίρναμε αλλά θα βάζαμε τα στελέχητης Google στο Συνταγμα και θα τους πετροβολουσαμε για δημοσιο παραδειγματισμό. Σε μερικά πράγματα φαινεται αν θες ανάπτυξη η απλά να σε διασώζουν αιωνιως με πακετα από τις Βρυξελες.