Επιτέλους, μια πολιτικός μιλά ανοιχτά για το μεγαλύτερο ταμπού που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες

Επιτέλους, μια πολιτικός μιλά ανοιχτά για το μεγαλύτερο ταμπού που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες Facebook Twitter
Η πολιτικός ανοιχτά και χωρίς ενοχικά σύνδρομα ή ντροπές, αναφέρθηκε στην αποβολή που είχε σε ηλικία 40 ετών, αναγκάζοντας ακόμη και τα αυτιά που δεν ανέχονταν τέτοιες συζητήσεις να ακούσουν αυτά που είχε να πει.
12

Για πολύ κόσμο είναι επιλογή ζωής να μην αποκτήσει παιδιά. Όταν, όμως, το άτομο που έχει κάνει αυτή την επιλογή τυγχάνει να είναι πολιτικός, και μάλιστα γυναίκα, τότε προκύπτουν έντονες και εκτενείς συζητήσεις: αν με αυτή την επιλογή της δηλώνει κάτι περισσότερο ως στάση ζωής καθώς και άλλα που αποσυντονίζουν τελείως μια πραγματικά σοβαρή κουβέντα για το τι συμβαίνει όταν αποφασίζεις να μην κάνεις παιδί.


Η Πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζιον (Nicola Sturgeon) κατάφερε να βάλει αυτή την κουβέντα στο σωστό και πιο σημαντικό πλαίσιο. Μίλησε ανοιχτά για τους λόγους για τους οποίους δεν έχει αποκτήσει παιδιά, κάτι που μέχρι σήμερα καμία γυναίκα πολιτικός δεν τολμούσε να αγγίξει ως θέμα, με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο.

Η Πρωθυπουργός είναι σήμερα 46 ετών και κατά το παρελθόν έχει πολλές φορές αντιμετωπίσει τα - κάποτε πικρόχολα - σχόλια των media για το γεγονός ότι δεν έχει αποκτήσει παιδιά. Και φυσικά δεν είναι η μόνη: από τον ίδιο κακοστρωμένο δρόμο έχουν περάσει τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέσα Μέι.

 

Αποσπάσματα του επικείμενου βιβλίου της και μια δήλωση που τα συνόδευε όταν είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν θόρυβο για τους σωστούς λόγους, καθώς η πολιτικός ανοιχτά και χωρίς ενοχικά σύνδρομα ή ντροπή αναφέρθηκε στην αποβολή που είχε σε ηλικία σαράντα ετών, αναγκάζοντας ακόμη και τα αυτιά που δεν ανέχονταν τέτοιες συζητήσεις να ακούσουν αυτά που είχε να πει.

«Επιτρέποντας να δημοσιοποιηθεί αυτή η εμπειρία μου ελπίζω να συνεισφέρω έστω και λίγο στη διαμόρφωση ενός κλίματος όπου αυτά τα ζητήματα θα γίνονται απολύτως σεβαστά ως αυστηρώς προσωπικά, τερματίζοντας όλο το σκηνικό των φημών και των εικασιών που κυριαρχεί τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Στέρτζιον.


Η Πρωθυπουργός της Σκοτίας είναι σήμερα σαράντα έξι ετών και κατά το παρελθόν αντιμετώπισε πολλές φορές τα –ενίοτε πικρόχολα– σχόλια των media για το γεγονός ότι δεν απέκτησε παιδιά. Και φυσικά δεν είναι η μόνη: από τον ίδιο κακοτράχαλο δρόμο έχουν περάσει τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν παιδιά. Κάποιες από μας απλούστατα δεν θέλουν, κάποιες ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η απόκτηση παιδιού στην καριέρα τους – και σίγουρα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά όσον αφορά τη μέριμνα προς τα παιδιά, τις πιο προοδευτικές πρακτικές στον εργασιακό χώρο και σίγουρα τις πιο φωτισμένες συμπεριφορές που θα μας κάνουν να πάψουμε να θεωρούμε ότι πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια», γράφει η Στέρτζιον και συνεχίζει ακόμη πιο συγκινητικά: «Και κάποιες φορές, για λόγους που αγνοούμε, απλώς δεν τυχαίνει να αποκτήσεις παιδί όσο κι αν το θέλεις».


Η Mandy Rhodes, η συγγραφέας που συνυπογράφει το βιβλίο με τη Στέρτζιον, σε ένα άρθρο της στους Sunday Times περιγράφει τη Στέρτζιον ως άνθρωπο κλειστό, που ξέρει να κρατά μακριά από τα ΜΜΕ την προσωπική της ζωή, και ως γυναίκα βαθιά αφοσιωμένη στη δουλειά της. Η Rhodes, που γνωρίζει χρόνια την πολιτικό, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι με τον καιρό και μετά την αποβολή η Στέρτζιον έγινε πιο διαλλακτική για το αν αυτό το ζήτημα είναι αυστηρά προσωπικό και για το αν θα έπρεπε να το μοιραστεί με άλλες γυναίκες. Και θεωρεί ότι αυτό που πρόκειται να συμβεί με την έκδοση του βιβλίου θα απαλλάξει από ένα βάρος πολλές γυναίκες, θα γίνει η αρχή για να ελαχιστοποιηθεί η κοινωνική πίεση που ασκείται σε όσες δεν θέλουν ή δεν έχουν καταφέρει να γίνουν μητέρες.

Παρ' όλα αυτά, και ενώ είναι ήδη γνωστό από τα στατιστικά στοιχεία του Βρετανικού Συστήματος Υγείας ότι μία στις έξι εγκυμοσύνες καταλήγει σε αποβολή, η εγκυμοσύνη και ό,τι την αφορά αντιμετωπίζονται ακόμη ως ταμπού: τους πρώτους μήνες της κύησης οι γυναίκες δεν αποκαλύπτουν ότι περιμένουν παιδί, ακριβώς επειδή αυτό το διάστημα ο κίνδυνος αποβολής είναι μεγάλος. Σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη, λοιπόν, μια γυναίκα δεν πρέπει να αποκαλύψει ότι είναι έγκυος μέχρι να σιγουρευτεί για την ασφάλεια της κύησης, ώστε να μη χρειαστεί να... δικαιολογηθεί μετά. Φυσικά, όλο αυτό επιτείνει το άγχος, αφαιρεί από τις γυναίκες τη δυνατότητα ακόμη και να θρηνήσουν για μια πιθανή αποβολή και να συνεχίσουν έχοντας ξεπεράσει σωστά όλα αυτά τα στάδια.


Για την ιστορία, η Στέρτζιον είναι παντρεμένη και απέβαλε κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της το 2011. Πέρσι, άρθρο εφημερίδας αναφέρθηκε σ' αυτήν ως άτεκνη πολιτικό, περιλαμβάνοντάς τη μάλιστα σε μια λίστα με όλες τις συναδέλφους της που έριξαν το βάρος της ζωής τους στην καριέρα τους, επιλέγοντας να μην αποκτήσουν παιδί.


Κατά τον ίδιο τρόπο, αντιδράσεις είχε προκαλέσει εικονογράφηση στους Sunday Times που αναφερόταν στις γυναίκες πολιτικούς οι οποίες δεν απέκτησαν παιδιά, όχι όμως και στους άντρες συναδέλφους τους.

 

Διεθνή
12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Χαχα! Εμένα παλαιότερα τα μωρά μου έφερναν τρομερή αμηχανία! Δεν την πάλευα με την καμία όμως με παιδάκι στο ευρύτερο χώρο... όταν απέκτησα βέβαια, στροφή συναισθημάτων 180 μοίρες. Θεωρώ πως τούτη η αντίδραση του περίγυρου έχει να κάνει με αίσθηση περί της αγαθότητος-αθωότητας/ αυθορμητισμού των παιδιών, οπότε πρέπει να αρέσουν σε όλους κλπ. Ή θεωρείται δεδομένο μία κοπέλα να αντιδράσει θετικά στην παρουσία/ ιδέα παιδιού λόγο ''έμφυτων'' μητρικών ενστίκτων ή ξέρω γω τι άλλο. Κι αν δεν το κάνει και μάλιστα με έναν συγκεκριμένο τρόπο ''κάτι δεν πάει καλά''...
Δυστυχώς πολλοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ότι δεν έχουν βγει από το ίδιο καλούπι και δεν έχουν όλοι τις ίδιες απόψεις για τα παιδιά και την οικογένεια.Όταν μια γυναίκα ή ακόμα κι ένας άνδρας περάσουν μια ηλικία, αρχίζουν οι ερωτήσεις: Γιατί δεν παντρεύεσαι, γιατί δεν κάνεις παιδιά κλπ και πολλοί, απλά εκπλήσσονται αν τους απαντήσεις ότι δε θέλω να παντρευτώ ή να κάνω παιδιά!! Προσωπικά σέβομαι πολύ περισσότερο αυτούς που συνειδητά δεν τεκνοποιούν επειδή θεωρούν ότι δεν είναι κατάλληλοι για γονείς, επειδή γνωρίζουν ότι έχουν άλλες προτεραιότητες ή απλώς επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους παρά αυτούς που σπέρνουν κουτσούβελα και κατόπιν ζητιανεύουν επειδή δεν έχουν να τα θρέψουν -κάνοντας δυστυχισμένα και τα παιδιά τους και υποθηκεύοντας το μέλλον τους. Για να μην αναφέρω περιπτώσεις παραμελημένων παιδιών, γονέων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, θέματα ναρκωτικών ή αλκοολισμού, γονέων που κακοποιούν ψυχικά, σωματικά ή σεξουαλικά τα παιδιά τους. Καλύτερα, λοιπόν, να πει κανείς ότι επειδή έχω κάποια δικά μου θέματα, επειδή έχω καριέρα, επειδή δεν έχω χρήματα, επειδή έχω άλλες απόψεις περί οικογένειας κλπ ΔΕΝ θέλω να κάνω παιδιά και αυτό να γίνεται σεβαστό από όλους, παρά με το ζόρι να πιέζονται από την κοινωνία να κάνουν παιδιά!!!
Το πως στιγματίζεται ένας άνθρωπος από την κοινωνία σε θέματα που αφορούν οικογένεια, σεξουαλικότητα και σχέσεις είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και θα έπρεπε να μας ανησυχεί. Το πως στιγματίζεται όμως ένας πολιτικός για παρόμοια θέματα είναι μεν συνέπεια του πρώτου, αλλά θα έπρεπε να μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο. Στη ζωή μπορείς να παραμερίσεις κάποιους "τοξικούς" ανθρώπους που σου κάνουν δύσκολη τη ζωή, άπαξ όμως και αυτή η συζήτηση μπει στο δημόσιο διάλογο, τον ποδοσφαιροποιεί ακόμα περισσότερο. Είναι γνωστή τακτική η επίθεση στη σεξουαλική συμπεριφορά κάποιου δημόσιου προσώπου όταν οι αντίπαλοί του έχουν ξεμείνει από κατηγορίες εναντίων του. Εξωγαμιαίες σχέσεις, ομοφυλοφιλία και οικογενειακά προβλήματα είναι τα συνήθη όπλα των οχετολόγων (θυμίζω π.χ. την επίθεση της Αυριανής στον Χατζιδάκι ή το σκάνδαλο Λεβίνσκι στις ΗΠΑ). Εκτός και αν κάτι είναι παράνομο, προσωπικά δε με ενδιαφέρει πως κανονίζει ο κάθε πολιτικός τα του οίκου του. Ας επικεντρωθούμε καλύτερα στο διοικητικό έργο του καθενός και ας αφήσουμε παράμερα τη προσωπική του ζωή.
Αν αυτή δεν είναι ρατσιστική συμπεριφορά, τότε ποια? κανένας σεβασμός στις προσωπικές επιλογές, κανένας σεβασμός στις ιδιαιτερότητες, στιγματισμός για την ατεκνία και όχι μόνο!Στιγματισμός για το μη θηλασμό, στιγματισμός για το μοναχοπαίδι, στιγματισμός για το υιοθετημένο παιδί. Μια ζωή, σε θέση απολογίας!
Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι τα μιντια πρεπει να ασχολουνται με τα δημοσια προσωπα για το αν θα κανουν παιδια οικογενεια γαμο συμφωνο κλπ κλπ κλπ οχι να ασχολουνται με την ιδιοτητα σου ως δημοσιο προσωπο. Αν εισαι προεδρος υπουργος η οτιδηποτε δε σε κανει καλο σ αυτο η οικογενεια το παιδι οποτε ειναι κατι εντελως ακυρο.Ο αντιπροεδρος του εδεσσαικου βγηκε απο μεσα μου στο σχολιο αλλα δε βαριεσαι οποιος καταλαβε
Οκ. Δίκιο έχει. Βέβαια ας γίνει κάποτε και ειδική μνεία εκτός από την αρνητική αντιμετώπιση της ατεκνίας και με την αρνητική αντιμετώπιση της μητρότητας, σε εργασιακούς χώρους (που είναι πολύ κοινό) και ΟΧΙ μόνο, όπως αναφέρει κάπου και η πολιτικός. Και όχι να ανεχόμαστε λογικές του στυλ: «Ας μην το έκανες (το παιδί), αν ήθελες να δουλεύεις και όλας… Τώρα λούσου τις επιλογές σου» λές και η επιλογή «παιδί» συνεπάγεται και την μη-ισότιμη αντιμετώπιση εργασιακά και κοινωνικά με έναν άτεκνο. (Ας σκεφτούμε τα στραβοκοιτάγματα των ιδιοκτητών όταν μπαίνουν ζευγάρια με μωρά ή μικρά παιδιά σε καφετέριες ή εστιατόρια. Όποιος έχει παιδί καταλαβαίνει τι λέω. Εντάξει βέβαια υπάρχουν και οι ανεύθυνοι γονείς σίγουρα.)Επίσης, «Για την ιστορία, η Στέρτζιον είναι παντρεμένη και απέβαλε κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της το 2011. Πέρσι, άρθρο εφημερίδας αναφέρθηκε σ' αυτήν ως άτεκνη πολιτικό, περιλαμβάνοντάς τη μάλιστα σε μια λίστα με όλες τις συναδέλφους της που έριξαν το βάρος της ζωής τους στην καριέρα τους, επιλέγοντας να μην αποκτήσουν παιδί.»Ας μας γίνει αυτό μάθημα να μην σκεφτόμαστε κατευθείαν στερεοτυπικά για τέτοιες καταστάσεις… Το να μην κάνεις παιδί, μπορεί να κρύβει τον πόνο ενός μη ικανοποιημένου διακαούς πόθου, λόγω ιατρικού προβλήματος της γυναίκας, του άντρα, αποβολής ή πολλών παραγόντων που δεν είναι πάντα «επιλογές». Λίγη διακριτικότητα δεν βλάπτει… Ας μην θίγουμε κάποια θέματα χωρίς να ξέρουμε.
Οσα λες ισχυουν κ εχεις δικιο αλλα δε νομιζω οτι συγκρινεται με την πιεση που δεχονται οι γυναικες να γινουν μητερες απο την κοινωνια κ το πιο αμεσο περιβαλλον (οικογενειακο κ κοινωνικο). Κ δε μιλαμε για τις περιπτωσεις μονο γυναικων που δεν δυνανται για λογους υγειας αλλα κ γι αυτες που συνειδητα επελεξαν να μη γινουν μητερες γιατι απλα δε θελουν. Κ η πιεση ακομη πιο τραγικα, συχνα προκαλειται απο αλλες γυναικες που οι ιδιες ειναι μητερες κ βλεπουν αυτες που δε θελουν ως ανωριμες, μη ικανες να ανταπεξελθουν στα δυσκολα, επιφανειακες, εγωκεντρικες κλπ. Πριν λιγο καιρο ειχα δει μια νεαρη Ελληνιδα youtuber (η κοπελα ειναι 26, θεωρω αρκετα μεγαλη για να ξερει τι θελει) με δημοφιλες καναλι να δηλωνει οτι δε θελει να κανει παιδια γιατι δεν ειναι κατι που επιθυμει να το εχει στη ζωη της. Το τι κραξιμο κ νουθεσιες εφαγε στα σχολια απο γυναικες ηταν απιστευτο. Κ οσες την υπερασπιζονταν που ηταν η τραγικη μειοψηφια ετρωγαν κ αυτες κραξιμο. Κ να τονισω οτι οι κοινωνιες μια γυναικα που εγινε μητερα τη βλεπουν παντα πιο ικανη, μπορει να ειναι πετυχημενη σε 1000τομεις της ζωης της αλλα αν δεν ειναι μανα δεν ειναι ολοκληρωμενη, οι αντρες ουδεποτε αντιμετωπισαν αυτη τη διακριση.
Έθιξα κατι εξ αφορμής του άρθρου. Δίκιο έχεις. Τείνουμε να υποστηρίζουμε τις επιλογές μας. Ίσως κάποιες φορές η προκατάληψη έχει να κάνει με το ότι γυναίκες-μαμάδες θέλουν να επιβεβαιώθουν οι ίδιες μέσω αυτής της ''νουθεσίας''. Αντίστοιχα εργένηδες μπορεί να κοιτούν υποτιμητικά τους νέους γονείς- ''κιόλας;- χαραμίστηκες-σκλαβώθηκες κλπκλπ'', για τους αντίστοιχους λόγους. Ας είναι καθένας τουλάχιστον καλά με τον εαυτό του... Υ.Γ : Πάντως υπάρχουν γυναίκες που λογίζονται ''επιτυχημένες'' και χωρίς παιδια.