Κι όμως, ο Μάμαλος -που στο σχολείο του πετούσαν τσάντες και τον έλεγαν «κούτσαβο»- ήταν απ' τα τυχερά παιδιά

Κι όμως, ο Μάμαλος -που στο σχολείο του πετούσαν τσάντες και τον έλεγαν «κούτσαβο»- ήταν απ' τα τυχερά παιδιά Facebook Twitter
Πώς είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να μην έβλεπαν τι συμβαίνει, και να μην προστάτευαν δραστικά το μικρό αγόρι;
19

 «Αν επιτρέπεται, στο σχολείο, πώς σας αντιμετώπιζαν;» είχαν ρωτήσει το 2013 μαθητές του Περιστερίου τον νέο χρυσό παραολυμπιονίκη της άρσης βαρών κι ο Παύλος Μάμαλος είχε απαντήσει:

«Όταν πήγαινα δημοτικό... μέχρι την πέμπτη δημοτικού.. τα παιδιά με κοροϊδεύανε, με λέγανε ανάπηρο, κούτσαβο και τέτοια πράγματα. Εγώ καθόμουν σε μια γωνιά και έκλαιγα.. όταν κτύπαγε το κουδούνι και ανέβαιναν τα παιδιά πάνω, εγώ καθόμουν από κάτω και έκλαιγα... Μου πετούσαν τις τσάντες από το παράθυρο και μου ερχόντουσαν στο κεφάλι και με κορόιδευαν. Δεν με παίρνανε σε εκδρομές, δεν με παίρνανε σε πενταήμερες, δεν με παίρνανε από δω, δε με παίρνανε από κει... Καθόμουν μόνος στο σχολείο μέχρι να γυρίσουν τα άλλα παιδιά...»

Και έτσι κάποτε, όταν έφτασε στην έκτη δημοτικού, παράτησε το σχολείο τελείως και δεν πήγε γυμνάσιο. Σταμάτησε τις κοινωνικές επαφές και κλείστηκε στο σπίτι του μέχρι τα 27 του. Ήταν χάρη στον αθλητισμό που βρήκε ένα κίνητρο για ζωή. Ξεκίνησε με την άρση βαρών πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 (εκεί πήρε την έκτη θέση). Κέρδισε ασημένιο στους Αγώνες του Πεκίνου, χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, και τώρα στο Ρίο κέρδισε το Χρυσό. Ο "κούτσαβος" που τα παιδιά τον έκαναν να κλαίει και του πετούσαν πράγματα στο κεφάλι θριάμβευσε, τελικά, ως μεγάλος. Ντροπιάζοντας όχι μόνο τους παλιούς συμμαθητές του αλλά και τους ανόητους τύπου Αρτέμη Σώρρα που θεωρούν τα ΑμεΑ "χαμένη υπόθεση". 

Κι όμως, ο Μάμαλος -που στο σχολείο του πετούσαν τσάντες και τον έλεγαν «κούτσαβο»- ήταν απ' τα τυχερά παιδιά Facebook Twitter

Δύο προβλήματα αναδεικνύονται απ' την αφήγησή του: Το bullying στο σχολείο -πώς είναι δυνατόν οι δάσκαλοι να μην έβλεπαν τι συμβαίνει, και να μην προστάτευαν δραστικά το μικρό αγόρι;- και η σχολική ζωή των ΑμεΑ.  

Όσον αφορά το πρώτο,ελπίζω πως η δημοσιοποίηση του bullying που υπέστη θα είναι ένα μάθημα για τους δασκάλους και καθηγητές. Όσον αφορά το δεύτερο, απλά φανταστείτε ότι ο Μάμαλος είναι απ' τα τυχερά ΑμεΑ, επειδή πήγε στο δημοτικό. Όπως έγραψα πρόσφατα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που επιμελήθηκε για την Actionaid η Πωλίνα Παπανικολάου (όλα τα στοιχεία εδώ), μόλις το 15% περίπου των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση. Παρότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα και ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όμως, εντέλει, τα παιδιά με αναπηρία είναι αόρατα ως προς αυτό. Η ελληνική πολιτεία σχεδιάζει πολιτικές και κάνει προϋπολογισμούς χωρίς να γνωρίζει ούτε πόσα ακριβώς είναι αυτά τα παιδιά ούτε ποιες είναι οι ανάγκες τους. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα σχολεία δεν είναι προσβάσιμα σε μαθητές με αναπηρία: δεν υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο, τα κτίρια δεν είναι προσαρμοσμένα για να δεχτούν μαθητές με αναπηρία, το εποπτικό υλικό είναι ανεπαρκές και το ανθρώπινο δυναμικό συχνά δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες. Επιπλέον, δεν υπάρχει σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση της Ειδικής Εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια δε οι πόροι έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα η κρίση να έχει χειροτερέψει την κατάσταση για τα παιδιά με αναπηρία.

   

Ο Μάμαλος ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του επειδή ανήκε στο μικροσκοπικό ποσοστό των ΑμεΑ που μπόρεσαν να πάνε σχολείο, όμως είδαμε ότι ακόμα κι αυτοί οι λίγοι που τα καταφέρνουν συχνά περνούν σχολική ζωή μαρτύριο. 

Για την ιστορία, η εκπαίδευσή του δεν σταμάτησε εκεί. Σχεδόν 25 χρόνια αφότου αναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο, στα 35 του δηλαδή έμαθε για το Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας και ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο! «Το 2006 με 2007 που ήμουν σε ολυμπιακή προετοιμασία» είχε πει στους μαθητές του Περιστερίου, «γνώρισα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, έχει και στον Πειραιά και νομίζω έχει και εδώ στο Περιστέρι. Με έβαλε η ομάδα μου εκεί και το αγάπησα. Και εκεί το τελείωσα το Γυμνάσιο...» 

Αποφοίτησε, παντρεύτηκε, κέρδισε Χρυσό Μετάλλιο στους παραολυμπιακούς - πράγματα που δεν έμοιαζαν καθόλου αυτονόητα όταν ήταν παιδί. Έτσι μάθαμε και την ιστορία του. (Προσπαθήστε να φανταστείτε πόσες άλλες ιστορίες σχολικού εφιάλτη υπάρχουν που ποτέ δε θα μάθουμε, επειδή τα θύματα δεν έγιναν διάσημα.) 

  

Σήμερα ο Μάμαλος είναι 45 ετών. Και όχι, δεν είναι καθόλου δυστυχισμένος:

«Δυστυχία είναι να μην έχεις να φας, να μην έχεις δουλειά, να μην ασχολείσαι με τίποτα. Βλέπω καμιά φορά ανθρώπους να ψάχνουν στους κάδους, γιαγιάδες, παππούδες που πηγαίνουν στις λαϊκές και βουρκώνω, τρελαίνομαι και λέω, γιατί να μας καταντήσουν έτσι;

Ευτυχία είναι τα πάντα. Αυτό που έφερα στη χώρα μου είναι ευτυχία, που ξημερώνει και πάω στο δικό μου γυμναστήριο και κάνω προπόνηση είναι ευτυχία. Για μένα όλα είναι ευτυχία. Και που είμαι σε αυτή τη κατάσταση, είναι ευτυχία. Αν ήμουν φυσιολογικός άνθρωπος και με πάταγε μια νταλίκα, πού θα ήμουν τώρα; Ενώ τώρα είμαι ευτυχισμένος...»

19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

5 σχόλια
Εξαιρετικο αρθρο και χιλια μπραβο στον κυριο Μαμαλο.Εγω ομως και στα σχολια, δεν βλεπω πουθενα να αναφερονται οι συμμαθητες! Ξερω, μιλαμε για παιδια, αλλα και παιδια εχουν ευθυνη των πραξεων τους. Δεν υπηρξε ενα παιδι να τον προστατεψει; Δεν υπηρχε ενας να υψωσει το αναστημα του;; Εμεις στο σχολειο ειχαμε 2 περιπτωσεις αμεα και αν τους πειραζε κανεις θα ετρωγε γερο ξυλο απο μας.. Αυτη ειναι για μενα η μεγαλυτερη απογοητευση, γιατι το κρατος, το ξερουμε, ειναι απων. Εμεις ειναι το θεμα ως ενεργοι πολιτες απο μικροι, τι κανουμε. Καλη συνεχεια στο παλικαρι.
Το ξέρεις ότι είναι από αυτούς που αποκαλείς χαριτωμενα "κόκκινους φασίστες" ε; Ξες από αυτούς που λες ότι δεν αγαπούν την Ελλάδα μπλα μπλα μπλα.Πολλαπλά εγκεφαλικά incoming...
Αλλα λεμε εδω περα, αλλα δεν πειραζει. Πες μας τι θελεις να εκφρασεις. Ειναι αντιεξουσιαστης, αναρχικος η κομμουνιστης ο κυριος Μαμαλος; Αυτο μας λες; Και τι σχεση εχει αυτο με τα βιωματα του στο σχολειο;
Mπράβο Παύλο , εισαι γίγαντας με μεγάλη ψυχή και μας κάνεις περήφανους! Πέρα απο την επιτυχία σου που μας ανεβάζει επίπεδα σαν χώρα , η νίκη σου είναι μια γροθιά στο στομάχι των μικρόψυχων σκατοκέφαλων που δυστυχώς εκφράζουν μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας και το νοιώθουμε όλοι στην καθημερινότητα μας αλλα και σε σοβαρότερα θέματα. Νασαι καλά και πολλες νίκες ακόμα !
Η ειδική αγωγή έχει ελλείψεις όπως όλοι οι τομείς της εκπαίδευσης, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο επώδυνες λόγω των ειδικών αναγκών των ΑμΕΑ. Παρόλα αυτά ας μη μηδενίζουμε τις προσπάθειες που κάνει το κράτος για να εκπαιδεύσει τα ΑμΕΑ. Εάν κάποιος εκπαιδευτικός έχει σήμερα ειδίκευση στην ειδική αγωγή είναι πολύ πιθανό ότι θα προσληφθεί, έστω ως αναπληρωτής. Ακόμα και μέσα στη κρίση το κράτος απασχολεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς για να είναι επιφορτισμένοι με ένα και μόνο παιδί. Παρόλα τα προβλήματα της ειδικής εκπαίδευσης, αυτό είναι μια κατάκτηση.Μην υποτιμούμε όμως την ευθύνη των γονέων στο θέμα της εκπαίδευσης των ΑμΕΑ. Πολύ αρνούνται τη κατάσταση του παιδιού τους φοβούμενοι το στίγμα ή φοβούμενοι να παραδεχτούν στον εαυτό τους ότι το παιδί τους δεν είναι "τέλειο". Δυστυχώς σε τέτοια θέματα είμαστε ακόμα εγκληματικά πίσω. Γνωρίζω περίπτωση γονέων που δεν έστελναν το παιδί τους να μάθει Braille επειδή αρνούνταν κατηγορηματικά ότι ήταν τυφλό!
Κατά το "πόσους μπορούμε να αντέξουμε ακόμα,είμαστε μια μικρή χώρα που περνάει κρίση" όταν μιλάμε για πρόσφυγες,πάει και το "πόσα ΑΜΕΑ μπορούμε αντέξουμε ακόμα,δεν μπορούμε να πληρώνουμε παραπάνω για να γίνονται σχολεία και ειδική αγωγή για αυτούς".Οπότε δεν μου κάνει καμία έκπληξη ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει μεριμνήσει για υποδομές.Αυτοί κοιτάνε να βγάλουν φράγκα για να τα δίνουν σε ό,τι έχει υπογραφεί,αφήνουν τις ΜΚΟ και την "ιδιωτική πρωτοβουλία" να αλωνίζουν σε όλους τους τομείς για να τσιμπήσουν μερίδιο στην πίτα(αφού πρώτα τους έχουν επιδοτήσει με ένα μέρος αυτών που εξοικονομήθηκαν από περικοπές και φορομπήξιμο),και από κάτω είναι και οι χρήσιμοι κολαούζοι τους που αναπαράγουν τέτοια επιχειρήματα.Και κάπως έτσι εκφασίζεσαι σαν κοινωνία.
Χωρίς να θέλω να φανώ κυνικός (αν και δεν νομίζω να μπορώ να το αποφύγω), δεν είναι το ίδιο θέμα πρόσφυγες και ΑμεΑ.Πρώτον και κυριότερο, δεν υπήρξε καμία "έκρηξη" δημιουργίας ΑμεΑ. Δεν προέκυψαν ξαφνικά 50.000 ανάπηροι από το πουθενά, ώστε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά.Τα ΑμεΑ περιέρχονται στην κατάσταση ΑμεΑ σταδιακά, είτε εκ γενετής, είτε από ατυχήματα και δεν είναι κάτι απρόβλεπτο και ξαφνικό. Γι' αυτό η πολιτεία οφείλει να έχει προβλέψει και μεριμνήσει για τα άτομα αυτά.Επίσης τα ΑμεΑ της Ελλάδος είναι καθαρά και ουσιαστικά δική της ευθύνη, γιατί αν δεν τα φροντίσει η ίδια δεν πρόκειται να τα φροντίσει άλλος. Επίσης οι ΑμεΑ της Ελλάδας είναι έλληνες και θέλουν προφανώς να παραμείνουν έλληνες (δεν θα τους αδικούσα και αν δεν ήθελαν). Αντίθετα οι πρόσφυγες είναι μόνο τυπικά ευθύνη της Ελλάδας, επειδή αποτελεί την χώρα εισδοχής. Είναι μια έκτακτη και απρόβλεπτη περίσταση, σε μια χώρα μπάχαλο. Και φυσικά οι πρόσφυγες της Ελλάδος δεν έχουν σαν όνειρο να παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να προωθηθούν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.Αυτά φυσικά δεν σημαίνουν ότι δεν έχουμε ευθύνη απέναντι στους πρόφυγες. Αλλά να μην τα εξισώνουμε, γιατί δεν είναι το ίδιο.Καταλαβαίνω βέβαια ότι δεν το λες έτσι, καθώς αναφέρεσαι στην νοοτροπία του κράτους, αλλά πάντως προκύπτει έμμεσα μια εξίσωση που δεν είναι σωστή.
Αν και δεν γνωρίζω την κατάσταση στην Αλγερια και την Σενεγαλη...Your point is? Ότι δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες; Ε εντάξει και ο Μάμαλος δεν είναι παντελώς ανάπηρος βαλτον να δουλεύει οικοδομη,μπρατσα έχει.
Δεν μπήκα καν στην συζήτηση για το ποιοι είναι πραγματικά πρόσφυγες και ποιοι όχι. Αυτό είναι άλλο θέμα και τεράστια συζήτηση.Ασχέτως πάντως αυτού, ακόμα και απέναντι στους παράνομους μετανάστες το κράτος έχει υποχρέωση, μέχρι τουλάχιστον να τους απελάσει. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος παρανόμησε θα τον αφήσεις να πεθάνει.
Φίλτατε Vernedead ούτε η Αλγερία ούτε η Σενεγάλη βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, αντίθετα είναι δημοκρατικά διοικούμενες χώρες, ανεξάρτητες πλέον και αυτόνομες. Μάλιστα η Αλγερία διεκδικεί αποζημιώσεις από την Γαλλία. Ως εκ τούτου τόσο οι Αλγερινοί όσο και οι Σενεγαλέζοι που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες πολέμου, άρα έχουν διαφορετικού τύπου δικαιώματα και δεν έχουν προτεραιότητα σε άδειες παραμονής κ.α. Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την διαφορά.
Και όσον αφορά την σύγκριση με τον Μάμαλο είναι τελείως άστοχη. Στην τελική το γεγονός ότι έχει κινητικά προβλήματα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δουλέψει. Το αντίθετο μάλιστα, μακάρι να υπήρχαν υποδομές (αφού όσες έχουν γίνει είναι με "ιδιωτική πρωτοβουλία") ώστε άτομα με αναπηρίες να μπορούσαν να δουλέψουν άνετα ακόμα και σε οικοδομή.
Άτομα με κινητικά προβλήματα να δουλεύουν σε οικοδομή. Να φανταστώ με ρομποτικό εξωσκελετο το έκανες εικόνα αυτό στο μυαλό σου και είπες"μπράβο μου τι σκέφτηκα τώρα". Όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ,δεν το ήξερα ότι τα δικολαβιστικα τερτιπια είναι τόσο ευρέως διαδεδομένα. 3/3 μου απαντησατε αλλά αντί άλλων. Σας λέω οτι με αφορμή την οικονομική κρίση αυτά που κόβονται γιατί θεωρούμε πως κάποιοι άνθρωποι είναι πρόβλημα-κατα βάση κάποιου αλλου- οπότε δεν μας νοιάζει να τους βοηθήσουμε είναι πρακτικες που παραπέμπουν σε φασίστες και ναζι και εσείς μόνο που δεν μου ειπατε για τα ΦΕΚ που προκυρήσσουν την ανέγερση hotspot. Γουατ δε ακτσουαλ φακ.
@double helix μη χαλας το κοσμο ορισμενων οπου ιδεοληπτικες αποψεις εχουν βαρυνουσα σημασια εναντι της πραγματικοτητας.Varnedead δεν ειανι δικολαβιστικες διαφορες, αν δεν μπορεις να ξεχωριζεις την κατασταση του οικονομικου μεταναστη απο τον προσφυγα σε κανει ιδιο με χαυγιτη. ουτε αυτη τη ξεχωριζουν. Οπως δειχνουν καλα τα επεισοδια στην Λεσβο το ιδεολογημα των open borders για ολους φυλασει μονο βια και πονο για τους φτωχους και τους αδυνατους, ανεξαρτητος εθνικοτητας, και εξωτισμο για τους πλουσιους και ισχυρους. Επισης λυπαμαι αλλα μου κανει εντυπωση πως ανθρωποι δεν ξερουν τοσο βασικα πραγματα αλλα ωστοσο εχουν αποψη για ολα.
Λολ μας δουλεύεις αγόρι μου;Οι πρώτοι που ξεκινάνε τα "δεν είναι όλοι οι «λαθρο» πρόσφυγες γιατί δεν είναι από την Συρία όλοι,αλλά και από το Αφγανιστάν κλπ" είναι οι χρυσαυγίτες και προχωράνε μετά περισσής χάρης στο "να φύγουν να πάνε στις χώρες τους".Να στρέψεις τα βέλη σου περί ιδεοληψίας κατά πάνω σου.Αν μη τι άλλο αν δεν μπορείς να διδαχθείς κάτι από την ίδια την πραγματικότητα άσε το πατρονάρισμα στην άκρη γιατί δείχνεις πόσο ανίδεος είσαι.Είτε έφυγες από την χώρα σου γιατί πέφτανε μπόμπες,είτε επειδή δεν έβρισκες να φας λόγω ανεργίας το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και η ρίζα του προβλήματος έχει ένα όνομα:Ιμπεριαλισμός.Ζητάς ξανά και ξανά άφεση αμαρτιών για τον ρόλο του ευρωατλαντισμού στην διαμόρφωση εστιών πολέμου και από πάνω μας λες ότι το πρόβλημα είναι το no borders.Το no borders ή open borders ή όπως θες πες το μια χαρά τους βόλεψε τους συμμάχους σου στην ΕΕ:φθηνά εργατικά χέρια για όσο και όπως θέλανε αυτοί να ανοιγοκλείνουν την στρόφιγγα.Οι ίδιοι φρόντισαν σε συνεργασία με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το στήσιμο του.Εκτός και αν τελικά μας λες πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο βαρβάτος που αποφασίζει μονάχος του και οι Ευρωπαίοι ακολουθούν.Τότε ρε παιδιά αφού έχουμε τόσο ισχυρή κυβέρνηση απορώ γιατί βάλλετε εναντίον της,απλά πρέπει να τους βάλουμε στον ίσιο δρόμο και θα γίνουμε υπερδύναμη.Είστε η άλλη όψη τους αφηγήματος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περί "περήφανης διαπραγμάτευσης"¨και "Ευρώπης που αλλάζει" και κουραφέξαλα.Σανό λέτε για τους μεν,σανό ταϊζεστε και ταϊζετε και οι δε.Όσο και να το αρνείστε αυτή είναι η πραγματικότητα.Το αφήγημα της φιλεύσπλαχνης ΕΕ και του στοργικού ΝΑΤΟ να δεις τί πόνο έχει φυλάξει για τους φτωχούς τόσο εγχώρια,όσο και πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια.Ή μήπως η σύνοδος στην Βαρσοβία έγινε για κανέναν άλλον λόγο εκτός του που θα επιχειρήσουν στο προσεχές διάστημα;Ξεχάσατε την Λιβύη;Μάλλον.Ξεχάσατε την ΚΑΔ;Μάλλον.Αλλά εγώ και να θέλω δεν γίνεται να ξεχάσω το τί παίζει γιατί έχω το ελληνικό στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ πέντε τετράγωνα πάνω από το σπίτι μου.
Αρνείστε να διαχωρίσετε ποιοτικές διαφορές σε μια σειρά ζητήματα ουσίας,αλλά στο να διαχωρίσετε τον κατατρεγμένο Α από τον κατατρεγμένο Β και να βάλετε και τελεστή ανισότητας(< ή > ) από μπροστά είστε πρώτοι."Άμστελ,γιατί έτσι μας αρέσει" η φάση.
Δυστυχώς το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τέτοιες συμπεριφορές το έχουν οι γονείς.Ακόμα κι όταν παρεμβαίνουν οι εκπαιδευτικοί σε τέτοια θέματα τις περισσότερες φορές τους βρίσκουν απέναντι.Δεν θα ξεχάσω περιστατικό το οποίο μου αφηγήθηκε δάσκαλος Δημοτικού στο οποίο ο γονιός λέει στο παιδί του πως δεν θα πρέπει να τον ακούει γιατί όταν μεγαλώσει δεν θα δουλεύει για 600 ευρώ όπως αυτός αλλά στη οικογενειακή τους επιχείρηση.Πώς να μάθει μετά το παιδί μετά να σέβεται τον συνάνθρωπο του.