«Όχι» σε προσφυγόπουλα από σχολείο στην Φιλιππιάδα - Πρωτοφανής ανακοίνωση για θρησκευτικό φανατισμό και διαφορά πολιτιστικού επιπέδου

«Όχι» σε προσφυγόπουλα από σχολείο στην Φιλιππιάδα - Πρωτοφανής ανακοίνωση για θρησκευτικό φανατισμό και διαφορά πολιτιστικού επιπέδου Facebook Twitter
28

Μετά την περίπτωση του Συλλόγου Γονέων σε σχολείο του Ωραιόκαστρου που αρνήθηκε να δεχθεί προσφυγόπουλα, έτερος σύλλογος γονέων, στην Φιλιππιάδα αυτή φορά, αρνείται την παραχώρηση του σχολείου σε παιδιά προσφύγων, ακόμη και κατά τις απογευματινές ώρες.

Σε μια μακροσκελή επιστολή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας επικαλείται μεταξύ άλλων ιατρικούς, εκπαιδευτικούς και θρησκευτικούς λόγους, και "δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε καμιά περίπτωση και χωρίς κανένα συμβιβασμό τη συστέγαση των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών, που επιβλήθηκε στην τοπική κοινωνία του Δήμου μας και που επιχειρείται να επιβληθεί και στο σχολείο μας".

Ανάμεσα σε όσα αναφέρονται, ο Σύλλογος μιλά για προσφυγόπουλα που δεν είναι εμβολιασμένα και θα βάλουν σε κίνδυνο τα παιδιά του, κάνοντας λόγο για "άκρως μεταδοτικές ασθένειες". Ταυτόχρονα σημειώνει πως η ένταξή τους "θα αλλοιώσει αφενός τον ελληνικό χαρακτήρα των σχολείων" και θα λειτουργήσει ως "υποβάθμιση της εκπαίδευσης και γενικότερα του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών μας".Οι γονείς διευκρινίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν το σχολείο ούτε τις απογευματινές ώρες, καθώς "ο προαύλιος χώρος χρησιμοποιείται τότε για αθλοπαιδιές, πολιτιστικά δρώμενα και άλλες δραστηριότητες".

 

Αίσθηση προκαλεί το σημείο της επιστολής όπου αναφέρονται οι θρησκευτικοί λόγοι που επικαλείται ο Σύλλογος με τη διευκρίνιση: "Το 100% των μαθητών μας είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι", με τους γονείς να χαρακτηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς τα παιδιά εκκολαπτόμενους τρομοκράτες. "Δεν θα επιτρέψουμε των θρησκευτικό φανατισμό που όπως αποδεικνύεται από τις φανατικές επιθέσεις σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν σκοπό να σεβαστούν, αλλά να πλήξουν την Θρησκεία μας. Οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, των Αγίων μας αλλά και των ηρώων μας θα εξακολουθούν να κοσμούν τις τάξεις μας και περιμένουμε από όλους τους μαθητές να τις σέβονται" τονίζεται χαρακτηριστικά. 

 

Στον επίλογο κάνουν εκ νέου λόγο για "αλλοίωση πτυχών του δικού μας πολιτισμού, όπως της Εθνικής, Πολιτισμικής και Θρησκευτικής μας ταυτότητας" και "ύποπτη διαδικασία  μας, που με πολλές στερήσεις εξασφαλίζουμε". "Σας καθιστούμε υπεύθυνους για ακραίες συμπεριφορές που ενδεχομένως προκύψουν" τονίζει ο Σύλλογος, απευθυνόμενος προς την τοπική αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Παιδείας και βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας:

"Από Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας

Προς: 1) Περιφερειάρχη Ηπείρου 2) Περιφερειάρχη Πρέβεζας 3) Δήμαρχο Ζηρού 4) Περιφερειακή Διευθύντρια Α/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Ηπείρου 5) Διευθυντή Α/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Πρέβεζας 6) Υπουργείο Παιδείας - Διεύθυνση Προσφύγων – Μεταναστών 7) κο Μπάρκα Κων/νο Βουλευτή Ν. Πρέβεζας 8) κο Γιαννάκη Στέργιο Βουλευτή Ν. Πρέβεζας

Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 μετά τον Αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση γονέων και κηδεμόνων στην οποία οι παρευρισκόμενοι γονείς συμφωνήσαμε τα κατωτέρω, προκειμένου να αποσταλεί η παρούσα επιστολή.

To Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε καμιά περίπτωση και χωρίς κανένα συμβιβασμό τη συστέγαση των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών, που επιβλήθηκε στην τοπική κοινωνία του Δήμου μας και που επιχειρείται να επιβληθεί και στο σχολείο μας. Οι λόγοι εναντίωσής μας είναι οι εξής:

  1. Δεν είναι αναγκαίο να ενταχθούν στο σύνολο της κοινότητας μας εφόσον φιλοξενούνται όπως αρχικά διαβεβαιώσατε την τοπική κοινωνία για 6 ως 8 μήνες. Οι ίδιοι διαδηλώνουν και ζητούν να φύγουν, από την χώρα. Ποια λοιπόν είναι τα σχέδια για αυτούς και συνεπώς για την κοινωνία μας;

  2. ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ. Προέρχονται από άλλη Ήπειρο, με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο ασθενειών και συνθηκών υγιεινής. Δεν είναι εμβολιασμένοι σύμφωνα με το Εθνικό μας σύστημα εμβολιασμού και είναι άγνωστο αν είναι έστω εμβολιασμένοι από το περιβάλλον που προέρχονται. Σε καθημερινή βάση ενημερωνόμαστε για παρουσία νέων περιστατικών από ασθένειες που έχουν εκλείψει εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις με άκρως μεταδοτικές ασθένειες στις οποίες δεν συνεργάστηκαν καθόλου με τις υγειονομικές αρχές. Θεωρούμε ότι τα παιδιά αυτά χρήζουν ειδικής μέριμνας λόγω των ψυχικών τραυμάτων και των καταστάσεων που έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια στις πατρίδες τους. Παράγοντες που ίσως δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην προσαρμογή τους. Γνωρίζοντας τα παραπάνω ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα τηρηθούν οι βέλτιστες συνθήκες υγιεινής που απαιτούνται σε κάθε σχολείο.

  3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν:
    α) τεράστιο εκπαιδευτικό κενό λόγω της πολύχρονης αποχής τους από οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης,
    β) διαφορετικές αντιλήψεις για το ρόλο της οικογένειας, τη θέση της γυναίκας, τη θρησκεία, με ελληνόπουλα που οι γονείς τους στερήθηκαν και στερούνται για να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη μόρφωση, αυτή που αναγνωρίζουν και συγχαίρουν τα σχολεία της Ευρώπης.
    Πως μπορεί ένα παιδί, των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών, δεκατριών ή δεκαπέντε ετών να ενσωματωθεί στην ίδια τάξη με μικρότερα παιδιά δεδομένου ότι δεν θα γνωρίζει βασικές λέξεις ελληνικής γλώσσας; Μήπως οδηγηθούμε σε σχολικό εκφοβισμό εναντίων των παιδιών μας;
    Στο σύνολο αυτά τα παιδιά είναι ορισμένες φορές πολύ περισσότερα από τα ελληνόπουλα που φοιτούν στα σχολεία της πόλης μας. Η τοπική κοινωνία της Φιλιππιάδας είναι πολύ μικρή και διαθέτει μόλις τρία δημοτικά σχολεία μικρής δυναμικότητας. Η ένταξη επομένως των προσφυγόπουλων θα αλλοιώσει αφενός τον ελληνικό χαρακτήρα των σχολείων και αφετέρου θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες στο μαθησιακό κομμάτι των μαθητών των δημοτικών της πόλης μας. Σαν γονείς βλέπουμε μπροστά μας να έρχεται η υποβάθμιση της εκπαίδευσης και γενικότερα του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών μας.

  4. Ο προαύλιος χώρος του σχολείου χρησιμοποιείται τις απογευματινές ώρες για αθλοπαιδιές, πολιτιστικά δρώμενα και άλλες δραστηριότητες καθώς δεν υπάρχουν άλλοι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας (πλατείες –αθλητικές εγκαταστάσεις) στην Παλαιά Φιλιππιάδα. Οι αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν για μαθήματα σκακιού, ζωγραφικής, χειροτεχνίας και για διδασκαλία παραδοσιακών χορών των παιδιών του σχολείου και της ευρύτερης περιοχής.

  5. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ. Το 100% των μαθητών μας είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Γιορτάζουμε όλες τις θρησκευτικές μας γιορτές όπως αρμόζει σε κάθε ελληνικό σχολείο που σέβεται την ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες του Έθνους του αλλά και σέβεται την ιστορία και τις θρησκείες των άλλων λαών. Δεν θα επιτρέψουμε των θρησκευτικό φανατισμό που όπως αποδεικνύεται από τις φανατικές επιθέσεις σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν σκοπό να σεβαστούν, αλλά να πλήξουν την Θρησκεία μας. Οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, των Αγίων μας αλλά και των ηρώων μας θα εξακολουθούν να κοσμούν τις τάξεις μας και περιμένουμε από όλους τους μαθητές να τις σέβονται.

  6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ. Το χάσμα στον πολιτισμό είναι τόσο μεγάλο που μια βίαιη μετακίνηση και εγκατάσταση μεταναστών στον τόπο μας μόνο προβλήματα προσαρμογής θα δημιουργήσει. Και είναι πιθανόν να αλλοιώσει πτυχές του δικού μας πολιτισμού, όπως της Εθνικής, Πολιτισμικής και Θρησκευτικής μας ταυτότητας. Σε μια ύποπτη διαδικασία υποβίβασης του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου των παιδιών μας, που με πολλές στερήσεις εξασφαλίζουμε. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για ακραίες συμπεριφορές που ενδεχομένως προκύψουν. Κανένα αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού δε δικαιολογεί την αποδοχή της μείωσης.
    Σαν σύλλογος γονέων δεν είμαστε αντίθετοι στην μόρφωση των παιδιών των πραγματικών προσφύγων εφόσον επιθυμούν την πραγματική και ομαλή τους ένταξη στην τοπική κοινωνία οικειοθελώς και χωρίς εξαναγκασμό από τρίτους. Άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκάλιασε, στήριξε και στηρίζει με πράξεις και υλικά τους συνανθρώπους μας αυτούς.

Για τους ανωτέρω λόγους επιθυμούμε και απαιτούμε την πλήρη ενημέρωση από αρμόδιο φορέα για το εν λόγω θέμα, ώστε μελλοντικά να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την τοπική κοινωνία.


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας"

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, που παρέλαβε ταχυδρομικά, χθες το απόγευμα, την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, συνιστά νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφυγή καλλιέργειας κλίματος ανησυχίας και φόβου. Ο κ. Καχριμάνης τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι με τον διάλογο και την συνεργασία, μπορούν να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, οι οποίες, ούτε την εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν θα υποβαθμίσουν, αλλά αντιθέτως, θα δημιουργήσουν καλές συνθήκες εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα. Ο περιφερειάρχης αναφέρει παράλληλα, πως παρ' ότι η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει εμπλοκή στο προσφυγικό, βοηθά στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών στα κέντρα φιλοξενίας.

 

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής, εμφανίζεται να κρατάει αποστάσεις, ωστόσο επισημαίνει, πως η στάση του Δήμου απέναντι στο προσφυγικό είναι γνωστή από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Κέντρου, στο παλιό στρατόπεδο Πετροπουλάκη, καθώς αποδεικνύει καθημερινά, με πράξεις, την υποστήριξή του προς τους πρόσφυγες. Ο κ. Καλαντζής είπε ότι «οι γονείς έχουν ανησυχία, στο βαθμό που κρίνουν οι ίδιοι, όσον αφορά τις συνθήκες εκπαίδευσης και υγιεινής των παιδιών και ζητούν κάποιες διασφαλίσεις». Επιπλέον, πρόσθεσε, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πλαίσιο και οδηγία, για το πώς θα λειτουργήσει η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Σημειώνεται πως η θέση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Πρέβεζας, η οποία αναμένεται αύριο να συνεδριάσει για το επίμαχο ζήτημα.

 

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ