«Τομή μέσα στη συνέχεια» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Όπως εξήγησε, «αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή, οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου, αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».
Σημείωσε πως «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνησή μας», διαμηνύοντας στα μέλη της κυβέρνησης πως «κανενός η καρέκλα δεν γράφει το όνομά του». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνουμε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση», ανέφερε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στην ώρα της. «Η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει και θα κλείσει στην ώρα της. Ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να έχουμε θετικές αποφάσεις. Να ανοίξει δηλαδή η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε.
Επισήμανε ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να πατάει σε σταθερή βάση και όχι στην εργασιακή συντριβή, θέτοντας ως μεγάλο εθνικό στόχο την ανάκτηση της εργασίας. Όπως σημείωσε, προϋπόθεση είναι να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και κυρίως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά την οποία αναλαμβάνει, όπως είπε, μία νέα συνάδελφος και σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία αυτής της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί και η επιτυχία της κυβέρνησης. «Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, με συνείδηση και στόχο. Να κλείσουμε στην ώρα της την αξιολόγηση και με συνείδηση ότι παλιοί και νέοι υπουργοί έχουν συνευθύνη. Γιατί η κυβερνητική πολιτική οφείλει να παραμένει ενιαία και αδιαίρετη» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. «Έχουμε μπροστά μας ένα καθαρό σχέδιο, έναν καθαρό οδικό χάρτη, που πρέπει να υπηρετήσουμε», ανέφερε. Ειδικότερα, όπως είπε, «κλείνουμε έγκαιρα χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες τη δεύτερη αξιολόγηση. Ξεκινά στην ώρα της, στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος. Και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας».
Όσον αφορά την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα δίκαιο στόχο στη διεκδίκηση του οποίου δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι δικαιούμαστε». Πρόσθεσε ακόμα ότι «νομίζω εξάλλου ότι αυτό το νόημα έχει και η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικάνου Προέδρου Μπαρακ Ομπάμα σε λίγες μέρες. Να δοθεί έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ρύθμιση του ελληνικού εξωτερικού χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού».
«Βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας, όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει», τόνισε.
«Τώρα όμως έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα. Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο. Στη περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη», είπε ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».
Η εκτενέστερη αναφορά ήταν στη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση αυτή, «σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο είχε φτάσει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση εξαιτίας των πολιτικών της καταστροφικής πενταετίας 2010 - 2014 και ειδικά μετά το εγκληματικό PSI των κυρίων Βενιζέλου και Σαμαρά. Γνωρίζουμε βεβαίως καλά ότι το ασφαλιστικό σύστημα σώθηκε, η κατάρρευση αποφεύχθηκε, ωστόσο η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους είναι πολύ δύσκολη» αναγνώρισε ο πρωθυπουργός. «Δεδομένων όμως των συνθηκών αποφύγαμε τα χειρότερα. Αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ: Την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή τη πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών αλλά και μια νέα οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων».
Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία χαρτοφυλακίου για ζητήματα καθημερινότητας το οποίο θα αναλάβει ο κ. Φλαμπουράρης. «Δημιουργούμε, για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι «επιμένει στην ίδια πολιτική γραμμή ταυτιζόμενη με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, επισημαίνοντας ότι «χαιρετίζουμε το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων μια πλειοψηφία μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Είναι ένα θετικό βήμα. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου. Η συνεχόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή. Είναι η ηγεσία της ΝΔ που παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών».
Υπογράμμισε ότι «δώσαμε μια μάχη με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, και η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχει εκδοθεί επισήμως. Ο νόμος που ψηφίσαμε συνεχίζει να ισχύει στο σύνολο του εκτός από το σκέλος που αφορά την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ». Τόνισε ότι πλέον κανείς δεν ισχυρίζεται ότι διαγωνισμός δεν πρέπει να γίνει και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν θα εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιων συχνοτήτων όσα κι αν είναι τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Η επιστροφή στο προηγούμενο γεγονός δεν είναι επιλογή».
σχόλια