Το τρελό, ακραίο σενάριο που μπορεί με μια ιστορική ανατροπή στις 19 Δεκεμβρίου να μην κάνει πρόεδρο τον Τραμπ

Το τρελό, ακραίο σενάριο που μπορεί με μια ιστορική ανατροπή στις 19 Δεκεμβρίου να μην κάνει πρόεδρο τον Τραμπ Facebook Twitter
8

 

Ο Τραμπ είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών χάρη σ' ένα από τα παράδοξα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος.

Aν και η Χίλαρι Κλίντον τον ξεπέρασε αριθμητικά σε συνολικές ψήφους πολιτών, ο Τραμπ κέρδισε τους εκλέκτορες, έχοντας για την ώρα 279 έναντι της υποψήφιας των Δημοκρατικών που συγκεντρώνει 229, και αυτό τον στέλνει στον Λευκό Οίκο. Όμως μένει ακόμη κάτι τυπικό να γίνει και αυτό είναι που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εμποδίσουν.

Θεωρητικά είναι ακόμη πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να μην γίνει Πρόεδρος. Βέβαια όλο αυτό το σχεδόν ανέφικτο σενάριο εξαρτάται εξ' ολοκλήρου από την έγκριση που θα δώσει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων και το σύνθετο σύστημα των ΗΠΑ.


Ο Τραμπ μπορεί λοιπόν να κέρδισε τις εκλογές παίρνοντας τις περισσότερες ψήφους στο Εκλεκτορικό Κολέγιο (σ.σ. σώμα εκλεκτόρων που αναδεικνύονται κατά τις εθνικές εκλογές σε κάθε πολιτεία και με τη σειρά τους εκλέγουν τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών) συγκριτικά με την Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο αν κανείς το εξετάσει αυστηρά και νομικά, δεν είναι η εκλογή που μόλις έγινε που έχει σημασία: είναι εκείνη όπου τα μέλη του Εκλεκτορικού Κολεγίου θα παραστούν και θα εκπροσωπήσουν τους ψηφοφόρους τους και θα επιλέξουν τον υποψήφιό τους.

Αυτό πρόκειται να συμβεί στις 19 Δεκεμβρίου, σε συναντήσεις σε κάθε Πολιτεία όπου όλοι οι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατών -ανάλογα με το πώς ψήφισε κάθε πολιτεία- θα ρίξουν την ψήφο τους.

 Και είναι σχεδόν βέβαιο πως η έκβαση θα είναι η ίδια έτσι κι αλλιώς, με τους περισσότερους από τους εκλέκτορες να ψηφίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ κάνοντάς τον Πρόεδρο. Αλλά, θεωρητικά αυτό θα μπορούσε και να μην συμβεί. Τα μέλη του Εκλεκτορικού Κολεγίου θα μπορούσαν δυνητικά να αλλάξουν γνώμη και να γίνουν αυτό που είναι γνωστό στις ΗΠΑ ως «άπιστος εκλέκτορας» («faithless elector»), οπότε να δώσουν τη ψήφο τους σε κάποιον άλλο υποψήφιο για Πρόεδρο από εκείνον που εκπροσωπούν ή να μην ψηφίσουν και καθόλου.


Κι αυτό ακριβώς το φαινόμενο είναι που δημιουργεί αυτή τη στιγμή ελπίδα σε πολλούς πως ίσως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γίνει τελικά Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν και είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει μια τέτοια ανατροπή, η διαδικασία δείχνει πως ο δρόμος του Τραμπ για την προεδρία μάλλον δεν θα είναι και τόσο εύκολος.

Ωστόσο αυτό δεν έχει εμποδίσει εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς να ελπίζουν και να απευθύνουν έκκληση για στήριξη του σεναρίου μεσώ μιας διαδικτυακής καμπάνιας στο change.org. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτό το άρθρο 752.000 άνθρωποι είχαν ψηφίσει το αίτημα προς τους εκλέκτορες το οποίο ζητά να αλλάξουν γνώμη και να σεβαστούν αυτό που ψήφισαν οι περισσότεροι.

Αν αρκετοί εκλέκτορες επαναστατήσουν, τότε η διαδικασία συνεχίζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων - τα μέλη της οποίας θα είναι σε θέση να επιλέξουν άλλον υποψήφιο ο οποίος είχε κερδίσει κάποια εκλεκτορικές ψήφους, δίνοντάς τους την επιλογή να ψηφίσουν μόνο κάποιο άλλο που έχει εκλεκτορικές ψήφους ( δηλαδή μόνο της Χίλαρι Κλίντον και του Τραμπ). Όμως και αυτή η ψηφοφορία θα μπορούσε να βγει άκαρπη και να περάσει την απόφαση στην Γερουσία η οποία θα πρέπει να ψηφίσει κάποιον άλλο - και αυτός θα ήταν μάλλον ο Μάικλ Πενς, ο αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με τον Independent.

Ο Ιndependent σημειώνει ωστόσο πως οι πιθανότητες για μια τέτοια ιστορική ανατροπή είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες. «Εκτός και αν συμβεί κάτι τρομερό, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να πείσει κανείς τους εκλέκτορες να αλλάξουν γνώμη και να στραφούν στην Κλίντον», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι εκλέκτορες θα πρέπει να αψηφήσουν το κόμμα, αν επιλέξουν να μην τον ψηφίσουν και αυτό είναι κάτι που δεν έχει πολλές ελπίδες καθώς για τη θέση αυτή επιλέγονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της πίστης και της αφοσίωσής τους στο κόμμα, που σημαίνει ότι είναι ίσως οι άνθρωποι με τις μικρότερες πιθανότητες στον κόσμο να εναντιωθούν στη γραμμή του κόμματός τους. Μια τέτοια επανάσταση είναι κάτι που έχει να συμβεί από το 2004 - και τότε έγινε από μόνο έναν εκλέκτορα που δεν ψήφισε τον Τζόνι Κέρι και τελικά επέλεξε τον Τζον Έντουαρτς.

Υπενθυμίζεται επίσης πως μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, γνώμη μπορούν επίσης να αλλάξουν και οι εκλέκτορες της Χίλαρι...

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Πελικό: Ο πρώην σύζυγος και βιαστής της Ζιζέλ δεν θα ασκήσει έφεση

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ο πρώην σύζυγος και βιαστής της Ζιζέλ δεν θα ασκήσει έφεση

Στον Ντομινίκ Πελικό το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 20 ετών για τους κατά συρροή βιασμούς της Ζιζέλ - Η προθεσμία για άσκηση έφεσης εκπνέει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 30 Δεκεμβρίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Βέβαια κανέναν δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι πρακτικά το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι αντιδημοκρατικό καθώς ουσιαστικά η Χίλαρυ είναι εκείνη που κέρδισε τις εκλογές, και μάλιστα πήρε 2.000.000 ψήφους περισσότερους, αλλά λόγω του συστήματος των εκλεκτόρων, οι οποίοι δεν εκλέγονται καν αναλογικά, θα βγει ο Τραμπ πρόεδρος!!!
Αν συνέβαινε 1/100000 ένα τέτοιο σενάριο, οι εκατομμύρια οπαδοί του Τραμπ θα το ερμήνευαν σαν πραξικόπημα υποκινούμενο και χρηματοδοτούμενο από τον παγκόσμιο σιωνισμό και από σόρους και σία με αποτέλεσμα να γινόταν της μουρλής. Οι ΗΠΑ σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να κινδύνευε μέχρι και από εμφύλιες συρράξεις.
Παραδοσιακά, ο πιό διαδεδομένος τρόπος για να διώξεις πρόωρα έναν αμερικανό πρόεδρο είναι να τον σκοτώσεις. Δεν λέω ότι εγκρίνω κάτι τέτοιο, επισημαίνω τα ιστορικά γεγονότα.Το να μην τον ψηφίσουν οι εκλέκτορες είναι πολύ πιό απίθανο σενάριο από αυτό της δολοφονίας. Ποτέ δεν έχει συμβεί. Και οι υπογραφές που έχουν μαζευτεί αντιπροσωπεύουν το 0,2% του εκλογικού σώματος.Τονίζω ότι στην παρούσα συγκυρία είμαι υποστηρικτής του Τραμπ και μια δολοφονία θα ήταν ότι χειρότερο στα μάτια μου.
Μου (τη) λένε πολλοί ότι υποτιμώ τα λαϊκά κινήματα, τις κινητοποιήσεις μέσω social media, τον ακτιβισμό και δεν ξέρω τι. Θέλω να μου πει κάποιος αν αυτές οι "πρωτοβουλίες" είχαν ποτέ και σε τίποτα κάποιο αποτέλεσμα. Είχαν αποτέλεσμα οι αγανακτισμένοι, τα κινήματα του 1%, τα κινήματα κατά του bRexit; Ο Τραμπ βγήκε όπως βγήκαν και άλλοι λαϊκιστές στον Δυτικό κόσμο και εκεί είναι η δύναμη - καλώς ή κακώς - του κόσμου. Ας τα δουν οι λογικές ηγεσίες και ας προβληματιστούν. ==========
Χαλαρωστε και απολαυστε!Ουτε ο... Superman δεν μας σωζει εαν εχουμε παρομοια νοοτροπια.Μην υποτιματε την δυναμη μιας μειοψηφιας, εξ αλλου αυτες ανεκαθεν μας κυβερνανε, σ΄αυτες ανηκει και Τραμπ.Οι πλειοψηφιες ακομη και με την πιο δυνατη φωνασκια χειραγωγουνται ανετα.