Οριστική η ποινή για τη Δεβετζή - Χάνει το μετάλλιο του Πεκίνου

Οριστική η ποινή για τη Δεβετζή - Χάνει το μετάλλιο του Πεκίνου Facebook Twitter
6

Άκυρη είναι από σήμερα η συμμετοχή της Πηγής Δεβετζή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Μόλις τέσσερα μετάλλια είχε κατακτήσει η χώρα μας στην Κίνα και το ένα αφαιρέθηκε, αφού η ποινή της πρωταθλήτριας του τριπλούν για χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι πλέον τελεσίδικη.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε τους πρώτους 16 αθλητές των οποίων οι υποθέσεις ολοκληρώθηκαν. Ανάμεσά τους και εννέα κάτοχοι μεταλλίων, όπως η Δεβετζή που ήταν τρίτη στο τριπλούν. Στο αναλυτικό σκεπτικό της απόφασης περιλαμβάνεται και το χρονικό της υπόθεσης.

Στο δείγμα της που εξετάστηκε στις 28 Ιουλίου βρέθηκαν μεταβολιτες της ουσίας «στανοζολόλη», ακολούθησαν όλες οι τυπικές διαδικασίες οι οποίοι ολοκληρώθηκαν με την απόφαση των εκπροσώπων της Δεβετζή να μην προσφύγουν στο CAS, η οποία κοινοποιήθηκε στη ΔΟΕ μέσω της IAAF στις 6 Οκτωβρίου. Το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν θα απονεμηθεί στην Ολγα Ριπακόβα από το Καζακστάν η οποία ήταν 4η. Το 2008 η Δεβετζή μετείχε και στο μήκος γυναικών, όπου είχε καταλάβει τη 14η θέση, αποτέλεσμα το οποίο επίσης ακυρώνεται.

Αναλυτικά οι 16 αθλητές που βρέθηκαν θετικοί και ακυρώθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου:

Χατζιμουράτ Ακάεφ (Ρωσία - Αρση Βαρών): Τρίτος στα 94κ.

Χασάν Μπαρόεβ (Ρωσία - Ελληνορωμαϊκή Πάλη): Δεύτερος στα +96κ

Ναταλία Νταβιντόβα (Ουκρανία - Αρση Βαρών): Τρίτη στα 69κ.

Χρυσοπηγή Δεβετζή (Ελλάδα - Τριπλούν): Τρίτη θέση

Μαρίγια Γκραμποβέτσκαγια (Καζακστάν - Αρση Βαρών): Τρίτη στα +75κ.

Μάγια Μανέζα (Καζακστάν - Αρση βαρών): 63κ.

Ιρίνα Νεκρασόβα (Καζακστάν - Αρση βαρών: 2η στα 63κ.

Βίτα Παλαμάρ (Ουκρανία - Υψος): 5η θέση

Έλενα Σλεσαρένκο (Ρωσία - Υψος): 4η θέση

Ασέτ Μαμπέτοφ (Καζακστάν - Ελληνορωμαϊκή Πάλη): 3ος στα 96κ.

Νιζάμι Πασάιεφ (Αζερμπαϊτζάν - Αρση βαρών ? 5ος στα 94κ.

Βιτάλι Ραχίμοφ (Αζερμπαϊτζάν - Ελληνορωμαϊκή πάλη): 2ος στα 60κ.

Βλάντιμιρ Σέντοφ (Καζακστάν - Αρση βαρών): 4ος στα 85κ.

Ντένις Γιουρτσένκο (Ουκρανία - Επί κοντώ): 3η θέση

Ιρίνα Κουλέσα (Λευκορωσία - Αρση βαρών): 4η στα 75κ.

Ντμίτρι Λαπίκοφ (Ρωσία - Αρση βαρών): 3ο2 στα 105κ.

πηγή : ΑΠΕ/ ΜΠΕ

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αθλητισμός / Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αυτή η πενιχρή ανταμοιβή φέρνει στη μνήμη το περιστατικό του 1989, όταν η γυναικεία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έλαβε ως έπαθλο ένα σετ καφέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Μολις το συνειδητοποιησα,και μαλιστα με απαραδεκτη καθυστερηση ! Αλλα αργησε να μου ελθει η "φλασια" ! Η ηλικια,φαινεται !Βρε Spyridon γιατι αγορι μου δεν μου εγραψες οτι οτι τωρα λεγεσαι Ρουπερτος ; Γιατι επρεπε να ξαναεμπλακω σε εναν "Ιονεσκικου" τυπου διαλογο ο οποιος,οπως οταν ησoυν Spyridon ,δεν εχει κανενα απολυτως νοημα ; Γιατι επρεπε να ξαναγραφω απο την αρχη τα ιδια προς καποιον, οπως εσυ, ο οποιος επικοινωνει επιλεκτικα και μονον με το περιβαλλον ;Αντε λοιπον λεβεντη μου, να εισαι καλα.Και το εννοω αυτο απο οποιααδηποτε οπτικη γωνια,ιατρικη και οχι μονον,μπορει να το δει καποιος.
Έτσι θα έπρεπε να γίνεται!! Αλλά στην Ελλάδα οι ποινές της ΔΟΕ δεν έχουν καμία συνέπεια στον αθλητή εκτός αν καταδικαστεί τελεσίδικα σε ελληνικό ποινικό δικαστήριο (για παραβίαση την νομοθεσίας για το ντόπινγκ). Μέχρι σήμερα όσοι αθλητές μας, έχουν πιαστεί ντοπαρισμένοι (και έχουν τιμωρηθεί από τους διεθνείς οργανισμούς) έχουν αθωωθεί από τα ελληνικά δικαστήρια συνήθως λόγω αμφιβολιών!! ( Κατά κανόνα οι αθλητές ισχυρίζονται ότι δεν πήραν τίποτε οι ίδιοι αλλά με κάποιον μυστήριο τρόπο ή απαγορευμένη ουσία βρέθηκε στο αίμα τους! Και τα δικαστήρια κάνουν δεκτούς τέτοιους ανόητους ισχυρισμούς!!).
Δεν υποστηρίζω καθόλου το ντόπινγκ, αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι όλες οι περιπτώσεις Ελλήνων αθλητών και αθλητριών που βρέθηκαν θετικοί ήταν μετά το 2004 και την περιβόητη υπόθεση με την "αθώωση" των Κεντέρη και Θάνου (σκηνοθετημένο ατύχημα για αποφυγή του ελέγχου ντόπινγκ). Θυμίζω ότι οι Αμερικάνοι έβαλαν στην φυλακή την Μάριον Τζοουνς που είχε εμπλακεί στην υπόθεση Balco. Αν τους είχαμε τιμωρήσει μόνοι μας τότε δεν θα ακολουθούσε η χιονοστιβάδα των ντοπαρισμένων αθλητών μας. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αθλητές μας θα ήταν "καθαροί", αλλά θεωρώ ότι πλέον έχουμε ξεπεράσει όλοι μας την εποχή της παιδικής αθωότητας και πάψαμε να πιστεύουμε στον Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα και στο "ανώτερο Ελληνικό DNA".
Σε τέτοιες περιπτώσεις τι γίνεται με τα έπαθλα που παίρνει ένας αθλητής ως Ολυμπιονίκης; Δεν πρέπει τα χρηματικά ποσά και οι υπόλοιπες ανταμοιβές να αφαιρούνται; Ή να επιβάλλεται πρόστιμο από το κράτος ως δυσφήμιση για τη χώρα παγκοσμίως; Και όλα τα έξοδα του κράτους για να αγωνιστεί η Δεβετζή και να μας κάνει ρεζίλι;