Τις προάλλες στην οδό Σίνα, στο κέντρο της Αθήνας

Τις προάλλες στην οδό Σίνα, στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
11

H σπατάλη των τροφίμων στην Ελλάδα της κρίσης απλά δεν πρέπει να συμβαίνει. Πόσω μάλλον προκλητικά. Υπάρχουν οργανώσεις όπως το Μπορούμε που αγωνίζονται να φτάσουν σε ανθρώπους που τα χρειάζονται τα τρόφιμα που περισσεύουν. Είναι πολλοί αυτοί που μάχονται υπέρ της διάσωσης των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια - ενώ είναι κατάλληλα προς κατανάλωση.

Και χωρίς βοήθεια από οργανώσεις όμως -δε θέλει πολύ μυαλό- χιλιάδες καταστήματα σ' όλη τη χώρα φροντίζουν να δώσουν ό,τι περισσεύει σε αυτούς που πεινούν.  

Ή αν δεν ξέρουν πού να τα δώσουν, τότε τα αφήνουν κάπου, μέσα σε σακούλες, προστατευμένα. Δεν τα αφήνουν χύμα στο δρόμο (μολύνοντας και αχρηστεύοντάς τα). Ακόμα κι αν δεν είχαν σακούλες θα έκαναν εύκολα κάποια άλλη πατέντα. 

Όμως κάποιοι δεν έχουν σκεφτεί ακόμα πόσο χρήσιμοι, χωρίς να προσπαθήσουν, θα μπορούσα να γίνουν για τους συμπολίτες τους. Ελπίζω η φωτογραφία που μου έστειλε αναγνώστρια να τους βοηθήσει να το συνειδητοποιήσουν. 

Λέει στο LIFO.gr η Ευαγγελία Κατσιμπρή που τράβηξε και μας έστειλε την φωτογραφία πριν λίγες ημέρες:

«Καλησπέρα,

Σας αποστέλλω μία φωτογραφία που τράβηξα σήμερα στο κέντρο της Αθήνας (οδός Σίνα) και μου δημιούργησε μεγάλο προβληματισμό.
Όπως μπορείτε να δείτε έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια, ή μάλλον στον δρόμο, μεγάλες ποσότητες ψωμιού και κουλουριών από τον φούρνο που βρίσκεται λίγα βήματα πιο πέρα αλλά δεν φωτογράφησα για ευνόητους λόγους.

Αυτό που με προβληματίζει είναι γιατί αυτά τα τρόφιμα δεν δόθηκαν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη; Υπάρχουν άποροι και άστεγοι άνθρωποι σε όλο το κέντρο που θα εκτιμούσαν λίγο φαγητό.

Δημοσιεύοντας αυτήν την φωτογραφία ίσως συνειδητοποιηθούν κάποιοι άνθρωποι που πράττουν ανάλογα και υποθέτω πως είναι πολλοί.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.»

*Όποιος δεν ξέρει τι να κάνει τρόφιμα που του περισσεύουν, λύνει οριστικά το θέμα μπαίνοντας στο Μπορούμε, ή καλώντας στο 210 3237805. Οι άνθρωποι του Μπορούμε θα κανονίσουν όλα τα υπόλοιπα μια για πάντα :)

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
Δηλαδή, αν δεν βρεί την άκρη (ή την όρεξη), να τα διαθέσει σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, πρέπει να τους δώσει μία από την πόρτα του μαγαζιού, κι όπου θένε ας πάνε;Κάνει οικονομία στις σκουπιδοσακκούλες;Σπίτια δεν έχει τριγύρω να τον κράξουνε;Α! και για όσους λένε πως δεν τα μοιράζει, για να είναι νομότυπος με το υγειονομικό, νομότυπα τα ξαμολάει στο δρόμο;
Πολλές φορές οι μαγαζάτορες και οι υπάλληλοι δίνουν τα λίγο πιο μπαγιάτικα τρόφιμα σε όποιον τα ζητήσει, είτε επιτόπου αν είναι π.χ για ένα κρουασάν είτε του λένε να περάσει στο κλείσιμο για μεγαλύτερη ποσότητα. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που δίνουν καθημερινά σε ανθρώπους που ζητούν κάτι να φάνε, συνηθως είναι άτομα που έχουν στέκι την περιοχή του καταστήματος. Πάντως θυμάμαι πριν λίγα χρόνια ένας μεγάλος φουρνος(αλυσίδα) στο κέντρο στο κλείσιμο μοίραζε οτι περίσσευε αλλά μετά από κάποιο διάστημα το σταμάτησε γιατί μαζευονταν τόσα πολλά πρεζάκια και άστεγοι που δημιουργούσε πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του φούρνου και στο δρόμο έξω από μια ώρα και μετά, είχαν θέματα με την αστυνομία, με το υγειονομικό κτλ Οπότε αποφάσισαν να σταματήσουν να δίνουν τουλάχιστον μαζικά και στα φανερά. Τώρα αυτοί που προτιμούν να πετάξουν μαζικά τρόφιμα από το να τα δώσουν προφανώς δεν θέλουν να μπλέκουν με πολύπλοκες διαδικασίες πάντως για να είμαστε ειλικρινείς ακόμα και οι πιο σκατόψυχοι μαγαζάτορες στο κέντρο έχω δει να δίνουν τρόφιμα.
Θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου: Το "γιατί δεν τα έδωσαν σε όσους τα έχουν ανάγκη" είναι πολύ γενικό΄, αόριστο και δεν είναι πάντα έφικτο. Ποιός θα τα δώσει; Θα αφιερώσει χρόνο η κα. Κατσιμπρή να τα μοιράσει; Διότι αν αυτό γίνει επίσημα μέσω του φούρνου τα πράγματα διαφέρουν αφού το φαγητό που θα δωθεί πρέπει πληροί συγκεκριμένους υγειονομικούς κανόνες για την διατήρηση και την κατανάλωση (κάποιος ειδικός ας μας ενημερώσει) του αλλιώς η κάθε εταιρεία θα ήταν αποδέκτης μηνύσεων κάθε φορά που κάποιος δηλητηριαζόταν από το αλλοιωμένο φαγητό.
Υπάρχει όντως πρόβλημα με το υγειονομικό καθως τα συγκεκριμένα δεν είναι συσκευασμένα τροφιμα (μιλώ εκ των έσπ). Το πιο εύκολο σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν είναι να τα τοποθετήσει δίπλα απο τον κάδο σε κάποια σακούλα ή κούτα ή κάτι τελος πάντων κ αυτός που εχει ανάγκη να τα πάρει με δική του ευθύνη.
Πριν μας πιάσουν οι υπερευαισθησίες μας και τα πολιτικαλλυ κορρεκτιλίκια: το να τα πετάει ο φούρναρης είναι δικαίωμα του (όχι στον δρόμο, αλλά σε κάδο - αλλά η σχέση των ελλήνων με τα σκουπίδια τους είναι άλλη τραγική ιστορία). Το να τα πετάει είναι η πιό απλή ενέργεια από την σκοπιά του φούρναρη.Αν ο ίδιος φούρναρης / μάγειρας / εστιάτορας / γουατέβερ προσπαθήσει να χαρίσει τα ίδια ακριβώς τρόφιμα σε οποιονδήποτε άνθρωπο, θα έρθει το Υγειονομικό να τον ελέγξει. Δηλαδή θα βρει τον μπελά του, γιατί άντε να αποδείξεις ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο τρώγεται ακόμα. Την στιγμή μάλιστα που εκ του νόμου του ίδιου δεν επιτρέπεται να το πουλήσει, επειδή είναι "χτεσινό". Ο υγειονομικός νόμος δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στο "πουλάω" και στο "χαρίζω". Η Εφορία ναι, ενδιαφέρεται για το αν βγάζεις λεφτά. Αλλά το Υγειονομικό όχι. Και το υγειονομικό απαγορεύει ρητά το να διακινήσεις τροφές που έχουν κριθεί ακατάλληλες.Είναι λοιπόν πολύ ωραίο το να δίνουμε τροφή στους πεινασμένους. Αλλά αν πάνω από το κεφάλι του κάθε φούρναρη κρέμεται η απειλή του πρόστιμου και της φυλακής, μάλλον θα προτιμήσει να μην γίνει φιλάνθρωπος.Για μια ακόμα φορά, η φιλανθρωπία (όπως και όλες οι άλλες κοινωνικές καλές πράξεις) είναι πολύ καλή μεν, αλλά αν οι καθ' ύλην αρμόδιοι - οι πολιτικοί - δεν λύσουν το πρόβλημα της πείνας και της φτώχειας, δεν κάνουμε τίποτα.
Μια απάντηση (και προς τον Double Helix που γράφει κάτι παρόμοιο παρακάτω):Αν όντως τα πετάνε κάτω στο δρόμο -ούτε καν δίπλα, μέσα στον κάδο- επειδή φοβούνται το Υγειονομικό, με χαρά τους πληροφορούμε πως υπάρχει λύση, αυτή που γράφω στο τέλος του άρθρου:*Όποιος δεν ξέρει τι να κάνει τρόφιμα που του περισσεύουν, λύνει οριστικά το θέμα μπαίνοντας στο Μπορούμε www.boroume.gr , ή καλώντας στο 210 3237805. Οι άνθρωποι του Μπορούμε θα κανονίσουν όλα τα υπόλοιπα μια για πάντα :)
Άρη, ευχαριστώ για την απάντηση. Και την υπενθύμιση ότι υπάρχει το Μπορούμε (μπράβο στους ανθρώπους).Πάρα πολλοί αγνοούν την ύπαρξη τέτοιων ΜΚΟ και γι' αυτό τέτοιες δημοσιεύσεις σαν την σημερινή είναι πολύ χρήσιμες.Αλλά η δράση του Μπορούμε μεταθέτει απλά τις ευθύνες ένα βήμα παραπέρα. Το υγειονομικό δεν θα ρίξει πρόστιμο στον φούρναρη, θα ρίξει όμως πρόστιμο στο Μπορούμε. Στην ουσία του προβλήματος δεν άλλαξε τιποτα.Προς το παρόν το Υγειονομικό κλείνει τα μάτια, επειδή πρόκειται για ΜΚΟ και ξέρουν οτι θα φάνε άγριο κράξιμο. Αλλά το αργότερο όταν δηλητηριαστεί κάποιο παιδάκι (που φυσικά δεν το εύχομαι) θα αναγκαστούν να επέμβουν. Τότε θα ακούσουμε φανφαρονισμούς για το περιβόητο μαχαίρι που αυτήν την φορά θα φτάσει στο κόκκαλο και άλλα "ωραία".Αν υποχρεωθεί το Μπορούμε να υπακούσει / εφαρμόσει όλες τις υγειονομικές διατάξεις που ισχύουν για τους φούρνους και τα εστιατόρια, θα αναγκαστεί να κλείσει λόγω κόστους. Πόσο μάλλον όταν διαχειρίζονται εξ ορισμού "ληγμένη" τροφή, (έτσι την θεωρεί ο νόμος) σε αντίθεση με το εστιατόριο που τα παίρνει φρέσκα από τον χονδρέμπορα.Οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη για το πρόβλημα της φτώχειας και της πείνας. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμμία ΜΚΟ, αν οι πολιτικοί ενδιαφέρονταν για την κοινωνία και όχι για την τσέπη τους.Το ελάχιστο που απαιτώ από τους πολιτικούς είναι - αφού δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα - να δημιουργήσουν τουλάχιστον ένα νομικό / οργανωτικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ, ώστε εμείς που διαθέτουμε εκεί τον χρόνο μας και την ψυχή μας να μην είμαστε διαρκώς με το ένα πόδι στην φυλακή.Υ.Γ. Όπως καταλαβαίνεις, μιλάω εκ των έσω.
Harlan, αν αυτό που λες ισχύει, και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσων, το άρθρο ήδη προσφέρει τη λύση: ας τα "πετάξει" όπως τα πέταξε, δίπλα στον κάδο σκουπιδιών, απλά μέσα σε μια σακκούλα. Έτσι ώστε να τρώγοντια ακόμα. Αμέσως θα βρεθεί κάποιος που τα έχει ανάγκη και θα τα πάρει.
Δεν έχεις και τόσο άδικο harlan, δεν ήξερα ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Πριν χρόνια που παντρεύτηκε η αδελφή μου, εδώ στην Γερμανία, σοκαρίστηκα όταν μοίραζαν το φαγητό (catering) που περίσσεψε στους γνωστούς και όχι στο 'τραπέζι βοηθείας'.Οι νόμοι είναι τόσο αυστηροί που στην ουσία δεν μπορείς νόμιμα να τα δώσεις σε κάποια οργάνωση που τα μοιράζει σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.Αν π.χ. το φαγητό περιέχει σαντιγί ή αυγό πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ώρες και ας είναι σε ψυγείο, λόγο σαλμονέλας.Σχεδόν έγκλημα να πετάς φαγητό .....
Ο φούρνος της γειτονιάς μου γιά ν'αποφύγει το απ'ευθείας μόιρασμα, εμπιστεύεται τα υπόλοιπά του στην κα Μαρία.Εκείνη σκανάρει την περιοχή και μοιράζει.Αν της περισσέψουν και μπαγιατέψουν, τα κόβει μικρά κομματάκια γιά τα πουλάκια."Ψωμί δεν πετάμε". Η κα Μαρία είναι από την Ουκρανία.