Μήνυση από τους οικολόγους στον «φιδοκτόνο των Σερρών»

Μήνυση από τους οικολόγους στον «φιδοκτόνο των Σερρών» Facebook Twitter
16

Με μηνύσεις απειλεί το Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας τον κάτοικο των Σερρών ο οποίος εμφανίζεται σε διάφορα video που έγιναν viral να υπερηφανεύεται για τα φίδια που σκότωσε στην περιοχή του.

Το Παρατηρητήριο σε κείμενο που ανέβασε στην ιστοσελίδα του αναφέρει: «Ο τύπος έχει σκοτώσει συνολικά έναν Σαπίτη, ένα Νερόφιδο και έναν Έφιο, μέχρι τώρα απ' ότι μπορεί να φανεί από τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Τα δύο πρώτα, ο Σαπίτης και το Νερόφιδο, προσταεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ'αριθμόν 67, (ΦΕΚ 23/Α/30-1-81), Πίνακας Β και ο Έφιος από τη Σύμβαση της Βέρνης, παράρτημα II (στα αυστηρώς προστατευόμενα)». 



Στο ίδιο κείμενο γίνεται λόγος για προστασία αυτού του είδους φιδιού από Προεδρικά Διατάγματα και για παραβίαση του άρθρου 4039/2012 και στη συνέχεια αναφέρεται:

Τι απαγορεύει ο νόμος 4039/2012;

Ο νόμος 4039/2012 στο άρθρο 16, τονίζει ξεκάθαρα ότι: «α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόµενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νοµοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισµός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση µεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέµασµα, ο πνιγµός, το κάψιµο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασµός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη µε θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασµός.

β. Απαγορεύεται, εξαιρουµένων των περιπτώσεων κινηµατογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισµού, η πώληση, εµπορία και παρουσίαση – διακίνηση µέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηµατογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου

Κανονικά αυτός ο τύπος θα έπρεπε να έχει ήδη λάβει κλήση για να απολογηθεί ή και να οδηγηθεί στο δικαστήριο, αλλά όταν απουσιάζουν οι εισαγγελείς από τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η αστυνομία δεν κάνει το αυτονόητο αγνοώντας τις νομοθεσίες για τα εγκλήματα κατά των ζώων, τα ΜΜΕ τον κάνουν ήρωα αντί να τον κατακρίνουν, οδηγώντας όλες τις προσπάθειες που έχουν κάνει φιλόζωοι αυτά τα χρόνια για την προστασία των ζώων σε αδιέξοδο και προωθούν με αυτό τον τρόπο τα ΜΜΕ την δολοφονία ζώων!

Δεν είναι παιχνίδι. Αυτός ο τύπος πρέπει να διωχτεί από την εισαγγελεία για να γίνει παράδειγμα προς όσους σκέφονται να δολοφονούν τα φίδια αλλά και κάθε άγριο και ήμερο ζώο.


Προσωπικά σαν Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δεν πρόκειται να παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Τις επόμενες ώρες θα φύγει καταγγελία προς Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κοινοποιήση προς την Εισαγγελία Σερρών.

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
εχω ενστικτωδη φοβο με τα φιδια... αλλα στο βιντεακι που εβλεπα να το κραταει με τσιμπηδα απο το λαιμο ως φιλοζωη στεναχωρηθηκα... την μηνυση την θεωρω περιττη... κι εγω αν το εβλεπα 2 μετρα να κοβει βολτες στην αυλη αμα δεν λιποθυμουσα απο τρομο θα επιανα τη σκουπα να το διωξω και δεν θα σκεφτομουν οτι ειναι προστατευομενο ειδος...
Λογική αντίδραση λόγο αγνοίας και προκατάληψης, παράλογο στην σημερινή εποχή, να μη ενημερώνεστε για τους όποιους φόβους σας, είναι τόσο εύκολο. Για την μήνυση, θεωρώ ότι την κάνουν για να αναδειχτεί το ζήτημα, και όσο νάναι θα υπάρξει μια κάποια πληροφόρηση, κι απο αυτή την οπτική νομίζω ότι είναι σωστή.
να κανετε μηνυση και στη μανα μου τοτε και στις γατες της... εγω τη γλυτωνω γιατι οπου το βλεπω τρεχω και φευγω! περα απο το χιουμοριστικο του θεματος μην ξεχνατε οτι μιλαμε για επαρχια... αν δεν σκοτωσουν το φιδι τοτε θα παει και θα τσιμπησει-φαει τα οικοσιτα ζωα με ιδιαιτερη αδυναμια στα κοτοπουλακια.συμφωνω να ενημερωθει ο κοσμος της επαρχιας για τα επρετα αλλα μην τους κατηγορουμε που μηχανικα αν δουν φιδι στην αυλη θα το σκοτωσουν...
Σε πρώτη φάση έψαξα μπας και αυτό το παρατηρητήριο είναι καμια ΜΚΟ που ιδρύθηκε επί ΓΑΠ και το πληρώνουμε ακόμα.Ευτυχώς δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο και απλώς ψάχνουν τρόπους δημοσιότητας.
Παρατίθενται οι διατάξεις του νόμου για την προστασία των φιδιών, αλλά δεν παρατίθενται οι άλλες διατάξεις που αποκλείουν τον άδικο χαρακτήρα των πράξεων του φιδο-Ράμπο.Πρόκειται για μάλλον χαρακτηριστική περίπτωση κατάστασης ανάγκης που αποκλείει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης (άρθρο 25 ΠΚ)Από ότι φαίνεται από το συγκεκριμένο video (δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα video που να λέει ότι τα σκότωσε για πλάκα), φαίνεται ότι το έκανε για να αποτρέψει παρόντα και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο, όπως απαιτεί δηλαδή ο νόμος.Σημειωτέον ότι κατά τις κρατούσες απόψεις σε θεωρία και νομολογία ο κίνδυνος δεν χρειάζεται να έχει μεγάλες πιθανότητες πραγμάτωσης (δεν είναι απίθανο να συμβεί το κακό) και θεωρείται παρόντας ακόμα και όταν είναι διαρκής. Ενώ πράγματι θα μπορούσε να φύγει για να σωθεί από το φίδι, αυτό δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα συνέβαινε κάποια επίθεση του φιδιού λίγο αργότερα σε κάποιον άλλον (π.χ. ένα παιδί), γιατί το φίδι βρισκόταν ήδη στην αυλή του σπιτιού .Ο μόνος τρόπος που μπορούσε να εξασφαλίσει ότι δεν θα κινδυνεύσει περισσότερο ούτε ο ίδιος, ούτε τα παιδιά του ήταν να το σκοτώσει.Επίσης δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ότι δεν ήξερε ο ίδιος αν είναι δηλητηριώδες ή όχι, αφού το κριτήριο του αν υπάρχει πραγματικά κίνδυνος είναι η σκοπιά ενός τρίτου λογικού παρατηρητή. Ο μέσος τρίτος λογικός παρατηρητής θα θεωρούσε ότι υπάρχει κίνδυνος (μόνο αν ήταν ειδικός στα φίδια θα μπορούσε να ξεχωρίσει αν ήταν δηλητηριώδες ή όχι).Με λίγα λόγια, εφόσον φαίνεται ότι το έκανε για λόγους ασφαλείας η συμπεριφορά του δεν είναι άδικη.Το ότι είναι γραφικός τύπος, με ατάκες του στυλ "το μόνο καλό φίδι είναι το νεκρό φίδι" (lol) αυτό είναι άλλο θέμα.
Δεν χρειάζεται να είναι ειδικός κάποιος για να ξεχωρίσει μια οχιά απο όλα τα άλλα φίδια της Ελλάδος, απλώς ελάχιστα ενημερωμένος, και ειδικά όσοι μένουν στην επαρχία ή στην εξοχή, επιβάλλεται να γνωρίζουν, γιατί ως γνωστόν, η άγνοια για κάτι που φοβάσαι, είναι πιο φονική από αυτό. Βέβαια στην θρησκόληπτη Ελλάδα, που ζούμε με προλήψεις και προκαταλήψεις, τα ζώα του Σατανά δεν έχουν καμία ελπίδα. Αυτός ο τύπος που απκαλλείς γραφικός, μόνο τέτοιος δεν είναι, και μόνο που λέει, "το μόνο καλό φίδι είναι το νεκρό φίδι" είναι άκρως επικίνδυνος ψευτόμαγκας. Η εξίσωση είναι απλή, τα φίδια της Ελλάδος, πλήν της οχιάς, δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, και δεν "κουβαλάνε" μεταδοτικές ασθένειες. Οι αρουραίοι και τα ποντίκια, δεν είναι άμεσα επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, όμως "κουβαλάνε" πάνω τους τις χειρότερες μεταδοτικές ασθένειες, και επιπλέον, οι αρουραίοι καταστρέφουν τις σοδειές των αγροτών με ανυπολόγιστο κόστος, ενώ τα ποντίκια χώνονται στα σιλό, και στις αποθήκες τροφίμων, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και μεταδίδοντας αρρώστιες. Τί τρώνε κυρίως τα ελληνικά φίδια; αρουραίους και ποντίκια, και σε καμία περίπτωση ανθρώπους. Τι θα συμβεί, αν όλοι συμπεριφερόμαστε όπως ο τζάμπα μάγκας, και σκοτώσουμε όλα τα φίδια, μια και όπως λέει το καλό φίδι είναι το νεκρό φίδι;Συμπέρασμα, σήμερα με το διαδίκτυο, η ενημέρωση είναι πιο απλή κι από το χασμουρητό, κι αφού η πολιτεία είναι θρησκοκρατούμενη και δεν πρόκειται να μας ενημερώσει, ας ενημερωθούμε μόνοι μας, και να ενημερώσουμε τα παιδιά μας. Παλιά οι άνθρωποι φοβόντουσαν τους κεραυνούς, όταν κατανόησαν την φύση τους, έπαψαν να τους φοβούνται, έμαθαν όμως πώς να προσέχουν, και να προστατεύονται από αυτούς. Τελικά η γνώση, απέδειξε ότι ο υπερβολικός φόβος τους ήταν αβάσιμος, ελάχιστοι άνθρωποι σκοτώνονται από κεραυνούς, στην Ελλάδα απο φίδι ΚΑΝΕΝΑΣ.
"Δεν χρειάζεται να είναι ειδικός κάποιος για να ξεχωρίσει μια οχιά απο όλα τα άλλα φίδια της Ελλάδος, απλώς ελάχιστα ενημερωμένος,"Διότι όταν δεις το φίδι μπροστά σου θα πεις: "Κάτσε μισό λεπτό να δω αν είναι οχιά, αλλιώς ας φέρω το φλάουτό μου να το γοητεύσω."
Ρεζουμέ: Αξίζει μήνυση και τιμωρία σε αυτόν που σκότωσε φίδια στο σπίτι του και στην αυλή του, επειδή δεν ήταν δηλητηριώδη (ασχέτως που ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ξέρει τι φίδια ήταν)! Και απορείτε φίλοι "οικολόγοι" γιατί σας δείχνει ο κόσμος και γελάει...
ο κοσμος,ειδικα ο κοσμος που μενει σε περιοχες που ειναι πιθανον να συναντησει φιδια,ας μαθει πρωτα οτι δηλητηριωδη φιδια στην ελλαδα υπαρχουν τρια,απο τα οποια τα 2(σαπιτης και αγιοφιδο) δεν εχουν ισχυρο δηλητηριο και σε καμια περιπτωση δεν μπορει δαγκωμα τους να σκοτωσει ανθρωπο ουτε καν παιδια η βρεφη.το αλλο,ειναι η οχια που μπορει το δαγκκωμα της να αποβει μοιραιο,εαν το θυμα δεν παει στο νοσοκομειο μεσα σε λιγες ωρες.ολα τα αλλα ειδη(δεν θυμαμαι ποσα αλλα περιπου 20) ειναι ακακα,ενω ολα(και τα δηλητηριωδη) φοβουνται τον ανθρωπο και δαγκωνουν μονο οταν αισθανθουν οτι απειλουνται.επισης ο κοσμος ας μαθει να ξεχωριζει οπτικα την οχια.Και ολα αυτα οχι για την οικολογια,αλλα γιατι οταν εισαι ενημερωμενος δεν χρειαζεται να γινεσαι μπλε απο την τρομαρα σου καθε φορα που συναντας ενα φιδι και να σκεφτεσαι οτι θα σωθεις μονο αν το σκοτωσεις ενω τις περισσοτερες φορες δεν εχεις να φοβασαι τιποτα.
Πολύ καλά τα λες. Μέχρι να φτάσει ο μέσος Έλληνας να έχει εκπαιδευτεί σε επίπεδο εξειδικευμένου βιολόγου ή φυσιοδίφη, ας περιορίσουμε τις... κατάρες και τους αφορισμούς σε αυτούς που κακόβουλα ξαμολιούνται σε αγρούς, ρέματα και ραχούλες ως τερμινάτορες ερπετών και μη και ας αφήσουμε τους υπόλοιπους να καθαρίζουν τα σπίτια τους από ανεπιθύμητους επισκέπτες, κατά το δοκούν ή και ορμέμφυτα. Συμφωνείς?
@Leontios δεν αναφερθηκα στον μεσο ελληνα,αλλα στον ελληνα που ζει σε περιοχες που υπαρχουν φιδια και ειναι πολυ πιθανο να βρεθει αντιμετωπος με αυτα.το να ξερει καποιος ποσα και ποια ειναι τα δηλητηριωδη φιδια που ζουν στην ελλαδα και να μπορει να ξεχωρισει τουλαχιστον την οχια που ειναι το μονο επικινδυνο φιδι,δεν νομιζω οτι απαιτει γνωσεις εξειδικευμενου βιολογου η φυσιοδιφη.οπως προειπα δεν χρειαζεται να εισαι οικολογος για να ενημερωθεις πανω σε ενα θεμα που σε αφορα
Επομένως, ΚΑΚΩΣ δεν μπόρεσε να διακρίνει με ΣΙΓΟΥΡΙΑ τα είδη φιδιών πριν να τα σκοτώσει (καθότι άνθρωπος του χωριού/φύσης). Σωστά?Έχεις έρθει προσωπικά σε επαφή με φίδι? Γιατί εγώ (αν και άνθρωπος της πόλης) έχω έρθει αρκετές και παρόλο που επανειλημμένως έχω μελετήσει τα χαρακτηριστικά των βασικών ειδών της χώρας μας, ελάχιστες μόνο φορές μπόρεσα να αποκλείσω με σιγουριά το ενδεχόμενο να είναι οχιά (και αυτό μόνο όταν επρόκειτο για μεγαλόσωμο ερπετό).