ΚΙΝΗΣΗ

Η Αpple αποδέχτηκε τη λογοκρισία της Κίνας και αφαίρεσε το app των New York Times στη χώρα

Η Αpple αποδέχτηκε τη λογοκρισία της Κίνας και αφαίρεσε το app των New York Times στη χώρα Facebook Twitter
2

Η Apple αφαίρεσε το app της εφημερίδας New York Times από το app store στην Κίνα, μετά από αίτημα της κυβέρνησης, κάτι που όπως σημειώνει ο Guardian δείχνει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η εταιρεία για να ικανοποιήσει τις αρχές στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά της.

Η Κίνα θεωρείται ότι εφαρμόζει το μεγαλύτερο καθεστώς διαδικτυακής λογοκρισία στον κόσμο, εμποδίζοντας χιλιάδες ξένους δικτυακούς ιστότοπους που έχουν χαρακτηριστεί ως απειλή από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα. Google, Twitter, Facebook, Youtube και Instagram είναι όλα απρόσιτα στην Κίνα και έχουν πέσει θύμα λογοκρισίας.

Η Apple αφαίρεσε την αγγλική και κινεζική έκδοση της εφαρμογής των New York Times στις 23 Δεκεμβρίου, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές για ποιο λόγο. «Έχουμε πληροφορηθεί ότι η εφαρμογή παραβιάζει τους τοπικούς κανονισμούς», δήλωσε η Carolyn Wu, ένας εκπρόσωπος της  Apple. «Ως αποτέλεσμα, πρέπει να αφαιρεθεί η εφαρμογή από το app store της Κίνας. Όταν αυτή η κατάσταση αλλάξει το App Store θα προσφέρει και πάλι την εφαρμογή των για λήψη στην Κίνα», πρόσθεσε. Ωστόσο η εφημερίδα New York Times έχει ζητήσει από την Apple να επανεξετάσει την αφαίρεση που έγινε.

Το 2016 η Apple επέπληξε δημόσια την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προσπάθειά της να την αναγκάσει να ξεκλειδώσει ένα iPhone που ανήκε σε έναν ύποπτο τρομοκράτη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tιμ Κουκ, δήλωσε κατά τη χρονική στιγμή ότι η συμμόρφωση με το αίτημα της κυβέρνησης θα ήταν κάτι που απειλεί τις πολιτικές ελευθερίες του καθενός.

Η ιστοσελίδα της New York Times έχει αποκλειστεί στην Κίνα από το 2012, μετά από δημοσίευμα που σχολίαζε λεπτομερώς τον πλούτο του πρώην πρωθυπουργού Wen Jiabao και την οικογένειά του. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα, μαζί με άλλες αποκλεισμένες τοποθεσίες, απαιτεί τη χρήση ειδικού λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για την παράκαμψη των κυβερνητικών ελέγχων στο διαδίκτυο. Όταν η ιστοσελίδα μπλοκαρίστηκε, οι χρήστες στράφηκαν στο app για να έχουν πρόσβαση στα δημοσιεύματα των New York Times.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple έχει αναγκαστεί να κλείσει υπηρεσίες της από την κινεζική κυβέρνηση. Η εταιρεία έκλεισε πλατφόρμες για διάθεση βιβλίων και ταινιών τον Απρίλιο του 2016 μετά την παρέμβαση της Κίνας.

Η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Apple, φέρνοντας έσοδα ύψους 8,8 δισ. δολαρίων στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο της εταιρείας, φέρνοντάς την ακριβώς πίσω από όλη την Ευρώπη. Όμως, οι πωλήσεις έχουν σημειώσει πτώση της τάξεως του 30% κατά το παρελθόν έτος, εν μέσω αυξημένου ανταγωνισμού από εγχώριους αντιπάλους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, έκανε συχνά ταξίδια στην Κίνα σε αυτό που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει μια «επίθεση γοητείας» με στόχο την επανάκτηση χαμένων πωλήσεων και τον Μάιο του 2016  ανακοίνωσε μια επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην κινεζική έκδοση του Uber. Τον Οκτώβριο η Apple εγκαινίασε για πρώτη φορά το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της στο Πεκίνο ενώ νέες επενδύσεις έχουν δρομολογηθεί για το 2017.

TV & Media
2

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

TV & Media / Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA κατηγορείται από τον σεναριογράφο Ρομπ Γκράμποου ότι, μαζί με την εταιρεία παραγωγής του, SpringHill Company, έκλεψε το σενάριό του για την αθλητική ταινία Rez Ball, η οποία κυκλοφόρησε στο Netflix τον Σεπτέμβριο
LIFO NEWSROOM