Μουζάλας: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την κακή κατάσταση στα hot spot

Μουζάλας: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την κακή κατάσταση στα hot spot Facebook Twitter
Alexandros Michailidis/ SOOC
1

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί -και ως κυβέρνηση μας αναλογεί- για την κατάσταση στα hot spot, η οποία είναι κακή», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου.


Απαντώντας στο βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατηγόρησε τον ίδιο και την κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε «δυσκολίες και λάθη», «όχι όμως και ψέματα» εκ μέρους της κυβέρνησης. Τόνισε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη, αλλά επέρριψε ευθύνες και σε στελέχη της ΝΔ και της τοπικής αυτοδιοίκησης που -όπως είπε- εμπόδισαν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κλειστών χώρων στη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Σάμο.


«Από το Σεπτέμβριο δουλέψαμε στα νησιά. Προτείναμε επέκταση των χώρων διαμονής για να γίνουν οι συνθήκες καλύτερες, που αρνηθήκατε, κέντρα κράτησης και κλειστούς χώρους και η απάντηση ήταν να μεταφέρουμε όλους τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δηλαδή να πέσει η Συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας», είπε ο κ. Μουζάλας. «Η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη. Δυστυχώς ένας λαϊκισμός επικράτησε στηριζόμενος πάνω σε μια πραγματική κούραση των νησιωτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και κάλεσε εκ νέου τους νησιώτες «να βοηθήσουν να φτιάξουμε καλύτερους χώρους και καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς χωρίς να χαλάσει η Συμφωνία και ξαναρχίσουν οι περσινές ροές».

Απευθυνόμενος δε, προς τον ερωτώντα βουλευτή της ΝΔ, του ζήτησε να δεσμευτεί η ΝΔ, αν θέλει τα κλειστά κέντρα και να αφήσει το λαϊκισμό, γεγονός που πυροδότησε την έντονη απάντηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. «Εμάς τα κλειστά κέντρα είναι η θέση μας. Εσείς διαδηλώνατε και μιλούσατε για Νταχάου. Ο δικός σας λαϊκισμός και η ανικανότητά σας οδήγησε την κατάσταση εδώ», ανέφερε.


Απέναντι στην αντίδραση του κ. Βαρβιτσιώτη όταν ο κ. Μουζάλας μίλησε για «περίεργο ρόλο στελεχών της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο», ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι εξαιρεί τους βουλευτές Χαράλαμπο Αθανασίου και Νότη Μηταράκη «για την καλή τους προσπάθεια» με συνέπεια ο ερωτών βουλευτής να επανέλθει λέγοντας: «Αυτοί εκπροσωπούν τη ΝΔ στην Βουλή. Αυτοί είναι η ΝΔ».


Ο κ. Βαρβιτσιώτης, με αιχμή τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να ζητήσει συγγνώμη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται γιατί σπατάλησε εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς την ελάχιστη προετοιμασία για την έλευση του χειμώνα ιδίως στα νησιά, ενώ χιλιάδες θέσεις στη Βόρεια Ελλάδα με οικίσκους με θέρμανση παραμένουν κενές. Είπε προς τον κ. Μουζάλα, πως επιπλέον είχε και το θράσος να διαβεβαιώνει για καλή προετοιμασία ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς, κάτι που ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά επισημαίνοντας «υπήρξαν λάθη και δυσκολίες, δεν είπαμε ποτέ κανένα ψέμα».


Τέλος ο κ. Βαρβιτσιώτης, κάλεσε τον κ. Μουζάλα «να δράσει» ώστε να διασφαλιστεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και είπε πως «αντί να περιφέρεται στα κανάλια και να λέει ότι δεν τα κατάφερε και να ρίχνει εδώ κι εκεί ευθύνες», «να κάνει αυτό που πρέπει σε έναν υπουργό, να πάρει αποφάσεις και να κυβερνήσεις».


Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει προβεί σε δηλώσεις που του καταμαρτύρησε ο βουλευτής της ΝΔ. Όταν ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για καταγγελίες που πλήττουν την ίδια τη χώρα, ο κ. Μουζάλας αντιγύρισε ότι ο ίδιος «βαρύνεται για πράγματα που δεν θα πίστευε ότι έκανε υπουργός εθνικής κυβέρνησης». «Να είστε εγκρατής όταν αφήνετε έστω κι ελάχιστες υπόνοιες. Σταματήστε αυτό το παραμύθι, 7.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, εξαιτίας της δικής σας πολιτικής», επανήλθε ο κ. Βαρβιτσιώτης.


Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός, επισήμανε ότι στα νησιά πρέπει γίνουν κλειστοί χώροι κράτησης για αυτούς οι οποίοι είναι παραβατικοί και για αυτούς που παρεμποδίζουν το άσυλο. «Αυτά προσπαθήσαμε να τα κάνουμε σε συμφωνία με την αυτοδιοίκηση δεν τα καταφέραμε, θα τα κάνουμε τους επόμενους μήνες ανεξάρτητα από τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης» τόνισε. Προσέθεσε επίσης ότι: «Εμείς θα υπερασπιστούμε τη Συμφωνία, θα δημιουργήσουμε νέους χώρους, θα δημιουργήσουμε κλειστό κέντρο στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, στη Χίο. Ας πάρει θέση η ΝΔ γι' αυτά, τα άλλα είναι φθηνές δημαγωγίες». Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός κατέληξε, διαψεύδοντας σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι δεν έχει απαγορευθεί η είσοδος φωτογράφων και δημοσιογράφων στη Μόρια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια