Και τελικά, τι καταλάβαμε απ' όλη αυτή τη φρίκη στα πακέτα των τσιγάρων;

Και τελικά, τι καταλάβαμε απ' όλη αυτή τη φρίκη στα πακέτα των τσιγάρων; Facebook Twitter
27

Από τη μία ο αντικαπνιστικός νόμος - φάντασμα του 2010, ίσως ο πιο αποτυχημένος νόμος που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα, κι από την άλλη όλη αυτή η φάρσα με τα γκροτέσκα πακέτα τσιγάρων που από πέρσι τον Μάιο- και βάσει οδηγίας της Ε.Ε- κυκλοφορούν σε περίπτερα, καταστήματα ψιλικών και ειδών καπνού. Ένα μωρό που καπνίζει, μία πατούσα σε αποσύνθεση μετά από στένωση αρτηρίας, μία κοπέλα που φτύνει αίμα σ' ένα μαντήλι, ένας γυμνός άντρας σε απόγνωση λόγω ανικανότητας -που του προκάλεσε το κάπνισμα-, πνεύμονες, καρδιές, φάρυγγες, όλα τυπωμένα έγχρωμα και ολοζώντανα στα πακέτα των τσιγάρων.

Ποιος ήθελε να του τύχει το πακέτο με την τραχειοτομή; Εκείνο τον πρώτο καιρό έκαναν την εμφάνιση τους -μετά από καιρό- και οι πρώτες ταμπακέρες: εδώ το ζήτημα δεν ήταν το στιλ του καπνιστή, αλλά η προσπάθεια του να μην αηδιάζει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και μετά συνέβη το -μάλλον- αναμενόμενο: οι καπνιστές συνηθίσαμε στο "κτήνος", τον έξωθεν επιβεβλημένο μπαμπούλα της πολύτιμης -για το κράτος- υγείας μας κι αρχίσαμε να κυκλοφορούμε με τα πακέτα ανά χείρας. Να τα ακουμπάμε στο τραπεζάκι, που με φίλους απολαμβάναμε τον καφέ μας, αδιαφορώντας ή ακόμη χειρότερα, έχοντας συνηθίσει (και σ' αυτή) την ασχήμια. 

Και φτάνουμε στην ουσία: εδώ, ας το πούμε απλά, ο καπνιστής γνωρίζει τι θα πάθει, εν γνώσει του πηγαίνει στο περίπτερο, δεν χρειάζονται προβοκατόρικες εικόνες για να τον εμποδίσεις

Τι δεν πήγε, λοιπόν, σωστά με αυτή την εκστρατεία στην Ελλάδα; Τι λάθος έκανε ο εξ Ευρώπης διαφημιστής και η τρομοκρατική έγνοια του για την υγεία μας δεν φαίνεται -για την ώρα, τουλάχιστον- να έχει τα αποτελέσματα που είχε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - στις οποίες στ' αλήθεια απαγορεύτηκε το κάπνισμα; 

Και τελικά, τι καταλάβαμε απ' όλη αυτή τη φρίκη στα πακέτα των τσιγάρων; Facebook Twitter
Ο νόμος δεν εφαρμόζεται, το κάπνισμα όχι απλώς επιτρέπεται, αλλά έχει επιβάλλει τους δικούς του κανόνες (σχεδόν) παντού και η εκστρατεία για την ώρα ηττάται, όπως και τα αντανακλαστικά μας στην κακή αισθητική, φυσικά. Φωτο: Uriel Sinai/Getty Images

Σύμφωνα με τον επικοινωνιολόγο Γιάννη Φαλκονάκη, η εκστρατεία για την ώρα αποτυγχάνει τόσο στο "φαίνεσθαι" όσο και στην ουσία του πράγματος.  

«Από πλευράς αισθητικής είναι αηδιαστικό και συνάμα χυδαίο, γιατί παίζει με τον άνθρωπο και την εικονοποίηση της υγείας του. Από πλευράς επικοινωνίας, κατά την άποψη μου πρόκειται για κακή επικοινωνιακή εκστρατεία -και δεν μιλώ μόνο για την Ελλάδα, είναι προφανές ότι υπακούμε στη σχετική κοινοτική οδηγία-, διότι επιχειρείς να επηρεάσεις με τον συγκεκριμένο τρόπο, ένα πολύ συγκεκριμένο και αποφασισμένο κοινό. Και φτάνουμε στην ουσία: εδώ, ας το πούμε απλά, ο καπνιστής γνωρίζει τι μπορεί να πάθει, εν γνώσει του πηγαίνει στο περίπτερο, δεν χρειάζονται προβοκατόρικες εικόνες για να τον εμποδίσεις».

Αρειμάνιος καπνιστής ο ίδιος και από τους πρώτους στην Ελλάδα που δούλεψε, ως διαφημιστής κάποτε, με την "επικοινωνία" των τσιγάρων, όπως εξηγεί, εκείνο που για την ώρα αφουγκράζεται είναι η τάση των καπνιστών απλώς να μην κοιτούν το πακέτο ή να το κρύβουν. 

"Συνειδητά πλέον δεν βλέπω τι έχει πάνω το πακέτο. Το να βλέπω τα σπλάχνα μου πάνω στο χαρτί, με ενοχλεί, αλλά όχι για τους προφανείς λόγους. Με ενοχλεί, διότι ανακατεύει το θέμα της υγείας με τη δική μου απόφαση να το κόψω ή όχι, γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη μου και αυτό σίγουρα δεν είναι μοντέλο επικοινωνίας μεταξύ ενηλίκων. Απευθύνεται κυρίως στους νεαρότερους σε ηλικία, στους πιτσιρικάδες, για παράδειγμα, που μαζί με τη γονική προτροπή ίσως και να έχει αποτέλεσμα. Και ας μη γελιόμαστε, ειδικά σε περίοδο κρίσης, για τον Έλληνα το τσιγάρο είναι αποκούμπι. Η πείρα μού μου λέει ότι, όταν προκύψουν μετρήσιμα αποτελέσματα αυτής της εκστρατείας, μάλλον θα είναι ανατρεπτικά".

Θα μπορούσε κανείς να κάνει τον δικηγόρο του διαβόλου και να υποστηρίξει ότι αυτά τα λέει ένας heavy user, ένας ορκισμένος καπνιστής, όμως, τα όσα λιγοστά για την ώρα έχει να προσθέσει και η απέναντι όχθη, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την ακρίβεια, δεν διαψεύδουν τις εικασίες του επικοινωνιολόγου. 

Δεδομένης της σχιζοφρενούς κατάστασης, λοιπόν, που μπορεί να σταθεί ο μη καπνιστής; Ο νόμος δεν εφαρμόζεται, το κάπνισμα όχι απλώς επιτρέπεται, αλλά έχει επιβάλλει τους δικούς του νόμους (σχεδόν) παντού και η εκστρατεία για την ώρα ηττάται (όπως και τα αντανακλαστικά μας στην κακή αισθητική, φυσικά). Τι απέγιναν, όσοι πριν από καιρό είχαν εφαρμόσει

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής, το μέτρο των ακραίων εικονομηνυμάτων είχε αποτέλεσμα σε χώρες, όπως η Αυστραλία και η Αμερική, ωστόσο πρόκειται για καμπάνια που στόχο κυρίως έχει την αποτροπή των νεαρότερων ηλικιών από την έναρξη του καπνίσματος. 

«Η αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητα αυτής της καμπάνιας εστιάζεται κυρίως στις μικρότερες ηλικίες του πληθυσμού και όχι τόσο στους ενήλικες. Και, ναι, σε αυτές τις χώρες παρατηρήθηκε σαφέστατη μείωση του καπνίσματος και της αγοράς καπνού. Για την Ελλάδα θα μπορούμε να μιλήσουμε και να έχουμε μετρήσιμα στοιχεία σε περίπου έναν χρόνο. Ακόμη είναι νωρίς για κάποιο συμπέρασμα». Όσο για την αίσθηση ότι ο καπνιστής θορυβήθηκε τον πρώτο καιρό της καμπάνιας και πλέον συνήθισε και περιφέρεται με τις φρικώδεις απεικονίσεις των πακέτων στο χέρι είναι κάτι που και ο ίδιος έχει διαπιστώσει, όπως λέει. 

Και τελικά, τι καταλάβαμε απ' όλη αυτή τη φρίκη στα πακέτα των τσιγάρων; Facebook Twitter
Τον πρώτο καιρό, στα περίπτερα σημειώνονταν φοβερές στιχομυθίες. Ο πελάτης παρακαλούσε τον περιπτερούχο να του δώσει το άλλο πακέτο, αυτό με τον γυμνό νεαρό ή έστω εκείνο με το ζευγάρι που έκλαιγε κάποιον αγαπημένο που πέθανε από έμφραγμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δεδομένης της σχιζοφρενούς κατάστασης, λοιπόν, πού μπορεί να σταθεί ο μη καπνιστής; Πού χωράει, χωρίς να πνίγεται ή να ενοχλείται; Ο νόμος δεν εφαρμόζεται, το κάπνισμα όχι απλώς επιτρέπεται, αλλά έχει επιβάλλει τους δικούς του κανόνες (σχεδόν) παντού και η εκστρατεία για την ώρα ηττάται, όπως και τα αντανακλαστικά μας στην κακή αισθητική, φυσικά. Τι απέγιναν, όσοι πριν από καιρό είχαν εφαρμόσει -ιδίοις εξόδοις, βεβαίως- την περίφημη χρυσή διαρρύθμιση στα καταστήματα τους, με χώρους για καπνίζοντες και μη; Κι όταν τηρούν τον νόμο, κερδίζουν ή χάνουν; 

O Γιάννης Ηλιόπουλος, χρόνια στην εστίαση και ιδιοκτήτης του "Ελαία", ενός μικρού μεζεδοπωλείου πίσω από το Μουσείο της Ακρόπολης, ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσε τον νόμο, αλλά με αρκετές δυσκολίες, όπως λέει και με την εφαρμογή, τον πρώτο καιρό, τουλάχιστον, να δημιουργεί καθημερινές αντιδικίες μεταξύ πελατών. 

"Στους εσωτερικούς χώρους του μαγαζιού το μέτρο τηρείται αυστηρά, τόσο επειδή υπάρχουν πιάτα και πρέπει οι πελάτες να τα απολαύσουν όπως πρέπει, όσο και για το ότι το μαγαζί μας είναι σε τουριστική περιοχή και οι πελάτες μας είναι από χώρες όπου έχουν συνηθίσει στην εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος. Ωστόσο, ναι, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που κάποιοι πελάτες φεύγουν, αναζητώντας μαγαζί όπου δεν τηρούν τον νόμο για το κάπνισμα. Σαφώς και αντιμετωπίζουμε αθέμιτο ανταγωνισμό και πιεζόμαστε. Εγώ, όμως, πιστεύω ότι έχουμε κερδίσει πελάτες, γιατί όταν παίρνεις την απόφαση να τηρήσεις τον νόμο, λόγω συνέπειας στο τέλος ανταμείβεσαι", λέει.

Κατά τον ίδιο, ο φόβος ότι θα χαθούν πελάτες είναι και ο βασικός λόγος που αρκετοί επιχειρηματίες το τόλμησαν αρχικά, το πλήρωσαν ακριβά, αλλά δεν μπόρεσαν να το τηρήσουν. "Η εφαρμογή του νόμου καταπατείται από το κράτος, καθώς κανείς δεν έχει πρόθεση να ελέγξει τι γίνεται, άρα ελάχιστοι τον εφαρμόζουν. Προσωπικά, θεωρώ ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα καταστήματα εστίασης, κυρίως στα εστιατόρια, εκτός από θέμα αισθητικής και υγείας, είναι και πολιτισμός. Πιστεύω δε ότι όλο και περισσότεροι καπνιστές καταλαβαίνουν ότι είναι άλλη η αίσθηση που έχουν οι γεύσεις, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή".

Άντεξα να κοιτάω τους πελάτες να φεύγουν και να πηγαίνουν στα διπλανά μπαράκια για περίπου 8 μήνες. Με πολλά κερασμένα ποτά, 2 μεγάλα πάρτι -και πολλά μικρότερα- και τα νεύρα μας σπασμένα, φέραμε τον κόσμο πίσω και ορκιστήκαμε να μην κάνουμε ξανά τέτοια βλακεία!

Αυτή τη θετική αντιμετώπιση -ακόμη και από καπνιστές- επισημαίνει και η αρχιτέκτονας και designer, Κωνστάντια Μάνθου, κρίνοντας πάντα από τις αντιδράσεις των επισκεπτών του ανακαινισμένου καφέ - εστιατορίου και πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς. Πολλά φυτά, χρώμα, ένας χώρος φιλόξενος και για παιδιά και κυρίως ένα μπαρ για μη καπνιστές, όπως λέει, έχουν δημιουργήσει buzz μεταξύ όσων -κυριολεκτικά- ασφυκτιούν στα περισσότερα αθηναϊκά μαγαζιά, όπου οι μη καπνιστές είναι, καλώς ή κακώς, μειονότητα. 

Και τελικά, τι καταλάβαμε απ' όλη αυτή τη φρίκη στα πακέτα των τσιγάρων; Facebook Twitter
O φόβος ότι θα χαθούν πελάτες είναι και ο βασικός λόγος που αρκετοί επιχειρηματίες το τόλμησαν αρχικά, το πλήρωσαν ακριβά, αλλά δεν μπόρεσαν να το τηρήσουν. Φωτο: Jeff J Mitchell/Getty Images

Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι, όπως ο Κώστας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα μπαρ του ιστορικού κέντρου, που για ενάμιση χρόνο υπήρξε απολύτως νομοταγής και χρεωμένος, αλλά τελικά υπέκυψε στον ανταγωνισμό "και στην τσαντίλα", όπως συμπληρώνει. 

"Το '11, με τον Σταυρό και τις περί εμβαδού διατάξεις στο χέρι ξόδεψα περί τις 6.000 ευρώ, για τις μετατροπές εσωτερικού χώρου. Άντεξα να κοιτάω τους πελάτες να φεύγουν και να πηγαίνουν στα διπλανά μπαράκια για περίπου 8 μήνες. Με πολλά κερασμένα ποτά, 2 μεγάλα πάρτι -και πολλά μικρότερα- και τα νεύρα μας σπασμένα, φέραμε τον κόσμο πίσω και ορκιστήκαμε να μην κάνουμε ξανά τέτοια βλακεία!".  Η ιστορία του Κώστα κυκλοφορεί και στα... αγγλικά (και στην αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών): στη Βρετανία, μετά την απαγόρευση του καπνίσματος, το 74% των καπνιστών σταμάτησε να πηγαίνει στις pubs, ενώ άρχισε να πηγαίνει το 6% όσων δεν κάπνιζαν. Πρακτικά τότε, τα μαγαζιά έχασαν το 54% της πελατείας τους και αυτά σε μία χώρα που κάπνιζε (χοντρικά) 1 στους 4.

Στην Ελλάδα που η αντιστοιχία είναι 1 στους 2, το κεφάλαιο "απαγόρευση του καπνίσματος" χωράει ακόμη αρκετές σελίδες, εικονογραφημένες με πνεύμονες μαύρους από τη νικοτίνη και καπνιστές που ορκίζονται να το κόψουν μόνο μετά από (ακόμη) αβάσταχτη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση, για όποιον επιθυμεί να το κόψει, υπάρχει πάντα η σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.gr). Αλλά αυτό είναι κάτι που οι φίλοι καπνιστές το γνωρίζουν ήδη: βρίσκεται και αυτή σε κάθε πακέτο, μέσα σε κίτρινο πλαίσιο, πάνω και κάτω από την εικόνα που τους κλήρωσε στο περίπτερο. 

Ελλάδα
27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

20 σχόλια
Τα λεφτά που έχω πληρώσει αγαπητέ με καλύπτουν μια χαρά και μη φοβάσαι δεν θα σε επιβαρύνω...Ετςι κι αλλιώς στο δημόσιο σύστημα υγείας που παρέχει το διαλυμένο κρατίδιο άντε να με πετάξουν σε κανά ράντζο σε καμμία γωνία.Ομως πέρα απο τις παροχές της Δήμ.περιθαλψης και εσυ εάν νοσήσεις με αυτή την λογική εγώ θα σε πληρώνω και δεν ξέρω ούτε με ενδιαφέρει ποιες οι δικές σου κακές συνήθειες.Γι αυτο ΑΤΥΧΗΣ η άποψη σου ότι εγώ σε ζημιώνω καπνίζοντας γιατί και συ με ζημιώνεις τρώγοντας π.χ μπέργκερ και αλλά διατροφικά σκουπίδια και αν νοσησεις θα πληρώσω και γω.
Αναγκάζομαι να αφήσω αυτά εδώ:http://www.tanea.gr/news/world/article/5220703/aystralia-theamatika-ta-apotelesmata-toy-antikapnistikoy-nomoy-me-ta-apokroystika-paketa/http://www.kathimerini.gr/795863/article/epikairothta/politikh/meiwsh-twn-kapnistwn-kata-30-se-pente-xroniaΕκτός από τα άμεσα αποτελέσματα ενός νόμου, υπάρχουν και τα έμμεσα αλλά και τα συμβολικά. Μόνη η απουσία εφαρμογής της κύρωσης δεν σημαίνει ότι ο νόμος δεν είχε αποτελέσματα. Οι εικόνες είναι μορφή κύρωσης, λειτουργεί με το δικό της τρόπο, όχι σε όλους, σε κάποιους όμως λειτουργεί.Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να υπάρχει εφαρμογή ενός μοντέλου με διαχωρισμό καταστημάτων, με αυτοκόλλητο και πρόσθετη φορολογία. Όποιος θέλει τεκέ, να τον πληρώσει, κανένα πρόβλημα. Το τσιγάρο στον κλειστό χώρο είναι πολύ ενοχλητικό, ακόμα κι αν είσαι καπνιστής. Που είμαι.
Τελικά απομείναμε η μόνη χώρα στο Βόρειο Ημισφαίριο που το κάπνισμα και το τσιγάρο σημαίνει μαγκιά και όχι συνέπειες υγείας. Μάλιστα φροντίζουν όσοι καπνίζουν με περισσή αγένεια και περιφρόνηση ακόμα και σε χώρους που υπάρχουν παιδιά, ηλικιωμένοι και πάσχοντες να περιβάλλουν με ιδεολογικό μανδύα την συνήθεια τους. Άντε να συζητήσεις μετά.
Καπνίζω. Δικό μου θέμα. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.Χαίρομαι απίστευτα όταν πηγαίνω σε μαγαζιά που εφαρμόζεται και με βγάζουν έξω σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ώστε να μη βρέχομαι και να έχω κάπου να πετάξω το αποτσίγαρό μου. Οι εικόνες δε με επηρέασαν στο ελάχιστο. Από χρόνια έχω ειδική θήκη. Προν καν τις ευδιάκριτες επιγραφές. Αυτά.
Στα πακέτα των τσιγάρων δεν ισχύει το "μια εικόνα χίλιες λέξεις", γιατί απλούστατα δεν περιγράφεται η ταλαιπωρία που βιώνει κανείς όταν αρρωστήσει, οι τραγικές φιγούρες ασθενών και συγγενών στα νοσοκομεία, ο πόνος και η οδύνη όταν χάνει κανείς τον άνθρωπό του από αυτό το διάολο..
Σιγουρα οφειλουμε σαν καπνιστες για να μας σεβονται οι μη καπνιστες να σεβομαστε και μεις την ευαισθησια και αποστροφη τους στον καπνο.Με καλη διαθεση θα μπορουσαμε να συνυπαρξουμε εφ οσον υπηρχαν αναλογες υποδομες σε χωρους εστιασης κατι βεβαια που απαιτει αναλογο οικονομικο τιμημα εκ μερους του καταστηματαρχη.Η τεχνολογια υπαρχει απο χρονια.Για την ιστορια θα αναφερω τη γνωστη σε πιο παλιους DISCO BARBARELLA στο μακρινο αλλα αξεχαστο 80-90.Το καταστημα ειχε τελειο εξαερισμο καπνιζε τοτε το 70% των θαμωμων και καπνος δεν υπηρχε πουθενα.Ο ελληνοαμερικανος ιδιοκτητης chris vervitas ειχε ξοδεψει αρκετα για να μπορουν οπως ελεγε να αισθανονται ανετα και ωραια ολοι μεσ το μαγαζι του.Ειχε τελειο συστημα εξαερισμου με την τοτε τεχνολογια...Για να επιστεψω ομως στο θεμα του αρθρου τις φρικαλεες εικονες στα πακετα των τσιγαρων θεωρω το μετρο αυτο παραλογο υπερβολικο και απανθρωπο.Μαλλον καποιος αρρωστος νους το συνελαβε για να εκδικηθει περισσοτερο παρα για να συνετισει τους καπνιστες.Εννοειται οτι και εγω προσωπικα και ολοι οι καπνιστες γνωριζουμε την επικυνδυνοτητα του τσιγαρου και δεν χρειαζεται να βλεπουμε φρικαλεες εικονες απο οργανα και ανθρωπινα μελη σε σηψη.Και βεβαια για να μην κανω την χαρη στους αρρωστους που συνελαβαν την ιδεα εχω την ταμπακερα μου για να μην βλεπω τις απαραδεκτες αυτες εικονες.Εαν δεν κοψω το τσιγαρο και νοσησω θα ειμαι υπευθυνος ΕΓΩ δεν χρειαζομαι εικονες για προειδοποιηση. Οπως γνωριζουμε οτι αμα στουκαρεις με 200 θα γινεις ...αλοιφη..!μηπως να αφησουμε στους δρομους τα πτωματα η φωτογραφιες τους;Ας σοβαρευτουμε λιγο και ας μην βαζουμε σαν κανονα την υπερβολη.
Δεν είναι τοσο απλό να λες ότι "θα είμαι υπεύθυνος ΕΓΩ". Το σύστημα μας έχει συνδεδεμένους, θέλουμε δε θέλουμε. Αν αρρωστήσεις λόγω καπνίσματος ΕΓΩ σαν μη καπνιστής θα συνεισφέρω για την αποκατάσταση της υγείας σου, μέσω του συτήματος υγείας που το πληρώνουμε όλοι. Έτσι εγώ ο μη καπνιστής θα έχω τριπλή ζημιά από τη δική σου συνήθεια: τον καπνό, την υγεία σου και την υγεία μου. Ενώ είμαστε συνυπεύθυνοι, ο ένας έχει μόνο χασούρα, ενώ ο άλλος και κέρδος (αφού τουλάχιστον απολαμβάνει το κάπνισμα). Βέβαια, αν βάλουμε και το ζήτημα της εξουσίας του καπνιστή, το θέμα γίνεται ιδιαίτερα "νοσογόνο".
Καπνιστής για 22 χρόνια φίλε puzzler, αλλά να μου επιτρέψεις να σου επισημάνω μερικά βασικά σου λάθη:Πληρώνεις ακριβώς για την πιθανότητα να αρρωστήσεις, όποια και αν είναι αυτή (που πίστεψέ με είναι εξαιρετικά μεγάλη, ασχέτως του δικού σου γονιδίου), ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που πληρώνεις ασφάλεια για το αυτοκίνητό σου και ας είσαι ο προσεκτικότερος οδηγός, ή ακόμα και με τον ίδιο τρόπο που πληρώνεις φόρους για πανεπιστήμια, δρόμους και λιμάνια, ακόμα και αν εσύ προσωπικά δεν τα χρησιμοποιήσεις ποτέ.Το δε κόστος νοσηλείας σου για τις συνήθεις καταστάσεις στις οποίες οδηγεί το κάπνισμα, είναι ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ από τα 20 και 30 χιλιάρικα που αναφέρεις, ακόμα και προσθέσεις σε αυτά τις ασφαλιστικές εισφορές σου. Συνδυασμένο δε με την αυξημένη πιθανότητα νόσου σου δικαιολογούν στο έπακρο την επιβάρυνση (στην πράξη μάλιστα δεν επαρκούν).
Γενικώς συμφωνώ ότι ο έλεγχος του καπνίσματος και ο σεβασμός των μη καπνιστών, θα μπορούσε να είναι απλή υπόθεση. Η δημιουργία κατάλληλων χώρων και ατμόσφαιρας δεν είναι ακατόρθωτα. Η νοοτροπία όμως είναι δύσκολο να αλλάξει και η παιδεία μας ίσως δεν επαρκεί.Σκέφτομαι, απλά, ότι οι φρικτές αυτές εικόνες είναι ίσως λίγο αποτελεσματικές στην αποτροπή (αλλά λίγο !), είναι όμως μιά "καμπάνια" που εκ των πραγμάτων "αναγκάζει" τους πολίτες να συνηθίσουν σε ανάλογες άρρωστες-καταστροφικές καταστάσεις και να γίνουν ίσως (σιγά-σιγά) απαθείς σε ανάλογες φρικαλεότητες που προκύπτουν από τις πράξεις ομάδων-κυβερνήσεων-στρατών κλπ, κλπ. Δεν είναι ακριβώς θεωρία συνομωσίας, αλλά είναι μια πιθανή εκδοχή αποτελέσματος που δεν είναι ευχάριστο. Αν η αποτροπή τους καπνίσματος γίνει σε 40 χρόνια, αλλά μέχρι τότε έχουμε συνηθίσει στην καταστροφή και ο Πλανήτης πάει κατά διαόλου πιο το όφελος ?
Και ας μη γελιόμαστε, ειδικά σε περίοδο κρίσης, για τον Έλληνα το τσιγάρο είναι αποκούμπι. Πηγή: www.lifo.grΚάτι τέτοια να μην έλεγαν οι καπνιστές όταν ξεμένουν από επιχειρήματα και ίσως τους πάρω κάποτε στα σοβαρά."Εσείς πρέπει να με λυπηθείτε, αλλά εγώ μπορώ να σας έχω χεσμένους..."
Συμφωνώ με το σχόλιο, το τσιγάρο αυξάνει τα επίπεδα άγχους γιατί προσθέτει τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου από την νικοτίνη.. Για μένα, η μοναδική"απόλαυση" του καπνίσματος ήταν η διακοπή του στερητικού συνδρόμου της νικοτίνης που το ίδιο το κάπνισμα μου είχε δημιουργήσει.
Όπως και με την ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα, δεν υπάρχει αξιόπιστη στατιστική. Και αυτό γιατί πίσω από όλες τις στατιστικές κρύβεται ένα πανίσχυρο λόμπυ, με πάρα πολλά δις στην τσέπη.Πρόσφατα βγήκε στην Γερμανία μια στατιστική που δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός των πελατών στις ταβέρνες/μπαρ αυξήθηκε μετά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. Κανένας δεν θα παραιτηθεί από την βραδυνή του έξοδο επειδή δεν θα μπορεί να καπνίσει. Βγαίνει απλά έξω από το κατάστημα και κάνει το τσιγάρο του - που βρίσκεται το πρόβλημα; Και μιλάμε για γερμανικές θερμοκρασίες!Αν εφαρμοζόταν και στην Ελλάδα ο νόμος θα έβγαιναν όλοι ωφελημένοι. Οι μη καπνιστές θα μπορούσαν να φάνε επι τέλους χωρίς να πρέπει να βήχουν, οι καπνιστές θα συνέχιζαν να καπνίζουν (απλά θα έπρεπε να κάνουν 3 βήματα και να βγουν έξω) και οι μαγαζάτορες θα είχαν και τους μεν και τους δε σαν πελατεία.Όλο αυτό το ρεζίλι με την Ελλάδα δείχνει για άλλη μια φορά, το πόσο οπισθοδρομική, συντηρητική και εγωιστική κοινωνία είμαστε. Εγώ να καπνίσω και οι υπόλοιποι να κόψουν τον λαιμό τους, τι με νοιάζει; Και αυτή η ελληνικότατη νοοτροπία δεν ισχύει μόνο για το κάπνισμα.Η επιδεικτική καταστρατήγηση του νόμου οφείλεται στην θρασύδειλη ψευτομαγκιά του έλληνα. Πουλάμε τσαμπουκά στην Ε.Ε. όταν πρόκειται για το τσιγάρο (επειδή εκεί μας παίρνει), αλλά τα μνημόνια τα υπογράφουμε στα τέσσερα.Όσο για τις φρικιαστικές εικόνες στα πακέτα, κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους στις ομάδες εκείνες που μπορούν να επηρεαστούν. Οι ειδικοί της Ε.Ε. δεν είναι χαζοί.
Το άρθρο, θέλει δε θέλει, έχει λίγο άρωμα (ή μάλλον καπνό) από ένα ειδικό εθνο-αντιμνημόνιο, αφού και ο αντικαπνιστικός νόμος δείχνει να είναι φερμένος και με επιβολή από το εξωτερικό. Η Ελλάδα τελικά είναι η τυπική χώρα όπου ουδέν λειτουργεί, αλλά όλα είναι μια χαρά, όπως ακριβώς είναι. Και όταν οι κύκλοι ταράσσονται, είτε προέρχονται από ξένες επιβουλές, που δεν έχουν κατανοήσει το ειδικό ταμπεραμέντο του Έλληνα, είτε από Έλληνες που δεν είναι ακριβώς τόσο Έλληνες (μάλλον δούρειοι ίπποι των ξένων). Περίμενα κάτι πιο φρέσκο, αλλά δεν... Μας περίσσεψε μόνο η αηδία των πακέτων... Τους χαιρετισμούς μου!
Τι να κάνουν οι νόμοι και το κράτος σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες δεν αποδέχονται την ατομικη ευθύνη; Οι ίδιοι που λενε " δεν υπάρχει κράτος" , το υπονομεύουν. Οι ίδιοι που λενε "δεν εφαρμόζονται οι νόμοι" , τους παραβαίνουν. Αν ο κόσμος θέλει να καρκινιαζεται με το τσιγάρο μανιωδώς, δεν μπορεί να γίνει κάτι. Με τον χρόνο θα γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Όπως γίνεται, υπάρχουν πολλοί χώροι οπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, περισσότεροι από παλιότερα. Σε 10 χρονια, ίσως, αυτός που πίνει το ποτό του σε ενα μπαρ, θα βγαίνει αυτονοητα εξω να το κάνει. Με τα αρνητικά μηνύματα στα τσιγάρα και την παράλληλη αύξηση της τιμής τους, προοδευτικά περισσότεροι θα το κόβουν. Αλλά πάντα σε αργή κίνηση και σε βαθος δεκαετίας !
Εμένα πάντως οι φρικαλέες εικόνες με επηρέασαν (είμαι 40) και από λίγα τσιγάρα τη μέρα δεν καπνίζω τωρα σχεδόν ποτέ. (Οι συνέπειες των λίγων τσιγάρων διάβασα δε διαφέρουν πολύ από των πολλών).Γιατί και αηδιασα, και φαντάστηκα τον εαυτό μου στο νοσοκομείο έτσι, και ξέρω ότι είναι αλήθεια αυτό που δείχνουν.
Αυτό που κάπως σνομπάρετε την συγκεκριμένη καμπάνια, μου κάνει σαν το "εδώ είναι Ελλάδα και θα παρκαρω πάνω στο πεζοδρόμιο". Και ένας να σωθεί απ αυτή την καμπάνια αξίζει την αηδία που τραβάτε απ τις εικόνες...
ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΤΑΙ η πώληση τσιγάρων σε ανήλικους. Άρα θα έπρεπε να υπάρχουν εικόνες διαμελισμένων πτωμάτων επάνω στα αυτοκίνητα, ετοιμοθάνατοι πάνω στα μπουκάλια των ποτών, και στα κουτιά των ζαχαροπλαστείων χοντροί που χαροπαλεύουν. Κατά τ' άλλα, όντως, δεν χαμπαριάζουμε. Φασιστικά πράγματα αυτά...
Τα γλυκά, και όσοι τα τρώνε, δεν επηρρεάζουν την υγεία όσων βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Ούτε και το αλκοόλ (εκτός αν οδηγεί κανείς μεθυσμένος). Το τσιγάρο όμως ναι!
Τα πράγματα είναι απλά: άμεση κατάργηση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους. Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική, όπως το έχει λύσει ολόκληρη η Ευρώπη και κάθε πολιτισμένο κράτος στον κόσμο, ας το λύσουμε κ εμείς. Το θέμα της καμπάνιας δε με αφορά. Οι πολίτες δεν είναι μωρά να πρέπει να τους τρομάξεις με φρικτές εικόνες. Ξέρουν(η οφείλουν να ξέρουν) ότι αυτοκτονούν. Εφόσον τόσο σφόδρα το επιθυμουν, ας το κανουν!
κι όμως όχι. ΔΕΝ το ξέρουν ότι αυτοκτονούν. Η αλαζονεία του Έλληνα θριαμβεύει και σε αυτόν τον τομέα. Όπως άλλωστε στους δρόμους όταν οδηγεί, στον διάλογο όταν συζητάει, και πάει λέγοντας. Όταν ο καρκίνος χτυπήσει την πόρτα τότε όλοι το κόβουν. Απλώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι "δεν θα πάθουν τίποτα", ότι "δεν θα συμβεί σε αυτούς", ότι "δε πάνε να λένε οι άλλοι" και η ζωή συνεχίζεται...
Σας παρακαλώ να ενημερώσετε τον Κώστα που είναι ο ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα μπαρ του ιστορικού κέντρου ότι υπάρχει ένα μπαρ στο ιστορικό κέντρο, το οποίο επισκέφτηκα πρόσφατα, το οποίο ήταν γεμάτο και στο οποίο κανένας δεν καπνίζει! Μάλιστα κάποιος κύριος είχε φέρει και τον ανήλικο γιό του (φυσικά πήρε ποτό χωρίς αλκοόλ).
Κυρία Γαλανοπούλου, μακάρι να με διορθώσετε επισημαίνοντας μου ότι κάτι να μου διέφυγε από το άρθρο σας.. Πρώτα γράφετε ότι η εκστρατεία απέτυχε. Διάβασα παρακάτω για να δω τα στοιχεία κάποιας έρευνας. Μας λέτε λοιπόν ότι αυτή είναι η άποψη κάποιου κου Φαλκονάκη, επικοινωνιολόγου και δεινού καπνιστή. Επειδή δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία από κάποιο φορέα, θεωρείτε ότι ο κος Φαλκονάκης έχει δίκιο. Τι να πω; Λίγη περισσότερη υπεθυνότητα. Αυτά από έναν πρώην καπνιστή, των 60 τσιγάρων τη μέρα.
Για τα πακέτα: Κι όμως, εγώ ξέρω άτομο που το επηρέασαν οι φρικτές εικόνες. Άτομο λιγάκι φοβικό ούτως ή άλλως, αλλά να που έπιασε. Ο τελειωμένος θεριακλής δεν χαμπαριάζει, αλλά όπως ειπώθηκε δεν είναι αυτός το κοινό-στόχος. Αντιστοίχως, κάποιος βαθιά χωμένος στα ναρκωτικά δύσκολα αντιλαμβάνεται τη θλίψη της ίδιας του της ύπαρξης. Κάποιος όμως νέος που πειραματίζεται με ελαφρές ουσίες θα επηρεαστεί από τη θέα που παρουσιάζουν οι ναρκομανείς στις πλατείες, και θα το σκεφτεί 10 φορές πριν πάει στα σκληρά. Κι ένας στους 100 να είναι, μετράει.Για τον αντικαπνιστικό: Τα έχω πει χίλιες φορές για την αδυναμία/απροθυμία των αρχών να εξασφαλίσουν την τήρηση των νόμων. Στις ξένες χώρες κανείς δεν χάνει πελάτες, γιατί δεν υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός: Απαγορεύεται παντού.Αναρωτιέται κανείς: Καλά, χάνεις καπνιστές, αλλά δεν θα κερδίσεις μεγάλη σταθερή πελατεία από ένα σωρό μη καπνιστές που θα απολαμβάνουν την καθαρή σου ατμόσφαιρα;Λοιπόν η απάντηση σε αυτό είναι η εξής: Εν μέρει συμβαίνει, αλλά στα μαγαζιά βγαίνεις με παρέα, όχι μόνος, και:Πρώτον, στην Ελλάδα σπάνια θα πετύχεις παρέα 3 ατόμων και άνω που να μην έχει τουλάχιστον έναν καπνιστή, καθώς τα ποσοστά μας είναι τραγικά.Δεύτερον, και θλιβερότερον, ακόμη κι αν στην παρέα οι μη καπνιστές είναι πολλαπλάσιοι, κανείς δεν θέλει να "καταπιέσει" τον καπνιστή, να χαρακτηριστεί κακός, ξενέρωτος και ευρωλιγούρης. Πρέπει να έχεις βαριάς μορφής πνευμονία ή να είσαι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη για να πεις σε κάποιον ότι σε ενοχλεί να καπνίσει μπροστά σου, αλλιώς είσαι η Γκεστάπο.Θυμάμαι όταν πρωτοβγήκε ο ανεφάρμοστος νόμος, σε σχόλια εδώ: "Και γιατί να ορίζει το κράτος τι θα κάνω εγώ με την υγεία μου, δραγουμάνο στα πνευμόνια μας βάλαμε" κλπ. Ελάχιστοι συνειδητοποιούσαν ότι ο νόμος δεν βγήκε για δική τους εξυπηρέτηση!Αλλά στη χώρα που θεωρείται εξυπνάδα το "δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, υπάρχουν αντιπαθητικοί αντικαπνιστές" (νομίζετε ότι είναι χιουμοράκι; το πιστεύουν!) δεν υπάρχει φως στο τούνελ.
Ο στόχος της καμπάνιας είναι να αποτρέψει τις ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες επίδοξων καπνιστών, δηλαδή τις ηλικίες από 13-17 όπου και εκεί παγκοσμίως έχει σημειωθεί (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) σημαντική μείωση του ποσοστού.Το μέτρο είναι πολύ νέο στην Ελλάδα για να βγάλουμε πρώιμα συμπεράσματα. Στο εξωτερικό που εφαρμόζεται αλλού με μεγαλύτερη και αλλού με μικρότερη επιτυχία, τρέχει ήδη για μια δεκαετία. Πιστεύω τα αποτελέσματα θα φανούν σε μερικά χρόνια, όχι τόσο στους ήδη καπνιστές, όσο στους περιστασιακούς ή τους νέους. Δυστυχώς οι παλιοί μόνιμοι καπνιστές, "ελαττώνονται" από μόνοι τους επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας.Ο συνδυασμός της υψηλής τιμής του πακέτου, της πτώσης της ποιότητας των τσιγάρων αλλά και όλων των προειδοποιήσεων από ειδικούς επιστήμονες (και όχι επικοινωνιολόγους) θα οδηγήσουν μέσα σε μια γενιά, στην εξίσωση του ποσοστού καπνιστών στη χώρα μας με τις υπόλοιπες πολιτισμένες χώρες και σε δύο γενιές, στην ολική εξάλειψη τους.
Το μέτρο είναι σχετικά νέο στη Ευρώπη και όχι μόνο και έχει κωδική ονομασία. Το κάπνισμα δεν έχει εξαληφθεί ακόμα και στις ΗΠΑ. Έχει μειωθεί αλλά τελευταία έχει σταθεροποιηθεί.
Δεν ξέρω πως εννοείς το "σχετικα νέο", αλλά ήδη το 1990 πολλά μαγαζιά πχ στην Αυστρία είχαν ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές, ενώ υπήρχε πλήρης απαγόρευση του τσιγάρου σε κλειστούς δημόσιους χώρους.Είχαν βέβαια και συνολική -ουσιαστική- εθνική πολιτική για την απεξάρτηση απο την συνήθεια, που δεν περιοριζόταν σε αυξημένη τιμή πακέτου και μπανερς με μηνύματα και αποκρουστικές εικόνες, διαρκή διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση των νέων στα σχολεία, πρόβλεψη για κατάλληλη διαρύθμιση χώρων διασκέδασης και φυσικά αστυνόμευση αλλά και "αυτοπροστασία" της κοινωνίας (ακα: έντονη αποδοκιμασία αυτών που παρανομούσαν).Στην Ελλάδα απλά κρυβόμαστε πίσω από νόμους...