Πυρά Βενιζέλου κατά Παπανδρέου: Επωμίστηκα τα βάρη όταν άλλοι έφευγαν σαν ποντίκια από βυθιζόμενο πλοίο

Πυρά Βενιζέλου κατά Παπανδρέου: Επωμίστηκα τα βάρη όταν άλλοι έφευγαν σαν ποντίκια από βυθιζόμενο πλοίο Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
6

Επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζει σήμερα στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων και τη συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου.

Ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν έχει κανένα προσωπικό πρόβλημα με κανέναν, πρόσθεσε ωστόσο ότι, στο «όνομα αυτών που έμειναν πιστοί στη θέση τους και έδωσαν τον αγώνα για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, στο όνομα αυτών που άνοιξαν την μεγάλη ελπίδα της Ελιάς και είδαν το περονόσπορο να στήνει χορό μικροψυχίας και ιδιοτέλειας» κάποιοι «οφείλουν έστω μία συγγνώμη» και «χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση».

«Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Επωμίστηκα τα ιστορικά βάρη της παράταξης στις δυσκολότερες φάσεις της, περισσότερες από μια φορές, όταν άλλοι έφευγαν σαν ποντίκια από βυθιζόμενο πλοίο. Χωρίς να έχω συμμετοχή στη δημιουργία των αιτιών της κρίσης και της φθοράς. Ούτε το 1989, ούτε το 2011. Υπέμενα και υπομένω ακραίες αθλιότητες. Και καλά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαι πάντα ο  πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των συμπρατουσών δυνάμεων. Το καταλαβαίνω ως ο στρατηγικός αντίπαλος τους. Άλλες συμπεριφορές δεν καταλαβαίνω. Ή μάλλον τις καταλαβαίνω ως αρχαϊκά φαινόμενα που δείχνουν ένα πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού που καμία υποκριτική ευγένεια και καμία κοσμική συνύπαρξη δεν μπορεί να συγκαλύψει», συνέχισε. 

Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά. «Δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων πλέον οντοτήτων στη Δημοκρατική Παράταξη. Με μία εκ των πραγμάτων συλλογική ηγεσία, που την αποτελούν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο επικεφαλής των Κινήσεων και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ. Μόνο που η μια οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρυμένο brand αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ», υπογράμμισε.

«Πρέπει να προστρέξουμε τάχιστα στην απόφαση του Συνεδρίου του 2015 και να κινήσουμε διαδικασία για συγκρότηση μεγάλου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει την κεντροαριστερά» είπε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις που αφορούν τη διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι γερμανική απειλή για σκληρότερα μέτρα. «Το Grexit εμφανίζεται και πάλι ως δίλλημα: ή Grexit ή διαρκή επιτήρηση» συμπλήρωσε. Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει προκαταβολικά δεσμευτεί σε τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδοτική κάλυψη και προειδοποίησε ότι ως το 2018 η Ελλάδα θα είναι δεμένη σε μια διαρκή διαπραγμάτευση.

Πολιτική
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Πεταλωτής Γιώργος : «O Παπανδρέου ήθελε να κάνει πρωθυπουργό τον Βενιζέλο»16/01/2015 - Μιλώντας στην τηλεόραση του SKAI , ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως εξετάστηκαν μια σειρά σεναρίων και ένα από αυτά που συζητήθηκαν ήταν να γίνει πρωθυπουργός ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο Παπανδρέου εξέταζε το καλό της πατρίδας.Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε εκβιαστικά στον τότε πρωθυπουργό από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την προϋπόθεση αμέσως να παραιτηθεί. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτή η ομάδα των βουλευτών ήταν του Βενιζέλου, εξάλλου υπάρχουν και τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΠΑΣΟΚ. Έτσι λοιπόν, αφού παραιτήθηκε, ο Γιώργος Παπανδρέου σκεπτόμενος οποιαδήποτε λύση για τη θέση του πρωθυπουργού, σκεπτόμενος να προχωρήσει η χώρα χωρίς κραδασμούς, στη σκέψη του είχε πολλά πιθανά ονόματα.Αλλά ο ισχυρισμός του κ. Βενιζέλου ότι εφόσον τον πρότεινε σημαίνει ότι δεν ήταν εκείνος που τον ανάγκασε σε παραίτηση, είναι αστήρικτος. Ποιος τον έριξε και με ποιον τρόπο είναι αποδεδειγμένο».Χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο του SKAI, πως ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τον είχε πρότεινε για πρωθυπουργό.«Μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου ο κ. Παπανδρέου μου είχε τηλεφωνήσει και μου είχε πει ότι θα προτείνει εμένα για πρωθυπουργό κι αυτό το λέω για πρώτη φορά» και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν, να προτείνεις έναν για πρωθυπουργό που σε έχει ανατρέψει;».
Πετσάλνικος Φίλιππος - Για πτώση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέουhttps://www.youtube.com/watch?v=KNiyTNzoWP4Ευάγγελος Βενιζέλος και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για δημοψήφισμα Παπανδρέου https://www.youtube.com/watch?v=vQcDOsNg6uE
Σόιμπλε Βόλφγκανγκ : «Στοιχημάτισα και έχασα ένα μπουκάλι κρασί στο δημοψήφισμα Παπανδρέου»01/07/2015 - Οι άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται στην δυσκολότερη θέση, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κατηγόρησε την Ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα από τότε που εξελέγη. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.«Το θέμα είναι μόνο να τηρήσει τις υποσχέσεις της η Αθήνα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο και σημείωσε ότι η χώρα ήταν σε καλό δρόμο, χωρίς να έχει ξεπεράσει την κρίση, μέχρι τις εκλογές. Τόνισε δε ότι προκειμένου να λειτουργεί μια νομισματική ένωση απαιτούνται εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.Αναφερόμενος στην παλαιότερη πρόταση για δημοψήφισμα από τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε την κατηγορία που είχε απευθύνει ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) ότι οι Ευρωπαίοι εμπόδισαν την διεξαγωγή του και δήλωσε ότι είχε αποφασιστεί η 06/12/2011 ως ημερομηνία και ότι το ερώτημα θα ήταν «Είναι ο ελληνικός λαός διατεθειμένος να υποστεί τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στο ευρώ ή προτιμά να αποχωρήσει από το ευρώ;».Συνέχισε δε εξιστορώντας ότι έχασε το στοίχημα με την Ισπανίδα ομόλογό του, η οποία, το ίδιο βράδυ, επέμενε ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά. «Κατά τις 22:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση (σσ. στις Κάννες) και ο κ. Παπανδρέου πέταξε πίσω μαζί με τον κ. Βενιζέλο. Και εμείς είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι έτσι θα γίνει. Εγώ έχασα ένα στοίχημα. Διότι η τότε Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, η οποία ήταν Σοσιαλίστρια και γνώριζε τους συντρόφους της, μου είπε ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα. Εγώ της απάντησα, "μα ήμουν εκεί και το συμφωνήσαμε". "Θα δεις", μου είπε, "δεν θα γίνει".Στοιχηματίσαμε ένα μπουκάλι κρασί και το πλήρωσα. Διότι την επόμενη μέρα έριξαν τον Παπανδρέου, το ίδιο το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και είπε, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Αριστεράς: «Μην ξαναπείτε παρακαλώ στο μέλλον χωρίς να γνωρίζετε ότι εμείς εμποδίσαμε να γίνει το δημοψήφισμα τότε στην Ελλάδα. Όχι, το αντίθετο, εμείς συμφωνήσαμε μαζί τους. Αυτή είναι η αλήθεια».
Παπανδρέου Γιώργος : «Κυβέρνηση συνεργασίας και χωρίς εμένα πρωθυπουργό»16/11/2011 - Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, κατά την 20λεπτη τηλεφωνική τους επικοινωνία το μεσημέρι της Τετάρτης.Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συζήτηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου, αποδέχθηκε ότι εάν υπάρξει συγκεκριμένη ατζέντα για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών τότε δεν έχει αντίρρηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Κατά τον κ. Παπανδρέου αυτή η κυβέρνηση θα έχει μακρά προοπτική και όχι μοναδική αποστολή τη διαπραγμάτευση κάποιου μνημονίου, ενώ θα δεχόταν ακόμα και να μην είναι αυτός Πρωθυπουργός.Κυβερνητικές πηγές, έλεγαν ότι απάντηση από τον κ. Σαμαρά δεν έχει δοθεί αλλά επιβεβαιώνεται πως υπάρχει διάθεση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της ατζέντας των προτεραιοτήτων και των προσώπων μιας τέτοιας κυβέρνησης.Ενόψει αυτών από το Μέγαρο Μαξίμου, διευκρινίζεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει καταθέσει ούτε πρόκειται να καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.Από την άλλη πλευρά, κορυφαίες πηγές από τη Ν.Δ. τονίζουν ότι ο κ. Σαμαράς πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και παραδέχονται ότι ο Πρωθυπουργός του πρότεινε να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση.Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αντιπρότεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου και πρέπει να εξευρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.Ο κ. Σαμαράς του τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Σαμαράς έχει και συγκεκριμένα πρόσωπα να προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση.Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε στον κ. Παπανδρέου, ότι εάν θέλει να υποστηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση την εθνική προσπάθεια, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δυο κόμματα για να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Για να γίνει αυτό ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι για να επιτευχθεί και θετικό αποτέλεσμα πρέπει να συμμετέχουν στην κυβέρνηση και πρόσωπα ευρείας αποδοχής, ακόμα και εξωκοινοβουλευτικά.Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί, θα πρέπει να έχει διάρκεια θητείας έως το τέλος της επαναδιπραγμάτευσης και μετά να γίνουν εθνικές εκλογές.Επίσης, ο κ. Σαμαράς θέτει ως αναγκαία και την προώθηση της συνταγματικής αλλαγής, αλλά και την κατάργηση του μεταναστευτικού νόμου.Στην εικοσάλεπτη συνομιλία τους, ο κ. Σαμαράς, έθεσε ουσιαστικά τους εξής όρους:- Ορίζοντας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος- Μετά την επαναδιαπραγμάτευση να γίνουν εθνικές εκλογές- Να εξευρεθεί Πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής- Να καταργηθεί ο νόμος για το μεταναστευτικό
''Χωρίς να έχω συμμετοχή στη δημιουργία των αιτιών της κρίσης και της φθοράς. ''Και αυτος που φυλαγε τη λιστα Λαγκαρντ στο συρταρι του,αυτος που κουρεψε το ομολογα των μικροομολογιουχων ποιος ητανε?Τι μας λεει ο Αποτυχημενος ρε παιδια.