Την άνοιξη 2017, μετά από περιπλάνηση ετών σε ολόκληρο τον κόσμο και ενδυματολογικές στάσεις σε Κούβα, Ντουμπάι και Ρώμη, ο Karl Lagerfeld επέλεξε το Παρίσι για μία επίδειξη μόδας - ύμνο στην αγάπη του για την Ελλάδα.
Σε ένα φαντασμαγορικό σόου για τη συλλογή Chanel Cruise 2018, ο εμβληματικός σχεδιαστής, που πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 85 ετών, είχε καταφέρει να μεταμορφώσει το Grand Palais, στήνοντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό από κίονες και ελαιόδεντρα που «ζωντάνεψαν» την Ελλάδα μέσα στη γαλλική πρωτεύουσα.
Η συλλογή «The Modernity of Antiquity» του Γερμανού σχεδιαστή, ήταν εμπνευσμένη από τη χώρα μας, αποτυπώνοντας το όραμα του Lagerfeld με παστέλ, χυτά ρούχα, που άφηναν ακάλυπτο τον έναν ώμο στα μοντέλα, grecian μοτίβα, χρυσές λεπτομέρειες και κεφάλια στολισμένα με κορδέλες ή στεφάνια με αποτέλεσμα τα μοντέλα να θυμίζουν αρχαίες θεές.
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, τα παπούτσια. Ψηλοτάκουνα με δεσίματα που θυμίζουν αρχαία σανδάλια μονομάχων σε ζωηρά χρώμα με κυρίαρχο το έντονο κίτρινο μέχρι μπλε, κόκκινο και μαύρο.
«Δεν είχε καμία σχέση με μια χώρα. Η πραγματικότητα δεν με ενδιαφέρει. Χρησιμοποιώ αυτό που μου αρέσει. Η δική μου Ελλάδα είναι μια ιδέα», δήλωνε τότε ο σχεδιαστής για τη συλλογή του.
«Θεωρώ την Ελλάδα ως την προέλευση της ομορφιάς και του πολιτισμού, όπου υπήρχε μια θαυμάσια ελευθερία που έκτοτε έχει εξαφανιστεί», εξηγούσε ο ίδιος, μιλώντας για το πώς τον ενέπνευσε η χώρα μας.
«Τα κριτήρια της ομορφιάς στην αρχαία και την κλασική Ελλάδα εξακολουθούν να ισχύουν. Ποτέ δεν υπήρξαν πιο όμορφες παραστάσεις γυναικών. Ή πιο όμορφες στήλες. Όλη η αναγέννηση, στην πραγματικότητα, βασίστηκε στην αρχαιότητα. Είναι ύμνος στη νεότητα, το πόσο δυνατή και απρόβλεπτη είναι - όπως ακριβώς και οι ανελέητοι θεοί».
Η πρόσκληση περιελάμβανε ένα ακέφαλο ελληνορωμαϊκό άγαλμα της Αφροδίτης, το οποίο φυλάσσεται στο διαμέρισμα της Chanel στην έδρα του οίκου στην Rue Cambon.
«Μέσα από τη μόδα εκφράζω τη γοητεία (σ.σ για την Ελλάδα) που είχα από την παιδική ηλικία. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν του Ομήρου», θυμόταν τότε ο σχεδιαστής που είχε ανακαλύψει την ιστορία του Τρωικού πολέμου σε ηλικία επτά ετών.
Το WWD σημείωνε αργότερα πως ο Lagerfeld πέτυχε στην εποχή της ευαρέσκειας του Instagram να κάνει μια ισχυρή δήλωση πολιτισμού.
σχόλια