Αθήνα 2016. Μία πόλη ανθρώπινη, γεμάτη πράσινο, φιλική στους πεζούς, τους ποδηλάτες, μία πόλη ζωντανή και προσαρμοσμένη στις αρχές σχεδιασμού των σύγχρονων και βιοκλιματικών μητροπόλεων. Μία τέτοια εικόνα θα έχει η πρωτεύουσα μέχρι το 2016, όπως υπόσχεται το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra, που αναδείχτηκε μεγάλος νικητής στον ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.
Η μελέτη που κέρδισε το διαγωνισμό
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση και ο νικητής ανακοινώθηκε σήμερα, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεσμεύτηκε στην παρέμβασή του πως θα προχωρήσει σύντομα η συνολική ανάπλαση του οικιστικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Φώτη Κουβέλη, πλήθους υπουργών και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.
Η πρόταση που κατέθεσε το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο ονομάζεται «One Step Beyond» και είναι χαρακτηριστικό ότι τη νέα εικόνα της Αθήνας σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες που έχουν σχεδιάσει και το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρόττερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο, και τον χώρο της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη.
Αθήνα, μία άλλη πόλη
Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση της μελέτης, σήμερα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Ο εκπρόσωπος του γραφείου Οkra Μάρτιν Κνάιτ παρουσίασε τις βασικές αρχές της μελέτης. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως το Σύνταγμα και η Πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με εξέχοντα και άφθονα υδάτινα στοιχεία, η πλατεία Δικαιοσύνης θα μετατραπεί σε ένα πράσινο αστικό δωμάτιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια πηγή νερού και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο, ενώ στο μέσο της οδού Πανεπιστημίου, ένα πράσινο σύνολο θα δώσει στην περιοχή τον χαρακτήρα αστικού πάρκου. Η αναβάθμιση της οδού Πανεπιστήμιου περιλαμβάνει τη δημιουργία φιλόξενων χώρων κατά μήκος του δρόμου. Η μελέτη εισάγει την ιδέα του θεάτρου των 1.000 δωματίων στα κενά κτήρια όπου οργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα και δημιουργούνται νέα σημεία ενδιαφέροντος για τη δημιουργία μιας ζωντανής ατμόσφαιρας. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων αυτών θα έχει σχέση με την ελληνική φιλοσοφία, την επιστήμη, το θέατρο και την τέχνη.
Το πράσινο θα χρησιμοποιηθεί ως ένα συνεκτικό δίκτυο που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση και θα συνδέει τις παρακείμενες γειτονιές, με αποκορύφωμα την Πανεπιστημίου. Η νέα γραμμή του τραμ θα σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι εμφανής και να αποτελεί βασικό συστατικό της εικόνας του χώρου, συμβάλλοντας στη συνοχή του.
Η ευρύτερη στρατηγική της μελέτης προβλέπει ότι θα μειωθεί η αστική θερμοκρασία, θα βελτιωθούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες και θα μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.