Ψυχρολουσία από τον ESM: Καμία ελάφρυνση χρέους και «μνημόνιο» ίσως και μέχρι το 2080

Ψυχρολουσία από τον ESM: Καμία ελάφρυνση χρέους και «μνημόνιο» ίσως και μέχρι το 2080 Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
7

Επί της ουσίας ένα διαρκές «μνημόνιο» για την Ελλάδα περιγράφει το εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που έφερε την Τετάρτη στο φως το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το οποίο δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του άκαρπου Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους από τις χώρες της Eυρωζώνης, εάν διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% για 20 χρόνια.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνει ότι μεγάλες περίοδοι υψηλών πλεονασμάτων δεν είναι πρωτοφανείς: Η Φινλανδία είχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% την περίοδο 1998-2008 και η Δανία 5,3% από το 1983 έως το 2008.

Επίσης, το έγγραφο σκιαγραφεί τη μέγιστη δυνατή ελάφρυνση χρέους που έχει εξεταστεί για την Ελλάδα, με βάση τρία βασικά σενάρια για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με το α' σενάριο, η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% έως το 2032 και πάνω από 3% έως το 2038.

Το β' σενάριο, το οποίο μάλιστα στηρίζεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, αναφέρει ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% έως το 2023 και μετά από πέντε χρόνια στο 3,5%. Βάσει αυτού του σεναρίου, το χρέος θα αυξάνεται από το 2022 και έπειτα, φτάνοντας το 226% το 2060.

Το γ' σενάριο συνιστά ουσιαστικά μία μέση λύση ανάμεσα στα δύο πρώτα, υπολογίζοντας μέση ανάπτυξη 1,25% του ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, τα οποία θα υποχωρήσουν σταδιακά κατά μέσο όρο στο 1,8% την περίοδο 2023-2060. Το εν λόγω σενάριο προβλέπει μέση επιμήκυνση των δανείων κατά 15 χρόνια και πλαφόν 1% στα επιτόκια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μόνο με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κατά 15 χρόνια, με το τελευταίο δάνειο να αποπληρώνεται το 2080, το ανώτατο όριο του επιτοκίου να φθάσει στο 1% έως το 2050 και να υπάρξει ένα όριο απόσβεσης στο 0,4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Reuters, το σενάριο μέγιστης ελάφρυνσης προβλέπει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εξαγοράσει το 2019 δάνεια 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Citibank: Νέο Μνημόνιο φέρνουν οι εξελίξεις για το χρέος

Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αποφασίσει πλέον επίσημα να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο μέχρι να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.

Η εξέλιξη αυτή θα μειώσει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και συνάμα μειώνεται η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Στην πράξη, αναφέρει η Citi, αυτό σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς η Ελλάδα δύσκολα θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί με βιώσιμο τρόπο από τις αγορές.

Το σενάριο που επικαλείται η Citibank προσπάθησε να απωθήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στρατηγικό στόχο εξόδου στις αγορές με καλά επιτόκια έως το καλοκαίρι του 2018.

Οικονομία
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM