ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
2.6.2017 | 10:12

Παρέα με μία μυθομανή

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι λένε τόσα ψέμματα; Η απορία που μου γεννήθηκε χθες, όταν μία φίλη μου που αν και επί χρόνια κάνουμε παρέα με φλόμωσε για τρεις ώρες στα παραμύθια. Αναρρωτιέμαι όμως γιατί ένας άνθρωπος που του δείχνεις ότι τον εκτιμάς ως έχει ξεστομίζει τόσο παράλογα και υπερβολικά ψεύδη. Ψέμματα για τη δουλειά, για το μισθό, για το πως βρήκε τη δουλειά της, για τον τόπο που μένει, για τις σπουδές της για τα πάντα ακόμη και τα πιο απλά. Πάντα είχα καταλάβει ότι έλεγε αυτό που λέμε λευκά ψεμματάκια αλλά έτυχε να πάμε μέσω κάποιου γνωστού στην ίδια δουλειά και να ανακαλύψω ότι μου έλεγε χοντρά ψέμματα για τα πάντα. Παρόλα αυτά για να μην την κάνω να αισθανθεί άσχημα έκανα ότι δεν ήξερα αλλά όταν έμαθε ότι πηγα για συνέντευξη τρελάθηκε και με έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο και μου έλεγε ασύστολα ψέμματα για το μισθό, το ωράριο της ακόμη και αυτόν που τη βοήθησε να μπει στη δουλειά αυτή. Απέφευγα να της πω ότι τα γνώριζα όλα, αλλά κάποια στιγμή μου ξέφυγε και της είπα ότι δεν είσαι στο τάδε μαγαζί (μου έλεγε ότι ασχολείται σε ένα ψεύτικο και δύσκολο αντικείμενο ενώ ήταν πωλήτρια). Και προσπάθησα να της εξηγησω με ωραίο τρόπο ότι είμαι αληθινή φίλη της, και της είπα με έμμεσο, ευγενικό τρόπο ότι την αγαπώ και την εκτιμώ όπως και να έχει και να νιώθει άνετα, να μην σκέφτεσαι ότι πχ θα τη ζηλέψω ή θα την κρίνω. Προσπαθούσα να της πω ότι δεν είναι ντροπή να είσαι ο εαυτός σου. Αλλά τότε άλλαξε και άρχισε να γίνεται επίμονη και να προσπαθεί να με πείσει με τελείως τρελά και πραγματικά απίστευτα επιχειρήματα. Με τρόμαξε να πω την αλήθεια το γεγονός ότι άλλαξε επι τόπου η προσωπικότητα της μόλις αντιλήφθηκε ότι κάτι έχω καταλάβει και αντί να περιορισει τα ψέμματα η να αλλάξει θέμα εκείνη παρότι το προσπάθησα να το κλείσουμε για να μην αισθάνεται άσχημα εκείνη το τράβαγε περισσότερο και έλεγε πχ ότι μου έβαλαν 1200 ευρώ έτσι χωρίς να δουλεύω (ο μισθός είναι 400), ότι με το πτυχίο μου ως Πολιτικός Μηχανικός θα με διορίσουν διευθύντρια (είναι 24 και έχει πάρει το χαρτί από τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ της ίδια της ξέφυγε) και μετά έλεγε ότι δεν είναι ιεκ αλλά πανεπιστήμιο της Αγγλίας και ακόμη και για το σπίτι της μου έλεγε κάθε φορά άλλη περιοχή. Έλεγε ότι δουλεύει 8ωρο πρωινή και δούλευε νυχτερινή βάρδια μέχρι το πρωί. Και της ξέφευγε μες τα ψέμματα, η αλήθεια κάπου κάπου και για να το δικαιολογήσει έλεγε ότι πχ μου πληρώνουν το ταξί για το σπίτι το βράδυ ( το ταξί θέλει 100 ευρώ και ναι έλεγε ψέμματα). Γιατί όμως, δεν είναι ότι με βλάπτει με κάποιο τρόπο αλλά γιατί το κάνει;
5
 
 
 
 
σχόλια
Ενδιαφέρον. Μάλλον, όλοι μας έχουμε πέσει σε τέτοια άτομα. Νομίζω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις φταίνε οι γονείς. Προβάλουν υπερβολικές προσδοκίες στο παιδί (ως προς το προσδοκόμενο κοινωνικό-οικονομικό στάτους), και καθώς το παιδί εξελίσσεται και περνάει "κάτω από τον πήχη" ενδίδει στη μυθοπλαστικότητα. Πάντως, ένας φίλος μου που είχε τέτοια συμπεριφορά (όχι τόσο ακραία όσο στην εξομολόγηση), την περιόρισε όταν άρχισε να πετυχαίνει πράγματα που ήθελε (στη δουλειά, σχέση, κλπ).
Είχα παρόμοια εμπειρία με μια φίλη που κάποτε θεωρούσα αδερφή μου. Στην αρχή αντιμετώπιζα τα ψέματά της ως ασήμαντα και τα προσπερνούσα.Όσο όμως περνούσε ο καιρός, γίνονταν τερατώδη και η ανοχή μου λιγόστευε.Για να μην πλατειάσω, αυτός ο άνθρωπος ύστερα από 12 χρόνια φιλίας, αποδείχτηκε επικίνδυνος, έφτασε να με απειλεί και να με ενοχλεί νυχθημερόν με ανώνυμες κλήσεις, πράγμα το οποίο -όπως ανακάλυψα στην πορεία- το έκανε και σε άλλους γνωστούς της.Το κόμπλεξ είναι το μόνο βέβαιο. Από εκεί και πέρα το τι βάθος έχει η κατάσταση εξαρτάται από το άτομο. Οπότε, το πώς θα πράξετε εξαρτάται από τα όρια της ανοχής σας. Πάντως, μια τέτοια συνθήκη δεν τη λες καλή.
*σνιφ* *σνιφ*Μυρίζομαι σοβαρό κόμπλεξ και μου κάνει και για παθολογική ψεύτρα (δεν είναι και τόσο σπάνιο, το έχω ξαναδεί). Η φίλη σου ίσως χρειάζεται βοήθεια ψυχολόγου γιατί σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
Scroll to top icon