ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πιο πιθανό είναι να πεθάνει κανείς από καρχαρία ή από αστεροειδή; Οι επιστήμονες απαντούν

Πιο πιθανό είναι να πεθάνει κανείς από καρχαρία ή από αστεροειδή; Οι επιστήμονες απαντούν Facebook Twitter
2

Καθώς κάνετε τα μπάνια σας, δεν αποκλείεται πού και πού να σας περνάει από το μυαλό η πολύ ανησυχητική σκέψη της συνάντησης με κάποιον καρχαρία.

Πάντως  η πιθανότητα να σκοτωθεί κανείς από αστεροειδή εξ ουρανού είναι πολύ μεγαλύτερη (υπερδιπλάσια) από ό,τι να πεθάνει από καρχαρία, σύμφωνα με τις στατιστικές των θανάτων.

Έτσι, με βάση αυτές τις στατιστικές που θυμίζει το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η πιθανότητα -στις ΗΠΑ τουλάχιστον- να πεθάνει κανείς από καρχαρία είναι μία στα 3,7 εκατομμύρια, ενώ από αστεροειδή μία στα 1,6 εκατομμύρια.

Συγκριτικά, η πιθανότητα θανάτου από κεραυνό είναι μία στις 960.000, από πτώση του ανθρώπου μία στις 218, από τροχαίο μία στις 90 και από γρίπη μία στις 63.

Το 2016 συνέβησαν παγκοσμίως 81 επιβεβαιωμένες επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους και από αυτές υπήρξαν τέσσερις θάνατοι. Είναι όμως 290 φορές πιθανότερο να πεθάνει κανείς στη θάλασσα από σύγκρουση σκαφών και 132 φορές πιθανότερο να πνιγεί, από ό,τι να δεχθεί φονική επίθεση καρχαρία.

Από στατιστική άποψη, οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών δεν γίνονται σε κολυμβητές, αλλά σε σέρφερ και σε ασχολούμενους με παρεμφερή θαλάσσια σπορ. Όπου υπάρχουν πολλές θαλάσσιες χελώνες, τις οποίες κυνηγούν οι καρχαρίες, εκεί είναι πιθανότερο να γυροφέρνει κάποιος από αυτούς. Από την άλλη, όποιος ασχολείται με τις καταδύσεις, είναι 7.000 πιθανότερο να εισαχθεί στο νοσοκομείο για τη νόσο των δυτών παρά λόγω επίθεσης καρχαρία.

 Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM