Τα «κοσμικά ναυάγια» ανεβαίνουν στην επιφάνεια για απολογισμό

Facebook Twitter
1

Στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα το περιοδικό 01 είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο για τους κοσμικούς της εποχής. Το άρθρο για την εποχή του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τολμηρό, διότι ήταν μια εποχή που οι κοσμικοί λατρεύονταν από τα περιοδικά και τους αναγνώστες σαν θεοί. Εκατομμύρια γυαλιστερές σελίδες με χαριτωμένες πόζες, βλακώδεις δηλώσεις και αρκετό χαρτί στο βωμό της μπουρδολογίας που σε κάνουν να θες να φωνάξεις: «Καημένε Αμαζόνιε»!

Σήμερα είναι ξεθωριασμένοι, κάποιοι φυλακισμένοι, η οικονομική κρίση έχει ξύσει για τα καλά την επιφάνεια τους: Βλέπουμε την σκουριά.

Όμως αν παρατηρήσεις λίγο καλύτερα κάποιοι που κουτσά-στραβά τα φέρνουν βόλτα είναι ακόμα εδώ. Η τηλεόραση εξακολουθεί να τους δίνει βήμα και επειδή δεν είναι η εποχή παραγωγής έργων (σ.σ Πόση βλακεία να στηρίξει ο Ελλάδα μέσα στην οικονομική κρίση; Ευτυχώς που ακόμα υπάρχει η Κύπρος για τις «αρπαχτές») έχει αρχίσει η ώρα του απολογισμού.

Οι άνθρωποι αυτοί με τις ευλογίες του μαστουρωμένου από το χρήμα του χρηματιστηρίου λαού, λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς την αίσθηση του μέτρου. Αυτό είναι γνωστό. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αυτή η έλλειψη μέτρου τους συνοδεύει ακόμα και τώρα την εποχή που όλοι λίγο-πολύ ψάχνουν μέσα τους να βρουν «τι ακριβώς έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ».

Έτσι λοιπόν έβλεπα τις προάλλες ένα σχεδιαστή μόδας με υπερηφάνεια να ανακοινώνει στην tv ότι «έφερε στην Ελλάδα όλα τα top models της δεκαετίας του ενενήντα» και την κυριούλα του πάνελ να λέει «ότι σου χρωστάμε τόσα για αυτά που έχεις κάνει». Φοβερή προσφορά στην χώρα! Απορώ πως ακόμα δεν έχει πάρει το όνομα του κεντρικός δρόμος της Αθήνας.

Μερικές μέρες αργότερα είδα μια ηθοποιό. Και αυτή σε φάση απολογισμού. Η Ελλάδα της χρωστάει για τα μεγαθήρια θεατρικές παραστάσεις που ανέβασε. Δεν ξέρω αν της χρωστάει η Ελλάδα αλλά τα τουριστικά πρακτορεία της επαρχίας που έφερναν τον κόσμο στα θέατρα της σίγουρα της χρωστάνε. Και τολμάει αυτή η γυναίκα να κάνει κριτική στο «λαό που φταίει και αυτός για ότι συμβαίνει αυτή την στιγμή δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί». Φταίει ο λαός που σε αγόραζε κάθε φορά που σε έβλεπε ακόμα και να ξύνεις την μύτη σου στο εξώφυλλο. Φταίει ο λαός που σου γέμιζε το θέατρο για να δει τι θα φορέσεις. Και φυσικά φταίει ο λαός που αφού είχε λύσει το οικονομικό του πρόβλημα με τις κάρτες είχε χρόνο για να ασχοληθεί με το νέο σου έρωτα.

Φταίει ο λαός που φροντίζει να επιβιώνει ακόμα ο κίτρινος τύπος στα περίπτερα. Ίσως γιατί δεν μπορούν να αποδεχθούν κάποιοι ότι αυτή η εποχή μαζί με τα πρόσωπα της έχει τελειώσει. Η θέση των «κοσμικών ναυαγίων» είναι στο μουσείο της λήθης.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια