Στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα το περιοδικό 01 είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο για τους κοσμικούς της εποχής. Το άρθρο για την εποχή του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τολμηρό, διότι ήταν μια εποχή που οι κοσμικοί λατρεύονταν από τα περιοδικά και τους αναγνώστες σαν θεοί. Εκατομμύρια γυαλιστερές σελίδες με χαριτωμένες πόζες, βλακώδεις δηλώσεις και αρκετό χαρτί στο βωμό της μπουρδολογίας που σε κάνουν να θες να φωνάξεις: «Καημένε Αμαζόνιε»!
Σήμερα είναι ξεθωριασμένοι, κάποιοι φυλακισμένοι, η οικονομική κρίση έχει ξύσει για τα καλά την επιφάνεια τους: Βλέπουμε την σκουριά.
Όμως αν παρατηρήσεις λίγο καλύτερα κάποιοι που κουτσά-στραβά τα φέρνουν βόλτα είναι ακόμα εδώ. Η τηλεόραση εξακολουθεί να τους δίνει βήμα και επειδή δεν είναι η εποχή παραγωγής έργων (σ.σ Πόση βλακεία να στηρίξει ο Ελλάδα μέσα στην οικονομική κρίση; Ευτυχώς που ακόμα υπάρχει η Κύπρος για τις «αρπαχτές») έχει αρχίσει η ώρα του απολογισμού.
Οι άνθρωποι αυτοί με τις ευλογίες του μαστουρωμένου από το χρήμα του χρηματιστηρίου λαού, λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς την αίσθηση του μέτρου. Αυτό είναι γνωστό. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αυτή η έλλειψη μέτρου τους συνοδεύει ακόμα και τώρα την εποχή που όλοι λίγο-πολύ ψάχνουν μέσα τους να βρουν «τι ακριβώς έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ».
Έτσι λοιπόν έβλεπα τις προάλλες ένα σχεδιαστή μόδας με υπερηφάνεια να ανακοινώνει στην tv ότι «έφερε στην Ελλάδα όλα τα top models της δεκαετίας του ενενήντα» και την κυριούλα του πάνελ να λέει «ότι σου χρωστάμε τόσα για αυτά που έχεις κάνει». Φοβερή προσφορά στην χώρα! Απορώ πως ακόμα δεν έχει πάρει το όνομα του κεντρικός δρόμος της Αθήνας.
Μερικές μέρες αργότερα είδα μια ηθοποιό. Και αυτή σε φάση απολογισμού. Η Ελλάδα της χρωστάει για τα μεγαθήρια θεατρικές παραστάσεις που ανέβασε. Δεν ξέρω αν της χρωστάει η Ελλάδα αλλά τα τουριστικά πρακτορεία της επαρχίας που έφερναν τον κόσμο στα θέατρα της σίγουρα της χρωστάνε. Και τολμάει αυτή η γυναίκα να κάνει κριτική στο «λαό που φταίει και αυτός για ότι συμβαίνει αυτή την στιγμή δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί». Φταίει ο λαός που σε αγόραζε κάθε φορά που σε έβλεπε ακόμα και να ξύνεις την μύτη σου στο εξώφυλλο. Φταίει ο λαός που σου γέμιζε το θέατρο για να δει τι θα φορέσεις. Και φυσικά φταίει ο λαός που αφού είχε λύσει το οικονομικό του πρόβλημα με τις κάρτες είχε χρόνο για να ασχοληθεί με το νέο σου έρωτα.
Φταίει ο λαός που φροντίζει να επιβιώνει ακόμα ο κίτρινος τύπος στα περίπτερα. Ίσως γιατί δεν μπορούν να αποδεχθούν κάποιοι ότι αυτή η εποχή μαζί με τα πρόσωπα της έχει τελειώσει. Η θέση των «κοσμικών ναυαγίων» είναι στο μουσείο της λήθης.
σχόλια