Αναδασωτέες θα κηρύσσονται άμεσα όλες οι καμένες εκτάσεις, αφού αποτυπωθούν από δορυφόρο

Αναδασωτέες θα κηρύσσονται άμεσα όλες οι καμένες εκτάσεις, αφού αποτυπωθούν από δορυφόρο Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

Ως αναδασωτέες θα κηρύσσονται άμεσα οι καμένες εκτάσεις, αφού αποτυπωθούν από δορυφόρο, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΝ σχετικά με τα μέτρα προστασίας των περιοχών που κάηκαν.

Η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, αφορά «ενέργειες που ακολουθούνται μετά από πυρκαγιά στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Απευθύνεται σε όλες τις αποκεντρωμένες δασικές υπηρεσίες της χώρας και παρέχονται πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων, τις ενέργειες αποκατάστασής τους και τους τρόπους χρηματοδότησης των παραπάνω ενεργειών.

Με δηλώσεις του, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «σαφή βούληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, η οποία θα διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στον χαρακτήρα και τη χρήση τους».

Μάλιστα ξεκαθάρισε, ότι «όλες οι εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα παραμένουν ως τέτοιες στους δασικούς χάρτες και θα γίνει ενημέρωσή τους με την απόφαση κήρυξης αναδάσωσης σε όποια χρονική στιγμή και αν αναρτηθούν ή κυρωθούν».

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές ή αυτές σε Εθνικά Πάρκα και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, ως προς την αμεσότητα της κήρυξης αναδάσωσης.

Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση ελέγχων και επιτήρηση καμένων εκτάσεων με τη βοήθεια της αστυνομίας, των δασικών οργάνων και άλλων φορέων φύλαξης της φύσης, ώστε να αποκλεισθεί οποιαδήποτε ενέργεια αλλαγής χρήσης και καταπάτησης δασικής έκτασης. Προβλέπεται επίσης η έκδοση δασικών απαγορευτικών διατάξεων για δραστηριότητες όπως βόσκηση, θήρα και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων, καθώς επίσης και η ανάκληση εφαρμογής των διαχειριστικών μελετών.

Όσον αφορά τις ενέργειες αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων, θα γίνεται αξιολόγηση αναγκαιότητας κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, μελέτη εκπόνησής τους σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για τα παραπάνω έργα και μελέτη τεχνητής αναδάσωσης, εφόσον η φυσική αναδάσωση δεν είναι εφικτή στην περιοχή.

Τέλος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, καθορίζονται οι τρόποι χρηματοδότησης των παραπάνω, η οποία θα γίνεται μέσω συνεργασίας με τις Περιφέρειες και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή την ένταξη των έργων στο ΠΕΠ 2014-2020.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τι πρωτότυπη η εξαγγελία όλων των μέτρων !Εντυπωσιάσθηκα ο γηραιός πολίτης !Αλλά, θα εντυπωσιαζόμουνα πιο πολύ, αν ο κ. Τόσκας μας έλεγε - επειδή μας είπε ότι το κατέχει το θέμα και βάσει επίσης των σχετικών αρχείων -, πόσα ξενοδοχεία έχουν χτιστεί μετά το 1974, μετά από κάψιμο δασών και εξαγγελία αναδάσωσης !Έτσι θα τεκμηρίωνε και την "καταγγελία" του προχθές, ότι κάποιοι (...) θέλουν να χτίσουν ξενοδοχεία και - άρα - αυτοί φταίνε που καίγονται τα δάση !