Η Μαρία Χούσου που δίχασε γιατί με 19.065 μόρια επέλεξε να σπουδάσει αισθητικός, απαντά στην κριτική

Η Μαρία Χούσου που δίχασε γιατί με 19.065 μόρια επέλεξε να σπουδάσει αισθητικός, απαντά στην κριτική Facebook Twitter
11

Δίχασε το διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες η περίπτωση της 18χρονης Μαρίας Χούσου από τα Χανιά, η οποία συγκέντρωσε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις 19.065 μόρια (σ.σ. έγραψε 20 στην Ανατομία, 19,6 στην Υγιεινή, 18,8 στα Μαθηματικά και 15,9 στην Έκθεση)., και ενώ θα μπορούσε θα περάσει σε όποια σχολή του 3ου πεδίου επιθυμούσε όπως π.χ. η Iατρική και η Φαρμακευτική, εκείνη επέλεξε να εισαχθεί στο τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας της Θεσσαλονίκης*.

Η ίδια μίλησε στην «Νέα Τηλεόραση Κρήτης» για την προσπάθεια που κατέβαλλε και την απόφασή της να επιλέξει την Αισθητική.

«Η Αισθητική μου άρεσε από μικρή ηλικία. Αποφάσισα ότι ήθελα να ακολουθήσω αυτό τον κλάδο στη 2α Γυμνασίου. Είχα πάει στο Γενικό Λύκειο, είχα μπει και στη 2α λυκείου ώσπου μία καθηγήτρια ανέφερε ότι όσοι ενδιαφέρονται για ΤΕΙ είναι καλύτερο να πηγαίνουν από τα ΕΠΑΛ γιατί είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα και λίγο πιο χαλαρά. Εν τέλει πήγα στα ΕΠΑΛ» τόνισε η Μαρία Χούσου.

Στη συνέχεια ομολόγησε ότι στην αρχή δεν γνώριζε ότι μπορούσε να περάσει σε όλες αυτές τις σχολές, κάτι που ανακάλυψε όταν πήγε να κάνει το μηχανογραφικό της:«Δεν ήξερα όλες τις σχολές που μπορούσα να περάσω και δεν το είχα ψάξει γιατί ήθελα την Αισθητική ούτως ή αλλιώς. Όταν πήγα να κάνω το μηχανογραφικό μου είδα ότι περνάω στην Ιατρική αλλά και στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική στην Αλεξανδρούπολη που συγκεκριμένα με ενδιέφερε. Το σκέφτηκα 2-3 μέρες και είπα στον εαυτό μου ότι από τη στιγμή που τόσα χρόνια αυτό λέω ότι θέλω να κάνω, αυτό θα κάνω».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιλογή της, η Μαρία τόνισε: «Το θεώρησα και λίγο υποτιμητικό κατά κάποιο τρόπο όλο αυτό για τη σχολή μου. Η Ιατρική είναι μία άλλη σχολή, πιο δύσκολη προφανώς αλλά δεν παύει και η σχολή μου να έχει την αξία της.»

Στο πλευρό της 18χρονης βρίσκεται τόσο η οικογένεια της και ο παππούς της ο οποίος ένιωσε υπερήφανος για το αποτέλεσμα και την επιλογή της και η χαρά του είναι απερίγραπτη.

 

*Σημειώνεται πως χάρη σε μια φετινή νομοθετική ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στις αποκαλούμενες πρωτοκλασάτες πανεπιστημιακές σχολές.

Με πληροφορίες από Νέα Τηλεόραση Κρήτης

Ελλάδα
11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Καλά έκανε και σεβάστηκε την επιθυμία της και το όνειρο της. Μπράβο της!Σημειωτέον, γνωρίζετε πόσο καλά πληρώνονται οι καλλωπιστές (αισθητικοί) νεκρών, μάλιστα στα πρωτοκλασάτα γραφεία τελετών;...Μάθετε:"Ο Αλέξης κάνει τους νεκρούς όμορφους"http://www.lifo.gr/articles/greece_articles/94722
Kαλά τα λες.Αν και δεν ισχύει στην περίπτωσή της, θα προσθέσω δυστυχώς ότι το επάγγελμα της αισθητικού/κομμώτριας έχει πολύ περισσότερες προοπτικές για κάποια που έχει τελειώσει σχολή που έχει να κάνει με τομείς όπως οι θεωρητικές επιστήμες. Ακούω συνέχεια για γνωστές μου αποφοίτους φιλολογίας, φπψ, αρχαιολογίας που εργάζονται και ως νυχούδες ή βοηθοί σε κομμωτήρια συγγενών για να βγάλουν κάτι έξτρα εκτός από ιδιαίτερα.
Καλή μου Ισαβέλα σε ευχαριστώ για την κατανόηση, αλλά να πεις στις γνωστές σου, απόφοιτες φιλολογίας, φπψ, αρχαιολογίας που εργάζονται και ως νυχούδες ή βοηθοί σε κομμωτήρια συγγενών, ότι καταλαμβάνουν άδικα θέσεις εργασίας νέων που έχουν τελειώσει σχετικές σχολές κομμωτικής, αισθητικής κλπ....δεν ξέρω εάν γίνομαι κατανοητός...!..ας δοκιμάσουν να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα φιλολοφικών, αρχαίων ελληνικών και τα σχετικά. Ας πούμε...
Συμπληρώνω:Και για όσους ισχυριστούν ότι είναι κάτι το μακάβριο (ο καλλωπισμός νεκρών), σκεφτείτε πόσο ακόμη μακαβριότερο είναι, ως φοιτητής της ιατρικής, ιδιαίτερα για τους πρωτοδοκιμαζόμενους στο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μάθημα νεκροτομής/ανατομίας επάνω σε σηψαιμικά πτώματα μουλιασμένα στη φορμαλδεΰδη που σου «καίει» τα ρουθούνια...!Συγνώμη για τις φωτογραφίες αλλά εικονίζουν αυτή την διαδικασία νεκροτομής/ανατομίας. Όσοι είναι ευαίσθητοι στο θέαμα των πτωμάτων, προειδοποιώ να μην τις δουν.https://vice-images.vice.com/images/content-images-crops/2015/10/19/doritis-ptomatos-body-image-1445261314-size_1000.jpg?output-quality=75https://pbs.twimg.com/media/CRXuZz2UYAAuJFo.jpghttps://vice-images.vice.com/images/content-images-crops/2015/10/19/doritis-ptomatos-body-image-1445261082-size_1000.jpg?resize=*:*&output-quality=http://www.altsantiri.gr/wp-content/uploads/2017/08/ddfe1da30260c0aade8d03bb02a00486-1-696x464.jpg.pagespeed.ce.sGBp4rXwDT.jpg
Αγαπητέ μου, επειδή έχω κι εγώ μάτια και βλέπω, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η πλειονότητα (όσων ξέρω) των αισθητικων ειναι αρκετά τυχερες στην ευρεση εργασιας, γιατι κομμωτηρια και νυχαδικα υπαρχουν σε καθε γωνια, παρα την κριση. Αντίθετα, οι περισσότεροι φιλόλογοι, ιστορικοι-αρχαιολόγοι κλπ πρέπει να περιμένουν αρκετά χρόνια για να διοριστούν κάπου, εκτός και αν πανε σε καποιο φροντιστήριο, πράγμα δυσκολο αν δεν εχουν αρκετη εμπειρια. Δε μιλησα για πληρη απασχοληση, όμως τα ιδιαιτερα δυστυχως δεν ειναι παντα ευκολο να βρεθουν και επιπλεον απο αυτα απλά δε μπορείς να ζήσεις. Οπότε αναγκαστικά part rime θα δουλεψουν καπου αλλου και αν πιανει το χερι τους, δε βλεπω ποιο το κακό. Εξαλλου δεν εχω ακουσει ποτε για αισθητικο που σπουδασε και εμεινε χωρις δουλεια, χωρις να ειμαι απολυτη.Δεν υπονοώ κάτι, αλλά μου θυμίζεις όσους παραπονιούνται ότι "οι μετανάστες μας παίρνουν τις δουλειές"!
Πόσοι από εσάς, στα 18 ξέρετε τί θέλατε να κάνετε; Για αυτό υπάρχουν οι γονείς (ή θα έπρεπε να υπάρχουν) να συμβουλέψουν. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνει γιατρός, αλλά να διαλέξει ένα επάγγελμα που σου δίνει δυνατότητες προοπτική. Διαολε, αισθητικός μπορείς να γίνεις και από ιεκ...
Ένας επιστήμονας γιατρός ή μοριακός βιολόγος, στην καλύτερη περίπτωση θα βρει το φάρμακο για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες, στην χειρότερη θα σώζει ζωές.Ένας αισθητικός στην καλύτερη περίπτωση θα δώσει παροδική χαρά σε κάποιαν κοπέλα που θα την βάψει όμορφα; (διορθώστε με, δεν ξέρω τι άλλο κάνει ένας αισθητικός)(Ας μην βγει κάποιος να πει για φακελάκια, γιατί σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τι θα έκανε ένα άτομο με ήθος και αρχές)Γύρω από αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να γίνεται η όλη συζήτηση, και όχι εκεί που θέλουν να το πάνε οι κουτσομπόληδες, ότι και καλά πόσο ψώνιο και λάθος είναι ο νεόελληνας που απαιτεί από τα παιδιά του να σπουδάζουν ιατρική για το κύρος και την κοινωνική άνοδο.Ως προς την κοπέλα, αν αυτό της αρέσει, προφανώς καλά έκανε και το διάλεξε γιατί μπορεί να γινόταν μια δυστυχισμένη γιατρός. Κάνοντας αυτό που της αρέσει, θα γίνει επιτυχημένη, σε πολλά επίπεδα. Αν επειδή είναι μικρή, και επειδή πήρε την απόφαση κάπως βιαστικά, -αν- αλλάξει γνώμη κάποτε, θα έχει όλο το χρόνο μπροστά της να το κάνει.
Και κακώς απάντησε, η σιωπή της θα αρκούσε. Ποιος τους ρώτησε όλους αυτούς που σχολίασαν; Το κορίτσι γούσταρε να γράψει άριστα για να περάσει αισθητική, αυτοί τί ζόρι τραβάνε;
Πώς είναι πλέον το σύστημα; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός θέσεων σε κάθε ΑΕΙ που μπορούν να διεκδικήσουν φοιτητές από ΕΠΑΛ; Φαντάζομαι κάπως έτσι πρέπει να είναι η ρύθμιση γιατί αλλιώς δεν θα ήταν δίκαιο να έχουν ίδια δικαιώματα πρόσβασης άτομα που μεταξύ τους εξετάζονται σε διαφορετικά μαθήματα.
1% επιπλέον των θέσεων πάει στους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Απο τις δίκαιες νομοθετικές αλλαγές του τωρινού Υπουργείου Παιδείας. Ίσχυε και περυσι. Φέτος υπήρξαν 278 επιτυχόντες στα Πανεπιστήμια απο Ημερήσια ΕΠΑΛ και 16 απο Εσπερινά ενώ 247 Ημερησίων και 2 Εσπερινών μπήκαν σε Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας και Εμπορικό Ναυτικό. Οι υπόλοιποι κλασσικά στα ΤΕΙ. 55% των συνολικών υποψηφίων απο ΕΠΑΛ στις Πανελλήνιες πέτυχε εισαγωγή σε κάποια σχολή (στα ΓΕΛ ήταν 75% περίπου, έχει βγάλει αναλυτικό δελτίο τύπου το ΥΠΕΘ).ΥΓ: Μπράβο σε όλα τα παιδιά καθώς και στην κοπέλα του άρθρου, αφου πέρασε εκεί που ήθελε καλώς. Δεν έχουν όλοι όνειρο να γίνουν Ιατροί και να αρχίσουν εργασία ξερω γω στα 30 τους....μάλλον πιο καλά εκεί που μπήκε κιόλας....πάντως δεν χρειαζόταν να απαντήσει στον κόσμο.καθώς αφορμή ψάχνει για λίγο κράξιμο πάντα. Το ό,τι τέτοια θέματα "διχάζουν" τι να πω. Οφείλεται σε κόμπλεξ και ζήλεια (γιαυτό και οι απορίες και κατηγορίες που δεν πήγε σε "καλή" σχολή) καθώς και στην άγνοια τους που μιλάνε πάντα χωρίς να ξέρουν τι σύστημα υπάρχει (εξ ου και οι ειρωνείες τύπου πως γίνεται να μπηκε απο ΕΠΑΛ σε Πανεπιστήμιο μας δουλευετε κτλπ).
Πολύ σωστά τα είπε η κοπέλα και καλώς επέμεινε να πάει στη σχολή που της αρέσει και όχι στη σχολή που "πρέπει". Δεν καταλαβαίνω γιατί "δίχασε". Αν κάποιοι έχουν τέτοια κουτάκια, ας περιοριστούν μόνοι τους σε αυτά.