Αλέξης Τσίπρας στην ΕΤ-3: «Είμαι σκληρό καρύδι»

Αλέξης Τσίπρας στην ΕΤ-3: «Είμαι σκληρό καρύδι» Facebook Twitter
Εγκαίνια της πρώτης πανελλαδικά Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2017.... Φωτ. SOOC
8

«Εκλέχθηκα για να προστατεύσω τους αδύναμους και όχι τους ισχυρούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ 3, είπε πως η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 θα πάρει πίσω τα «κλειδιά» του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού, ξεκαθάρισε ότι «καμιά λαϊκή κατοικία δεν θα βγει στο σφυρί», ο ίδιος παλεύει για το δίκιο και αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό μετά και την επιστολή του Ντόναλντ Τουσκ.

 

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης είναι τα εξής:

 

«Τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού θα τα πάρουμε πίσω τον Αύγουστο».

"Πετυχαίνουμε εμείς εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά και αυτή είναι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονται πως εμείς καταστρέψαμε τη χώρα, καταστρέψαμε την οικονομία", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε αυτά τα τρία χρόνια προχωρήσαμε και σε επιλογές δύσκολες που δεν ήταν δικές μας, διότι τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκαν στην ελληνική κυβέρνηση, ανήκαν στους δανειστές μας. Αυτά τα κλειδιά θα πάρουμε πίσω τον επόμενο Αύγουστο και αυτό θα είναι μια στιγμή ορόσημο για τη χώρα".

«Η διαδικασία των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει για να εξυγιανθούν οι Τράπεζες.»

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα "βγει στο σφυρί" και για το θέμα των πλειστηριασμών ξεκαθάρισε: "Εγώ δεν έχω καμιά διάθεση να σώσω τις βίλες του 1.500.000 ευρώ με τις πισίνες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και σήμερα δεν πληρώνουν μία. Διότι αυτά τα σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

  

Αυτή τη στιγμή υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, η μετεξέλιξη του νόμου Κατσέλη μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις του Γιώργου Σταθάκη στην α΄ αξιολόγηση το οποίο προβλέπει προστασία για χρέη έως 200.000 ευρώ και για αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ, δεν τελειώνει στο τέλος του 2018 αυτό, ισχύει εσαεί. Στα τέλη του 2018 τελειώνει ο χρόνος που μπορεί κάποιος να υπαχθεί σε αυτή τη διαδικασία.

  

Οι διαδικασίες πλειστηριασμών που γίνονται και θα γίνονται το επόμενο διάστημα σας υπογράφω και εδώ θα είμαστε, δεν θα αφορούν σπίτια που θα είναι αυτό που όλοι ονομάζουμε λαϊκές κατοικίες. Θα είναι καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών. Διότι αυτά τα σπίτια θέλουν οι Τράπεζες με αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να ξεμπερδέψουν. Να εξυγιανθεί, επιτέλους, το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσουν οι Τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους. Σήμερα ένα νέο ζευγάρι που θέλει να χτίσει το μέλλον του δεν μπορεί να πάρει δάνειο. Αυτό είναι δίκαιο;

Γίνεται μεγάλη σπέκουλα από αυτούς που πολύ όψιμα νοιάστηκαν για τα κεραμίδια των βιοπαλαιστών.

Δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία η οποία θα "βγει στο σφυρί". Η διαδικασία, όμως, των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει για να εξυγιανθούν οι Τράπεζες και θα αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα αφορά καραμπινάτες περιπτώσεις για τις οποίες όποιοι σπεύδουν ή θα τολμήσουν να σπεύσουν να τις υπερασπιστούν, θα πρέπει να ντρέπονται".

Αλέξης Τσίπρας στην ΕΤ-3: «Είμαι σκληρό καρύδι» Facebook Twitter
Εγκαίνια της πρώτης πανελλαδικά Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2017.... Φωτ. SOOC

«Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019. Θα παραδώσουμε μια χώρα η οποία θα βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης, στην Ευρωζώνη με ανακτημένο το κύρος της».

Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε: "Εγώ επιδιώκω και επιθυμώ η επόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβρη του 2019 να είναι μια εκλογική αναμέτρηση που θα αφορά την επόμενη μέρα της χώρας".

Οπως είπε οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν τα αποτελέσματα της σημερινής διακυβέρνησης και υπογράμμισε: "Αναλάβαμε μια ανεργία στο 27%. Θα την παραδώσουμε κάτω από 17%, μείον δέκα μονάδες. Εμείς παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού. Θα παραδώσουμε μια χώρα η οποία θα βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης, στην Ευρωζώνη με ανακτημένο το κύρος της και το δυναμισμό της σε διεθνές επίπεδο, παράγοντας και πυλώνας σταθερότητας και μια οικονομία η οποία θα τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μια ανεργία που θα αποκλιμακώνεται και, βεβαίως, με κοινωνική δικαιοσύνη την οποία δεν την είδαμε ούτε στα χρόνια της ανάπτυξης ούτε στα χρόνια των μνημονίων. Εκεί θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός γι αυτά που κάναμε, αλλά το κρίσιμο θα είναι και το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα.  Κι εγώ θέλω να εστιάσω μετά το καλοκαίρι του 2018 τη συζήτηση στην επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα που πρέπει να αλλάξουν και θα κριθούμε όλοι για τις θέσεις μας απέναντι σε αυτά".

«Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία».

Σε ερώτηση για τη δικαστική εξουσία ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τις αυτόνομες διαδικασίες της δικαστικής εξουσίας, οφείλουν να μην παρεμβαίνουν στο έργο της και αφού τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη δική του κυβέρνηση για τέτοιου είδους παρεμβάσεις παρατήρησε: "Οταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα του μέσου πολίτη κι εγώ ,ως απλώς πολίτης, αγανακτώ. Οταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα ή όταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν και σπεύδουν να μην ελέγχονται, όπως όλοι οι υπόλοιποι έχοντες θέσεις ευθύνης, τότε και εγώ και ως πολίτης αγανακτώ και ως έχων τη βαρύνουσα ευθύνη, με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω τη γνώμη μου μέσα μου, οφείλω να εκφράζω αυτή τη δυσαρέσκεια και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού".

«Συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια ο κ. Μητσοτάκης»

Σε ερώτηση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός απάντησε πως "ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια και από το παρελθόν του και από το παρόν. Δεν θέλω να κρίνω τις προσθέσεις του. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, θέλω να πω όμως ότι κάθε πολιτικός και ιδιαίτερα όποιος θέλει να διεκδικήσει ανώτατα αξιώματα οφείλει να μην αφήνει καμιά σκιά και σε σχέση με τα εισοδήματα του και σε σχέση με τη δραστηριότητα την επιχειρηματική, τη δική του και της οικογένειας του και σε σχέση με τις θέσεις του για το αύριο της χώρας".

  

«Είμαι σκληρό καρύδι»

Όσον αφορά τον εαυτό του και πως θα ήθελε να καταγραφεί στην ιστορία ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Εγώ θα ήθελα να καταγραφεί η πολιτική μου παρουσία ως μια παρουσία επιδίωξης στήριξης του δίκιου, της ισότητας και της δημοκρατίας. Αυτό θα είναι το πιο σημαντικό που θα ήθελα να μείνει, ότι πάλεψα για το δίκιο".

Σε ερώτηση αν ως πρωθυπουργός ζει τη ζωή του απάντησε πως το γεγονός ότι είναι νέος έχει το θετικό ότι διαθέτει αντοχές και μεγάλο πείσμα. "Είμαι σκληρό καρύδι", είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν έχει προσωπική ζωή και θέλει να διατηρήσει τις λίγες στιγμές που καθημερινά βρίσκεται με τα παιδιά του.

 

Αλέξης Τσίπρας στην ΕΤ-3: «Είμαι σκληρό καρύδι» Facebook Twitter
Εγκαίνια της πρώτης πανελλαδικά Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2017.... Φωτ. SOOC

«'Αστοχη η παρέμβαση Τουσκ»

Για το προσφυγικό και την παρέμβαση του Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι μια άστοχη παρέμβαση , άκαιρη άσκοπη η οποία δεν έχει πιθανότητες, ευτυχώς για μας να υιοθετηθεί, δεν θέλω να καταλογίσω προθέσεις σημασία έχει ότι βάζει ξαφνικά από το παράθυρο στην ατζέντα της Συνόδου μια συζήτηση η οποία είχε λήξει με ένα τρόπο ο οποίος άφηνε ήδη πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της Ευρώπης διότι η συζήτηση αυτή αφορά την ιδιοσυγκρασία και την ταυτότητα της ίδιας της Ευρώπης. θα είμαστε ένα σύνολο κρατών όπου ο καθένας θα κοιτάζει την πάρτι του και θα θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι μια a la cart υπόθεση μέχρι εκεί που μπορεί να έχει οφέλη και μετά και από εκεί και πέρα καμία συνεισφορά ή θα είμαστε μια Ένωση κρατών που θα μοιραζόμαστε τις ευθύνες και τα βάρη.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα συζήτησης για την επόμενη ημέρα. Και αν θέλετε όλη αυτή η διαδικασία που έχει ξεκινήσει και με την επίσκεψη Μακρόν , τις ομιλίες που κάναμε στην Πνύκα αλλά ένας προβληματισμός που έχει διαπεράσει και τη δομή της συζήτησης στις Συνόδους μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, αφορά αυτό τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη θεσμική οργάνωση της ΕΕ για να δούμε ότι δεν μπορεί κάποιες χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την Ευρωπαϊκή ενοποίηση ως μια προοπτική επιμερισμού ευθύνης και βαρών πως αυτοί δεν θα εμποδίσουν όλους τους υπόλοιπους να προχωρήσουν μπροστά».

  

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε «είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να δικαιώσει αυτούς τους λίγους που εμποδίζουν τη συζήτηση για να προχωρήσουν όλοι οι υπόλοιποι μπροστά. Εγώ δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου αύριο διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί διπλά από λάθη και αδυναμίες της ίδιας της ΕΕ, αναφέρομαι στην οικονομική κρίση είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο έγιναν στο πόδι και με μοναδικό σκοπό να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Πάντως επέμεινε τονίζοντας «μετά το 2015 δεν φτάνει που είχαμε την οικονομική κρίση, βρεθήκαμε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ήπειρος μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ε! αυτό δεν μπορεί να πέφτει μονομερώς στις πλάτες μιας μικρής χώρας. Η Ελλάδα είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, εμείς είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης και άρα οι άνθρωποι που έρχονται εδώ πρόσφυγες , οικονομικοί μετανάστες δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι δεν  έρχονται για να μείνουν στη χώρα έρχονται για να πάνε στο κέντρο. Είμαι πολύ καθαρός σε σχέση με αυτό που λέω και αυτό που εννοώ , η Ελλάδα επαναλαμβάνω ή θα βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με υποχρεώσεις και δικαιώματα και αντιστοίχως υποχρεώσεις και δικαιώματα θα έχουν και οι άλλοι , εμείς τηρούμε τις υποχρεώσεις μας σε όλο το πλαίσιο το θεσμικό το Ευρωπαϊκό , πρέπει αυτές τις δεσμεύσεις να τις τηρήσουν και οι άλλες χώρες. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σαφές ότι από την πλευρά μας δεν θα γίνει αποδεκτό να ενταχθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου οποιαδήποτε φράση η οποία θα παραπέμπει σε μια εκδοχή του καταμερισμού με τις ποσοστώσεις τις αντίστοιχες σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη -μέλη της Ε.Ε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

  

Για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως δεν είναι καλή και είναι δύσκολη στην αντιμετώπιση της «έχουμε να εφαρμόσουμε μια δύσκολη συμφωνία, βεβαίως εάν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη» τόνισε και υπογράμμισε πως αν και πιέζονται τα νησιά μας η κατάσταση δεν είναι το ίδιο δύσκολη όσο ήταν πριν τη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε «το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι ενώ υφίστανται ακόμα έστω και μειωμένες οι ροές η διαδικασία που απαιτείται για το άσυλο είναι χρονοβόρες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση της ΕΕ υπογραμμίζοντας πως τα χρήματα δεν δίνονται στην ελληνική κυβέρνηση αλλά σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε και τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν ακόμα και στις περιπτώσεις των αιτήσεων ασύλου που έχουν απορριφθεί.

«Όταν έχουμε κάποια κέντρα υποδοχής τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 2500 ανθρώπους και φτάνουν κάποιες στιγμές να φιλοξενούν 6000 και 7000 ανθρώπους τότε και στο καλύτερο ξενοδοχείο να ήταν αυτή η φιλοξενία οι τρεις και τέσσερις φορές χωρητικότητα δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «έχουμε τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες αρνούνται δικαιολογημένα ή μη , να μπουν σε μια συζήτηση για το πως θα μπορέσουμε να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή». Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να παρέμβει και θεσμικά όπου χρειαστεί κυρίως για την επιτάχυνση της απονομής ασύλου αλλά και για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών προκειμένου να μην προκύπτουν προβλήματα.

«Είναι καχύποπτες οι τοπικές κοινωνίες ενδεχομένως να έχουν το δίκιο τους» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «βλέπουν πως σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης» κάλεσε όμως την τοπική αυτοδιοίκηση να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκονται στην ίδια μεριά του τραπεζιού (με την κυβέρνηση) . «Σηκώνουμε μαζί τα βάρη εάν καταρρεύσει η ευρωτουρκική συμφωνία οι πρώτοι οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι νησιώτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και επί του σχεδίου της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών με αιχμή την ταχύτατη απομάκρυνση του ευάλωτου πληθυσμού. Συμπλήρωσε τη συμφωνία μεταξύ του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους ομολόγους του στην Τουρκία για την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν θα πάρουν άσυλο.

  

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη Θεσσαλονίκη και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Πρωθυπουργού στην πόλη είπε πως αποδείχθηκε ότι η δημιουργία του έχει αλλάξει την ατζέντα των θεμάτων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι πρέπει να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει αυτόν της πρωτεύουσας της βαλκανικής συνεργασίας.

Για το έργο του Μετρό σημείωσε ότι έπαψε να είναι ανέκδοτο και σε 2,5 χρόνια η σημερινή κυβέρνηση έκανε όσα δεν έγιναν δώδεκα χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2016.

Για το αεροδρόμιο "Μακεδονία" είπε ότι τα έργα που γίνονται θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2018.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Αυτά είπε ο Αντρόποφ στην Πράβντα και όλοι στα σοβιέτ νιώσαν ευτυχείς για τις προοπτικές της Σοβιετικής Ένωσης.(σ.σ. αν πει ότι ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή εγώ θα κοιτάξω στη δύση, ειλικρινά)