Αντιδράσεις από το Ποτάμι για τους 4 τυχερούς που κέρδισαν τρεις φορές στη λοταρία αποδείξεων

Αντιδράσεις από το Ποτάμι για τους 4 τυχερούς που κέρδισαν τρεις φορές στη λοταρία αποδείξεων Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
2

Ανακοίνωση με τίτλο «Πιο τυχεροί και από το Τζόκερ;» εξέδωσε το Ποτάμι, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στους τέσσερις τυχερούς που κέρδισαν τρεις φορές κατά τη διάρκεια των δέκα διαδοχικών κληρώσεων της παραμονής των Χριστουγέννων. 

Στην ανακοίνωση σχολιάζει το γεγονός πως ανάμεσα στα έξι εκατομμύρια φορολογούμενων υπήρχαν τυχεροί που κέρδισαν παραπάνω από μια φορά, σημειώνοντας πως «τα μαθηματικά τεκμηριώνουν σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας του συστήματος δημόσιων κληρώσεων που διενεργήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του Ν. 4446/2016».

«Σύμφωνα με τη θεωρία πιθανοτήτων, το ενδεχόμενο να κληρωθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε μόλις 11 κληρώσεις, ένας άνθρωπος ανάμεσα σε 6 εκατομμύρια συμμετέχοντες, είναι ουσιαστικά αδύνατο. Ένας άνθρωπος έχει εκατό φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Τζόκερ παρά να κληρωθεί τρεις φορές στις 11 κληρώσεις του 2017. Η πιθανότητα μάλιστα να κληρωθούν 29 άτομα δύο φορές είναι ένας αριθμός που έχει τη μονάδα ως εκατοστό εβδομηκοστό τέταρτο ψηφίο μετά από 173 μηδενικά!» αναφέρουν από τη Σεβαστουπόλεως.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το Ποτάμι:

«Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι κληρώσεις για τις αποδείξεις

Η λοταρία αποδείξεων από πλαστικό χρήμα δεν είναι μια ελληνική πατέντα. Εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Ωστόσο, η χρήση της διαδεδομένης αυτής πρακτικής στην Ελλάδα έμελλε να καταγράψει πρωτάκουστες ειδήσεις. Μεταξύ των 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έλαβαν μέρος στις 11 κληρώσεις που διενεργήθηκαν μέσα στο 2017, υπήρξαν 29 άτομα που κέρδισαν δύο φορές και 4 άτομα που κέρδισαν τρεις φορές. Είναι κάποιοι άνθρωποι στα αλήθεια τόσο τυχεροί; Ή μήπως υπάρχει κάποια λογικότερη εξήγηση;

Σύμφωνα με τη θεωρία πιθανοτήτων, το ενδεχόμενο να κληρωθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε μόλις 11 κληρώσεις, ένας άνθρωπος ανάμεσα σε 6 εκατομμύρια συμμετέχοντες, είναι ουσιαστικά αδύνατο. Ένας άνθρωπος έχει εκατό φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Τζόκερ παρά να κληρωθεί τρεις φορές στις 11 κληρώσεις του 2017. Η πιθανότητα μάλιστα να κληρωθούν 29 άτομα δύο φορές είναι ένας αριθμός που έχει τη μονάδα ως εκατοστό εβδομηκοστό τέταρτο ψηφίο μετά από 173 μηδενικά!

Τα μαθηματικά τεκμηριώνουν λοιπόν σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας του συστήματος δημόσιων κληρώσεων που διενεργήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του Ν. 4446/2016. Η αναξιοπιστία μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: είτε σε αστοχία του ηλεκτρονικού συστήματος, είτε στην ανθρώπινη επέμβαση, χωρίς να αποκλείεται να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση, οι 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι οφείλουν να γνωρίζουν αν έχουν πραγματική πιθανότητα να κληρωθούν υπό τις συνθήκες λειτουργίας του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού συστήματος κληρώσεων.

Για τους παραπάνω λόγους, το Ποτάμι ζητά την άμεση δημοσιοποίηση από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στοιχείων σχετικά με: (α) τον τρόπο λειτουργίας της ηλεκτρονικής κληρωτίδας, (β) τον ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα/εταιρεία που ανέλαβε τη διενέργεια των κληρώσεων με βάση το άρθρο 70 του Ν. 4446/2016 και τον τρόπο επιλογής του, (γ) τη συνεισφορά του φορέα/εταιρείας στον σχεδιασμό, αξιολόγηση και υλοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος και τη συμμετοχή του στον έλεγχο και πιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Το Ποτάμι ζητά επίσης την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με: (α) τη διαφάνεια της διαδικασίας διεξαγωγής των κληρώσεων, (β) την αξιοπιστία του συστήματος, μέσω ειδικών εμπειρογνωμόνων, (γ) τα πρόσωπα που κέρδισαν στις κληρώσεις και την ενδεχόμενη σχέση των νικητών με πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που συμμετείχαν στη διεξαγωγή των κληρώσεων, (δ) την πιθανή χειραγώγηση των κληρώσεων, προκειμένου να παραπλανηθούν οι φορολογούμενοι και να δοθεί η πλαστή εντύπωση ότι μπορούν εύκολα να επωφεληθούν από το μέτρο των κληρώσεων.

Τελικά, για αυτήν την κυβέρνηση δεν είναι εύκολο ούτε καν να μοιράζει χρήματα με κληρώσεις».

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Αδιάβλητη η διαδικασία της φορολοταρίας

H διαδικασία της φορολοταρίας είναι αδιάβλητη, διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το «Ποτάμι».

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, τους ηλεκτρονικούς λαχνούς συγκεντρώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενώ την κλήρωση διενεργεί το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) που εδρεύει στην πανεπιστημιούπολη του Ρίου Πατρών και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για φορέα με μεγάλη εμπειρία, που εκτός της έκδοσης του έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για την εκπαίδευση, έχει και την ευθύνη της μετάδοσης των θεμάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Παράλληλα διενεργεί και τις κληρώσεις του ΚΙΝΟ για λογαριασμό του ΟΠΑΠ, με σύστημα ανάλογο αυτού που διενεργούνται οι ηλεκτρονικές κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Οικονομία / Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, με στόχο να εξαλειφθούν οριστικά οι παραπλανητικές πρακτικές
LIFO NEWSROOM
Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Οικονομία / Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά συνολικά στα στοιχεία των ακινήτων της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ποιοι δικαιούνται voucher μέχρι και 600 ευρώ - Τι προβλέπεται για συνταξιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και γονείς τέκνων με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Οικονομία / Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Η προκήρυξη όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της σχετικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για περιοχές της Πελοποννήσου από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy
LIFO NEWSROOM