ΚΙΝΗΣΗ

Τσιπρας: Βρισκόμαστε μια ανάσα πια από το οριστικό τέλος των μνημονίων

Τσιπρας: Βρισκόμαστε μια ανάσα πια από το οριστικό τέλος των μνημονίων Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
1

«Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος, γιατί ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση και της γ' αξιολόγησης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, «βρισκόμαστε μια ανάσα πια από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Χαρακτήρισε το 2018 ως «χρονιά ορόσημο» για την τελική μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή, δηλώνοντας βέβαιος ότι αυτό θα επιτευχθεί, «και σε πείσμα όσων βρίσκονται σε εκνευρισμό και αμηχανία και εκ δεξιών και εξ αριστερών μας».

Αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο ζητήματα του πολυνομοσχεδίου «που έγιναν αντικείμενο ακραίας στρέβλωσης», στο ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων και στο ζήτημα της απαρτίας για την κήρυξη απεργίας.

Χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία «καθοριστική για την επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, σε επτά μήνες από τώρα», τονίζοντας ότι «τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας» και πως ενόψει βρίσκεται η μεγάλη προσπάθεια «να επουλώσουμε σταδιακά τις πληγές της κρίσης και να φέρουμε τη χώρα εκεί που της αξίζει πραγματικά».

Προσδιόρισε αυτή την προσπάθεια ως το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης: αύξηση του παραγόμενου πλούτου και των μισθών, της ενίσχυσης της πραγματικής παραγωγής, των επενδύσεων, της καινοτομίας. Είπε πως αυτό θα κριθεί όχι στο πεδίο των δεικτών και των αριθμών, αλλά στο πεδίο της πραγματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών (αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης).

Βολές κατά Ν.Δ. και Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως το ερχόμενο καλοκαίρι αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο που βίωσε η Ελλάδα από το 1974 και μετά και πως αυτό που δίνει ελπίδα και κουράγιο στη μεγάλη πλειοψηφία, σε κάποιους δημιουργεί εκνευρισμό και αμηχανία. Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα «που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη, τον ότι διεκδικεί την πρωτιά καθώς «δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της Αντιπολίτευσης στα χρονικά που μόνο λίγους μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας ζήτησε εκλογές και προέβλεψε ότι η α' αξιολόγηση δεν θα κλείσει». «Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει».

«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος ο κ. Τσίπρας.

Αποκρυστάλλωση της θετικής προοπτικής και στη διαπραγμάτευση για το χρέος

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αυτή η θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία, αναμένουμε να επιβεβαιωθεί και το επόμενο διάστημα και βεβαίως αναμένουμε να αποκρυσταλλωθεί και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και στο ζήτημα του χρέους».

Σημείωσε ότι στόχος μετά την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση στο προσεχές Eurogroup, είναι να προχωρήσει και η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των απαραίτητων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που είναι κρίσιμο ώστε να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας τόσο για το 2018 όσο όμως και για τα επόμενα χρόνια.

Τα οικογενειακά επιδόματα

 

Οι 730.000 οικογένειες, από τις 800.000 που λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα, θα δουν πολύ σημαντική αύξηση έως και διπλασιασμό του επιδόματος που λαμβάνουν, με ενίσχυση των επιδομάτων του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ως αποτέλεσμα της έγκρισης 260 εκατ. περισσότερων στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, σημείωσε σε ό,τι αφορά τους περίπου 100.000 τρίτεκνους και πολύτεκνους, ότι οι μισοί από αυτούς θα δουν επίσης αυξήσεις στα ποσά που θα λάβουν ως ενίσχυση. Ανακοίνωσε για τη «μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις», ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, αφού εξετάσει λύσεις, ώστε αυτή η απώλεια να καλυφθεί.

«Δεν θα επιτρέψουμε όμως να συνεχιστεί αυτή η απίστευτη διαστρέβλωση σε ένα τομέα όπου έχουμε απόλυτη προτεραιότητα και κάθε χρόνο αυξάνουμε τον προϋπολογισμό, και φέτος τον αυξάνουμε κατά 260 εκατ., σε σχέση με το παιδί», τόνισε. Επισήμανε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων φτάνει για το 2018, από τα 650 στα 910 εκατομμύρια.

Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση

 

Το μεγαλύτερο ίσως, μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν αφιερωμένο στην αλλαγή των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Δεν εφαρμόζεται η επίμαχη διάταξη στα σωματεία πανελλαδικής έκτασης, ούτε στα σωματεία ευρύτερης έκτασης (πχ. της Αττικής), ήταν η πρώτη παρατήρηση του πρωθυπουργού.

«Η διάταξη λοιπόν αυτή δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία η οποία συνεχίζει να λαμβάνεται πάντα με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων», τόνισε.

Εξαπέλυσε μομφή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που αντιδρά, τάχα, στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά «στόμα είχαν, και μιλιά δεν είχαν» π.χ. για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας, ενώ θύμισε ότι η ΓΣΕΕ είχε συστρατευθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.

Άσκησε κριτική όμως και στην εξ αριστερών κριτική (ΚΚΕ-ΠΑΜΕ): «Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το Υπουργείο Εργασίας, δε χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται. Αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».

Θέση της κυβέρνησης είναι, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».

Είπε αναλυτικά ότι αυξάνονται τα επιδόματα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και αλλάζουν οι συντελεστές από το τρίτο και πάνω, ώστε:

- Οικογένειες με τρία παιδιά θα παίρνουν το επίδομα του πρώτου παιδιού όχι επί 3, αλλά επί 4.

- Οικογένειες με 4 παιδιά θα παίρνουν το επίδομα του πρώτου παιδιού όχι επί 4, αλλά επί 6.

- Με 5 παιδιά θα παίρνουν το επίδομα του πρώτου παιδιού όχι επί 5, αλλά επί 8 και κ.ο.κ.

«Η Βουλή αυτή δεν συνέρχεται μονάχα για να υλοποιεί προαπαιτούμενα»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ποτέ δεν έκρυψε η κυβέρνηση ότι κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς, για να τονίσει πως, όμως, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες πάντα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με στόχο να αξιοποιηθεί κάθε πιθανό περιθώριο και κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ανέφερε ότι στην γ΄ αξιολόγηση και ειδικότερα στο παρόν νομοσχέδιο, «οι θετικές ρυθμίσεις είναι αρκετά περισσότερες από τις όποιες αλλαγές γίνονται σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που εμείς στη διαπραγμάτευση διεκδικήσαμε». Τόνισε ότι επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης, η Βουλή δεν συνέρχεται μονάχα για να υλοποιήσει προαπαιτούμενα, επισημαίνοντας ότι μεταξύ β΄ και γ΄ αξιολόγησης, «η κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή και έχουν εγκριθεί εμβληματικά νομοσχέδια για την Υγεία, την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Έρευνα, τα Εργασιακά, τα κοινωνικά δικαιώματα».

«Δεν έχουμε μονάχα σχέδιο και στόχο να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων. Έχουμε και ένα μεγάλο όραμα: Να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου», τόνισε.

«Η ανομία τελειώνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο»

Ως ένα ακόμα παράδειγμα δομικής μεταρρύθμισης ο πρωθυπουργός ανέφερε τη θέσπιση κανόνων για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο «παρά τη σθεναρή σας αντίθεση». «Όσο και αν πολεμήσατε και συνεχίζετε να πολεμάτε αυτή την σημαντική προσπάθεια, η ανομία πλέον τελειώνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», σημείωσε.

Αναφέρθηκε και στη δημιουργία του «υπερπρονομίου» υπέρ των εργαζομένων για δεδουλευμένα έναντι όλων των άλλων απαιτήσεων σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας και στην περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις.

Πολιτική
1

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

Πολιτική / Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

«Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι «φτωχός συγγενής»

Πολιτική / Μητσοτάκης σε μαθητές ΕΠΑΛ: Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι «φτωχός συγγενής»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους μαθητές να στραφούν στην επαγγελματική εκπαίδευση γιατί «μπορεί να ανοίξει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεωφόρους επαγγελματικής ανέλιξης και προόδου»
LIFO NEWSROOM
Υπ. Εξωτερικών κατά Μπαχτσελί: Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης 

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα: Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης 

Η Ελλάδα δεν παραιτείται από το δικαίωμά της στην άμυνα, πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli), απαντά η Ελλάδα στον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν
LIFO NEWSROOM
Στέφανος Κασσελάκης: «Τιμητική η δίωξη, υπάρχει θέμα με τον νόμο για αποδήμους» λέει ο δικηγόρος του

Πολιτική / Στέφανος Κασσελάκης: «Τιμητική η δίωξη, υπάρχει θέμα με τον νόμο για τους αποδήμους» λέει ο δικηγόρος του

Όπως υποσηρίζει, η δίωξη που έχει ασκηθεί, δεν αφορά το πόθεν έσχες αλλά τη συμμετοχή του στην εταιρεία που είχε δανείσει χρήματα πριν τα Χριστούγεννα 2023 για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης με μπιν Σαλμάν: «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια στην περιοχή μας»

Πολιτική / Μητσοτάκης με μπιν Σαλμάν: «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια στην περιοχή μας»

«Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από την αλ-Ούλα - Τι συζητήθηκε στο συμβούλιο συνεργασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια