Άθεη Ισλανδία: Ούτε ένας νέος στη χώρα δεν πιστεύει ότι ο Θεός έπλασε το Σύμπαν

Άθεη Ισλανδία: Ούτε ένας νέος στη χώρα δεν πιστεύει ότι ο Θεός έπλασε το Σύμπαν Facebook Twitter
25

Μετρημένοι στα δάκτυλα είναι πλέον οι νέοι Ισλανδοί που δέχονται την ιστορία της Βίβλου για τη δημιουργία του κόσμου από τον Θεό, καθώς η χώρα οδεύει ολοταχώς να γίνει το πιο κοσμικό κράτος στον πλανήτη, τα τελευταία χρόνια.

Ενώ λιγότεροι από τους μισούς Ισλανδούς δηλώνουν πλέον ότι πιστεύουν σε οποιαδήποτε θρησκεία (46,4%) και 4 στους 10 νέους κάτω των 25 ετών είναι κατασταλαγμένοι άθεοι, οι ερευνητές δεν καταφέρνουν να βρουν ούτε έναν -κυριολεκτικά - νέο που να πιστεύει ότι ο Θεός έπλασε το Σύμπαν.

Ενδεικτικό είναι πως σε δημοσκόπηση του 2016, το ποσοστό των νέων Ισλανδών που απάντησαν ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο ήταν ακριβώς 0,0%, που σημαίνει ότι ακόμα και όσοι δηλώνουν ακόμα χριστιανοί, υιοθετούν πλέον την επιστημονική εξήγηση της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Συγκεκριμένα το 93,9% των Ισλανδών κάτω των 25 ετών δέχεται την επιστημονική θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και το υπόλοιπο 6,1%, είτε δεν έχει άποψη, είτε πιστεύει ότι ο Κόσμος δημιουργήθηκε κάπως αλλιώς, με κάποιον τρόπο που παραμένει άγνωστος στο ανθρώπινο είδος.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τον Ανθρωπιστικό Όμιλο Ηθικής της Ισλανδίας, δείχνει ότι οι περισσότεροι άθεοι της χώρας μένουν στο Ρέκιαβικ, αφού το 31,4% των κατοίκων της πρωτεύουσας δεν πιστεύει σε κανέναν Θεό ενώ, στον αντίποδα, το 56,2% δηλώνουν Χριστιανοί.

Στην επαρχία τα ποσοστά των πιστών σαφώς υψηλότερα και κυμαίνονται από 77%-90%.

Οι νέοι κάτω των 25 ετών όμως είναι πλέον στα ίσα μοιρασμένοι με το 40,5% να δηλώνουν άθεοι και το 42% Χριστιανοί. Διαφορετική είναι η εικόνα στους Ισλανδούς άνω των 55 ετών αφού το 80,6% είναι χριστιανοί και μόλις 11,8% άθεοι.

Ακόμα και στις ηλικίες 25-44 πάντως, μόλις ένα 10,1% πιστεύει πως ο Θεός είναι ο Δημιουργός του Κόσμου και μόνο στην κατηγορία άνω των 55 ετών καταγράφεται ένα 24,5% που υιοθετεί ακόμα την ιστορία της Γένεσης.

Εκτός από το κοσμογονικό αυτό θέμα πάντως, η δημοσκόπηση καταγράφει και μία σημαντική αύξηση των Ισλανδών που τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, ακόμα και στις τάξεις των Χριστιανών, αφού το 72% βλέπει θετικά τον διαχωρισμό και μόλις το 28% αντιτίθενται σε αυτή την προοπτική.

Διεθνή
25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Αυτά είναι! Μπράβο στους νέους της Ισλανδίας που δεν πιστεύουν την όποια ανοησία τους επιβάλουν, πάντα με σκεπτικισμό. Ενώ εδώ εμείς, δεχόμαστε το «Άγιο φως» με τιμές αρχηγού κράτους, «αγιάζουμε» το νέο μας αυτοκίνητο, εγκαινιάζουμε χώρους και εκδηλώσεις με θρησκευτικούς αγιασμούς, βουτάμε σε παγωμένα-«αγιασμένα» νερά και πλακωνόμαστε για να πιάσουμε τον σταυρό, λαδώνουμε και μυρώνουμε τα μωρά μας για να τους δώσουμε ονόματα αγίων (του παππού η της πεθεράς), ασπαζόμαστε εικόνες, πάμε και μιλάμε για τα εσώψυχά μας -και όχι μόνο- σε αμόρφωτους και δογματικούς-μαυροφόρους γέροντες για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας (και φτου από την αρχή...), σταυροκοπιόμαστε με το παραμικρό, νηστεύουμε, τρώγοντας με βουλιμία ό,τι δεν απαγορεύεται ενώ οι παπάδες και οι μοναχοί έχουν βρει την «άγια» λύση «βαπτίζοντας» τις μη νηστίσιμες τροφές σε νηστίσιμες..., φτύνουμε τον κόρφο μας να μη μας βασκάνουν ή τους άλλους για να μη τους βασκάνουμε, παράλληλα πιστεύουμε στο «μάτι», στα ζώδια (και τους ωροσκόπους γεννήσεων μας...), «ρίχνουμε» τα χαρτιά (τράπουλα), μας «διαβάζουνε» το φλιτζάνι (κατακάθι του καφέ), μαζί με όλα τα προηγούμενα κάνουμε γιόγκα για πνευματική και σωματική εξισορρόπηση (παρότι αυτή η εξισορρόπηση δεν έρχεται ποτέ... ..γιατί άραγε;;...), πιστεύουμε σε προκαταλήψεις και «γρουσουζιές» και κατά τα άλλα αφορίζουμε και κατακρίνουμε όποια άλλη θρησκεία και ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτές (η δεν πιστεύουν πουθενά), γιατί μόνο ο δικός μας θεός είναι ο καλός και γνήσιος ενώ οι άλλοι δεν είναι...Νοοτροπίες και συνθήκες χειρότερες και από εκείνες του μεσαίωνα ενώ -και καλά- εξελισσόμαστε.Μέχρι να κατανοήσουμε και να δεχτούμε ότι τα νοήματα των «αγίων» γραφών έχουν αλληγορικό ύφος και πνεύμα, το ανθρώπινο γένος θα έχει αφανιστεί από την βλακεία του.
δεν θελω να φανω κακος αλλα ειναι ΠΑΡΑ πολύ εύκολο να αλλαξει αυτο το ποσοστο. Οχι μονο αν πιστευεις στο Θεο αλλα αν πιστευεις οτι οι γυναικες ειναι ισες με τους αντρες, αν μπορεις να εχεις 10 συζυγους κλεισμενες στο σπιτι κλπ κλπ.η οπισθοδρομηση ειναι το πιο ευκολο πραγμα, υποθεση 2 νομων ισως.
Η θεωρία του Big Bang κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί, όπως ξεπεράστηκε ο Νεύτωνας από τον Einstein. Η Γένεση, αντίθετα, δεν θα ξεπεραστεί, γιατί ως έργο τέχνης, ως αναζήτηση νοήματος δηλαδή, είναι ανοιχτή δομή και προσαρμόζεται.Άλλωστε, όπως παρατηρεί ο Uberto Eco, οι Ημέρες της Δημιουργίας ανταποκρίνονται πλήρως στην εξελικτική θεωρία. Πρώτα μια έκρηξη, μετά οι πλανήτες, μετά οι θάλασσες, μετά τα φυτά, μετά τα ζώα και τέλος ο άνθρωπος, ο οποίος δεν φτιάχνεται από το τίποτα, αλλά από λάσπη, άρα από προηγούμενη ύλη.Για να το παρατηρήσεις αυτό, βέβαια, πρέπει να έχεις διαβάσει τη Γένεση, ενώ αν είσαι ο μέσος άθεος, θα περνάς τη μέρα σου στο Facebook, όπως και ο μέσος πιστός.
Ναι. Κι αυτός που έγραψε το μαγικό βιβλίο του το πε ο θεούλης στ αυτί. Τυφλα να χει ο Χαρυ Πότερ!!! (Μοιραία και καποιο απ τα εκατοντάδες ανόητα θρησκευτικά βιβλία με τα μαγικά, θα χει συμπτωση με την επιστημονική πραγματικότητα). Άμα θες να πιστέψεις σε μαγικά βιβλία και μαγικές παντόφλες δε σε σταματάει τίποτα. Είναι ψυχολογική ανάγκη. Απλώς όλων μαζί οι ψυχολογικές ανάγκες, κάνουν εμάς ως Ελλάδα τους καραγκιόζηδες της Ευρώπης, και την Ισλανδία ένα προηγμένο ευρωπαικό κράτος. Αλλά εμας μας αγαπάει ο θεούλης, οπότε χαλάλι...
Βαγγέλη, και η Θεογονία του Ησιόδου μέσα πέφτει αλλά δε βλέπω πολλούς Δωδεκαθεϊστές στα αχόλια.Τέλος πάντων, και πριν δυο ή τρεις χιλιάδες χρόνια για παράδειγμα, έκαναν κάποιες παρατηρήσεις οι άνθρωποι και αυτές τις αποτύπωναν σε ιστορίες μπλεγμένες με μυθοπλασίες, δεν είναι δα τόσο περίεργο.
πως ειναι δυνατον, το 50% να δηλωνουν χριστιανοι κ να λενε επισης οτι δεν πιστευουν οτι τον κοσμο τον εκανε ο Θεος;Επιλεκτικο Δογμα δεν υπαρχει ή τα πιστευεις ολα ή τιποτα
Πολύ ορθή παρατήρηση. Δεν υπάρχει μετριοπαθής θρησκευόμενος. Δεν υφίσταται η έννοια της εκλεκτικότητας στα πλαίσια της θρησκευτικής πίστης, δεν υφίσταται ως αρχή, αλλά αντιθέτως ως απόρριψη, η έννοια της επιλογής και της μερικότητας εντός της θρησκείας. Η πίστη σε μια θρησκεία συνεπάγεται πίστη στο δόγμα ως τέτοιο. Στην πραγματικότητα εικάζω εύλογα ότι πρόκειται για ένθεους άθρησκους που είτε προς το παρόν δεν έχουν κατακτήσει την εποπτεία της συγκεκριμένης πτυχής της προσωπικής τους ταυτότητας είτε δεν έχουν βρει την τόλμη (για κοινωνικούς ή συναισθηματικούς λόγους) να αποστασιοποιηθούν από τα της θρησκευτικής λατρείας μιας που η τελευταία ουσιαστικά δεν εκφράζει τις πεποιθήσεις τους.
"Δεν υπάρχει μετριοπαθής θρησκευόμενος. Δ Πηγή: www.lifo.gr"τωρα αυτο το λες γνωριζοντας απο μεσα;;;ζηλευω αυτα τα μαυρα ασπρα γυαλια που φορατε. υποκρυπτουν ενα ιδεολογικο ταλιμπανισμο που απλα ψαχνει απελιπισμενα για δογματα και νοημα.
*αλλά αντιθέτως απορρίπτεταιΗ θρησκεία δεν προάγει την φιλοσοφική ενατένιση του κόσμου για να δέχεται την αμφιβολία, πόσο μάλλον την άρνηση της θεμελίωσής της και την αντικατάστασή της από κάποια άλλη.
Μην είσαι απόλυτος. Υπάρχει ένας θεμελιώδης διαχωρισμός μεταξύ χριστιανών: οι φανατικοί πίστευε-και-μη-ερεύνα που καταπίνουν αμάσητα τα λόγια κάθε τράγου και αυτοί που έχουν γαλουχηθεί με την χριστιανική κουλτούρα, αυτή που έφτιαξε την σημερινή Ευρώπη, χωρίς να ασπάζονται παλαιολιθικά δόγματα.
''Πίστευε-και-μη-ερέυνα'' ενα ακόμα ψέμα,που χρεώθηκε αδικα ο Χριστιανισμος.Αφου το αληθές ειναι το ''Πίστευε και μή,ερέυνα''.Τι ζημιά μπορει να κάνει ενα σημείο στίξης,ε;! Υπάρχει ενα βιβλίο με τίτλο ''Το σύμπαν και η θεωρία της εξέλιξης,κατα τη συγχρονη επιστήμη'' Συγραφέας Ιερομόναχος Τιμόθεος Κιλίφης-Α' βραβείο Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.Θα δανειστώ μια ατάκα απο μια παλια εκπομπη επιστημονική που εβλεπα παιδάκι.Μέχρι την επόμενη αντιπαράθεση-τοποθέτηση-ξεκατίνιασμα,''Καλό ταξίδι,με το διαστημόπλοιο Γή''.
Το "πίστευε και μη ερεύνα" βασικά απλώς δεν υπάρχει κάπου καταγεγραμμένο, αυτούσιο. Αυτό το δέχομαι ως απάντηση, γιατί αυτό με το κόμμα μετά το "μη", λυπάμαι, αλλά δεν στέκει: Ούτε αυτό είναι καταγεγραμμένο κάπου κι επίσης το "πίστευε" είναι προστακτική: γιατί κάποιος που θέλει να πει "είτε πιστεύεις είτε όχι" να χρησιμοποιήσει προστακτική; Πάντως ούτως ή άλλως υπάρχουν πολλά χωρία στην Κ.Δ. όπου δίνεται έμφαση στην πίστη "χωρίς αμφιβολία":http://biblehub.com/james/1-6.htm(Λυπάμαι για την παραπομπή στα αγγλικά, δεν φταίω που οι αγγλόφωνες πηγές είναι τόσο πιο ωραία οργανωμένες από τις δικές μας ακόμη και σε αυτό το θέμα. Ιδού πάντως και η "Επιστολή Ιακώβου", απ' όπου και η πρώτη φράση στον προηγούμενο σύνδεσμο: http://www.imgap.gr/file1/AG-Pateres/AG%20KeimenoMetafrasi/KD/20.%20Iakob.htm)
Η τελευταία αποδεκτή επιστημονική θεωρία περί της δημιουργίας απο μία μεγάλη έκρηξη (big bang)δεν αντιτίθεται στην βιβλική άποψη. Γενικά επιστήμη και θρησκεία στο εν λόγω ζήτημα δεν συγκρούονται. Η επιστήμη ΔΕΝ απαντάει στα περί του Θεού. Είναι πέραν του πεδίου της. Φυσικά δεν μιλάμε για τους σκληροπυρηνικούς δημιουργιστές. Υπάρχουν πιστοί επιστήμονες, άθεοι, ή αγνωστικιστές. Το γκάλοπ είναι ψιλοάκυρο.
Όντως η θεωρία του big bang δεν αντίκειται στην δημιουργία του κόσμου από τον Θεό, υπό την έννοια ότι κάλλιστα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο Θεός δημιούργησε το big bang. Όμως καλώς ή κακώς λαμβάνω ως δεδομένο ότι όποιος υιοθετεί την επιστημονική θεώρηση για τη δημιουργία του κόσμου, υιοθετεί και την επιστημονική θεώρηση για τη δημιουργία του Ανθρώπου. Και εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο σαφή από την όχθη της θρησκείας διότι σύμφωνα με την Αγία Γραφή ο Θεός δημιούργησε τον Άνθρωπο «εκ του μηδενός»! Πράγμα που αντίκειται στην έως τώρα επιστημονική γνώση πάνω στο θέμα.Ενδεχομένως λοιπόν να είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν ρωτούσαν τους νέους θρησκευόμενους Ισλανδούς τί πιστεύουν για τη δημιουργία του Ανθρώπου. Το ότι υπάρχουν πιστοί επιστήμονες (σαφώς και υπάρχουν) δεν αποτελεί επιχείρημα για καμιά από τις δυο απόψεις.
Σε μια διάλεξη του ο Δανέζης πάντως είχε πει ότι δεν είναι απόλυτα πεπεισμένος σχετικά με την ορθότητα της θεωρίας του Big bang και ότι νομίζει ότι η μεγάλη δημοφιλία της οφείλεται εν μέρει στο ότι ομοιάζει κάπως στην Βιβλική εξιστόρηση, την οποία όλοι ξέρουμε.
Ο Θεός δημιουργησε όλον τον κόσμο εκ του μηδενός. Αυτό που ενδιαφέρει την θεολογία είναι το σαφές όριο μεταξύ κτιστού και άκτιστου. Γεννητού και άχρονου. Η Γένεση (δύο σελίδες όλη-όλη στο κομμάτι που μας ενδιαφέρει) δεν απαντά στο πώς αλλά στο γιατί. Ακόμα και ίδια η ΘΕΩΡΙΑ της εξέλιξης δεν είναι καταδικαστέα-εξ όσων γνωρίζω- απο την Ορθόδοξη Εκκλησία. Όπως λέει και ο Νικόλαος Μεσογαίας: ''Δεν μας ενδιαφέρει η ομοιότητα του ανθρώπου με τον πίθηκο αλλά η συγγένεια του ανθρώπου με τον Θεό''. Πάντως έχει ένα ενδιαφέρον πως ο Μωυσής στα 1500 π.Χ. ήξερε να καταγράψει με τρομερή ακρίβεια τα στάδια της δημιουργίας. Όχι σε χρονική (συμβολική) διάρκεια. Σε σειρά.
Μπραβο στους Ισλανδους.Ετσι ειναι ,οσο καλυτερα δουλευει ενα κρατος,τοσο λιγοτεροι θα νιωθουν την αναγκη να παρηγορηθουν με παραμυθια.Αμορφωσια και απελπισια,βουτηρο στο ψωμι των θρησκειων.
Αν καλύπτονται οι ανάγκες σου και δεν βρίσκεσαι μονίμως προ απροόπτου ώστε να μην ξέρεις από που να "πιαστείς" με αποτέλεσμα να καταφεύγεις σε μια ανώτερη δύναμη ώστε να καλύψεις αυτήν σου την αδυναμία εξήγησης της...κακής σου της τύχης.Εκεί κολλάει,αν και δεν ξέρω αν αυτό εννοεί ο Πέτρος.Οι θρησκείες δημιουργήθηκαν γι αυτόν τον λόγο από τον άνθρωπο,για να καλύψουν την αδυναμία εξήγησης και αντιμετώπισης φαινομένων και περιστατικών της "επίγειας" ζωής,με μεταφυσική εξήγηση για τα πάντα και φυσικά για να ανακουφιστεί ο άνθρωπος από αυτήν του την τοτινή αδυναμία.
Αυτο εννοω Vernedead.Δεν ειναι τυχαιο που οι χωρες με την καλυτερη ποιοτητα ζωης απο πλευρας προνοιας,εργασιας,μορφωσης κτλ.,εχουν τους περισσοτερους αθεους,αγνωστικιστες η απλα αδιαφορους με την θρησκεια.Ενω χωρες με φτωχεια,καταπιεση,αβεβαιοτητα εχουν τους περισσοτερους πιστους.