Eρευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ υποστηρίζουν πως το σχήμα του ποτηριού της μπίρας επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι καταναλώνουν το αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι οι άνθρωποι πίνουν πιο γρήγορα όταν το ποτήρι έχει πιο στρογγυλεμένο σχήμα και πιο αργά με τα ευθεία ποτήρια.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 159 ατόμα τα οποία κατανάλωναν μπίρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά.
Τα ποτήρια που τους δόθηκαν περιείχαν όλα ίση ποσότητα αλκοόλ, ανεξαρτήτως σχήματος.
Το πείραμα έδειξε πως δεν υπήρχε καμιά διαφορά στον χρόνο κατάποσης των άλλων αλκοολούχων ποτών. Είτε επρόκειτο για ένα ευθύ ποτήρι είτε για στρογγυλεμένο, οι συμμετέχοντες ήπιαν το περιεχόμενο σε διάστημα επτά λεπτών.
Στην περίπτωση της μπίρας όμως παρατηρήθηκε πως ενώ χρειάστηκαν επτά λεπτά για να πιουν μια μπίρα από ένα στρογγυλεμένο ποτήρι, ο χρόνος ανέβηκε στα 11 λεπτά όταν επρόκειτο για ευθύ ποτήρι.
Ο χρόνος κατανάλωσης του αλκοόλ δηλαδή επιβραδύνθηκε σχεδόν κατά 60% όταν το ποτό είχε σερβιριστεί σε ευθύ ποτήρι.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα πιο στρογγυλεμένα ποτήρια καθιστούν ευκολότερη την κατανάλωση γιατί οι εθελοντές λόγω του σχήματος δε μπορούσαν να υπολογίσουν την ποσότητα που έπιναν.
Επίσης όταν όταν ζητήθηκε από τους εθελοντές να παρατηρήσουν φωτογραφίες με διάφορα μισογεμισμένα ποτήρια μπίρας και στη συνέχεια ερωτήθηκαν για το αν ήταν στη μέση ή λίγο παραπάνω, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι εθελοντές ήταν πιθανότερο να απαντήσουν λάθος όταν η μπίρα βρισκόταν σε στρογγυλεμένο ποτήρι.
Η Δρ Άντζελα Ατγουντ δήλωσε: «Δεν μπορούν να κρίνουν πόσο γρήγορα πίνουν, άρα δε μπορούν να επιβραδύνουν την κατανάλωση αλκοόλ».
Η μελέτη όμως εξέτασε μόνο τον χρόνο που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες να τελειώσουν ένα ποτό σε εργαστηριακό περιβάλλον. Στνεπώς ίσως να μην συμβαίνει το ίδιο σε πραγματικές συνθήκες.
σχόλια