Το ελληνικό παράδοξο με τον πιο σκοτεινό χειμώνα της Ευρώπης - Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Το ελληνικό παράδοξο με τον πιο σκοτεινό χειμώνα της Ευρώπης - Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι Facebook Twitter
6

Ο φετινός, πολύ σκοτεινός χειμώνας που πλήττει την βορειοδυτική Ευρώπη όχι απλά δεν αγγίζει την Ελλάδα αλλά ενδεχομένως σημαίνει και καλά νέα για τον καιρό στη χώρα μας, εξηγεί, μιλώντας στο LIFO.gr, ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

Μπορεί η βορειοδυτική Ευρώπη να διανύει τον δεύτερο πιο σκοτεινό χειμώνα στην ιστορία των μετεωρολογικών καταγραφών (λόγω των παρατεταμένων νεφώσεων και καταιγίδων) αλλά ο καιρός είναι διαχρονικά «αντίστροφος» στην ανατολική, από τη δυτική Ευρώπη, μας εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος.

Έτσι, δεν αποκλείεται ο δικός μας χειμώνας, όταν ολοκληρωθεί στις 21 Μαρτίου, «να αποδειχθεί πιο φωτεινός ακόμα από το συνηθισμένο».

Το Lifo.gr επικοινώνησε για ένα σχόλιο και με τη μαθηματικό - μετεωρολόγο της ΕΜΥ και ειδική στη διαχείριση Φυσικών Καταστροφών, Αναστασία Παπακρίβου, που μας έστειλε ενδεικτικά στοιχεία από 9 πόλεις της Ελλάδας.

Το ελληνικό παράδοξο με τον πιο σκοτεινό χειμώνα της Ευρώπης - Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι Facebook Twitter
Τα στοιχεία ηλιοφάνειας του περσινού χειμώνα για 9 ενδεικτικές πόλης της Ελλάδας συγκριτικά με τα έως τώρα δεδομένα του φετινού

Όπως παρατηρούμε στο σχεδιάγραμμα με τις ώρες χειμερινής ηλιοφάνειας σε 9 πόλεις της Ελλάδας, από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου, μόνο τρεις από αυτές δέχτηκαν λιγότερο φως από τον μέσο όρο.

Έτσι, την μεγαλύτερη πτώση της τάξεως του 20% (από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα) παρατηρούμε στην Καλαμάτα ενώ πιο σκοτεινός ήταν ο χειμώνας στην Ανδραβίδα.

«Όταν στη χώρα μας αναφερόμαστε σε μείωση της ηλιοφάνειας κατά 20% περίπου όπως συμβαίνει στον Μετεωρολογικό Σταθμό της Καλαμάτας στον οποίο μετρήσαμε 207 ώρες ήλιου αντί για τις 269 που καταγράφηκαν πέρυσι, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από μια αντίστοιχη μείωση σε μια περιοχή της βόρειας Ευρώπης», σχολιάζει η κα Παπακρίβου.

Όταν όλον τον Δεκέμβριο στο Ελσίνκι καταγράφονται κατά μέσο όρο περίπου 30 ώρες ηλιοφάνειας, «εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι η μείωση κατά 20% είναι σημαντική», προσθέτει.

Όταν στις πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης σημειώνονται χαμηλά βαρομετρικά με καταιγίδες και θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου, στη νοτιοανατολική Ευρώπη εμφανίζονται, αντίθετα, ηπιότερα φαινόμενα από το αναμενόμενο, λέει στο LIFO.gr o κ. Λαγουβάρδος.

Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα προς το «συμφέρον» μας, καθώς λειτουργεί αμφίδρομα.

Έτσι, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουμε θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου στην Αθήνα (8˚C), το Παρίσι «απολαμβάνει» υψηλότερο υδράργυρο από τον δικό του μέσο όρο, στους 9˚C και το Λονδίνο είναι επίσης πιο ζεστό από το σύνηθες, στους 10˚C.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται μία σταθερή άνοδος της θερμοκρασίας σε παγκόσμια κλίμακα, όλες τις εποχές του χρόνου και η εικόνα δεν είναι διαφορετική για τη χώρα μας.

Ο σταθμός του Θησείου, ο παλιότερος των Βαλκανίων, που καταγράφει θερμοκρασίες από το 1890, επαληθεύει τα αναμενόμενα: με εξαίρεση τον Ιανουάριο του 2017, όλοι οι υπόλοιποι μήνες του έτους ήταν πιο θερμοί, έως και 2˚C πάνω από τον μέσο όρο.

Η γενική άνοδος της θερμοκρασίας είναι δεδομένη, σχολιάζει ο κ. Λαγουβάρδος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι συνέπειές της δεν είναι απαραίτητα «καθολικά αρνητικές», αφού αρκετές καλλιέργειες ευνοούνται από το ηπιότερο κλίμα του χειμώνα.

Το ελληνικό παράδοξο με τον πιο σκοτεινό χειμώνα της Ευρώπης - Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι Facebook Twitter

Τους θερμούς χειμώνες γίνεται και σημαντική οικονομία στο ρεύμα και τα καύσιμα για θέρμανση αν και, όπως μας λέει ο κ. Λαγουβάρδος, αυτή η οικονομία «δεν σώζει» την ατμόσφαιρα από τους ρύπους, καθώς αφορά σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό εκπομπών συγκριτικά με τις εκπομπές από τα αυτοκίνητα και τη βιομηχανία.

Τα πιο θερμά καλοκαίρια όμως κατά ομολογία μια δυσοίωνη εξέλιξη, αφού η παρατεταμένη ξηρασία ευνοεί τις πυρκαγιές και διαταράσσει μακροχρόνιες ισορροπίες στα οικοσυστήματα.

«Η διαφορά των δύο βαθμών Κελσίου μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά είναι τεράστια», ξεκαθαρίζει ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υπενθυμίζοντας μας το προφανές: το Κλίμα αλλάζει χωρίς επιστροφή.

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θρακομακεδόνες: Δύο συλλήψεις για την μαφιόζικη δολοφονία στις 15 Δεκεμβρίου

Ελλάδα / Θρακομακεδόνες: Δύο συλλήψεις για την μαφιόζικη δολοφονία στις 15 Δεκεμβρίου

Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 15 Δεκεμβρίου 2024, κοντά σε πλατεία και παιδική χαρά στους Θρακομακεδόνες, σε μια περιοχή όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν δεκάδες πολίτες για τη βόλτα τους
LIFO NEWSROOM
Κακοποίηση 3χρονου στο Ηράκλειο: Προπηλάκισαν το ζευγάρι στα δικαστήρια

Ελλάδα / Κακοποίηση 3χρονου στο Ηράκλειο: Προπηλάκισαν το ζευγάρι έξω από τα δικαστήρια

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας, άσκηση σωματικής βλάβης σε αδύναμο άτομο, οπλοκατοχή και κατοχή εξαρτησιογόνων ουσιών κατηγορούνται η μητέρα του αγοριού και ο σύντροφός της - Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση το 3χρονο αγόρι
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Τρολαρετε μερικοί ή δε καταλαβαίνετε? Λιγότερα σύννεφα σημαίνει και λιγότερη βροχή, άρα ξηρασία. Global warming δε σημαίνει απαραίτητα ότι παντού θαναι πιο ζεστά, "α ωραία ζεστουλα". Σημαίνει συχνα ακραία καιρικά φαινόμενα, η περιοχή της Μεσογείου θα γίνει πολύ πιο ξηρή. Ήδη η πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής θα έχει χρησιμοποιήσει τα απόθεματα νερού ως τον Απρίλη! Κλπ κλπ
Εάν κοιτάς μεμονωμένα σημεία ναι ίσως υπήρξε ρεκόρ πολικών θερμοκρασιών. Παγκοσμίως όμως ο πλανήτης θερμαίνεται. Και βασικά αυτες οι πολικές θερμοκρασίες στην Αμερική είναι αποτέλεσμα τουglobal warning και συνδέεται άρρηκτα με τις ζεστές θερμοκρασίες σε ευρωπη