Οι καισαρικές σπάνε ρεκόρ στην Ελλάδα - Ποια περιοχή είναι η πρωταθλήτρια σύμφωνα με στοιχεία

Οι καισαρικές σπάνε ρεκόρ στην Ελλάδα - Ποια περιοχή είναι η πρωταθλήτρια σύμφωνα με στοιχεία Facebook Twitter
6

Μορφή επιδημίας λαμβάνουν οι μη απαραίτητες καισαρικές που γίνονται στην Ελλάδα , σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και όσα δείχνουν τα στοιχεία από τις κλινικές της χώρα.

Mε νέα ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας επανήλθε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη μέριμνας και λήψης μέτρων για τον περιορισμό της καταχρηστικής «νοοτροπίας» των μη ιατρικά απαραίτητων καισαρικών στην χώρα μας.

Ο βουλευτής τονίζει πως βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο οφείλαμε να εφαρμόσουμε, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα τεκμηρίωσης και εφαρμογής συγκεκριμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις καισαρικές, τόσο στο εθνικό σύστημα υγείας, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Δανέλλη, η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει ένα πλαίσιο παρεμβάσεων και αλλαγών, που θα τροποποιεί τη σημερινή κατάσταση, καθώς στη χώρα μας τα στοιχεία δείχνουν πως σχεδόν το 57% των τοκετών γίνεται με καισαρική τομή.

Τέλος, καλεί τον Υπουργό να απαντήσει, αν προβλέπονται επιπλέον προγράμματα δράσης για περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, όπου το ποσοστό των καισαρικών ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, έξι στις δέκα γυναίκες γεννούν με καισαρική τομή στα ελληνικά μαιευτήρια.

Τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ – είναι αποκαλυπτικά. Η Ελλάδα σημειώνει ρεκόρ καισαρικών: το 2015, από τους 36.445 τοκετούς ασφαλισμένων σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, το 57,85% έγινε με καισαρική τομή.


Αντίστοιχα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, σε σύνολο 41.006 γεννήσεων, το ποσοστό που έγιναν με καισαρική τομή έφθασε το 57,56%.


Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και το 2017 κινήθηκε στα ίδια επίπεδα.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών το 15% και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά μέσο όρο 1 στους 4 τοκετούς πραγματοποιείται με καισαρική τομή.
Πάντως, μπορεί η Ελλάδα να κατέχει την πρωτιά στις καισαρικές, ωστόσο και οι γειτονικές χώρες δεν πάνε πίσω.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του βουλευτή έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ανησυχητικά τα ανοδικά ποσοστά καισαρικών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη»

Επανέρχομαι με την παρούσα μου, σε συνέχεια της υπ'αριθμ. 3597/20.2.2017 ερώτησής μου, για να επισημάνω την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό της καταχρηστικής «νοοτροπίας» των μη ενδεδειγμένων ιατρικά καισαρικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης της Επιτροπής Εξάλειψης Διακρίσεων Κατά Γυναικών του ΟΗΕ (CEDAW), στη χώρα μας σχεδόν το 57% των τοκετών γίνεται με καισαρική τομή και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου έξι στα δέκα παιδιά γεννιούνται με καισαρική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, που κλήθηκε να αποζημιώσει σε ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια καισαρικές τομές, στα νοσοκομεία της Κρήτης, το 2016 πραγματοποιήθηκαν 3.795 τοκετοί, η πλειονότητα με καισαρικές τομές: 2.205 (58%) έναντι 1.590 φυσιολογικών (42%).

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ιατρικά αποδεκτή είναι η καισαρική στο 15% των τοκετών, ενώ για τις χώρες της Ε.Ε. ο μέσος όρος των καισαρικών δεν ξεπερνάει το 30%.

Παράλληλα, με βάση την Έκθεση Συμπερασμάτων της CEDAW, η ελληνική πλευρά δεν παρουσιάζει βήματα συμμόρφωσης με τις παρατηρήσεις που της έγιναν, για το υψηλό ποσοστό μη ενδεδειγμένων ιατρικά καισαρικών.

Στην χώρα μας τίθεται ζήτημα ελλιπούς θεσμικού πλαισίου, το οποίο οφείλαμε να εφαρμόσουμε και το οποίο θα καλύπτει πλήρως το σύστημα τεκμηρίωσης και εφαρμογής συγκεκριμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις καισαρικές, τόσο στο εθνικό σύστημα υγείας, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, αναγκαίες κρίνονται, αφενός η καταγραφή και η επιβεβλημένη αιτιολόγηση από πλευράς των μαιευτήρων-γυναικολόγων για κάθε διενέργεια καισαρικής τομής και αφετέρου η ολοκληρωμένη ενημέρωση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των γυναικών που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης.

Δεδομένου ότι μέριμνα του Υπουργείου θα έπρεπε να είναι η εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και η αναβάθμιση του ρόλου των μαιών, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τα δίκτυα μαιευτικής φροντίδας.

Δεδομένου ότι η ορθή λειτουργία ενός συστήματος τεκμηρίωσης και εφαρμογής συγκριμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει ένα εφαρμόσιμο πλαίσιο παρεμβάσεων και αλλαγών που θα τροποποιεί τη σημερινή κατάσταση;

2. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την αξιοποίηση του Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυΐας του Υπουργείου σας για την καταγραφή των καισαρικών και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων;

3. Προβλέπονται επιπλέον προγράμματα δράσης για περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, όπου το ποσοστό των καισαρικών ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Ελλάδα / Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

To έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) προβλέπει την αποκατάσταση των όψεων της εστίας και την ανακαίνιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δωματίων, με ενσωμάτωση χώρων υγιεινής και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ στους ορόφους των κοιτώνων.
LIFO NEWSROOM
Το κλειστό το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Ελλάδα / Το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αλεξάνδρας, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Αναγκαστήκαμε να φέρουμε κλειδαρά, συγκεντρώσαμε τις συνταγές των ασθενών και όσο περιμέναμε, προσφέραμε καφέδες στους πολίτες, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Το πρόβλημα είναι διπλό. Από τη μια οι γιατροί, για τους οποίους προφανώς είναι η εύκολη λύση. Ούτε μεσάνυχτα, ούτε γιορτές, ούτε Σαββατοκύριακα. Τα λεφτά στα νοσοκομεία είναι πλέον τα ίδια, ίσως επειδή είχαν κατηγορηθεί για αισχροκέρδεια.Από την άλλη, πολλές γυναίκες φοβούνται τον φ.τ , μάλλον νομίζουν ότι παλιά που γεννούσαν φυσιολογικά είχαν πέσει όλες στη μαρμίτα και τα κατάφερναν... Αγνοούν ότι δεν είναι η εύκολη λύση, είναι ένα βαρύ κοιλιακό χειρουργείο - φυσικά, σώζει ζωές και πρέπει να γίνεται όταν είναι απαραίτητο. Μόνο τότε.Και αναγκαστικά, όπως έχει ειπωθεί, αν σου πει ο γιατρός "πάμε για καισαρική γιατί δεν ακούω το παιδί/ είναι τυλιγμένο με το λώρο/ κατεβαίνει ανάποδα κλπ", τί να κάνεις εκείνη την ώρα, τον ακούς. Βέβαια, το να αλλάξει θέση κοτζάμ μωρό μέσα στην κοιλιά απλά δεν γίνεται αν μέχρι τότε ερχόταν φυσιολογικά ,αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα...Εγώ ας πούμε, παράτησα τον πρώτο μου γιατρό όντας στο μήνα μου, γιατί με πήγαινε για αναίτια καισαρική. Ήμουν μικρή, υγιέστατη, το μωρό το ίδιο... Καλά που τον κατάλαβα πριν την αίθουσα τοκετού. Τελικά γέννησα δυο παιδιά φυσιολογικά - όμως από ένα πολύ ευρύ κύκλο γνωριμιών που έχω, είμαστε μόνο 2...
Εδώ που βρίσκομαι (χώρα ΕΕ), στην πανεπιστημιακή γυναικολογική κλινική οι καισαρικές είναι 2-3% των τοκετών (πληροφορία από καθηγητή). Ίσως τις κάνουν μόνο όταν είναι απαραίτητες.
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί θεωρείται κακή η καισαρική; Είναι ειλικρινής η απορία μου. Μελετάω ορισμένα νεκροταφεία της δυτικής Κρήτης της ΥΜ ΙΙΙ περιόδου και πολλές γυναίκες έχουν πεθάνει εξαιτίας της γέννας, ορισμένες φορές μαζί με τα παιδιά τους. Δεν ξεπερνούσαν σε μέσο όρο τα 25 χρόνια ζωής.
Αν διαβάσεις τον πρόλογο του άρθρου καθώς και παρακάτω, θα δεις ότι αφορά στον υπερβολικά μεγάλο αριθμό ΜΗ αναγκαίων καισαρικών, οι οποίες γίνονται και για το μεγαλύτερο κόστος οπότε κερδισμένοι γιατροί/κλινικές, για λόγους φυγοπονίας των εγκυμονούσων καθώς θεωρούν ότι καλύτερα να είναι μερικά ναρκωμένες κατά τη διάρκεια του τοκετού για να μην πονέσουν, αλλά και για λόγους αισθητικούς καθώς σε κάποιες επεμβάσεις διενεργείται ταυτόχρονα και κοιλιοπλαστική. Κανείς δεν είπε ότι είναι κακό που γίνονται καισαρικές.
Θεωρειται κακη οταν δεν ειναι αναγκαια. Δε μιλαμε για περιπτωσεις που εχει τυλιχτει το παιδι στον ομφαλιο λωρο ή που κατεβαινει ανάποδα. Βεβαια για μια γυναικα οταν θα της πει εκεινη τη στιγμη ο γιατρος παμε για καισαρικη,ακομη και να μη συντρεχει λογος και να το κανει για κερδοσκοπικους λογους,δε μπορει να πει οχι,προεχει το παιδι και η υγεια τους. Απο την αλλη,υπαρχουν και οι υπερμαχες μαμαδεα του φυσιολογικου τοκετου που δε πιστευουν οτι πραγματικα υπαρχει κινδυνος για το μωρο ή γι'αυτες και "καταδικαζουν" τους γιατρους οτι το εκαναν για τα λεφτα. Την ωρα του τοκετου,εμπιστευεσαι τον γιατρο σου. Αν ειναι ευσυνειδητος,παιρνει την αποφαση του και τη σεβεσαι. Αν ειναι ασυνειδητος,κανεις τζαμπα καισαρικη αλλα δε μπορεις να κανεις και αλλιως. Και εδω ερχεται η απαντηση στο ερωτημα σου. Η καισαρικη δε παυει να ειναι ενα χειρουργειο, με τομες,γαζες,ραμματα και περισσοτερες πιθανοτητες επιπλοκων. Απο την αλλη, ο φ.τ ειναι μια φυσικη,αβιαστη διαδικασια που απαιτει(οχι παντα) ελαχιστα ραμματα και την αλλη μερα περπατας κανονικα. Το οτι πεθαιναν παλαιοτερα οι γυναικες,οφειλοταν στην ελλειψη γνωσεων φανταζομαι, παυσιπονων, γαζεων κλπ.