ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

7+ πράγματα που δεν ξέρατε για το σεξ (στην εποχή των social media)

7+ πράγματα που δεν ξέρατε για το σεξ (στην εποχή των social media) Facebook Twitter
Η οικονομική κρίση αύξησε τόσο τα επίπεδα απιστίας όσο και τις εξωσυζυγικές σχέσεις γενικά, αφού πλέον οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής μειώνουν τον ποιοτικό χρόνο που μπορεί να περάσει ένα ζευγάρι, ενώ παράλληλα αυξάνουν το άγχος και τις διενέξεις μεταξύ των μελών.
4

«Το σεξ δεν είναι η απάντηση. Το σεξ είναι η ερώτηση. "Ναι" είναι η απάντηση», είχε πει πριν από μερικά χρόνια ένας κωμικός ηθοποιός. Μπορεί το σεξ να επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και η αποχή από αυτό να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Σέφιλντ; Ζουν οι καλόγριες περισσότερα χρόνια από τις μητέρες; Και τι άλλαξε στη σεξουαλική δραστηριότητα η ψηφιακή εποχή; Τις απαντήσεις δίνει η σεξολόγος Σμαρούλα Κυριαζίδη.

— Διαβάσαμε σε βρετανικές έρευνες ότι το σεξ αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και η αποχή από αυτό αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι «οι καλόγριες ζουν περισσότερο από τις μητέρες». Μπορεί να έχει κάποια δόση αλήθειας το συγκεκριμένο εύρημα;

Διαβάζοντας την έρευνα και μέσω της δικής μου ερευνητικής εμπειρίας, έχω να παρατηρήσω τα εξής: η έρευνα συγκρίνει δύο πολύ συγκεκριμένους γυναικείους ρόλους, αυτόν της καλόγριας με εκείνον της μητέρας, δηλαδή γυναικών που έχουν αφοσιωθεί στα Θεία και γυναικών που έχουν αφιερωθεί στη μητρότητα. Όποιος έχει υπάρξει γονιός, αντιλαμβάνεται τις τεράστιες ευθύνες που συνδέονται με τη δημιουργία και τη διατήρηση οικογένειας. Ο ρόλος της μάνας απαιτεί δέσμευση για μια ολόκληρη ζωή, με κόστος τόσο ψυχικό όσο και σωματικό. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι κάπως επιπόλαιο να στοχοποιείται το σεξ ως υπεύθυνο για τη μείωση της μακροζωίας και όχι τα υψηλά επίπεδα άγχους που συνδέονται με τη μητρότητα εφ' όρου ζωής. Η αφοσίωση στα Θεία δεν εμπεριέχει επισκληρίδιο αναισθησία και καισαρικές τομές, ξενύχτια «επειδή βγάζουμε δοντάκια», παιδικούς σταθμούς και ανεμοβλογιές, φόρους, δόσεις φροντιστηρίων καθώς και την αμέριστη υπομονή που απαιτείται για την ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού – και αυτά είναι μια πολύ μικρή αναφορά. Μια μητέρα, όπως καταλαβαίνουμε, περνά πολλές ψυχικές και σωματικές κακουχίες και χρειάζεται σθένος ΟΥΚά για να αντεπεξέλθει στον ρόλο της. Το σεξ ευθύνεται τελικά; Η αλήθεια είναι πως το σεξ δίχως προφύλαξη, συναισθηματικό περιεχόμενο και μετρημένη συχνότητα μπορεί να γίνει επικίνδυνο, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παραμονεύουν, κάνοντας τα οφέλη του σεξ να γυρίζουν μπούμερανγκ αν δεν τηρούνται οι απαραίτητες προφυλάξεις και κανόνες υγιεινής. Ωστόσο, στον αντίποδα του παραπάνω ευρήματος, ο μικρός Τομ Ρόμπινς μέσα μου χαμογελά σαρκαστικά και σαρδόνια, καθώς απαντά στα αποτελέσματα της έρευνας περίπου τριάντα χρόνια πριν με τα βιβλία του Άρωμα Ονείρου και Αγριεμένοι Ανάπηροι επιστρέφουν από θερμά κλίματα, τα οποία, μεταξύ μας, είναι σαν να κάνεις σεξ από την αρχή μέχρι το τέλος τους.

Όλα φαίνεται να θυσιάζονται στον βωμό του Snapchat και η αλήθεια είναι ότι αυτά τα άτομα σπάνια κάνουν σεξ. Μιλάνε για το σεξ πολύ, λένε ότι τους ενδιαφέρει, γράφουν για το σεξ, αλλά τείνουν να καταναλώνουν τη σεξουαλική τους ένταση και ενέργεια στη διαδικασία εύρεσης της τέλειας γωνίας λήψης μιας ακόμα selfie.


— Με τι τρόπους μπορούμε να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας στο σεξ;

Άτομα και των δύο φύλων ταλαιπωρούνται από ανασφάλειες σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση, την εμφάνιση των σεξουαλικών τους οργάνων, αλλά και το βάρος τους και αυτή η χαμηλή αυτοπεποίθηση φαίνεται να έρχεται στην επιφάνεια κατά την ερωτική επαφή. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η ανασφαλής εικόνα για το σώμα κάνει το άτομο να αποφεύγει το σεξ, έστω κι αν έχει υψηλή ερωτική διάθεση. Δεν είναι λίγες, ωστόσο, οι φορές που άτομα με κανονικές, θα έλεγα και ιδανικές μερικές φορές, αναλογίες αποφεύγουν ή νιώθουν άβολα εξαιτίας κάποιων λαθεμένων πεποιθήσεων που προωθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πορνογραφία καθώς και τα πρότυπα της κοινωνίας. Αρχικά, λοιπόν, το άτομο χρειάζεται μια προσαρμογή στην πραγματικότητα, αποσαφηνίζοντας τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι, τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα αναφορικά με μεγέθη, αναλογίες, ακροβατικές στάσεις και extreme τάσεις του σεξ. Δευτερευόντως, χρειάζεται μια αναδόμηση βασικών εννοιών και σχημάτων, καθώς η κακή εικόνα σώματος, αλλά και τα δύσκολα συναισθήματα, όπως ο φόβος, η ντροπή και η αμαρτία, είναι συνήθως προϊόν της διαπαιδαγώγησης του εκάστοτε ατόμου και οι ρίζες τους πάνε αρκετά πίσω. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να ανατρέξουμε στο σεξουαλικό και ψυχολογικό ιστορικό του ατόμου για να βοηθηθεί ουσιαστικά, με στόχο μια υγιή σεξουαλική ζωή μελλοντικά.


— Το σεξ στην ψηφιακή εποχή τι άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν;

Με τη χρήση των εφαρμογών δεν βάζουμε «φίλτρα» στις επιθυμίες μας και στην έκπληξη της συνάντησης; Είναι γεγονός ότι ζούμε την εποχή του «γρήγορα». Σαφώς αυτό δεν θα μπορούσε παρά να περάσει και στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων – η μετάφραση αυτού στα social media: log in και log out. Κακά τα ψέματα, είναι δεκάδες οι εφαρμογές και οι νέοι τρόποι επικοινωνίας σε σχέση με το παρελθόν που δίνουν στον καθέναν τη δυνατότητα να βρει το διαδικτυακό του ταίρι. Η ασφάλεια της απόστασης και της μη άμεσης επαφής διευκολύνουν το να ξεπεραστούν ταμπού του παρελθόντος, ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση και τη διαθεσιμότητα. Εφαρμογές για ανεύρεση συντρόφου, εφαρμογές για σεξ, εφαρμογές για να κάνεις φίλους και να επικοινωνείς τα βράδια που γυρνάς κουρασμένη, με λιγδωμένο μαλλί, και κοιμάσαι με τους φακούς επαφής, επειδή βαριέσαι να βγάλεις ακόμα κι αυτούς. Από τη μια πολλοί μιλάνε για ελευθερία σεξουαλικής έκφρασης, από την άλλη μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έτσι περιορίζονται η σεξουαλική ένταση που προκαλεί το στοιχείο της έκπληξης και η ευχάριστη αναστάτωση που δημιουργεί το καινούργιο. Πολλές φορές η απογοήτευση είναι αναγκαίο κακό, αφού το ζωντανό και πραγματικό απέχει πολύ από μια έξυπνα τραβηγμένη selfie.

 
— Ισχύει ότι οι άντρες που βλέπουν πορνό παράγουν περισσότερο σπέρμα;

Υπάρχουν πιλοτικές έρευνες οι οποίες προσπαθούν να συνδέσουν την παρακολούθηση πορνογραφίας με την αυξημένη ποιότητα και ποσότητα σπέρματος. Παρ' όλα αυτά, μετά από προσεκτική ανάλυση της έρευνας, το συμπέρασμα είναι ότι δεν είναι η πορνογραφία καθαυτή αλλά η παρουσία του καινούργιου ερεθίσματος (καινούργιες γυναίκες, σεξουαλικές στάσεις και τεχνικές), κοινώς ο ενθουσιασμός γι' αυτό, που ευθύνεται για τον σεξουαλικό ερεθισμό και οδηγεί στην αντίδραση με πρωτόγνωρο κάθε φορά τρόπο.


— Το σεξ στις νεαρές ηλικίες εξαπλώνεται ταχύτατα. Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι στρέφονται στο σεξ; Συνεπάγεται κάποιους κινδύνους για την υγεία;

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά των εφήβων: πειραματισμός και παντοδυναμία. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός, ειδικά όταν αναφερόμαστε στη σεξουαλική δραστηριότητα. Τα νεαρά άτομα πάντα ήταν, είναι και θα είναι περίεργα από τη φύση τους. Έχουν όρεξη να εξερευνήσουν, να γνωρίσουν να πειραματιστούν, είτε με φυσικό τρόπο είτε μέσα από την οθόνη του υπολογιστή και του κινητού τους. Ειδικά σε μια εποχή που όλα είναι πιο εύκολα, γρήγορα και «νόμιμα». Η αύξηση οφείλεται αφενός στο ότι έχει απενοχοποιηθεί πολύ το σεξ και αφετέρου στη φυσική περιέργεια. Το επικίνδυνο δεν είναι το σεξ και η έμφυτη διάθεση για εξερεύνησή του. Αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και υγιή. Το επικίνδυνο είναι η έλλειψη διαπαιδαγώγησης (πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης) και η απουσία αίσθησης μέτρου.

 
— Σύμφωνα με ειδικούς που μελετούν διεθνώς τις τάσεις σεξουαλικής συμπεριφοράς, αποτυπώνεται μια διαφορετική εικόνα. Όπως ότι πλέον δημιουργούνται «φιλίες» που περιέχουν σεξ, ότι αρκετοί στρέφονται στην ανταλλαγή συντρόφων και ότι η κρίση προκαλεί την αύξηση των εξωσυζυγικών σχέσεων. Πώς το σχολιάζετε;

Η αλήθεια είναι ότι οι φίλοι με «ειδικά προνόμια», η ανταλλαγή συντρόφων καθώς και οι εξωσυζυγικές απιστίες και απάτες είναι φαινόμενα που υπήρχαν σε όλες τις εποχές, απλώς τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μια απενοχοποίηση των φαινομένων, γι' αυτό αναφέρονται συχνότερα ίσως. Η οικονομική κρίση αύξησε τόσο τα επίπεδα απιστίας όσο και τις εξωσυζυγικές σχέσεις γενικά, αφού πλέον οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής μειώνουν τον ποιοτικό χρόνο που μπορεί να περάσει ένα ζευγάρι, ενώ παράλληλα αυξάνουν το άγχος και τις διενέξεις μεταξύ των μελών. Χάνεται η επικοινωνία, βασικό στοιχείο της σεξουαλικής έντασης και επαφής, τα άτομα κουράζονται και επιζητούν εύκολες λύσεις ή μόνιμες λύσεις για να επιβιώσουν ψυχικά. Αρχίζουν να διατηρούν παράλληλες σχέσεις, ενώ είναι παντρεμένοι, μέσα σε αυτές τις ζουν, όπως και οι γάμοι τους. Το τρίτο πρόσωπο βρίσκει άνετα χώρο να εισέλθει στη σχέση και να παίξει τον ρόλο του εξισορροπητικού παράγοντα. Η ανταλλαγή συντρόφων, από την άλλη, ακουμπά συνήθως στη διάθεση του ζευγαριού για περαιτέρω σεξουαλική διερεύνηση και πειραματισμό. Συνήθως γίνεται με κοινή συναίνεση των μελών, που θέλουν να εμπλουτίσουν τη σεξουαλική τους ζωή επειδή θεωρούν πως έχει πέσει σε ρουτίνα. Ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί και ένας έμμεσος τρόπος να καλυφθεί κάποιο κενό στην ήδη υπάρχουσα σχέση. Τέλος, αναφορικά με τον όρο «φίλοι με ειδικά προνόμια», είναι ένας ασφαλής τρόπος έκφρασης της σεξουαλικότητας χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις, υποσχέσεις και ευθύνες. Με άλλα λόγια, τα άτομα επιλέγουν να ζουν το «καλό» κομμάτι της σχέσης, μακριά από μακροσκελείς συζητήσεις, ζήλιες, τσακωμούς και ανασφάλειες που συνήθως έχει ένα ζευγάρι, ειδικά στα πρώτα του βήματα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο κάποιο από τα δύο μέλη να εμπλέκεται περισσότερο συναισθηματικά είναι πιθανό και όταν αυτό γίνει αντιληπτό, συνήθως οδηγεί και στη λήξη του «ειδυλλίου», αφού πλέον τα κίνητρα δεν είναι κοινά.

— Υπάρχει πλέον και ένας τύπος ασεξουαλικός. Είναι αυτός που προσέχει το σώμα του, ζει με την επιβεβαίωση των likes και επιλέγει την εικονική πραγματικότητα από την κανονική. Θα θέλατε να μας πείτε τη γνώμη σας;

Είναι γεγονός ότι ζούμε την εποχή της διαδικτυακής έκθεσης πανέμορφων κοριτσιών και αγοριών με αψεγάδιαστα πρόσωπα και μυώδη σώματα χωρίς λίπος. Η σύγχρονη γυναίκα τρέφεται ελάχιστα, γυμνάζεται πολύ, ιδροκοπάει πάνω σε ελλειπτικά και διαδρόμους, κάνει yoga (για ευεξία και χαλάρωση), aerial yoga (για ευλυγισία και ενδυνάμωση), hot yoga (για να στεγνώσει το κορμί της) και δεν κάνει σεξ. Ο σύγχρονος άντρας καταπίνει σκευάσματα πρωτεΐνης, τρώει αποστειρωμένα βραστά λαχανικά και ψάρι, λες και είναι ένοικος νοσοκομείου, δουλεύει πολύ, βλέπει μπάλα και ενίοτε χάνει την μπάλα για να βγάζει selfies μπροστά σε καθρέφτες ακριβών γυμναστηρίων. Όλα φαίνεται να θυσιάζονται στον βωμό του Snapchat, νοιάζει περισσότερο πόσοι είδαν το βίντεο που θα χαθεί μετά από 24 ώρες και πόσα likes πήρε η φωτογραφία που ανέβασα από in all day καφέ της παραλιακής. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα άτομα σπάνια κάνουν σεξ. Μιλάνε για το σεξ πολύ, λένε ότι τους ενδιαφέρει, γράφουν για το σεξ, αλλά τείνουν να καταναλώνουν τη σεξουαλική τους ένταση και ενέργεια στη διαδικασία εύρεσης της τέλειας γωνίας λήψης μιας ακόμα selfie. Πολλή αγωνία, άγχος και ανασφάλεια, καλυμμένα από μια υπερβολικά κοινωνική συμπεριφορά, επειδή οι πραγματικές σχέσεις χρειάζονται συμμετοχή, δουλειά από κοινού, καθημερινή προσπάθεια και, τις περισσότερες φορές, ούτε καν φωτογραφίες.

Αρχείο
4

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι νέοι στην Ελλάδα κάνουν 35% περισσότερο σεξ τα χρόνια της κρίσης;

Σχέσεις / Γιατί οι νέοι στην Ελλάδα κάνουν 35% περισσότερο σεξ τα χρόνια της κρίσης;

Παρότι θα περίμενε κανείς ότι η οικονομική δυσπραγία θα λειτουργούσε αρνητικά και η ερωτική επιθυμία θα μειωνόταν, παρατηρήθηκε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. H σεξολόγος Σμαρούλα Κυριαζίδη εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξέρουν από σεξ τα 18χρονα;

Ελλάδα / Τι ξέρουν από σεξ τα 18χρονα;

Παρόλο που θα περίμενε κανείς να έχουν αλλάξει πολλά στη σεξουαλική ζωή της πρώτης μετα-ίντερνετ γενιάς, το μόνο που φαίνεται να είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι η ηλικία στην οποία μαθαίνουν για το σεξ (κατά μέσο όρο από τα εννιά) και ο τρόπος (βλέποντας σκληρή τσόντα).
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ